Постанова
від 02.12.2016 по справі 461/4489/16-а
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/4489/16-а

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.12.2016 Галицький районний суд м. Львова в складі:

головуючого-судді - Городецької Л.М.,

при секретарі - Думичі Р.М.,

з участю представників

позивача - Жук С.Ю.

відповідача - Клопот А.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові справу за адміністративним позовом Громадської організації Розвиток Громади до Департаменту містобудування Львівської міської ради, Комунального підприємства Адміністративно - технічне управління про визнання протиправним та скасування наказу в частині демонтажу вивіски та зобов'язання вчинити дії ,

В С Т А Н О В И В :

Громадська організація Розвиток Громади звернулась до суду з адміністративним позовом до Департаменту містобудування Львівської міської ради, Комунального підприємства Адміністративно - технічне управління про визнання протиправним та скасування наказу в частині демонтажу вивіски та зобов'язання вчинити дії.

В обгрунтовання заявленого позову покликається а те, що департаментом містобудування Львівської міської ради прийнято наказ Про демонтаж самовільно встановлено встановлених вивісок №3 від 21.01.2016 року, згідно якого, вирішено демонтувати самовільно встановлену вивіску громадської організації Розвиток Громади , розміщену за адресою: м. Львів, пр. Шевченка, 7. Про вказаний наказ громадська організація Розвиток Громади дізналась лише тоді, коли працівники комунального підприємства Адміністративно - технічне управління примусово демонтовано вивіску організації. Копію вказаного наказу отримали за нашою заявою №702/06/16 від 13.06.2016 року лише 30.06.2016 року, що підтверджується супровідним листом комунального підприємства Адміністративно - технічне управління №2410-10-5003 від 30.06.2016 року. Вважають, що відповідачами порушено порядок демонтажу самовільно встановлених вивісок, який передбачений п. 9 Порядку встановлення вивісок у м. Львові , затвердженим рішенням Львівської міської ради №692 від 22.07.2011 року.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримала з мотивів наведених у ньому, дала пояснення аналогічні доводам, викладеним у позові. Просить позов задоволити.

Представник - Департаменту містобудування Львівської міської радив останнє судове засідання не з'явилися, хоча належним чином повідомлялися про судове засідання, при цьому подала письмові заперечення, в яких просить відмовити у задоволенні позову. При цьому, суд враховує пояснення представника, які були надані в судовому засіданні 24.11.2016 року.

Представник - комунального підприємства Адміністративно - технічне управління подала до суду письмові заперечення на адміністративний позов, які підтримала в судовому засіданні, просить відмовити в задоволенні позову.

Дослідивши матеріали справи в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов слід задоволити з наступних підстав.

Статтею 8 Конституції України встановлено, що в Україні визнається і діє принцип верховенства права.

Відповідно до ст.6 КАС України кожному гарантується право на захист його прав, свобод та інтересів належним і неупередженим судом.

Згідно ч.2 ст.19 Конституції України, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Відповідно до ч.3 ст.2 КАС України, у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони, зокрема на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано, обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Судом встановлено, що департаментом містобудування Львівської міської ради прийнято наказ Про демонтаж самовільно встановлено встановлених вивісок №3 від 21.01.2016 року, згідно якого, вирішено демонтувати самовільно встановлену вивіску громадської організації Розвиток Громади , розміщену за адресою: м. Львів, пр. Шевченка, 7. (а.с.9)

З матеріалів справи вбачається, що відповідно до договору оренди нежитлових приміщень та окремих інвентарних об'єктів від 22.01.2015 року, що належать на праві власності Об'єднанню профспілок Львівщини, передав в строкове платне користування нежитлове приміщення загальною площею 160 кв.м. розміщенні на 4 поверсі, що знаходиться за адресою м. Львів, вул. Чайковського 6 для використання під офіс та введення громадської діяльності громадській організації Розвиток Громади . (а.с.10-14)

Відповідно до виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходження юридичної особи Громадська організація Розвиток Громади у м. Львові по вул. Заводській, 19. (а.с.30)

Як вбачається з договору оренди нежитлових приміщень та окремих інвентарних об'єктів від 18.07.2014 року та 01.11.2016 року, що належать на праві власності Об'єднанню профспілок Львівщини, передав в строкове платне користування нежитлове приміщення загальною площею 214,36 кв.м. розміщенні на 4 поверсі, що знаходиться за адресою м. Львів, пр. Шевченка, 7 для використання під офіс та введення громадської діяльності громадській організації Розвиток Громади .

Відповідно до виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходження юридичної особи Громадська організація Розвиток Громади у м. Львові на пр. Шевченка, 7, офіс 27 (а.с.58)

Згідно відповіді начальника поштампу - центру поштового зв'язку №1 від 11.07.2016 року №08-14-19, вбачається, що доставка пошти відправлень юридичним особам здійснюється на підставі договору, а за адресою: м. Львів, вул. Заводська, 19 з ГО Розвиток Громади такий договір відсутній, кореспонденція адресована за вищевказаною адресою представникам ГО Розвиток Громади у відділенні поштового зв'язку Львів-19 не вручалась. (а.с.31)

Відповідно до службової записки секретаря ГО Розвиток Громади №20/07/16 від 20.07.2016 року, підтверджено факт, що за фактичною адресою місцезнаходження ГО Розвиток Громади , а саме м. Львів, пр. Шевченка, 7 офіс 27 за період з 01.12.2015 року по даний час не надходило жодної поштової кореспонденції Департаменту містобудування Львівської міської ради, Комунального підприємства Адміністративно - технічне управління (а.с.32)

Відповідно до п. 9.2 Порядку встановлення вивісок у м. Львові , затвердженим рішенням Львівської міської ради №692 від 22.07.2011 року, власникам самовільно встановлених вивісок скеровується вимоги власника будівлі або уповноваженого ним органу (в межах історичного ареалу - вимоги управління охорони історичного середовища) про усунення допущеного порушення.

Згідно п.9.3 Порядку, демонтаж вивісок повинен проводити власник (користувач) вивіски самостійно за власний рахунок у термін, вказаний у вимозі уповноваженого органу про усунення порушення цього Порядку. Термін, вказаний у вимозі робочого органу не може становити 15 та більше 30 днів. вивіски, власники яких не виконали у встановлений термін вимог уповноваженого органу про добровільний демонтаж (або погодження проекту) та вивіски, передбачені у пунктах 9.1.2 та 9.1.3, вносяться до наказу на примусовий демонтаж.

Відповідно до ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтується її вимога та заперечення, крім випадків встановлених ст. 72 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішення, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дій чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Відповідачами не надано жодних підтверджень того, що Громадська організація Розвиток Громади отримала вимогу про добровільний демонтаж вивіски.

Згідно із ст.4 Закону України Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності виключно законами, які регулюють відносини, пов'язані з одержанням документів дозвільного характеру, встановлюються: необхідність одержання документів дозвільного характеру та їх види; дозвільний орган, уповноважений видавати документ дозвільного характеру; платність або безоплатність видачі ( переоформлення, видачі дубліката, анулювання) документа дозвільного характеру; строк видачі або надання письмового повідомлення про відмову у видачі документа дозвільного характеру; вичерпний перелік підстав для відмови у видачі, переоформленні, видачі дубліката, анулювання документа дозвільного характеру, строк дії документа дозвільного характеру або необмеженість строку дії такого документа.

При цьому, згідно ст.1 Закону України Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності документом дозвільного характеру є дозвіл, висновок, рішення, погодження, свідоцтво, інший документ, який дозвільний орган зобов'язаний видати суб'єкту господарювання у разі надання йому права на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності та/або без наявності якого суб'єкт господарювання не може проваджувати певні дії щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності.

Відповідно до ст.1 Закону України Про рекламу , реклама - інформація про особу чи товар, розповсюджена в будь-якій формі та в будь-який спосіб і призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо таких особи чи товару.

Згідно ч.1 ст.16 Закону України Про рекламу , розміщення зовнішньої реклами у населених пунктах проводиться на підставі дозволів, що надаються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад, а поза межами населених пунктів - на підставі дозволів, що надаються обласними державними адміністраціями, а на території Автономної Республіки Крим - Радою міністрів Автономної Республіки Крим, в порядку, встановленому цими органами на підставі типових правил, що затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст.8 Закону України Про рекламу , розміщення інформації про виробника товару та/або товар у місцях, де цей товар реалізується чи надається споживачеві, у тому числі на елементах обладнання та/або оформлення місць торгівлі, а також безпосередньо на самому товарі та/або його упаковці, не вважається рекламою.

Згідно ч.6 ст.9 Закону України Про рекламу , вивіска чи табличка з інформацією про зареєстроване найменування особи, знаки для товарів і послуг, що належать цій особі, вид її діяльності (якщо це не випливає із зареєстрованого найменування особи), час роботи, що розміщена на внутрішній поверхні власного чи наданого у користування особі приміщення, на зовнішній поверхні будинку чи споруди не вище першого поверху або на поверсі, де знаходиться власне чи надане у користування особі приміщення, біля входу в таке приміщення, не вважається рекламою.

Отже, у випадку, коли на фасаді будинку, приміщення, яке займає суб'єкт господарювання, розміщено вивіску з його назвою, така вивіска має інформаційний характер і не містить закликів до придбання товару чи послуги, отримання дозволу на її розміщення не потрібно, а відтак, суд приходить до переконання, що Закони України Про благоустрій населених пунктів , Про охорону культурної спадщини не встановлюють вимоги отримання дозвільних документів при розміщенні вивісок суб'єктами господарювання.

Таким чином, оцінюючи докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов Громадської організації Розвиток Громади підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 17,158,159,161,162,167 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

адміністративний позов Громадської організації Розвиток Громади - задоволити.

Визнати протиправним і скасувати наказ Департаменту містобудування Львівської міської ради Про демонтаж самовільно встановлених вивісок №3 від 21.01.2016 року в частині демонтажу вивіски громадської організації Розвиток Громади за адресою: м. Львів, пр. Шевченка, 7.

Зобов'язати Комунальне підприємство Адміністративно-технічне управління повернути громадській організації Розвиток Громади (код ЄРДПОУ 35854452) належну на праві власності демонтовану вивіску за адресою: м. Львів, пр. Шевченка, 7.

Стягнути з місцевого бюджету м. Львова на користь громадської організації Розвиток громади (код ЄРДПОУ 35854452) 2 900 гривень сплаченого судового збору.

На постанову суду першої інстанції може бути подана апеляційна скарга протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом першої інстанції частини третьої статті 160 КАС України, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Л.М.Городецька

СудГалицький районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення02.12.2016
Оприлюднено09.12.2016
Номер документу63208036
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —461/4489/16-а

Постанова від 25.03.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 24.03.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 24.02.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Горбатюк С.А.

Ухвала від 30.01.2017

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Пліш Михайло Антонович

Ухвала від 11.01.2017

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Пліш Михайло Антонович

Ухвала від 06.01.2017

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Пліш Михайло Антонович

Постанова від 02.12.2016

Адміністративне

Галицький районний суд м.Львова

Городецька Л. М.

Постанова від 02.12.2016

Адміністративне

Галицький районний суд м.Львова

Городецька Л. М.

Ухвала від 11.07.2016

Адміністративне

Галицький районний суд м.Львова

Городецька Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні