Рішення
від 01.12.2016 по справі 927/1027/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Чернігівської області

Пр-т. Миру, 20, м. Чернігів, 14000 , тел. 676-311, факс 77-44-62, e-mail: inbox@cn.arbitr.gov.ua

========================================================================================================================================================================

Іменем України

РІШЕННЯ

« 01» грудня 2016 року справа №927/1027/16

Позивач: Державне підприємство В«Український державний науково-виробничий інститут зйомок міст та геоінформатики ім. А.В. ШахаВ» , вул. Попудренка, 54, м. Київ, 02094

Відповідач: ОСОБА_1 Держгеокадастру у Прилуцькому районі Чернігівської області , вул. Київська, 224, м. Прилуки, Прилуцький район, Чернігівська область,17500

про стягнення 31430,00 грн

Суддя Скорик Н.О.

ПРЕДСТАВНИКИ СТОРІН:

Від позивача : ОСОБА_2 довіреність №7-7/843 від 15.11.2016 представник

Від відповідача : не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Державним підприємством «Український державний науково-виробничий інститут зйомок міст та геоінформатики ім. А.В.Шаха» подано позов до ОСОБА_1 Держземагенства у Прилуцькому районі Чернігівської області про стягнення 31430,00 грн за договором №59 від 04.10.2013.

Відповідач відзив на позов не надав, проти позовних вимог не заперечив.

Позивач та відповідач належним чином були повідомлені про час та місце розгляду справи в суді, що підтверджується повідомленнями про вручення рекомендованої кореспонденції №0209415073069, № 1750704017491, відповідно, але повноважного представника в судове засідання не направили.

Зважаючи на те, що згідно до ст.. 22 Господарського процесуального кодексу України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи, неявка представника відповідача у судове засідання , неподання відповідачем відзиву на позов не є перешкодами для розгляду справи за наявними доказами у порядку ст.. 75 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши та дослідивши матеріали справи, заслухавши представника позивача, суд

Встановив:

Відповідно до ст. 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

04 жовтня 2013 між ОСОБА_1 Держземагенства у Прилуцькому районі Чернігівської області (відповідач, замовник) та Державним підприємством В«Український державний науково-виробничий інститут зйомок міст та геоінформатики ім. А.В. ШахаВ» (позивач, виконавець) укладено договір №59 (далі - договір), за умовами якого виконавець зобов'язався у 2013 році надати замовнику послуги, а замовник прийняти і оплатити такі послуги (п. 1.1. договору). Найменування послуг: створення цифрової векторної карти по Прилуцькому району Чернігівської області, методом векторизації сканованих зображень топографічних карт масштабу 1:10000 та (або) видавничих оригіналів карт (рельєф) (п. 1.2. договору).

Відповідно до п. 1.2. договору матеріалами по тексту цього договору є топографічні карти масштабу 1:10000 та (або) видавничі оригінали карт (рельєф) в цифровому растровому (сканованому) вигляді.

За змістом п.1.3., 1.4. договору найменування, зміст, обсяг, характеристика та інші вимоги до послуг, визначених у п. 1.2. договору визначається узгодженим сторонами Технічним завданням (Додаток №1), що є невід'ємною частиною цього договору. Результати наданих послуг, зазначених п. 1.2. цього договору, визначені технічним завданням.

Відповідно до п.3.1. договору ціна договору становить 31430,00 грн, у тому числі ПДВ - 5238,33 грн у відповідності з Протоколом узгодження договірної ціни (Додаток №2) та Кошторисом (Додаток №3), що є невід'ємними частинами цього договору.

Згідно з п. 4.1. договору розрахунки по договору здійснюються на підставі ч.1 ст.49 Бюджетного кодексу України та наявного бюджетного фінансування. Оплата по договору здійснюється після передачі виконаних послуг замовнику та підписання сторонами акту приймання-передачі (п.4.2. договору). Розрахунки за цим договором здійснюються у національній валюті України в безготівковій формі (п.4.3. договору).

Відповідно до п. 5.1. договору строк надання послуг визначено календарним планом (додаток №4), що є невід'ємною частиною цього договору.

Додатком №4 до договору визначено строки надання послуг.

За умовами п. 5.2 договору результати наданих послуг виконавець оформляє, відповідно до вимог зазначених у технічному завданні (додаток № 1), що є невід'ємною частиною цього договору і надає замовнику акти наданих послуг та цифрові векторні карти, отримані шляхом векторизації сканованих зображень матеріалів , зазначених у п. 1.2.1. договору. Форма акта наданих послуг затверджена Додатком №5 цього договору. Складання актів наданих послуг здійснюється відповідно до Технічного завдання (Додатку №1), що є невід'ємною частиною цього договору. Виконавець може надавати замовнику акти наданих послуг за фактично надані послуги до 05 числа місяця наступного за звітним, останній акт до 20 грудня 2013 року (п.5.3 договору). Замовник протягом 3 (трьох) робочих днів з дня одержання акту наданих послуг зобов'язаний направити виконавцеві підписаний акт наданих послуг або мотивовану відмову від прийняття наданих послуг (п.5.4. договору). Приймання наданих послуг здійснюється замовником відповідно до умов, визначених Технічним завданням (Додаток №1 цього договору) (п.5.5. договору). У разі виявлення недоліків, замовник складає акт із переліком недоліків.

Відповідно до п. 5.9 договору послуги, які зазначаються в акті наданих послуг та надаються за умовами цього договору, вважаються виконаними з моменту підписання сторонами актів наданих послуг, що є підставою для здійснення розрахунків.

Відповідно до п.10.1. договору цей договір набирає чинності з дня підписання його сторонами і діє до грудня 2013 року.

20 грудня 2013 року сторонами складено, підписано та скріплено відтисками їх печаток Акт №3 надання послуг за Договором від 04.10.2013 №59, в якому зазначено, В«що Виконавцем надано послуги в повному обсязі 1309,56 км.кв. згідно Календарного плану та Технічного завдання, затверджених ДоговоромВ» . Площа створених цифрових векторних карт по Прилуцькому районі Чернігівської області, методом векторизації сканованих зображень топографічних карт масштабу 1:10000 та (або) видавничих оригіналів карт (рельєф), записаних на електронному носії інформації, складає 1309,56 км.кв. Згідно з кошторисом вартість наданих послуг розраховується за формулою: площа створених цифрових векторних карт території 1309,56 х 20,00 грн = 26191,67 грн. Загальна вартість з ПДВ 31430,00 грн. Замовник не має претензій до наданих виконавцем послуг.

Як вбачається з накладної від 20.12.2013 до договору №59 від 04.10.2013, ОСОБА_1 Держземагенства у Прилуцькому районі Чернігівської області отримано два диски та дві книги на загальну суму 31430,00 грн

Згідно з вказаним актом, позивачем надано послуг на суму 31430,00грн, що відповідає підписаному сторонами кошторису на послуги із створення цифрових растрових карт, який є Додатком №3 до договору.

Відповідно до ст.903 Цивільного кодексу України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

В силу ст.193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності вимог щодо виконання зобов'язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Не допускається одностороння відмова від виконання зобов'язань.

Відповідно до ст.610 Цивільного кодекс України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

За приписами ч.1 ст.612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

ОСОБА_1 Держземагенства у Прилуцькому районі Чернігівської області не виконало умови п. 4.2 договору - вартість виконаних робіт після підписання акту приймання-передачі не оплатило.

Позивачем заявлено клопотання про заміну сторони на належного відповідача, зі змісту якого вбачається, що позивач просить суд здійснити процесуальне правонаступництво, замінивши відповідача ОСОБА_1 Держземагенства у Прилуцькому районі Чернігівської області (код ЄДРПОУ 38543893) на його правонаступника ОСОБА_1 Держгеокадастру у Прилуцькому районі Чернігівської області (код ЄДРПОУ 39874053).

За приписами ст. 25 Господарського процесуального кодексу України, у разі припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову заміни сторони чи третьої особи її правонаступником господарський суд виносить ухвалу.

Згідно ст. 59 Господарського кодексу України припинення суб'єкта господарювання здійснюється відповідно до закону.

Відповідно до ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася з дня внесення до Єдиного державного реєстру запису про її припинення.

У відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку здійснення заходів, пов'язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади» від 20.10.2011 за № 1074, орган виконавчої влади утворюється шляхом утворення нового органу виконавчої влади або в результаті реорганізації (злиття, поділу, перетворення) одного чи кількох органів виконавчої влади (п.4).Права та обов'язки органів виконавчої влади переходять у разі перетворення органу виконавчої влади - до утвореного органу виконавчої влади (п.6). При цьому майнові права та обов'язки органів виконавчої влади у разі їх злиття, приєднання або перетворення переходять правонаступникові на підставі передавального акта, а у разі їх поділу - згідно з розподільчим балансом (п.7).

Постановою Кабінету Міністрів України «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» від 10.09.2014 за № 442 постановлено утворити Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, реорганізувавши Державне агентство земельних ресурсів України шляхом перетворення. Установлено, що центральні органи виконавчої влади, що утворюються шляхом реорганізації інших центральних органів виконавчої влади, є правонаступниками органів, що реорганізуються (п. 5 вказаної Постанови). При цьому Центральні органи виконавчої влади, що припиняються згідно з цією постановою, продовжують здійснювати повноваження та функції у визначених сферах до завершення здійснення заходів з утворення центральних органів виконавчої влади, яким передаються повноваження та функції центральних органів виконавчої влади, що припиняються (п.6 вказаної Постанови).

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 за № 5 «Про утворення територіальних органів Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру» утворено як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, в тому числі, ОСОБА_1 Держгеокадастру у Прилуцькому районі. Виходячи з пункту 2 вказаної Постанови та Додатку № 2 до неї, ОСОБА_1 Держземагенства у Прилуцькому районі (код ЄДРПОУ 38543893) реорганізовується шляхом приєднання до ОСОБА_1 Держгеокадастру у Прилуцькому районі (код ЄДРПОУ 39874053). Вказаною Постановою установлено, що територіальні органи Державного агентства земельних ресурсів, які реорганізуються, продовжують виконувати свої повноваження до передачі таких повноважень територіальним органам Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру.

Державна реєстрація ОСОБА_1 Держгеокадастру у Прилуцькому районі Чернігівської області в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань проведена 03.07.2015 за № 10621020000002067 на підставі постанови КМУ «Про утворення територіальних органів державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру» від 14.01.2015 за № 5. Положення про ОСОБА_1 Держгеокадастру у Прилуцькому районі Чернігівської області затверджено наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 03.03.2015 за № 12, державну реєстрацію змін до установчих документів проведено 31.07.2015 за № 10621050001002667.

Вищевказаним Положенням визначено, що ОСОБА_1 Держгеокадастру у Прилуцькому районі Чернігівської області є територіальним органом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру. Завданнями ОСОБА_1 Держгеокадастру у Прилуцькому районі Чернігівської області є реалізація повноважень Держгеокадастру на території Прилуцького району Чернігівської області.

Судом встановлено, що згідно передавального акту, затвердженого наказом Держземагенства України від 29.01.2016 за № 16, ОСОБА_1 Держземагенства у Прилуцькому районі Чернігівської області (код ЄДРПОУ 38543893) проведено передачу матеріальних цінностей ОСОБА_1 Держгеокадастру у Прилуцькому районі Чернігівської області (код ЄДРПОУ 39874053), який є його правонаступником по всіх майнових правах та обов'язках, у зв'язку з реорганізацією шляхом приєднання. Так, згідно зазначеного акту ОСОБА_1 Держгеокадастру у Прилуцькому районі Чернігівської області було передано малоцінні та швидкозношувані предмети (додаток № 1); грошові кошти в національній валюті, бланки документів суворої звітності, господарчі матеріали і канцелярське приладдя (додаток № 2); залишки по головній книзі, які кореспондуються з необоротними та оборотними активами (додаток № 3); поточна документація, трирічний термін зберігання якої не закінчився (додаток № 4); архівні документи (додаток № 5); дебіторська та кредиторська заборгованість (додаток № 6); кадрова документація (додаток № 7).

Згідно акту прийому - передачі дебіторської та кредиторської заборгованості станом на 04.01.2016 року (додаток № 6) управління Держземагенства у Прилуцькому районі Чернігівської області (код ЄДРПОУ 38543893) передало управлінню Держгеокадастру у Прилуцькому районі Чернігівської області (код ЄДРПОУ 39874053) дебіторську заборгованість у розмірі 0,00 грн. та кредиторську заборгованість у розмірі 242076,55 грн., у тому числі кредиторську заборгованість перед позивачем ДП «Український державний науково - виробничий інститут зйомок міст та геоінформатики ім. А.В. Шаха» у розмірі 177862,00 грн.

Державна реєстрація припинення ОСОБА_1 Держземагенства у Прилуцькому районі Чернігівської області в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань проведена 01.02.2016 за № 10621120006001246.

На підставі викладених обставин та наданих доказів, суд прийшов до висновку що ОСОБА_1 Держземагенства у Прилуцькому районі Чернігівської області (код ЄДРПОУ 38543893) реорганізовано в ОСОБА_1 Держгеокадастру у Прилуцькому районі Чернігівської області (код ЄДРПОУ 39874053) шляхом приєднання і ОСОБА_1 Держгеокадастру у Прилуцькому районі Чернігівської області є правонаступником ОСОБА_1 Держземагенства у Прилуцькому районі Чернігівської області.

Враховуючи вищевикладене, заява позивача, Державного підприємства «Український державний науково - виробничий інститут зйомок міст та геоінформатики ім. А.В. Шаха» про заміну відповідача ОСОБА_1 Держземагенства у Прилуцькому районі Чернігівської області (код ЄДРПОУ 38543893) на його правонаступника ОСОБА_1 Держгеокадастру у Прилуцькому районі Чернігівської області (код ЄДРПОУ 39874053) підлягає задоволенню.

Відповідачем - ОСОБА_1 Держгеокадастру у Прилуцькому районі Чернігівської області не надано доказів сплати заборгованості на день розгляду справи судом. Враховуючи вищевикладені обставини суд доходить висновку, що сума боргу 31430,00 грн підлягає стягненню, а позов - задоволенню.

Судові витрати у вигляді судового збору покладаються на відповідача згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись 25, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В :

1. Здійснити процесуальне правонаступництво у справі, замінивши відповідача - ОСОБА_1 Держземагенства у Прилуцькому районі Чернігівської області (код ЄДРПОУ 38543893, 17500, м. Прилуки, вул. Київська, 224) його правонаступником - ОСОБА_1 Держгеокадастру у Прилуцькому районі Чернігівської області (код ЄДРПОУ 39874053, 17500, м. Прилуки, вул. Київська, 224).

2. Позов задовольнити повністю.

Стягнути з УПРАВЛІННЯ ДЕРЖГЕОКАДАСТРУ У ПРИЛУЦЬКОМУ РАЙОНІ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, код 39874053, 17500, м. Прилуки, вул. Київська, 224 на користь ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА «УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ ІНСТИТУТ ЗЙОМОК МІСТ ТА ГЕОІНФОРМАТИКИ ІМ. А.В. ШАХА», код 02571008, 02094 вул. Попудренка, 54, м. Київ, 31430,00 грн боргу, 1378,00 грн. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 02.12.2016

Суддя Н.О. Скорик

Дата ухвалення рішення01.12.2016
Оприлюднено06.12.2016
Номер документу63133737
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/1027/16

Рішення від 01.12.2016

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Скорик Н.О.

Ухвала від 22.11.2016

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Скорик Н.О.

Ухвала від 08.11.2016

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Скорик Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні