Рішення
від 06.12.2016 по справі 200/18581/16-ц
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа №200/18581/16-ц

Провадження №2/200/4407/16

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

/заочне/

28 листопада 2016 року Бабушкінський районний суд м. Дніпропетровська

у складі: головуючого судді - Шевцової Т.В.

при секретарі - Южаковій В.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Дніпропетровську цивільну справу за позовом Приватного підприємства «СОЗИДАТЕЛЬ 2000» до Приватного підприємства «ВІЗИТ-ДНІПРО», Товариства з обмеженою відповідальністю «ДЕЛЬМАР АРЕНА», ОСОБА_1, ОСОБА_2, Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРАНСПОРТНО-ЕКСПЕДИЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ПІВДЕНЬІНТЕРТРАНС», Товариства з обмеженою відповідальністю «ЗЕМЕЛЬНА ІНІЦІАТИВА», ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 про визнання недійсними договорів, скасування державної реєстрації, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до відповідачів з позовними вимогами про визнання недійсними договорів, скасування державної реєстрації.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що право власності на незавершену будівництвом будівлю, будівництво якої здійснював позивач, було незаконно визнано за відповідачами на підставі судового рішення, а в подальшому проведено державну реєстрацію цього права власності. Не зважаючи на те, що первинний правовстановлюючий документ - рішення суду - було скасовано судом касаційної інстанції, державна реєстрація права власності не була скасована, більш того, відповідачами була вчинена низка перепродажів майна, а в подальшому частина майна була передана в іпотеку.

Оскільки позивач вважає, що незаконна реєстрація права власності на об'єкт, власником якого він є, як на завершену будівництвом будівлю, перешкоджає йому у реалізації його повноважень як власника незавершеного будівництвом об'єкту, він просить суд визнати недійсними всі правочини, що були вчинені у відношенні спірного майна, та скасувати державну реєстрацію прав та їх обтяжень, які містяться в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Позивач у судове засідання не з'явився, представник позивача подала до суду клопотання про розгляд справи за відсутності позивача.

Відповідач-1 у судове засідання не з'явився, надав до суду письмові пояснення, в яких просив судове засідання проводити без технічної фіксації, не заперечував проти заочного розгляду справи.

Відповідач-2 у судове засідання не з'явився, надав до суду письмові пояснення, в яких просив судове засідання проводити без технічної фіксації, не заперечував проти заочного розгляду справи.

Відповідач-3 у судове засідання не з'явився, письмових пояснень до суду не подав, про дату та час розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідач-4 у судове засідання не з'явився, письмових пояснень до суду не подав, про дату та час розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідач-5 у судове засідання не з'явився, письмових пояснень до суду не подав, про дату та час розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідач-6 у судове засідання не з'явився, письмових пояснень до суду не подав, про дату та час розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідач-7 у судове засідання не з'явився, письмових пояснень до суду не подав, про дату та час розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідач-8 у судове засідання не з'явився, письмових пояснень до суду не подав, про дату та час розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідач-9 у судове засідання не з'явився, письмових пояснень до суду не подав, про дату та час розгляду справи повідомлений належним чином.

З огляду на те, що всі особи, що беруть участь у справі, належним чином повідомлені про дату та час розгляду справи, суд приходить до висновку про можливість заочного розгляду справи та постановлення заочного рішення у справі.

Вивчивши документи, що є у матеріалах справи, та оцінивши докази у їх сукупності, суд приходить до висновку про можливість задоволення позовних вимог ПП «СОЗИДАТЕЛЬ 2000» з наступних підстав.

Судом встановлено та підтверджується матеріалами справи, що ПП «СОЗИДАТЕЛЬ 2000» здійснювало будівництво комерційно-торгівельного комплексу, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, будівельний номер 82. Будівництво здійснювалося на підставі договору оренди земельної ділянки від 23.01.2006 року, на земельній ділянці площею 0,0784 га, кадастровий номер 1210100000:03:159:0122, розташованої за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 82. Мета використання земельної ділянки - для будівництва комерційно-торгівельного комплексу. Для цього позивачем був отриманий в Інспекції Держархбудконтролю дозвіл на виконання будівельних робіт, а також здійснені будівельні роботи з будівництва комерційно-торгівельного комплексу. Під час будівництва на підставі листа ПП «СОЗИДАТЕЛЬ 2000» недобудованій будівлі розпорядженням міського голови № 4-р від 14.01.2009 року комерційно-торгівельному комплексу було присвоєно адресу - вул. Набережна Перемоги, будинок 82Д.

Відповідно до статті 331 Цивільного кодексу України, право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. Особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі. Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації. До завершення будівництва (створення майна) особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цього будівництва (створення майна). У разі необхідності така особа може укласти договір щодо об'єкта незавершеного будівництва, право власності на який реєструється органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно на підставі документів, що підтверджують право власності або користування земельною ділянкою для створення об'єкта нерухомого майна, дозволу на виконання будівельних робіт, а також документів, що містять опис об'єкта незавершеного будівництва.

Відповідно до частини 2 статті 5 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», якщо законодавством передбачено прийняття в експлуатацію нерухомого майна, державна реєстрація прав на таке майно проводиться після прийняття його в експлуатацію в установленому законодавством порядку.

Оскільки створений ПП «СОЗИДАТЕЛЬ 2000» спірний об'єкт є нерухомим майном, яке підлягає прийняттю в експлуатацію, право власності на нього може виникнути лише після завершення його будівництва, введення його в експлуатацію та державної реєстрації.

Судом встановлено та підтверджується матеріалів справи, будівництво комерційно-торгівельного комплексу, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 82 Д, завершене не було, будівля не була введена в експлуатацію. При цьому забудовником є саме ПП «СОЗИДАТЕЛЬ 2000» як орендар земельної ділянки та замовник будівництва.

Матеріалами справи підтверджується, що 25.12.2009 року господарським судом Дніпропетровської області винесено рішення у справі № 33/142-09 за позовом ПП «Візит-Дніпро» до ПП «Созидатель 2000» про стягнення 37000 грн. 00 коп. та визнання права власності, за зустрічною позовною заявою ПП «Созидатель 2000» до ПП «Візит-Дніпро» про визнання права власності, за позовною заявою третьої особи - ТОВ ТЕП «Південьінтертранс» до ПП «Созидатель 2000» про визнання права власності, згідно якого первісний позов ПП «Візит-Дніпро» задоволено частково, позов третьої особи ТОВ ТЕП «Південьінтертранс» задоволено повністю, у задоволенні зустрічного позову ПП «Созидатель 2000» до ПП «Візит-Дніпро» відмовлено. Судом визнано право власності на нежитлову будівлю: комерційно-торгівельний комплекс літ. А-8, надбудови (А I -1, А 2 -1, А 3 -1) загальною площею 4484,9 кв.м., ганок літ. «а», вхід в підвал літ. «а 1», пандус літ. «а 2», розташований за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 82-Д, таким, що підлягає державній реєстрації уповноваженим на те органом без акту введення в експлуатацію і розподілено площі наступним чином:

- визнано право власності ПП «Візит-Дніпро» на наступні приміщення: підвалу будівлі літ. А-8 (номери приміщень: 1001, Х-1 -Х-5, вхід до підвалу «а 1») загальною площею 358,5 м.кв; першого поверху будівлі літ. А-8 (номери приміщень: 101, І-1 -І-9, ганок «а», пандус «а 2») загальною площею 401,8 м.кв; другого поверху будівлі літ. А-8 (номери приміщень: 102, ІІ-1 -ІІ-8) загальною площею 404,5 м.кв; третього поверху будівлі літ. А-8 (номери приміщень: 301, ІІІ-1 -ІІІ-8) загальною площею 402,4 м.кв; п'ятого поверху будівлі літ. А-8 (номери приміщень: 501) загальною площею 536,1 м.кв; сьомого поверху будівлі літ. А-8 (номери приміщень: 701) загальною площею 536,8 м.кв; восьмого поверху будівлі літ. А-8 (номери приміщень: 801, Балкони літ. I-IV) загальною площею 486,9 м.кв; надбудови літ. А 1 -1 -А 3 -1 (номери приміщень IX-1 - IX-12) загальною площею 191,9 м.кв, об'єкту нерухомості, який розташований по вул. Набережна Перемоги, 82-Д у м. Дніпропетровськ.

- визнано право власності за ТОВ ТЕП „ПівденьінтертрансВ» на наступні приміщення: четвертого поверху будівлі літ. А-8 (номери приміщень: 401) загальною площею 347,2 м.кв; шостого поверху будівлі літ. А-8 (номери приміщень: 601) загальною площею 535,5 м.кв, Об'єкту нерухомості, який розташований по вул. Набережна Перемоги, 82-Д у м. Дніпропетровськ, таким, що підлягає державній реєстрації уповноваженим на те органом без акту введення в експлуатацію.

Постановою Вищого господарського суду України від 18.08.2010 року, рішення господарського суду Дніпропетровської області від 25.05.2009 року у справі № 33/142-09 скасовано, справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 04 січня 2011 року у справі №39/227-10(33/142-09) в задоволенні позовних вимог ПП „Візит-ДніпроВ» відмовлено в повному обсязі, в задоволенні позову ТОВ ТЕП „ПівденьінтертрансВ» відмовлено в повному обсязі, зустрічну позовну заяву ПП „Созидатель 2000В» залишено без розгляду. Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 16.06.2011 року зазначене рішення залишено без змін.

Судом встановлено та підтверджується матеріалами справи, що відносно незавершеного будівництвом об'єкту - комерційно-торгівельного комплексу, розташованого за адресою: м.Дніпропетровськ, вул.Набережна Перемоги, 82 Д, як об'єкту нерухомого майна, завершеного будівництвом та введеного в експлуатацію, були вчинені наступні правочини:

1) 18 вересня 2009 року між ПП «Візит-Дніпро» та ОСОБА_1 було укладено договір купівлі-продажу частини приміщень об'єкту нерухомості, який розташований за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 82-Д, посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_6, реєстр.№1166. За зазначеним договором відчужено в комерційно-торгівельному комплексі літ. А-8 на восьмому поверсі приміщення № 801, І, ІІ, загальною площею 293,8 кв.м. В загальному користуванні: на четвертому поверсі приміщення № ІV-1 - ІV-8 загальною площею 56,6 кв.м.; на п'ятому поверсі приміщення № V-1 - V-8 загальною площею 56,6 кв.м.; на шостому поверсі приміщення № VІ-1 - VІ-8 загальною площею 56,7 кв.м.; на сьомому поверсі приміщення № VІІ-1 - VІІ-8 загальною площею 56,8 кв.м.; на восьмому поверсі приміщення № VІІІ-1 - VІІІ-8 загальною площею 56,6 кв.м. за адресою: Дніпропетровська область, місто Дніпропетровськ, вулиця Набережна Перемоги, будинок 82д. Право власності на підставі зазначеного договору було зареєстровано КП «Дніпропетровське МБТІ» в Реєстрі прав власності на нерухоме майно.

Це ж саме майно було в подальшому відчужене ОСОБА_1 ОСОБА_4 на підставі договору купівлі-продажу від 30.01.2014 року, реєстровий номер 53, посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_7 Право власності на підставі зазначеного договору було зареєстровано державним реєстратором приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_7 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 282140612101).

2) 18 вересня 2009 року між ПП «Візит-Дніпро» та ОСОБА_2 було укладено договір купівлі-продажу частини приміщень об'єкту нерухомості, який розташований за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 82-Д, посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_6, реєстр.№1166. За зазначеним договором відчужено приміщення на восьмому поверсі прим. 802, ІІІ, ІV загальною площею 190,7 кв.м. В загальному користуванні: на четвертому поверсі приміщення № ІV-1 - ІV-8 загальною площею 56,6 кв.м.; на п'ятому поверсі приміщення № V-1 - V-8 загальною площею 56,6 кв.м.; на шостому поверсі приміщення № VІ-1 - VІ-8 загальною площею 56,7 кв.м.; на сьомому поверсі приміщення № VІІ-1 - VІІ-8 загальною площею 56,8 кв.м.; на восьмому поверсі приміщення № VІІІ-1 - VІІІ-8 загальною площею 56,6 кв.м. за адресою: Дніпропетровська область, місто Дніпропетровськ, вулиця Набережна Перемоги, будинок 82д (реєстраційний номер майна 30133475). Право власності на підставі зазначеного договору було зареєстровано КП «Дніпропетровське МБТІ» в Реєстрі прав власності на нерухоме майно.

Це ж саме майно було в подальшому відчужене ОСОБА_2 ОСОБА_3 та ОСОБА_4 у спільну часткову власність по ? частці кожній на підставі договору купівлі-продажу від 10.09.2012 року, реєстровий номер 3203, посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_8 Право власності на підставі зазначеного договору було зареєстровано КП «Дніпропетровське МБТІ» в Реєстрі прав власності на нерухоме майно, а також державним реєстратором приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_9 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 282140612101).

3) 18 серпня 2010 року між ПП «Візит-Дніпро» та ТОВ «Дельмар Арена» було укладено договір купівлі-продажу частини комерційно-торгівельного комплексу літ. А-8, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 82-Д, посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_10, реєстр.№12787. За зазначеним договором відчужено частину комерційно-торгівельного комплексу літ. А-8 у підвалі приміщення № 1001, Х-1-Х-5, загальною площею 358,5 кв.м., вхід у підвал літ. «а?»; на першому поверсі приміщення № 101, 1-1 - 1-9, загальною площею 401,8 кв.м., ганок літ. А, пандус а 2 ; на другому поверсі приміщення № 102, ІІ-1 - ІІ-8, загальною площею 404,5 кв.м.; на третьому поверсі приміщення 301, ІІІ-1 - ІІІ-8, загальною площею 402,4 кв.м.; на п'ятому поверсі приміщення № 501, загальною площею 536,1 кв.м. надбудови літ. А 1 -1 - А 3 -1 приміщення № ІХ-1 - ІХ=12 загальною площею 191,9 кв.м. В загальному користуванні: на четвертому поверсі приміщення № ІV-1 - ІV-8 загальною площею 56,6 кв.м.; на п'ятому поверсі приміщення № V-1 - V-8 загальною площею 56,6 кв.м.; на шостому поверсі приміщення № VІ-1 - VІ-8 загальною площею 56,7 кв.м.; на сьомому поверсі приміщення № VІІ-1 - VІІ-8 загальною площею 56,8 кв.м.; на восьмому поверсі приміщення № VІІІ-1 - VІІІ-8 загальною площею 56,6 кв.м. за адресою: Дніпропетровська область, місто Дніпропетровськ, вулиця Набережна Перемоги, будинок 82д (реєстраційний номер майна 32067619). Право власності на підставі зазначеного договору було зареєстровано КП «Дніпропетровське МБТІ» в Реєстрі прав власності на нерухоме майно.

Це ж саме майно було в подальшому відчужене ТОВ «Дельмар-Арена» ОСОБА_3 та ОСОБА_4 у спільну часткову власність по ? частці кожній на підставі договору купівлі-продажу від 10.09.2012 року, реєстровий номер 3193, посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_8 Право власності на підставі зазначеного договору було зареєстровано КП «Дніпропетровське МБТІ» в Реєстрі прав власності на нерухоме майно, а також державним реєстратором приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_9 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 282140612101).

4) 31 серпня 2009 року між ТОВ ТЕП «Південьінтертранс» та ТОВ «Земельна ініціатива» було укладено договір купівлі-продажу частини комерційно-торгівельного комплексу літ. А-8, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 82-Д, посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_11, реєстр.№3523. За зазначеним договором відчужено частину комерційно-торгівельного комплексу літ. А-8 на четвертому поверсі приміщення № 401, загальною площею 347,2 кв.м.; на шостому поверсі приміщення № 601, загальною площею 535,5 кв.м. В загальному користуванні: на четвертому поверсі приміщення № ІV-1 - ІV-8 загальною площею 56,6 кв.м.; на п'ятому поверсі приміщення № V-1 - V-8 загальною площею 56,6 кв.м.; на шостому поверсі приміщення № VІ-1 - VІ-8 загальною площею 56,7 кв.м.; на сьомому поверсі приміщення № VІІ-1 - VІІ-8 загальною площею 56,8 кв.м.; на восьмому поверсі приміщення № VІІІ-1 - VІІІ-8 загальною площею 56,6 кв.м. за адресою Дніпропетровська область, місто Дніпропетровськ, вулиця Набережна Перемоги, будинок 82д (реєстраційний номер майна 27757933). Право власності на підставі зазначеного договору було зареєстровано КП «Дніпропетровське МБТІ» в Реєстрі прав власності на нерухоме майно.

Це ж саме майно було в подальшому відчужене ТОВ «Земельна ініціатива» ОСОБА_3 та ОСОБА_4 у спільну часткову власність по ? частці кожній на підставі договору купівлі-продажу від 10.09.2012 року, реєстровий номер 3197, посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_8 Право власності на підставі зазначеного договору було зареєстровано КП «Дніпропетровське МБТІ» в Реєстрі прав власності на нерухоме майно, а також державним реєстратором приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_9 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 282140612101).

5) 31 січня 2014 року між ПП «Візит-Дніпро» ОСОБА_4 було укладено договір купівлі-продажу частини комерційно-торгівельного комплексу літ. А-8, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 82-Д, посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_12, реєстр.№391. За зазначеним договором відчужено частину комерційно-торгівельного комплексу літ. А-8 на сьомому поверсі приміщення № 701, загальною площею 350,2 кв.м., приміщення № 702, загальною площею 183,7 кв.м. В загальному користуванні: на четвертому поверсі приміщення № ІV-1 - ІV-8 загальною площею 56,6 кв.м.; на п'ятому поверсі приміщення № V-1 - V-8 загальною площею 56,6 кв.м.; на шостому поверсі приміщення № VІ-1 - VІ-8 загальною площею 56,7 кв.м.; на сьомому поверсі приміщення № VІІ-1 - VІІ-8 загальною площею 56,8 кв.м.; на восьмому поверсі приміщення № VІІІ-1 - VІІІ-8 загальною площею 56,6 кв.м. за адресою Дніпропетровська область, місто Дніпропетровськ, вулиця Набережна Перемоги, будинок 82д. Право власності на підставі зазначеного договору було зареєстровано державним реєстратором приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_12 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 218693312101).

6) всі придбані у ОСОБА_2, ТОВ «Дельмар-Арена», ТОВ «Земельна ініціатива», приміщення ОСОБА_3 та ОСОБА_4 21 травня 2013 року передали в іпотеку ОСОБА_5 на підставі договору іпотеки віл 21.05.2013 року, реєстровий номер 1398, посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_9 Державна реєстрація обтяження нерухомого майна на підставі зазначеного договору іпотеки була проведена державним реєстратором приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_9 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (номер запису про обтяження 1009387), Державна реєстрація іпотеки на підставі зазначеного договору іпотеки була проведена державним реєстратором приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_9 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (номер запису про обтяження 1009553).

Отже, матеріалами справи підтверджується, що, не зважаючи на скасування первинного правовстановлюючого документу на будівлю комерційно-торгівельного комплексу, на той факт, що будівництво об'єкту не завершене, будівля не введена в експлуатацію, а забудовником є ПП «СОЗИДАТЕЛЬ 2000», на сьогодні існує право власності на зазначену будівлю як об'єкт нерухомості, а також вчинено низку договорів щодо цього об'єкту.

За таких умов суд приходить до висновку про те, що права ПП «СОЗИДАТЕЛЬ 2000» як забудовника порушуються відповідачами.

Відповідно до частини 1 статті 215 Цивільного кодексу України, підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Частина 1 статті 203 Цивільного кодексу України встановлює, що зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Відповідно до статті 658 Цивільного кодексу України, право продажу товару, крім випадків примусового продажу та інших випадків, встановлених законом, належить власникові товару.

Відповідно до ч. 1 ст. 638 ЦК України істотними умовами договору є умови про предмет договору.

Враховуючи вимоги статей 655, 656 ЦК України, предметом договору купівлі-продажу може бути лише реально існуюче майно, право власності на яке придбане у встановленому законом порядку.

Матеріалами справи підтверджується, що ПП «СОЗИДАТЕЛЬ 2000» як забудовник будівлі комерційно-торгівельного комплексу, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул.. Набережна Перемоги, 82 Д, не продавав зазначену будівлю або її частини, а також не надавав будь-яким особам повноважень з її продажу.

Оскільки створений ПП «СОЗИДАТЕЛЬ 2000» спірний об'єкт є нерухомим майном, яке підлягає прийняттю в експлуатацію, право власності на нього може виникнути лише після завершення його будівництва, введення його в експлуатацію та державної реєстрації.

Як видно із скасованого рішення господарського суду Дніпропетровської області у справі № 33/142-09, листа Департаменту ДАБІ у Дніпропетровській області вих. № 1004-14/633 від 18.08.2016 року, спірний об'єкт введений в експлуатацію не був і не введений до сьогодні.

Отже суд приходить до висновку, що саме ПП «СОЗИДАТЕЛЬ 2000» є власником об'єкта незавершеного будівництва - будівлі комерційно-торгівельного комплексу, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул.. Набережна Перемоги, 82 Д, а об'єкта, на який на сьогодні зареєстроване право власності за відповідачами за адресою: вул.. Набережна Перемоги, 82 Д в м. Дніпропетровську, не існує, а відтак державна реєстрація права власності за відповідачами має бути скасована із закриттям відповідних розділів.

Також суд приходить до висновку про те, що всі укладені відповідачами договори купівлі-продажу та іпотеки щодо спірного майна укладені з порушенням вимог ст. 638, 655, 656 Цивільного кодексу України, а відтак в силу, ст. 215, 216, 236 Цивільного кодексу України підлягають визнанню недійсними з моменту їх вчинення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. ст. 10, 11, 30, 57, 60, 169, 197, 212-215, 224-226 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

Визнати недійсним з моменту його вчинення договір купівлі-продажу частини комерційно-торгівельного комплексу літ. А-8, що складається з: на восьмому поверсі приміщення 801, І, ІІ, загальною площею 293,8 кв.м. В загальному користуванні на четвертому поверсі приміщення № ІV-1 - ІV-8 загальною площею 56, 6 кв.м.; на п'ятому поверсі приміщення № V-1 - V-8, загальною площею 56, 6 кв.м., на шостому поверсі приміщення № VІ-1 - VІ-8 загальною площею 56, 7 кв.м.; на сьомому поверсі приміщення VІІ-1 - VІІ-8 загальною площею 56, 8 кв.м.; на восьмому поверсі приміщення № VІІІ-1 - VІІІ-8 загальною площею 56, 6 кв.м., що розташований за адресою: Дніпропетровська область, місто Дніпропетровськ, вулиця Набережна Перемоги, будинок 82д, укладений 18 вересня 2009 року між Приватним підприємством «ВІЗИТ-ДНІПРО» та ОСОБА_1, посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_6, серія ВМІ № 561089, реєстр № 1166, з урахуванням договору від 05.11.2009 року про внесення змін до договору купівлі-продажу нерухомого майна від 18.09.2009 року, посвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_6, серія ВМК № 277205, реєстр № 1471.

Визнати недійсним з моменту його вчинення договір купівлі-продажу частини комерційно-торгівельного комплексу літ. А-8, що складається з приміщення № 802, ІІІ, ІV на восьмому поверсі, загальною площею 190,7 кв.м. В загальному користуванні на четвертому поверсі приміщення № ІV-1 - ІV-8 загальною площею 56, 6 кв.м.; на п'ятому поверсі приміщення № V-1 - V-8, загальною площею 56, 6 кв.м., на шостому поверсі приміщення № VІ-1 - VІ-8 загальною площею 56, 7 кв.м.; на сьомому поверсі приміщення VІІ-1 - VІІ-8 загальною площею 56, 8 кв.м.; на восьмому поверсі приміщення № VІІІ-1 - VІІІ-8 загальною площею 56, 6 кв.м., що розташований по вул. Набережна Перемоги, 82Д у м. Дніпропетровську, укладений 18 вересня 2009 року між Приватним підприємством «ВІЗИТ-ДНІПРО» та ОСОБА_2, посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_13, серія ВМК № 879802, реєстр № 5355.

Визнати недійсним з моменту його вчинення договір купівлі-продажу частини комерційно-торгівельного комплексу літ. А-8, що складається з: у підвалі приміщення 1001, Х-1-Х-5, вхід до підвалу «а1», загальною площею 358,5 кв.м; на першому поверсі приміщення: 101, І-1 - І-9, ганок «а», пандус «а2» загальною площею 401,8 кв.м.; на другому поверсі приміщення: 102, ІІ-1 - ІІ-8, загальною площею 404, 5 кв.м; на третьому поверсі з приміщень: 301, ІІІ-1 - ІІІ-8 загальною площею 402,4 кв.м.; на п'ятому поверсі приміщення № 501, загальною площею 536,1 кв.м.; надбудови літ. А1-1- А3-1, приміщення № ІХ-1 - ІХ-12 загальною площею 191, 9 кв.м., в загальному користуванні на четвертому поверсі приміщення № ІV-1 - ІV-8 загальною площею 56, 6 кв.м.; на п'ятому поверсі приміщення № V-1 - V-8, загальною площею 56, 6 кв.м., на шостому поверсі приміщення № VІ-1 - VІ-8 загальною площею 56, 7 кв.м.; на сьомому поверсі приміщення VІІ-1 - VІІ-8 загальною площею 56, 8 кв.м.; на восьмому поверсі приміщення № VІІІ-1 - VІІІ-8 загальною площею 56, 6 кв.м., що розташований по вул. Набережна Перемоги, 82Д у м. Дніпропетровську, укладений 18 серпня 2010 року між Приватним підприємством «ВІЗИТ-ДНІПРО» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ДЕЛЬМАР АРЕНА» посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_10, серія ВРА № № 014751, 014752, реєстр № 12787.

Визнати недійсним з моменту його вчинення договір купівлі-продажу частини комерційно-торгівельного комплексу літ. А-8, що складається з приміщення № 401 на четвертому поверсі, загальною площею 347, 2 кв.м., та приміщення № 601 на шостому поверсі, загальною площею 535, 5 кв.м. В загальному користуванні на четвертому поверсі приміщення № ІV-1 - ІV-8 загальною площею 56, 6 кв.м.; на п'ятому поверсі приміщення № V-1 - V-8, загальною площею 56, 6 кв.м., на шостому поверсі приміщення № VІ-1 - VІ-8 загальною площею 56, 7 кв.м.; на сьомому поверсі приміщення VІІ-1 - VІІ-8 загальною площею 56, 8 кв.м.; на восьмому поверсі приміщення № VІІІ-1 - VІІІ-8 загальною площею 56, 6 кв.м., який розташований по вул. Набережна Перемоги, 82Д у м. Дніпропетровську, укладений 31 серпня 2009 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Південьінтертранс» (ЄДРПОУ 20268058) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЗЕМЕЛЬНА ІНІЦІАТИВА» (ЄДРПОУ 35544721), посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_11, реєстр № 3523.

Визнати недійсним з моменту його вчинення договір купівлі-продажу частини комерційно-торгівельного комплексу літ. А-8, що складається з приміщення № 802, ІІІ, ІV на восьмому поверсі, загальною площею 190, 7 кв.м. В загальному користуванні приміщення № ІV-1 - ІV-8 загальною площею 56, 6 кв.м.; приміщення № V-1 - V-8, загальною площею 56, 6 кв.м., приміщення № VІ-1 - VІ-8 загальною площею 56, 7 кв.м.; приміщення VІІ-1 - VІІ-8 загальною площею 56, 8 кв.м.; приміщення № VІІІ-1 - VІІІ-8 загальною площею 56, 6 кв.м., яка розташована по вул. Набережна Перемоги, 82Д у м. Дніпропетровську, укладений 10 вересня 2012 року між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_1) і ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_2), посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_8, серія ВРХ № 579470, ВРХ № 579471, реєстр № 3203.

Визнати недійсним з моменту його вчинення договір купівлі-продажу частини комерційно-торгівельного комплексу літ. А-8, що складається з: у підвалі приміщення 1001, Х-1-Х-5, вхід до підвалу «а1», загальною площею 358,5 кв.м; на першому поверсі приміщення: 101, І-1 - І-9, ганок «а», пандус «а2» загальною площею 401,8 кв.м.; на другому поверсі приміщення: 102, ІІ-1 - ІІ-8, загальною площею 404, 5 кв.м; на третьому поверсі з приміщень: 301, ІІІ-1 - ІІІ-8 загальною площею 402,4 кв.м.; на п'ятому поверсі приміщення № 501, загальною площею 536,1 кв.м.; надбудови літ. А1-1- А3-1, приміщення № ІХ-1 - ІХ-12 загальною площею 191, 9 кв.м., в загальному користуванні на четвертому поверсі приміщення № ІV-1 - ІV-8 загальною площею 56, 6 кв.м.; на п'ятому поверсі приміщення № V-1 - V-8, загальною площею 56, 6 кв.м., на шостому поверсі приміщення № VІ-1 - VІ-8 загальною площею 56, 7 кв.м.; на сьомому поверсі приміщення VІІ-1 - VІІ-8 загальною площею 56, 8 кв.м.; на восьмому поверсі приміщення № VІІІ-1 - VІІІ-8 загальною площею 56, 6 кв.м., що розташований по вул. Набережна Перемоги, 82Д у м. Дніпропетровську, укладений 10 вересня 2012 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «ДЕЛЬМАР АРЕНА» та ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_1) і ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_2), посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_8, серія ВРХ № 579478, ВРХ № 579479, реєстр № 3193.

Визнати недійсним з моменту його вчинення договір купівлі-продажу частини комерційно-торгівельного комплексу літ. А-8, що складається з приміщення № 401 на четвертому поверсі, загальною площею 347, 2 кв.м., та приміщення № 601 на шостому поверсі, загальною площею 535, 5 кв.м. В загальному користуванні на четвертому поверсі приміщення № ІV-1 - ІV-8 загальною площею 56, 6 кв.м.; на п'ятому поверсі приміщення № V-1 - V-8, загальною площею 56, 6 кв.м., на шостому поверсі приміщення № VІ-1 - VІ-8 загальною площею 56, 7 кв.м.; на сьомому поверсі приміщення VІІ-1 - VІІ-8 загальною площею 56, 8 кв.м.; на восьмому поверсі приміщення № VІІІ-1 - VІІІ-8 загальною площею 56, 6 кв.м., який розташований по вул. Набережна Перемоги, 82Д у м. Дніпропетровську, укладений 10 вересня 2012 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «ЗЕМЕЛЬНА ІНІЦІАТИВА» (ЄДРПОУ 35544721) та ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_1) і ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_2), посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_8, серія ВРХ № 579472, ВРХ № 579473, реєстр № 3197.

Скасувати рішення державного реєстратора приватного нотаріуса Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_9 про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу) індексний номер 2460825 від 21.05.2013 року та запис про державну реєстрацію права власності ОСОБА_3 (Російська Федерація, м. Санкт-Петербург, пр.. Малодєтскосільський, 28А, кв. 40, РНОКПП НОМЕР_1) на частку у розмірі ? частина частини комерційно-торгівельного комплексу літ. А-8, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул.. Набережна Перемоги, 82Д (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 64104612101), номер запису про право власності 1009106, здійснені на підставі договору купівлі-продажу від 10.09.2012 року, посвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_8, реєстр № 3203, договору купівлі-продажу від 10.09.2012 року, посвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_8, реєстр № 3193, договору купівлі-продажу від 10.09.2012 року, посвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_8, реєстр № 3197.

Скасувати рішення державного реєстратора приватного нотаріуса Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_9 про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу) індексний номер 2460825 від 21.05.2013 року та запис про державну реєстрацію права власності ОСОБА_4 (Російська Федерація, м. Санкт-Петербург, пр.. Малодєтскосільський, 28А, кв. 40, РНОКПП НОМЕР_2) на частку у розмірі ? частина частини комерційно-торгівельного комплексу літ. А-8, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул.. Набережна Перемоги, 82Д (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 64104612101), номер запису про право власності 1009146, здійснені на підставі договору купівлі-продажу від 10.09.2012 року, посвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_8, реєстр № 3203, договору купівлі-продажу від 10.09.2012 року, посвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_8, реєстр № 3193, договору купівлі-продажу від 10.09.2012 року, посвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_8, реєстр № 3197.

Визнати недійсним з моменту його вчинення договір купівлі-продажу частини комерційно-торгівельного комплексу літ. А-8, що складається з: на восьмому поверсі приміщення 801, І, ІІ, загальною площею 293,8 кв.м. В загальному користуванні на четвертому поверсі приміщення № ІV-1 - ІV-8 загальною площею 56, 6 кв.м.; на п'ятому поверсі приміщення № V-1 - V-8, загальною площею 56, 6 кв.м., на шостому поверсі приміщення № VІ-1 - VІ-8 загальною площею 56, 7 кв.м.; на сьомому поверсі приміщення VІІ-1 - VІІ-8 загальною площею 56, 8 кв.м.; на восьмому поверсі приміщення № VІІІ-1 - VІІІ-8 загальною площею 56, 6 кв.м., що розташований за адресою: Дніпропетровська область, місто Дніпропетровськ, вулиця Набережна Перемоги, будинок 82д, укладений 30 січня 2014 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_2), посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_7, реєстр № 53.

Скасувати рішення державного реєстратора приватного нотаріуса Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_7 про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер 11796285 від 30.01.2014 року та запис про державну реєстрацію права власності ОСОБА_4 (Російська Федерація, м. Санкт-Петербург, пр.. Малодєтскосільський, 28А, кв. 40, РНОКПП НОМЕР_2) на частину комерційно-торгівельного комплексу літ. А-8, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул.. Набережна Перемоги, 82Д (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 282140612101), номер запису про право власності 5055202, здійснені на підставі договору купівлі-продажу від 30.01.2014 року, посвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_7, реєстр № 53.

Визнати недійсним з моменту його вчинення договір купівлі-продажу частини комерційно-торгівельного комплексу літ. А-8, що складається з: на сьомому поверсі будівлі літ. А-8 приміщення № 701, площею 350,2 кв.м., приміщення № 702, площею 183,7 кв.м., в загальному користуванні на четвертому поверсі приміщення № ІV-1 - ІV-8 загальною площею 56, 6 кв.м.; на п'ятому поверсі приміщення № V-1 - V-8, загальною площею 56, 6 кв.м., на шостому поверсі приміщення № VІ-1 - VІ-8 загальною площею 56, 7 кв.м.; на сьомому поверсі приміщення VІІ-1 - VІІ-8 загальною площею 56, 8 кв.м.; на восьмому поверсі приміщення № VІІІ-1 - VІІІ-8 загальною площею 56, 6 кв.м., що розташований за адресою: Дніпропетровська область, місто Дніпропетровськ, вулиця Набережна Перемоги, будинок 82д, укладений 31 січня 2014 року між ПП «ВІЗИТ-ДНІПРО» та ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_2), посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_12, реєстр № 391.

Скасувати рішення державного реєстратора приватного нотаріуса Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_12 про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер 10519364 від 31.01.2014 року та запис про державну реєстрацію права власності ОСОБА_4 (Російська Федерація, м. Санкт-Петербург, пр.. Малодєтскосільський, 28А, кв. 40, РНОКПП НОМЕР_2) на частину комерційно-торгівельного комплексу літ. А-8, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул.. Набережна Перемоги, 82Д (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 218693312101), номер запису про право власності 4513920, здійснені на підставі договору купівлі-продажу від 31.01.2014 року, посвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_12, реєстр № 391.

Визнати недійсним з моменту його вчинення договір іпотеки нерухомого майна, укладений 21 травня 2013 року між ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_1), ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_2) та ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_3), посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_9В, реєстровий номер 1398.

Припинити іпотеку (номер запису про іпотеку 1009553) частини комерційно-торгівельного комплексу літ. А-8, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул.. Набережна Перемоги, 82Д (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 64104612101), що виникла на підставі договору іпотеки від 21.05.2013 року, укладеного між ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_1), ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_2) та ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_3), посвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_9, реєстр № 1398, зареєстровану у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно державним реєстратором приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_9 на підставі рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер 2461546 від 21.05.2013 року.

Скасувати обтяження - заборону на нерухоме майно (номер запису про обтяження 1009387) частини комерційно-торгівельного комплексу літ. А-8, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул.Набережна Перемоги, 82Д (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 64104612101), яке виникло на підставі договору іпотеки від 21.05.2013 року , укладеного між ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_1), ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_2) та ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_3), посвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_9, реєстр № 1398, зареєстроване в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно державним реєстратором приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_9 (номер запису про обтяження 1009387) на підставі рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер 2461343 від 21.05.2013 року.

Внести до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно записи про закриття розділів 282140612101, 218693312101, 64104612101 та внести відмітку про погашення в Реєстрі прав власності на нерухоме майно, який діяв до 01.01.2013 року, записів про право власності /реєстраційних номерів майна/ 27757933, 30133475, 32067619.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Дніпропетровської області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10 - денний строк з дня його проголошення апеляційної скарги.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя Т.В. Шевцова

СудБабушкінський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення06.12.2016
Оприлюднено08.12.2016
Номер документу63180175
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —200/18581/16-ц

Ухвала від 11.12.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Ткаченко Н. В.

Ухвала від 11.12.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Ткаченко Н. В.

Ухвала від 26.06.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Ткаченко Н. В.

Рішення від 31.10.2017

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Шевцова Т. В.

Ухвала від 05.10.2017

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Шевцова Т. В.

Ухвала від 05.10.2017

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Шевцова Т. В.

Ухвала від 05.10.2017

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Шевцова Т. В.

Ухвала від 05.10.2017

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Шевцова Т. В.

Ухвала від 05.10.2017

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Шевцова Т. В.

Ухвала від 27.02.2017

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Шевцова Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні