Рішення
від 05.12.2016 по справі 526/2269/16-ц
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/2269/16-ц

Провадження № 2/526/1153/2016

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 грудня 2016 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі:

головуючої судді Тищенко Л.І.

при секретарі Синепол С.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Гадяч цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Гадяцької міської ради, третя особа: Державна архітектурно-будівельна інспекція України про визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно,

в с т а н о в и в:

до суду звернулась ОСОБА_1 з позовною заявою до територіальної громади в особі Гадяцької міської ради про визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно.

У позовній заяві позивач вказує, що протягом 2010 року вона провела самовільне будівництво гаража № 18 за адресою: вул. С.Швидкого № 11-б, м. Гадяч Полтавської області. Гараж збудовано власними силами та за власні кошти. Рішеннями Гадяцької міської ради від 25.02.2014 та 30.04.2014 відповідно їй надавався дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для будівництва та обслуговування індивідуального гаража № 18 за адресою: вул. С.Швидкого, 11-б, м. Гадяч та безоплатно передано у приватну власність вищезазначену земельну ділянку площею 0,0024 га. Новозбудоване нерухоме майно складається з гаража (літ. Г-1 ) з погребом (літ. г ) загальною площею 28,7 м 2 та повністю відповідає всім будівельним, санітарно-епідеміологічним, протипожежним, та іншим нормам, а також не порушує права суміжних власників. Земельна ділянка за адресою: Полтавська область Гадяцький район м.Гадяч вул. Швидкого, № 11-б, гараж 18 площею 0,0024 га, кадастровий номер 5320410100:50:002:1832 з цільовим призначенням - для будівництва індивідуальних гаражів, належить позивачу на праві приватної власності. На даний час гараж не зданий в експлуатацію в установленому законом порядку, в зв'язку з тим, що збудований за відсутності відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи. ОСОБА_2 державної архітектурно-будівельної інспекції у Полтавській області від 07.10.2016 позивачу відмовлено у прийнятті в експлуатацію самочинно збудованого нерухомого майна та надано роз'яснення, що повернутися до розгляду вищезазначеного питання можливо лише після вирішення питання про право власності на зазначений гараж у судовому порядку, тому позивач звернулася до суду з позовом про визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з'явилася, направила до суду клопотання про розгляд справи без її участі, свої позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник позивача по довіреності ОСОБА_3 також надав заяву про можливість розгляду справи без його участі, позовні вимоги позивача підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача ОСОБА_4 міської ради в судове засідання не з'явився, направив до суду заяву з клопотанням розглянути справу без участі представника міської ради, позовні вимоги ОСОБА_1 про визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно визнає.

Представник третьої особи Державна архітектурно-будівельна інспекція України в особі ОСОБА_2 ДАБІ у Полтавській області у судове засідання не з'явився, направив до суду клопотання про розгляд справи без участі представника департаменту.

Згідно ч. 2 ст. 197 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Гадяцької міської ради про визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно, підлягають до задоволення, з наступних підстав.

Судом встановлено, що рішенням тридцять дев'ятої сесії шостого скликання Гадяцької міської ради від 25.02.2014 ОСОБА_1 надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для будівництва та обслуговування індивідуального гаража № 18 за адресою: м. Гадяч, вул. С.Швидкого, 11-б.

Рішенням сорокової сесії другого пленарного засідання шостого скликання Гадяцької міської ради від 30.04.2014 позивачу безоплатно передано у приватну власність земельну ділянку площею 0,0024 га для будівництва та обслуговування індивідуального гаража № 18 за адресою: м. Гадяч, вул. С.Швидкого, 11-б.

Згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 12.08.2014, земельна ділянка за адресою: Полтавська область Гадяцький район м. Гадяч вул. Швидкого, № 11-б, гараж 18 площею 0,0024 га, кадастровий номер 5320410100:50:002:1832, цільове призначення: для будівництва індивідуальних гаражів, належить позивачу ОСОБА_1 на праві приватної власності.

У технічному паспорті, виготовленому станом на 08.07.2016 зазначено, що гараж (літ. Г-1 ) з погребом (літ. г ) загальною площею 28,7 м 2 збудований самочинно.

ОСОБА_2 державної архітектурно-будівельної інспекції у Полтавській області від 07.10.2016 за № 1016-1.12/2132 позивачу відмовлено в прийнятті в експлуатацію самочинно збудованого нерухомого майна та надано роз'яснення, що повернутися до розгляду питання щодо прийняття гаража № 18 по вул. С. Швидкого, 11-б в м. Гадяч Полтавської області в експлуатацію можливо лише після вирішення у суді питання про право власності на зазначений гараж.

Згідно повідомлення виконавчого комітету Гадяцької міської ради від 18.07.2016 № В 02-41/1-406, розглянувши подані матеріали щодо дотримання державних будівельних норм при будівництві самовільно збудованого гаража (літ. Г-1 ), погреба (літ. г ) на земельній ділянці по вул. С. Швидкого, № 11-б, гараж № 18 в м. Гадяч Полтавської області, порушень в розміщенні даних об'єктів не виявлено.

Відповідно до повідомлення ПАТ Гадячгаз від 25.07.2016 № 1138/857, самовільно збудований гараж (літ. Г-1 ), погріб (літ. г ) по вул. С.Швидкого, № 11-б гараж № 18 в м. Гадяч не газифіковано та не знаходиться в охоронній зоні діючих газопроводів.

Як зазначено у повідомленні Гадяцької філії ПАТ Полтаваобленерго №13-02- 01/2301 від 28.07.2016, самочинно збудований гараж № 18 з погребом по вул. С.Швидкого, № 11-б в м. Гадяч Полтавської області не порушують вимог ПКЕЕ.

Також, повідомленням Гадяцького РС Головного Управління ДСНС України в Полтавській області від 01.08.2016 за №18-466/23 зазначено, що вищезазначене нерухоме майно не суперечить вимогам ДБН 360-92** додатку 3.1 (протипожежні вимоги).

Частиною 2 ст. 331 ЦК України передбачено, право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації.

Згідно ч. ч. 1 та 2 ст. 376 ЦК України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважається самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці без належного дозволу чи належно затвердженого проекту.

Частиною 5 ст. 376 ЦК України передбачено, що на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Судом встановлено, що побудоване позивачем нерухоме майно повністю відповідає будівельним, протипожежним нормам, а також не порушує права суміжних власників.

У матеріалах справи наявна нотаріально посвідчена заява ОСОБА_5 - власника земельної ділянки, призначеної для гаражного будівництва, що межує із земельною ділянкою, на якій знаходиться побудований ОСОБА_1 гараж, відповідно до якої він не заперечує проти визнання за позивачем права власності на гараж № 18 по вул. С.Швидкого, № 11-б в м. Гадяч.

Відповідно звіту про проведення технічного обстеження від 26.10.2016, за результатами технічного обстеження гаража (літ. Г-1 ), погреба (літ. г ) по вул. С.Швидкого, № 11-б, гараж № 18 в м. Гадяч Полтавської області встановлено можливість його надійної та безпечної експлуатації.

Пункт 12 Постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 6 від 30.03.2012 Про практику застосування судами статті 376 Цивільного кодексу України (про правовий режим самочинного будівництва) передбачає, що у справах, пов'язаних із самочинним будівництвом нерухомого майна, суди мають враховувати, що за загальним правилом особа, яка здійснила або здійснює таке будівництво, не набуває права власності на нього (частина друга статті 376 ЦК).

Разом із цим власник земельної ділянки набуває право власності на зведені ним будівлі, споруди та інше нерухоме майно (частина друга статті 375 ЦК), тому на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудовано на ній, якщо це не порушує права інших осіб (частина п'ята статті 376 ЦК).

Вирішуючи справу за позовом власника (користувача) земельної ділянки про визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно, суди зобов'язані встановлювати усі обставини справи, зокрема: чи є позивач власником (користувачем) земельної ділянки; чи звертався він до компетентного державного органу про прийняття забудови до експлуатації; чи є законною відмова у такому прийнятті; чи є порушені будівельні норми та правила істотними.

Відповідно до п. 10 Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 461 від 13.04.2011 року зазначено, що у разі коли на самочинно збудоване нерухоме майно визнано право власності за рішенням суду, воно приймається в експлуатацію згідно з цим Порядком.

Враховуючи, що самочинно збудований позивачем гараж з погребом, не суперечать вимогам ДБН 360-92** та не порушує права інших осіб, тому суд вважає, що наявні підстави для задоволення позову ОСОБА_1

Керуючись ст.ст. 331, 376 ЦК України, ст. ст. 10, 60, 80, 197, 212- 215 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Гадяцької міської ради, третя особа: Державна архітектурно-будівельна інспекція України про визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на самочинно збудоване нерухоме майно, а саме: гараж (літ. Г-1 ), погріб (літ. г ), загальною площею 28,7 м 2 , що знаходиться за адресою: Полтавська область, Гадяцький район, м. Гадяч, вул. С.Швидкого, № 11-б, гараж 18.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Полтавської області через Гадяцький районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуюча: Л. І. Тищенко

СудГадяцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення05.12.2016
Оприлюднено09.12.2016
Номер документу63200294
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —526/2269/16-ц

Рішення від 05.12.2016

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Тищенко Л. І.

Ухвала від 31.10.2016

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Тищенко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні