Ухвала
від 01.12.2016 по справі 761/42733/16-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/42733/16-к

Провадження № 1-кс/761/26181/2016

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 грудня 2016 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

слідчого судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2

розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС 1-го ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 32016100000000102 від 04.08.2016, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий з ОВС 1-го ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві старший лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 , звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим з прокурором відділу прокуратури м. Києва старшим радником юстиції ОСОБА_4 , по кримінальному провадженню, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32016100000000102 від 04.08.2016, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку нежитлових приміщень, які використовує ТОВ «Олір Ресорсіз» (код ЄДРПОУ 39220625) за адресою: Одеська область, м. Чорноморськ (колишня назва м. Іллічівськ), вул. Транспортна, 45.

Клопотання мотивовано тим, що у провадженні слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві перебувають матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100000000102 від 04.08.2016, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209 КК України.

В ході здійснення досудового розслідування даного кримінального провадження встановлено, що невстановлена на даний момент група осіб, з метою прикриття незаконної діяльності, створила та придбала ряд підприємств, які мають ознаки фіктивності, серед яких: ТОВ «Ді-Трейд Груп» (код ЄДРПОУ 40144155), ТОВ «Перфенон» (код ЄДРПОУ 40102870), ТОВ «Голд-Філдс» (код ЄДРПОУ 34726621), ПП «Фірма Еко-Трейд» (код ЄДРПОУ 35012198), ТОВ «Неопрайд» (код ЄДРПОУ 40451723), ТОВ «Мірамікс Груп» (код ЄДРПОУ 40413489), ТОВ «Дельвар ЛТД» (код ЄДРПОУ 40385403), ТОВ «Релайт ЛТД» (код ЄДРПОУ 40458603), ТОВ «Антара плюс» (код ЄДРПОУ 40491389), ТОВ «Ліндас» (код ЄДРПОУ 40559148), ТОВ «Сондал» (код ЄДРПОУ 40564069), ТОВ «Іматра-Агро» (код ЄДРПОУ 40656552), які в продовж 2016 року здійснювали експортні операції з вивезення за межі митної території України сільськогосподарської продукції (олії соняшникової нерафінованої; шроту з насіння соняшнику; сої не насіннєвої; кукурудзи; пшениці; насіння ріпаку; соєвих бобів та інших зернових культур).

За результатами проведення огляду та аналізу даних аналітичної системи ДФС України «Податковий блок» встановлено, що у вказаних підприємств відсутнє декларування наявності земельних ділянок для вирощування зазначених сільськогосподарських культур, відсутнє декларування взаємовідносин з іншими СГД на предмет закупівлі будь-яких товарно-матеріальних цінностей, а також в Єдиному реєстрі податкових накладних взагалі не зареєстровано жодної податкової накладної на придбання товару, який був експортований ними за межі митної території України.

Крім цього, в ході проведення огляду фактичних та юридичних адрес реєстрації підприємств ТОВ «Ді-Трейд Груп», ТОВ «Перфенон», ТОВ «Голд-Філдс», ПП «Фірма Еко-Трейд», ТОВ «Неопрайд», ТОВ «Мірамікс Груп», ТОВ «Дельвар ЛТД», ТОВ «Релайт ЛТД», ТОВ «Антара плюс», ТОВ «Ліндас», ТОВ «Сондал», ТОВ «Іматра-Агро», встановлено відсутність офісних та складських приміщень, виробничих потужностей та трудових ресурсів для здійснення будь-якого виду господарської діяльності.

В той же час зазначені підприємства здійснюють оформлення вантажно-митних декларацій, в яких відображають експорт товарно-матеріальних цінностей, а саме сільськогосподарської продукції (олії соняшникової нерафінованої; шроту з насіння соняшнику; сої не насіннєвої; кукурудзи; пшениці; насіння ріпаку; соєвих бобів та інших зернових культур), на користь підприємств-нерезидентів, які зареєстровані в країнах з пільговою системою оподаткування (офшорних зонах) на загальну суму більше 2 мільярдів гривень, що підпадає під ознаки трансферного ціноутворення.

Зазначена вище інформація дає достатні підстави вважати, що невстановлені на даний момент особи, встановивши контроль над зазначеними суб`єктами господарської діяльності, отримали у володіння установчі, реєстраційні документи, документи про відкриття банківських рахунків даних підприємств, ключі доступу до системи електронних платежів «Клієнт-Банк», печатки та інше, з метою складання та видавання від їхнього імені підробленні первинні фінансово-господарські документи для подальшого проведення фінансових операцій з реалізації зернових та технічних культур на експорт, з приховуванням джерела їх походження, спрямованих до легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом на суму фактичної вартості задекларованих вантажно-митних декларацій протягом 2016 року, що складає 2 092 469 139 грн. та підтверджується висновком відповідного аналітичного дослідження ГУ ДФС у м. Києві за №220/16-00/40144155 від 09.08.2016.

У подальшому, в ході здійснення досудового розслідування встановлено, що до здійснення даної незаконної діяльності причетні службові особи ряду підприємств, які здійснювали та здійснюють на даний момент митне оформлення вантажів для підприємств з ознаками фіктивності ТОВ «Ді-Трейд Груп», ТОВ «Перфенон», ТОВ «Голд-Філдс», ПП «Фірма Еко-Трейд», ТОВ «Неопрайд», ТОВ «Мірамікс Груп», ТОВ «Дельвар ЛТД», ТОВ «Релайт ЛТД», ТОВ «Антара плюс», ТОВ «Ліндас», ТОВ «Сондал», ТОВ «Іматра-Агро», замовляють їм відповідні сертифікати відповідності товару, вирішують питання на митниці та надають брокерські послуги по митному оформленню документів з метою проведення незаконних експортних операцій, серед яких є ТОВ «Олір Ресорсіз» (код ЄДРПОУ 39220625).

Згідно даних аналітичної системи «Податковий блок» встановлено, що ТОВ «Олір Ресорсіз» перебуває на обліку в Іллічівська ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області та зареєстроване за адресою: Одеська область, м. Чорноморськ (колишня назва м. Іллічівськ), вул. Транспортна, 45. Керівником даного підприємства являється гр. ОСОБА_5 .

Так, за результатами проведення оперативних заходів, а також фактичного огляду встановлено, що за адресою Одеська область, м. Чорноморськ, вул. Транспортна, 45 знаходиться ряд нежитловим споруд, що розташовані на території ДП «Іллічівський морський порт». Згідно пояснень охорони даного державного підприємства встановлено, що на його території дійсно знаходяться офісні приміщення ТОВ «Олір Ресорсіз». Згідно даних інформаційної довідки з Державного реєстру прав на нерухоме майно за №66982954 від 31.08.2016 встановлено, що нежитлові приміщення за даною адресою належать на праві власності ПАТ «Іллічівський олійножировий комбінат» (код ЄДРПОУ 31541451).

Саме тому, на даний момент є достатні підстави вважати, що за вказаною адресою службові особи ТОВ «Олір Ресорсіз» можуть зберігати первинні фінансово-господарські документи з приводу здійснення господарської діяльності, яка стосується надання брокерських послуг з митного оформлення вантажів для підприємств з ознаками фіктивності ТОВ «Ді-Трейд Груп», ТОВ «Перфенон», ТОВ «Голд-Філдс», ПП «Фірма Еко-Трейд», ТОВ «Неопрайд», ТОВ «Мірамікс Груп», ТОВ «Дельвар ЛТД», ТОВ «Релайт ЛТД», ТОВ «Антара плюс», ТОВ «Ліндас», ТОВ «Сондал», ТОВ «Іматра-Агро» та інших СГД, що причетні до зазначеної схеми легалізації, з метою проведення експортних операцій. Дані документи можуть зберігатися як в паперовому вигляді так і в електронному на відповідних комп`ютерних та цифрових носіях інформації, та мають важливе доказове значення в рамках здійснення досудового розслідування, оскільки містять відомості, які дадуть можливість відповідно до ч. 2 ст. 9 КПК України всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують причетних до злочину осіб, обставини, що пом`якшують чи обтяжують покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, а також з метою притягнення до відповідальності винних осіб в міру своєї вини.

У судовому засіданні старший слідчий з ОВС 1-го ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві старший лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 просив клопотання задовольнити та надати дозвіл на проведення обшуку у вказаному приміщенні.

Слідчий суддя, дослідивши надані документи та матеріали, заслухавши пояснення слідчого, дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання з огляду на таке.

Відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 73096458 від 16.11.2016 року, власником нежитлових приміщень, за адресою: Одеська область, м. Чорноморськ, вул. Транспортна, 45 є ПАТ «Іллічівський олійножировий комбінат» (код ЄДРПОУ 31541451).

Згідно з ч. 2 ст. 30 Конституції України, не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

За ч. 1 та ч. 2 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб (ч. 1 ст. 234 КПК України).

Крім того, заслухавши слідчого та оцінивши в сукупності доводи клопотання з долученими до нього документами, слідчий суддя вважає, що на даний час слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні.

З огляду на обставини вчинення кримінального правопорушення, внесеного до ЄРДР за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209 КК України, документи долучені слідчим до клопотання про надання дозволу на проведення обшуку, слідчий суддя вважає, що на даний час підтверджено наявність підстав вважати, що було вчинено вказане кримінальне правопорушення, а відшукувані речі, про які слідчий зазначив у клопотанні, можуть знаходитись в нежитлових приміщень, які використовує ТОВ «Олір Ресорсіз» (код ЄДРПОУ 39220625) за адресою: Одеська область, м. Чорноморськ (колишня назва м. Іллічівськ), вул. Транспортна, 45 та яке належить на праві власності ПАТ «Іллічівський олійножировий комбінат» (код ЄДРПОУ 31541451), та можуть бути доказами під час судового розгляду, а тому надається дозвіл на проведення обшуку з метою виявлення та вилучення, а саме : документи ТОВ «Олір Ресорсіз» (код ЄДРПОУ 39220625) щодо здійснення фінансово-господарських взаємовідносин з приводу надання брокерських послуг з митного оформлення вантажів для підприємств ТОВ «Ді-Трейд Груп» (код ЄДРПОУ 40144155), ТОВ «Перфенон» (код ЄДРПОУ 40102870), ТОВ «Голд-Філдс» (код ЄДРПОУ 34726621), ПП «Фірма Еко-Трейд» (код ЄДРПОУ 35012198), ТОВ «Неопрайд» (код ЄДРПОУ 40451723), ТОВ «Мірамікс Груп» (код ЄДРПОУ 40413489), ТОВ «Дельвар ЛТД» (код ЄДРПОУ 40385403), ТОВ «Релайт ЛТД» (код ЄДРПОУ 40458603), ТОВ «Антара плюс» (код ЄДРПОУ 40491389), ТОВ «Ліндас» (код ЄДРПОУ 40559148), ТОВ «Сондал» (код ЄДРПОУ 40564069), ТОВ «Іматра-Агро» (код ЄДРПОУ 40656552) за період 2016 року, тобто договори, специфікації та додатки до них, акти приймання-передачі майна, акти виконаних робіт, податкові накладні, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, прибуткові накладні, звіти, платіжні доручення, рахунки-фактури, сертифікати якості та відповідності, вантажно-митні декларації, документи листування та бухгалтерські документи; печатки суб`єктів господарської діяльності, які не зареєстровані за даною адресою, а отже відповідно до законодавства не повинні там здійснювати свою господарську діяльність; комп`ютерна техніка, електронні та цифрові носії інформації, мобільні телефони, що можуть зберігати відомості щодо обставин вчинення кримінальних правопорушень.

Як вбачається з поданого клопотання, слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку в нежитлових приміщень, які використовує ТОВ «Олір Ресорсіз» (код ЄДРПОУ 39220625) за адресою: Одеська область, м. Чорноморськ (колишня назва м. Іллічівськ), вул. Транспортна, 45 та яке належить на праві власності ПАТ «Іллічівський олійножировий комбінат» (код ЄДРПОУ 31541451), з метою відшукання, огляду та вилучення речей і документів, які мають доказове значення по даному кримінальному провадженні, та містять відомості щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, а саме : документи інших суб`єктів господарської діяльності, які причетні до зазначеної схеми з легалізації грошових коштів за період 2016 року, грошові кошти, цінності здобуті злочинним шляхом; інші речі та документи, які окремо чи в сукупності можуть мати доказове значення по зазначеному кримінальному провадженні, проте дані вимоги клопотання не підлягають задоволенню, оскільки належним чином не обґрунтовано, у клопотанні відсутній зв`язок та докази такого зв`язку між обставинами викладеними в клопотанні, в якому слідчий обґрунтовує необхідність обшуку, та витягом з кримінального провадження, крім того, слідчий не довів наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування та відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду та слідчим не конкретизовано які саме суб`єкти господарської діяльності причетні до зазначеної схеми з легалізації грошових коштів за період 2016 року.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 233, 234, 237, 309 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого з ОВС 1-го ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 32016100000000102 від 04.08.2016, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209 КК України задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому з ОВС 1-го ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , а також іншим слідчим, які входять до складу слідчої групи по даному кримінальному провадженні, на проведення обшуку нежитлових приміщень, які використовує ТОВ «Олір Ресорсіз» (код ЄДРПОУ 39220625) за адресою: Одеська область, м. Чорноморськ (колишня назва м. Іллічівськ), вул. Транспортна, 45 та яке належить на праві власності ПАТ «Іллічівський олійножировий комбінат» (код ЄДРПОУ 31541451), з метою відшукання, огляду та вилучення речей і документів, які мають доказове значення по даному кримінальному провадженні, та містять відомості щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, а саме: документи ТОВ «Олір Ресорсіз» (код ЄДРПОУ 39220625) щодо здійснення фінансово-господарських взаємовідносин з приводу надання брокерських послуг з митного оформлення вантажів для підприємств ТОВ «Ді-Трейд Груп» (код ЄДРПОУ 40144155), ТОВ «Перфенон» (код ЄДРПОУ 40102870), ТОВ «Голд-Філдс» (код ЄДРПОУ 34726621), ПП «Фірма Еко-Трейд» (код ЄДРПОУ 35012198), ТОВ «Неопрайд» (код ЄДРПОУ 40451723), ТОВ «Мірамікс Груп» (код ЄДРПОУ 40413489), ТОВ «Дельвар ЛТД» (код ЄДРПОУ 40385403), ТОВ «Релайт ЛТД» (код ЄДРПОУ 40458603), ТОВ «Антара плюс» (код ЄДРПОУ 40491389), ТОВ «Ліндас» (код ЄДРПОУ 40559148), ТОВ «Сондал» (код ЄДРПОУ 40564069), ТОВ «Іматра-Агро» (код ЄДРПОУ 40656552) за період 2016 року, тобто договори, специфікації та додатки до них, акти приймання-передачі майна, акти виконаних робіт, податкові накладні, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, прибуткові накладні, звіти, платіжні доручення, рахунки-фактури, сертифікати якості та відповідності, вантажно-митні декларації, документи листування та бухгалтерські документи; печатки суб`єктів господарської діяльності, які не зареєстровані за даною адресою, а отже відповідно до законодавства не повинні там здійснювати свою господарську діяльність; комп`ютерна техніка, електронні та цифрові носії інформації, мобільні телефони, що можуть зберігати відомості щодо обставин вчинення кримінальних правопорушень.

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення та надає право на проникнення до приміщення лише один раз.

При виконанні даної ухвали відповідно до ч. 2, ч. 3, ч. 9 ст. 236 КПК України, обшук житла чи іншого володіння особи на підставі ухвали слідчого судді повинен відбуватися в час, коли завдається найменша шкода звичайним заняттям особи, яка ними володіє, якщо тільки слідчий, прокурор не вважатиме, що виконання такої умови може суттєво зашкодити меті обшуку.

Перед початком виконання ухвали слідчого судді особі, яка володіє житлом чи іншим володінням, а за її відсутності - іншій присутній особі повинна бути пред`явлена ухвала і надана її копія.

Другий примірник протоколу обшуку разом із доданим до нього описом вилучених документів та тимчасово вилучених речей (за наявності) вручається особі, у якої проведено обшук, а в разі її відсутності - повнолітньому членові її сім`ї або його представникові/ керівнику або представникові підприємства, установи або організації.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення01.12.2016
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу63144842
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/42733/16-к

Ухвала від 01.12.2016

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні