Рішення
від 23.11.2016 по справі 905/2951/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр.Науки, 5

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

23.11.2016                     Справа № 905/2951/16                               

Господарський суд Донецької області у складі судді Сковородіної О.М.

при секретарі судового засідання (помічнику судді) Табачнікові В.Г.

у справі за позовом: Приватного акціонерного товариства “Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча”, м. Маріуполь Донецької області

до відповідача: Красноармійської сільської ради Новоазовського району Донецької області, с. Хрещатицьке Донецької області

про розірвання договору оренди землі

за участю представників сторін:

від позивача: не з'явився;

від відповідача: не з'явився.

Приватне акціонерне товариство “Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча” звернулось до господарського суду Донецької області з позовом до Красноармійської сільської ради Новоазовського району Донецької області, с. Хрещатицьке Донецької області про розірвання договору оренди землі.

В обґрунтування позовних вимог, позивач, посилаючись на рішення Ради національної безпеки України від 13.04.2014р. “Про невідкладні заходи щодо подалання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України”, Закон України “Про боротьбу с тероризмом”, Закон України “Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції”, ст. 652 Цивільного кодексу України просить розірвати договір оренди землі №1643 від 18.03.2013р., укладений між Публічним акціонерним товариством “Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча” і Красноармійською сільською радою Новоазовського району Донецької області.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, про причину неявки суд не повідомив.

Відповідач у судові засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, відзив на позов не надав.

Відповідно до спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, станом на дату розгляду справи Красноармійську сільську раду Новоазовського району Донецької області зареєстровано за адресою: 87612, Донецька область, село Хрещатицьке, вул. Комсомольська, 17.

У відповідності до листів Харківської дирекції Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта" від 24.06.2016р. № 7-14-286 та відділення поштового зв'язку призупинили приймання та пересилання поштових відправлень на адресу населених пунктів Донецької та Луганської областей, у т.ч. с. Хрещатицьке, у зв'язку з чим ухвали суду про порушення провадження у справі та відкладання розгляду справи були розміщені на сторінці господарського суду Донецької області (у розділі "Новини та події суду") офіційного веб-порталу "Судова влада в Україні" в мережі Інтернет, відповідно до Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 01.12.2014р. № 01-06/2052/14, про що свідчать відповідні копії витягів з сайту.

Суд вважає за можливе розглянути спір в порядку ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними в справі матеріалами, оскільки, їх цілком достатньо для правильної юридичної кваліфікації спірних правовідносин.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши обставини спору, доводи позивача суд встановив.

18 березня 2013 року між Красноармійською сільською радою Новоазовського району Донецької області (далі – Орендодавць) та Публічним акціонерним товариством «Маріупольський металургійний комбінат ім.Ілліча» (далі – Орендар) укладено договір оренди землі №1643 (далі – Договір).

Відповідно до п. 1 Договору, орендодавець на підставі рішення №У1/13-123 від 13.07.2012р., передає, а орендар набуває право на оренду земельної ділянки з земель Красноармійської сільської ради Новоазовського району Донецької області загальної площею 9,8834 га, в т.ч. ріллі 9,8834 га.

Згідно з п. 3 Договору, в оренду передається земельна ділянка площею 9,8834 га (кадастровий №1423683300:01:000:0005), в т.ч. ріллі 9,8834га.

З п. 11 Договору вбачається, що договір укладено на 5 (п'ять) років. Договір припиняє свою чинність у 2017 році після закінчення сільськогосподарських робіт та збору врожаю.

Пунктами 12, 13 Договору встановлено, що річна плата за оренду становить 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а саме 7779,47 грн. на рік, 648,29 грн., щомісячно протягом 11 місяців, 648,28 грн. – 12й місяць.

В разі зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством, інфляції, розмір орендної плати може бути збільшений в порядку, визначеному цим договором.

Орендна плата за перший та останній календарний рік оренди сплачується в розмірі, розрахованому пропорційно фактичному строку перебування земельної ділянки в оренді у відповідному році, виходячи з розміру річної плати за оренду, визначено п.12 цього договору.

Орендар зобов'язаний виплачувати орендну плату у строки, обумовлені цим договором, в грошовій формі, шляхом внесення орендної плати щомісячно на рахунок №33210812700315 ОКПО 34686825, УДК в Донецькій області МФО 834016 (п. 14 Договору).

За приписами п. 23 Договору, передача земельної ділянки орендарю здійснюється у 5-денний термін після державної реєстрації цього договору за актом приймання-передачі.

На виконання умов Договору, 18.03.2013р. був підписаний акт приймання-передачі земельної ділянки.

Договір №1643 від 18.03.2013р., акт приймання-передачі земельної ділянки від 18.03.2013р. скріплені та підписані представниками обох сторін без зауважень.

Відповідно до статуту Приватного акціонерного товариства “Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча”, Приватне акціонерне товариство “Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча” є правонаступником у повному обсязі майна, прав та обов'язків Публічного акціонерного товариства «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча».

Позивач вказує, що внаслідок проведення антитерористичної операції, існує істотна зміна обставин в розумінні ст. 652 Цивільного кодексу України, а тому, вважає, що договір оренди має бути розірваний.

Оцінюючи позовні вимоги, надані докази та пояснення представника позивача, суд виходить з наступного.

Згідно ст.1 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про оренду землі" відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цих Законів, а також договором оренди землі.

Статтею 629 Цивільного кодексу України встановлено, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст.652 ЦК України, у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання.

Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

Якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний, а з підстав, встановлених частиною четвертою цієї статті, - змінений за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони за наявності одночасно таких умов:

1) в момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане;

2) зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагалися;

3) виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору;

4) із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона.

У разі розірвання договору внаслідок істотної зміни обставин суд, на вимогу будь-якої із сторін, визначає наслідки розірвання договору виходячи з необхідності справедливого розподілу між сторонами витрат, понесених ними у зв'язку з виконанням цього договору.

В розумінні вказаної норми закону, учасники цивільних відносин за власним розсудом, вступають у договірні відносини, виходячи із певних обставин свого життя або господарювання, і тим самим вибирають ті чи інші засоби реалізації своїх інтересів, якими є суб'єктивні цивільні права та кореспондуючи їм обов'язків, та у разі зміни цих обставин останні мають захистити свої права шляхом зміни (або розірвання) договору з дотриманням загальних принципів щодо балансу інтересів сторін.

Як вбачається з матеріалів справи, об'єкт оренди – земельна ділянка, яка є землею Красноармійської сільської ради Новоазовського району Донецької області та знаходиться за адресою: Донецька область, Новоазовський район, с/рада Красноармійська.

Разом з тим, Указом Президента України від 14.04.2014 № 405/2014 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13.04.2014 "Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України", з урахуванням Закону України від 02.10.2014 № 1669-VII "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції".

07.11.2014 року розпорядженням № 1085-р Кабінет Міністрів України на виконання абзацу третього пункту 5 статті 11 “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції” затвердив перелік населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція, до якого увійшло селище Хрещатівське (Красноармійське).

Станом на 23 листопада 2016 року антитерористична операція триває, рішення про її припинення не прийнято. При проведенні антитерористичної операції, у встановленому законом порядку, задіяні сили (особовий склад, спеціалісти) і засоби (зброя, транспортні, спеціальні та інші матеріально-технічні засоби) суб'єктів боротьби з тероризмом та інших суб'єктів, відповідно до законів України.

Зазначені обставини призвели до того, що позивач, позбавлений можливості використання земельної ділянки, розташованої у Донецькій області, Новоазовського району, с/рада Красноармійська.

Під час розгляду справи позивачем доведено факт проведення оплати за договором оренди землі №1643 від 18.03.2013р. при відсутності фактичного користування об'єктом оренди, що свідчить про порушення балансу інтересів, оскільки, відповідач за час введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13.04.2014 "Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України" не перереєстрував своє місцезнаходження та не вчинив жодних дій для повернення на користі позивача оплати за оренду земельної ділянки.

Враховуючи в сукупності обставини справи, докази надані позивачем, суд дійшов висновку про те, що доведеним є факт неможливості використання позивачем земельної ділянки за спірним договором з причин що не залежать від нього, та не можуть бути ним усунені.

Крім того, позивач, як заінтересована сторона, при подальшому виконанні договору (за первісно досягнутих умов) позбавляється того, на що розраховував при його укладанні.

Діючим законодавством, договором та звичаями ділового обороту - ризики, які виникають зі зміною обставин не мають бути покладені на позивача, оскільки, такі ризики (проведення антитерористичної операції), не підпадають під визначення ризиків підприємницької діяльності.

З огляду на вищевикладене, позовні вимоги про розірвання договору оренди землі №1643 від 18.03.2013р., підлягають задоволенню.

Відповідно до положень ст. 49 ГПК України судовий збір покладається на відповідача та підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.ст. 22, 42, 43, 49, 82, 83, 84, 85 ГПК України, суд –

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Приватного акціонерного товариства “Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча”, м. Маріуполь Донецької області до Красноармійської сільської ради Новоазовського району Донецької області, с. Хрещатицьке Донецької області про розірвання договору оренди землі - задовольнити.

Розірвати договір оренди землі №1643 від 18.03.2013р., укладений між Публічним акціонерним товариством “Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча” і Красноармійською сільською радою Новоазовського району Донецької області.

Договір оренди землі №1643 від 18.03.2013р., укладений між Публічним акціонерним товариством “Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча” і Красноармійською сільською радою Новоазовського району Донецької області вважати розірваним з дня набрання судовим рішенням чинності.

Стягнути з Красноармійської сільської ради Новоазовського району Донецької області (87612, Донецька область, село Хрещатицьке, вул. Комсомольська, 17, код ЄДРПОУ 05380504) на користь Приватного акціонерного товариства “Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча” (87504, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Левченка, будинок 1, код ЄДРПОУ 00191129) судовий збір в сумі 1378,00 грн.

Повний текст рішення підписаний 28.11.2016р.          

Рішення набирає законної сили 09.12.2016р.

Рішення може бути оскаржено в Донецький апеляційний господарський суд згідно розділу XII ГПК України.

          

Суддя О.М. Сковородіна

          

          

          

Дата ухвалення рішення23.11.2016
Оприлюднено08.12.2016
Номер документу63153861
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —905/2951/16

Судовий наказ від 09.12.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Рішення від 23.11.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Ухвала від 08.11.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Ухвала від 26.10.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Ухвала від 13.10.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні