Ухвала
від 22.11.2016 по справі 922/1921/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 715-77-21, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"22" листопада 2016 р. Справа № 922/1921/16

вх. № 1921/16

Суддя господарського суду Усатий В.О.

при секретарі судового засідання Мазуренко А.О.

за участю :

представника ліквідатора - ОСОБА_1, дов. від 05.05.16

представника Центральної ОДПІ м. Харкова - Мєхтієв Джавід Бахрам огли, дов. від 13.08.16

Розглянувши скаргу Центральної ОДПІ м. Харкова на дії (бездіяльність) ліквідатора

по справі за заявою ТОВ "СМП-17", м. Харків

до ТОВ "СМП-17", м. Харків

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Постановою суду від 04.08.2016 р. визнано ТОВ "СМП-17" банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено ОСОБА_2

До суду від Центральної ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області надійшла скарга (вх. № 35698 від 31.10.2016 р.) на дії (бездіяльність) ліквідатора, в якій заявник просить суд визнати дії (бездіяльність) ліквідатора ОСОБА_2 неправомірними та зобов'язати його забезпечити можливість для проведення Центральною ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області позапланової виїзної документальної перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків та зборів ТОВ "СМП-17", яку суд призначив до розгляду на 22.11.2016 р.

В судовому засіданні 22.11.16 р. представник ліквідатора заперечувала проти скарги Центральної ОДПІ м. Харкова, з підстав викладених у відзиві, зазначивши що податковий орган у встановленому порядку та у встановлені строки з вимогою про призначення та проведення документальної позапланової перевірки платника податків не звертався, також не звертався із грошовими вимогами до боржника, у зв'язку з чим, просила відмовити у задоволенні скарги.

Присутній у засіданні суду представник скаржника підтримав подану скаргу на дії (бездіяльність) ліквідатора та просив суд її задовольнити, проте жодних пояснень в обґрунтування свої вимог не навів.

Заслухавши присутніх, розглянувши матеріали справи, скаргу Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області, суд зазначає наступне.

Згідно статті 4-1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство в порядку провадження, передбаченого цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно п.1 ст. 2 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» , провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", сторонами у справі про банкрутство - конкурсні кредитори (представник комітету кредиторів), боржник (банкрут); учасниками у справі про банкрутство є сторони, забезпечені кредитори, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.

Статтею 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" також визначено, що кредитор - юридична або фізична особа, а також органи доходів і зборів та інші державні органи, які мають підтверджені у встановленому порядку документами вимоги щодо грошових зобов’язань до боржника; конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, які виникли до порушення провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника; поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, які виникли після порушення провадження у справі про банкрутство; забезпечені кредитори - кредитори, вимоги яких забезпечені заставою майна боржника (майнового поручителя.

Оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури здійснено на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України 05.08.2016 р. № 34241.

Відповідно до ч.3 ст. 95 Закону, кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

Як свідчать матеріали справи, Центральна ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області не зверталася до суду із заявою з грошовими вимогами до боржника, на балансі підприємства не рахується податковий борг та в скарзі заявник також не вказує на наявність у боржника податкової заборгованості.

Виходячи зі змісту статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", Центральна ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області не є учасником у справі про банкрутство ТОВ "СМП-17".

Відповідно п. 4 ст. 40 Закону, у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає скарги на дії (бездіяльність) учасників ліквідаційної процедури та здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Відповідно до п.11 ст.41 Закону, дії (бездіяльність) ліквідатора (ліквідаційної комісії) можуть бути оскаржені до господарського суду учасниками справи про банкрутство, права яких порушено такими діями (бездіяльністю).

Суд також зазначає, що визначені в ст. 210 Господарського кодексу України органи справляння податків, зборів (обов'язкових платежів) користуються правами кредиторів щодо неплатоспроможних боржників. Однак, вказана норма не встановлює автоматичного визнання цих органів кредиторами у всіх справах про банкрутство. Статус кредитора щодо неплатоспроможного боржника набувається, у тому числі і цими органами, через певні процедури, які визначені спеціальними нормами Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Крім того, суд вважає за необхідне зазначити, що питання ненадання ліквідатором бухгалтерських документів для проведення перевірки стосуються реалізації суб'єктом владних повноважень своїх функцій та розглядаються за правилами адміністративного провадження у відповідному суді.

Таким чином, враховуючи, що Центральна ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області статусу кредитора у справі не набула, відповідно не є стороною у справі про банкрутство, а також не є учасником у справі про банкрутство, тому не має права звертатись зі скаргою на дії ліквідатора, у зв'язку з чим припиняє провадження по розгляду скарги керуючись п.1 ч.1 ст.80 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 37-48, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", п. 1 ч. 1 ст. 80, ст.86 ГПК України,

УХВАЛИВ:

Припинити провадження по скарзі Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області (вх. № 35698 від 31.10.2016 р.).

Ухвалу направити ліквідатору, Центральній ОДПІ м. Харкова.

Суддя Усатий В.О.

Дата ухвалення рішення22.11.2016
Оприлюднено08.12.2016
Номер документу63154454
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/1921/16

Постанова від 05.10.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 14.09.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 31.08.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 22.11.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 22.11.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 22.11.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 22.11.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 02.11.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 05.09.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 05.09.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні