Постанова
від 05.12.2016 по справі 820/6244/16
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

05 грудня 2016 р. № 820/6244/16

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Мар'єнко Л.М., розглянувши в порядку письмового провадження в приміщенні суду в м. Харкові адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Коломацького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області про зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, ОСОБА_1, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Коломацького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області, в якому просить суд зобов'язати Коломацький районний відділ актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області внести зміни до актового запису № 49 від 21.11.1966 про народження ОСОБА_1, складеного Шелестівською сільською радою Коломацького району Харківської області, шляхом виправлення дати народження з 16 листопада 1966 року на 16 жовтня 1966 року та місця народження з село Шелестове Коломацького району Харківської області на місто Люботин Харківської області .

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що в актовому записі про народження невірно вказано дату його народження 16 листопада 1966 року , замість належного - 16 жовтня 1966 року , а також місце народження - село Шелестове Коломацького району Харківської області , замість належного - місто Люботин Харківської області , що обумовило його звернення до відповідача для внесення відповідних змін. Отримавши висновок про відмову у внесенні змін до актового запису про народження був змушений звернутись до суду.

Через канцелярію суду представником позивача подано заяву про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Відповідач у судове засідання не прибув, надав клопотання про розгляд справи без присутності його представника, в якому також вказав, що не заперечує проти позову.

Відповідно до ч.6 ст. 128 КАС України суд розглянув дану справу в порядку письмового провадження, без участі представників сторін.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється згідно до вимог ст. 41 КАС України.

Дослідивши матеріали справи, суд виходить з наступного..

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" від 01.07.2010 року № 2398-VI, відділи державної реєстрації актів цивільного стану проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання і зміни імені, смерті, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; формують Державний реєстр актів цивільного стану громадян, ведуть його, зберігають архівний фонд; здійснюють відповідно до законодавства інші повноваження.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження сер. VII-УР № 0617039 від 22.11.1966 року, виданого Шелестівською сільською радою Коломацького району Харківської області, до паспорта позивача були внесені записи: прізвище - БІЛОУС; ім'я - СЕРГІЙ; по батькові - Олександрович; дата народження - 16 жовтня 1966 р.; місце народження - м. Люботин ( а.с.8-10).

Згідно повторного свідоцтва про народження позивача, виданого 17.08.2016 року Коломацьким районним відділом актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області, дата народження зазначена як - 16 листопада 1966 року , а місце народження - село Шелестове Коломацького району Харківської області ( а.с.11).

Дані розбіжності обумовили звернення 19.08.2016 позивача до Коломацького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області з заявою про внесення змін до актового запису № 49 від 21.11.1966 про народження ОСОБА_1, складеного Шелестівською сільською радою Коломацького району Харківської області, шляхом виправлення дати народження з 16 листопада 1966 року на 16 жовтня 1966 року та місця народження з село Шелестове Коломацького району Харківської області на місто Люботин Харківської області ( а.с.12).

На підтвердження свого прохання позивачем було надано необхідний пакет документів.

У відповідь на свою заяву позивач отримав висновок від 19.08.2016, в якому зазначено про неможливість внесення зазначених змін ( а.с.13-13а).

При цьому, висновок ґрунтувався на тому, що враховуючи наявні документи, не має підстав для встановлення правильності написання дати та місця народження позивача.

Наявність вказаного висновку стала підставою звернення позивача до суду.

З приводу заявленої вимоги суд зазначає наступне.

Законом України Про державну реєстрацію актів цивільного стану визначено правові та організаційні засади державної реєстрації актів цивільного стану.

Згідно ч. 5 ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", правила проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання затверджуються Міністерством юстиції України.

На виконання вищевказаної норми були прийняті Правила внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджені Наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 р. N 96/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 р. за N 55/18793 (далі - Правила).

Так, пунктом 1.5 зазначених Правил передбачено, що заяви про внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання приймаються відділами державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, визначеному цими Правилами. Працівник відділу державної реєстрації актів цивільного стану, який прийняв заяву, звіряє відомості, зазначені заявником у заяві, з паспортом або паспортним документом. Суперечливі дані в документах письмово пояснюються заявником.

Згідно ст. 22 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав. За наслідками перевірки зібраних документів останній складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому.

Відповідно до п. 1.1. Правил визначено, що внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних, міжрайонних управлінь юстиції (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану) у випадках, передбачених чинним законодавством.

Згідно п. 2.16 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання" від 12.01.2011 № 96/5 зміни, доповнення, виправлення вносяться в паперові носії актових записів цивільного стану та одночасно до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Відповідно до п.п. 2.13.2 п. 2.13 цих Правил, підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є, зокрема, постанова адміністративного суду.

Підпунктом 2.16.7 п. 2.16 Правил визначено, що на підставі рішення суду про внесення змін, доповнень або виправлень в актові записи цивільного стану вносяться відповідні зміни, які зазначені в рішенні суду.

Відповідно до п. 2.18 Правил, зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації за місцем зберігання відповідного актового запису цивільного стану, крім випадків, встановлених у пункті 2.28 цього розділу.

Відповідно до ст. 2 КАС України, завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Суд зазначає, що у первинному свідоцтві про народження позивача, паспорті, посвідченні водія, атестаті, обліковій картці члена партії та витягах з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу та про розірвання шлюбу, які містяться в матеріалах справи, зазначено дату народження позивача - 16 жовтня 1966 року та місце народження місто Люботин Харківської області .

Враховуючи вищезазначені обставини та нормативні посилання, суд приходить до висновку, що позивачем належним чином обґрунтовано та підтверджено заявлені позовні вимоги.

Відтак, для відновлення прав позивача, необхідно зобов'язати Коломацький районний відділ актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області внести зміни до актового запису № 49 від 21.11.1966 про народження ОСОБА_1, складеного Шелестівською сільською радою Коломацького району Харківської області, шляхом виправлення дати народження з 16 листопада 1966 року на 16 жовтня 1966 року та місця народження з село Шелестове Коломацького району Харківської області на місто Люботин Харківської області .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 2, 8-14, 71, 128, 160-163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Коломацького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області про зобов'язання вчинити певні дії - задовольнити в повному обсязі.

Зобов'язати Коломацький районний відділ актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області ( код ЄДРПОУ 25694794, 63110, Харківська обл., Коломацький район, село Різуненкове, вулиця Шкільна, будинок № 4) внести зміни до актового запису № 49 від 21.11.1966 про народження ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1, код НОМЕР_1, 63131,АДРЕСА_1), складеного Шелестівською сільською радою Коломацького району Харківської області, шляхом виправлення дати народження з 16 листопада 1966 року на 16 жовтня 1966 року та місця народження з село Шелестове Коломацького району Харківської області на місто Люботин Харківської області .

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Мар'єнко Л.М.

Дата ухвалення рішення05.12.2016
Оприлюднено09.12.2016
Номер документу63173321
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/6244/16

Постанова від 05.12.2016

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

Ухвала від 18.11.2016

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні