Вирок
від 01.12.2016 по справі 190/1787/16-к
П'ЯТИХАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 190/1787/16-к

Провадження №1-кп/190/130/16

ЄРДР № 42015040550000020

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 грудня 2016 року м. П`ятихатки

П`ятихатський районний суд Дніпропетровської області

в складі головуючого-судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинувачених ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

представника потерпілого ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. П`ятихатки кримінальне провадження за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Саксагань П`ятихатського району Дніпропетровської області, українки, громадянки України, освіта середня спеціальна, розлучена, не працюючої, мешканки АДРЕСА_1 , раніше не судима

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 27 ч. 2 ст. 191, ч. 4 ст. 27 ч. 1 ст. 366 КК України

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки с. Велика Глушча Ємільчинського району Житомирської області, українки, громадянки України, освіта вища, вдова, працює головним бухгалтером комунального закладу «П`ятихатський геріатричний пансіонат» Дніпропетровської обласної ради, мешканки АДРЕСА_1 , раніше не судима

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України

в с т а н о в и в:

В період часу з 01 вересня 2014 року по 18 січня 2015 року секретар комунального закладу «П`ятихатський геріатричний пансіонат» Дніпропетровської обласної ради ОСОБА_4 , шляхом вмовляння, підбурила головного бухгалтера комунального закладу «П`ятихатський геріатричний пансіонат» Дніпропетровської обласної ради ОСОБА_5 , яка являлась відповідальною службовою особою за ведення бухгалтерських документів, з метою розтрати чужового майна, вносити до офіційних документів завідомо неправдиві відомості про виконання службових обов`язків на посаді бухгалтера та інспектора відділу кадрів її доньки ОСОБА_7 , яка фактично не приступила та не виконувала роботу, обумовлену посадовими обов`язками та штатним розкладом.

В подальшому ОСОБА_5 в період часу з 01 вересня 2014 року по 18 січня 2015 року, працюючи головним бухгалтером комунального закладу «П`ятихатський геріатричний пансіонат» Дніпропетровської обласної ради та являючись службовою особою, за підбуренням секретаря КЗ «П`ятихатський геріатричний пансіонат» Дніпропетровської обласної ради ОСОБА_4 , шляхом зловживання своїм службовим становищем, перебуваючи у приміщенні вказаної установи за адресою вул. Лісова, 1 с. Саксагань П`ятихатського району Дніпропетровської області внесла до офіційних документів, а саме розрахунково-платіжних відомостей з вересня 2014 року по січень 2015 року завідомо неправдиві відомості про нарахування та виплату зарплати ОСОБА_7 , яка фактично не приступила та не виконувала роботу, обумовлену посадовими обов`язками та штатним розкладом. Після чого подала зазначені офіційні документи на підпис директору комунального закладу «П`ятихатський геріатричний пансіонат» Дніпропетровської обласної ради, який будучи необізнаним про злочинні наміри останньої підписував їх.

Внаслідок вказаних дій, з розрахункового рахунку комунального закладу «П`ятихатський геріатричний пансіонат» Дніпропетровської обласної ради на розрахунковий рахунок, відкритий на ім`я ОСОБА_7 в ПАТ «Ощадбанк» було незаконно перераховано в рахунок заробітної плати 11396,40 грн., якими розпоряджалась на власний розсуд ОСОБА_4 .

Обвинувачена ОСОБА_4 вину в інкримінованих їй кримінальних правопорушеннях за ч. 4 ст. 27 ч. 2 ст. 191, ч. 4 ст. 27 ч. 1 ст. 366 КК України визнала повністю та скористалась правом, передбаченим ст. 63 Конституції України, відмовившись від показань в судовому засіданні. У вчиненому щиро каялась і просила не призначати суворе покарання.

Допита в судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_5 вину в інкримінованих їй кримінальних правопорушеннях за ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України визнала повністю та скористалась правом, передбаченим ст. 63 Конституції України, відмовившись від показань в судовому засіданні. У вчиненому щиро каялась і просила не призначати суворе покарання.

Відповідно до ч. 3 ст. 349 КПК України, за згодою учасників процесу, судом визнано недоцільним дослідження доказів, стосовно фактичних обставин провадження, які ніким з учасників процесу не оспорюються. При цьому судом з`ясовано, що обвинувачені та представник потерпілого правильно розуміють зміст цих обставин, сумніву у добровільності та істинності їх позицій немає.

При встановлених обставинах, суд вважає, що винуватість обвинувачених у вчиненні вищезазначених кримінальних правопорушень в судовому засіданні доведена повністю.

Дії обвинуваченої ОСОБА_4 слід кваліфкувати за:

- ч. 4 ст. 27 ч. 2 ст. 191 КК України як підбурення до розтрати чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем;

- ч. 4 ст. 27 ч. 1 ст. 366 КК України як підбурення до внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей.

Дії обвинуваченої ОСОБА_5 слід кваліфкувати за:

- ч. 2 ст. 191 КК України як розтрата чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем.

- ч. 1 ст. 366 КК України як внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей.

Призначаючи покарання ОСОБА_4 та ОСОБА_5 суд, відповідно до вимог ст. 65 КК України враховує ступінь тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, обставини їх вчинення, наслідки, які настали, дані, що характеризують особу обвинувачених, обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Так, ОСОБА_4 вчинила кримінальні правопорушення, які відповідно до вимог ст. 12 КК України відносяться до категорії невеликої та середньої тяжкості, за місцем проживання характеризується позитивно, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває.

До обставин, що пом`якшують покарання ОСОБА_4 відповідно до ст. 66 КК України, суд відносить щире каяття, вішкодування завданої шкоди.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченої в силу ст. 67 КК України судом не встановлено.

Враховуючи особу та обставини справи, суд приходить до висновку, що обвинуваченій ОСОБА_4 слід призначити покарання у вигляді позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим згідно ст.70 КК України. При цьому суд вважає, що виправлення обвинуваченої можливе без відбування реального покарання з покладенням на неї обов`язків, передбачених ст. 76 КК України, що буде максимально сприяти досягненню мети покарання.

Обвинувачена ОСОБА_5 вчинила кримінальні правопорушення, які відповідно до вимог ст. 12 КК України відносяться до категорії невеликої та середньої тяжкості, за місцем проживання характеризується позитивно, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває.

До обставин, що пом`якшують покарання ОСОБА_5 відповідно до ст. 66 КК України, суд відносить щире каяття, вішкодування завданої шкоди.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченої в силу ст. 67 КК України судом не встановлено.

Ураховуючи зазначені обставини, особу обвинуваченої, виходячи з положень статей 65-67 КК України, наявних у матеріалах кримінального провадження відомостей, належно перевірених та оцінених судом, ураховуючи поведінку обвинуваченої під час судового провадження, яка визнала свою вину та щиро каялась у вчиненому, суд вважає, що ОСОБА_5 слід обрати покарання у виді позбавлення волі в межах санкцій ч. 2 ст. 191 КК України волі з позбавленням права обіймати посади пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, та у вигляді обмеження волі в межах ч. 1 ст. 366 КК України з позбавленням права обіймати посади пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій. При цьому суд вважає, що виправлення обвинуваченої можливе без відбування реального покарання з покладенням на неї обов`язків, передбачених ст. 76 КК України, що буде максимально сприяти досягненню мети покарання.

Цивільний позов по даному кримінальному провадженню не заявлявся.

Судові витрати та речові докази в кримінальному провадженні відсутні.

Керуючись ст.ст. 369 - 371, 373 - 376 КПК України, суд ,

у х в а л и в :

ОСОБА_4 визнати вунуватою у пред`явленному обвинуваченні за ч. 4 ст. 27 ч. 2 ст. 191, ч. 4 ст. 27 ч. 1 ст. 366 КК України та призначити покарання:

-за ч. 4 ст. 27 ч. 2 ст. 191 КК України ДВА роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади чи займатися діяльністю, пов`язаною зі здійсненням організаційно-розпорядчої і адміністративно-господарської діяльності строком на ОДИН рік ОДИН місяць;

-за ч. 4 ст. 27 ч. 1 ст. 366 КК України ОДИН рік обмеженя волі з позбавленням права обіймати посади чи займатися діяльністю, пов`язаною зі здійсненням організаційно-розпорядчої і адміністративно-господарської діяльності строком на ОДИН рік.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно до відбуття призначити ОСОБА_4 ДВА роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на ОДИН рік ОДИН місяць.

Відповідно до ст. 75 КК України ОСОБА_4 звільнити від відбування основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням з встановленням іспитового строку в ОДИН рік.

Відповідно до ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_4 наступні обов"язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

ОСОБА_5 визнати вунуватою у пред`явленному обвинуваченні ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України та призначити покарання:

-за ч. 2 ст. 191 КК України ДВА роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади чи займатися діяльністю, пов`язаною зі здійсненням організаційно-розпорядчої і адміністративно-господарської діяльності строком на ОДИН рік ОДИН місяць;

-за ч. 1 ст. 366 КК України ОДИН рік обмеженя волі з позбавленням права обіймати посади чи займатися діяльністю, пов`язаною зі здійсненням організаційно-розпорядчої і адміністративно-господарської діяльності строком на ОДИН рік.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно до відбуття призначити ОСОБА_5 ДВА роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на ОДИН рік ОДИН місяць.

Відповідно до ст. 75 КК України ОСОБА_5 звільнити від відбування основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням з встановленням іспитового строку в ОДИН рік.

Відповідно до ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_5 наступні обов"язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Вирок може бути оскаржено до Апеляційного суду Дніпропетровської області шляхом подачі апеляційної скарги в П"ятихатський районний суд Дніпропетровської області на протязі тридцяти днів з дня проголошення вироку.

Вирок, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Головуючий-суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.12.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу63135059
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —190/1787/16-к

Ухвала від 22.12.2017

Кримінальне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Фирса Ю. В.

Ухвала від 22.12.2017

Кримінальне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Фирса Ю. В.

Ухвала від 13.12.2017

Кримінальне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Фирса Ю. В.

Ухвала від 08.12.2017

Кримінальне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Фирса Ю. В.

Вирок від 01.12.2016

Кримінальне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Легкошерст Ю. В.

Ухвала від 11.11.2016

Кримінальне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Легкошерст Ю. В.

Ухвала від 11.11.2016

Кримінальне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Легкошерст Ю. В.

Ухвала від 03.10.2016

Кримінальне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Легкошерст Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні