Ухвала
від 06.12.2016 по справі 761/43168/16-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/43168/16-к

Провадження № 1-кс/761/26533/2016

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 грудня 2016 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , розглянувши в закритому судовому засіданні клопотання про проведення обшуку по матеріалам кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100110000156 від 23 червня 2016 року за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.212 КК України,

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС старший лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 06 грудня 2016 року звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , згідно якого просить надати дозвіл на проведення обшуку в будинку за місцем проживання головного бухгалтера ТОВ «СФС Трейд» ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 , який на праві власності належить ОСОБА_6 .

Клопотання мотивоване тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32016100110000156 від 23 червня 2016 року відносно службових осіб ТОВ «СФС Трейд» (код ЄДРПОУ - 39548253) за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

В клопотанні слідчого зазначено, службові особи ТОВ «СФС Трейд» (код ЄДРПОУ - 39548253) ОСОБА_7 та ОСОБА_5 , у порушення вимог п.198.1, п.198.2, п.198.3 ст.198, п.200.1, п.200.2, п.200.4 ст.204 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI, в період часу з 01.12.2015 по 30.04.2016 під час фінансово - господарських взаємовідносин з ТОВ «ТК Агротрейд» (код ЄДРПОУ -38310272), ТОВ «Східенергогруп» (код ЄДРПОУ - 36380133), ТОВ «АПК Схід» (код ЄДРПОУ - 38993098), ФГ «Лідер» (код ЄДРПОУ - 21964067), умисно ухилились від сплати податку на додану вартість шляхом документального оформлення безтоварних операцій по реалізації насіння соняшника, шляхом внесення до податкової звітності неправдивих відомостей, що не відповідають дійсності, чим нанесено збитки державі шляхом заниження суми ПДВ, яка підлягає нарахуванню до сплати в бюджет в розмірі 40 622 094 грн., тобто в особливо великих розмірах.

Так, основним постачальником ТОВ «ТК Агротрейд», ТОВ «Східенергогруп» є ТОВ «Укртрансавтоматика» (код ЄДРПОУ - 38625902).

Відповідно до даних наявних в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, ТОВ «АПК Схід» орендує земельну ділянку загальною площею 3,96 га, ФГ «Лідер» не зареєструвало земельні ділянки, ТОВ «Укртрансавтоматика» орендує земельну ділянку загальною площею 1,8 га.

Згідно наявної інформації, у вищевказаних підприємствах відсутні відомості щодо фахових спеціальностей осіб, які працюють за цивільно правовими договорами. Вирощування сільськогосподарської продукції передбачає виконання певного виду робіт оброблення земельної ділянки, агротехнічних робіт, збирання врожаю, перевезення до складу продукції та інше. Враховуючи значні обсяги постачання згідно даних податкових декларацій з ПДВ, ФГ «Лідер», ТОВ «АПК Схід», ТОВ «Укртрансавтоматика» мають бути забезпечені трудовими ресурсами, технікою або залучати сторонні організації з відповідним видом діяльності.

Крім того, відповідно до інформації з відкритого доступу та проведеного аналізу ситуації на сході України встановлено, що земельні ділянки ТОВ «АПК Схід» та ФГ «Лідер», які нібито використовувалися для вирощування врожаю (насіння соняшнику) знаходяться на території Красноармійського та Маріїнського районів Донецької області, тимчасово не підконтрольна територія України.

Таким чином, встановлено, що у ТОВ «АПК Схід», ФГ «Лідер», ТОВ «Укртрансавтоматика» відсутня достатня кількість земельних ділянок, виробничих потужностей, спецтехніки та необхідної кількості працівників для вирощування задекларованих обсягів сільськогосподарської продукції.

Виходячи з вищевикладеного, операції ТОВ «АПК Схід», ФГ «Лідер», ТОВ «ТК Агротрейд», ТОВ «Східенергогруп» по ланцюгу постачання до ТОВ «СФС Трейд» не мали реального характеру.

Отже, ТОВ «АПК Схід», ФГ «Лідер», ТОВ «ТК Агротрейд», ТОВ «Східенергогруп» по ланцюгу постачання від ТОВ «Укртрансавтоматика» формують «вигоду» контрагентам покупцям, а саме ТОВ «СФС Трейд» маніпулюючи номенклатурними групами товарів, та формує «штучний» податковий кредит.

За операціями лише оформлювалися окремі первинні документи з метою створення зовнішніх ознак фактичного здійснення операцій та правомірності формування сум податкового кредиту, наслідком чого є отримання по ланцюгу постачання від ТОВ «АПК Схід», ФГ «Лідер», ТОВ «ТК Агротрейд», ТОВ «Східенергогруп» до ТОВ «СФС Трейд» необґрунтованої податкової вигоди у вигляді сум податкового кредиту ПДВ.

Таким чином, у слідства є наявність достатніх підстав вважати що операції проведенні між ТОВ «СФС Трейд» по ланцюгу постачання від ТОВ «АПК Схід», ФГ «Лідер», ТОВ «ТК Агротрейд», ТОВ «Східенергогруп» мали безтоварний характер, а дані операції призвели до не нарахування та несплати службовими особами ТОВ «СФС Трейд» ПДВ на загальну суму 40 622 094 грн.

Зазначені правопорушення викладено у висновку експертного дослідження №1-17/06/2016-до від 17.06.2016, який зроблений ТОВ «Дослідницький інформаційно консультаційний центр», відповідно до якого посадовими особами ТОВ «СФС Трейд» не нараховано та не сплачено ПДВ в розмірі 40 622 094 грн.

Оперативними співробітниками Міжрегіонального оперативного управління Офісу великих платників податків ДФС в ході супроводження досудового розслідування кримінального провадження №32016100110000156 встановлено, що фактичну організацію діяльності ТОВ «СФС Трейд» здійснює його власник (є засновником підприємства) - ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Також в клопотанні слідчого зазначено, що за наявною інформацією головний бухгалтера ТОВ «СФС Трейд» ОСОБА_5 проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно інформаційної довідки Державного реєстру прав на нерухоме майно, №67330240 від 05 вересня 2016 року, яка знаходиться в матеріалах, доданих до клопотання, будинок за адресою: АДРЕСА_1 , на праві власності належить ОСОБА_6 .

Слідчий також зазначив, що є достатні підстави вважати, що в будинку за місцем проживання ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 , який на праві власності належить ОСОБА_6 , можуть знаходитися: оригінали первинних фінансово-господарських документів ТОВ «СФС Трейд» (код ЄДРПОУ - 39548253) по фінансово - господарським взаємовідносинам з ТОВ «ТК Агротрейд» (код ЄДРПОУ -38310272), ТОВ «Східенергогруп» (код ЄДРПОУ - 36380133), ТОВ «АПК Схід» (код ЄДРПОУ - 38993098), ФГ «Лідер» (код ЄДРПОУ - 21964067) за період з 01 грудня 2015 року по 30 квітня 2016 року, а саме: договори, контракти, угоди з додатками та доповненнями до них, рахунки-фактур, акти завантаження, акти прийому-передачі товару, товарно-транспортні накладні, податкові накладні, специфікації, реєстри податкових накладних, видаткових накладних, журнали-ордери, сертифікати якості, прибуткові ордери, картки складського обліку, довіреності на отримання товарно-матеріальних цінностей, платіжні доручення, виписки банків, касові документи, сертифікати якості (відповідності), журнали вхідної та вихідної кореспонденції, книги обліку придбання і продажу товарів, документи щодо випробування продукції, документи, щодо якості готової продукції, книги реєстрації виїзду та в`їзду автотранспорту на територію підприємства, системи «Клієнт-банк» для здійснення контролю за рухом коштів по розрахункових рахунках підприємств, картки та журнали складського обліку, документи внутрішнього обліку щодо залишків продукції, документи внутрішнього обліку, комп`ютерна техніка, магнітні, електронні та цифрові носіїв інформації, засоби зв`язку, комп`ютерна оргтехніка, за допомогою яких виготовлялись первинні документи, печатки нерезидентів, печатки підприємств з ознаками фіктивності, чорнові записи, що свідчать про факти мінімізації податкових зобов`язань, записні книги, чисті бланки з відбитками печаток, банківські картки, договори про банківське обслуговування, довіреності на отримання готівкових коштів в установах банків, грошові кошти та майно, здобуті у результаті вчинення кримінального правопорушення та інші предмети і документи, що свідчать про ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «СФС Трейд».

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав з мотивів наведених у ньому та просив його задовольнити.

Дослідивши доводи клопотання й додані до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, слідчий суддя прийшов до висновку про наявність підстав для його часткового задоволення, виходячи із наступного.

Згідно з ч.2 ст.30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення з ним огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

За ч.1 та ч.2 ст.233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді. При цьому під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житловим приміщенням, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Так, клопотання про проведення обшуку щодо змісту відповідає вимогам ст. 234 КПК України.

До клопотання додані копії документів та матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання, згідно якого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстроване кримінальне провадження за №32016100110000156 від 23 червня 2016 року за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Таким чином, при зверненні із клопотанням слідчим доведено вчинення кримінального правопорушення, можливість знаходження в будинку за місцем проживання головного бухгалтера ТОВ «СФС Трейд» ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 , який на праві власності належить ОСОБА_6 , речей, предметів і документів, зазначених слідчим в клопотанні, які мають значення для встановлення істини та можуть мати доказове значення у даному кримінальному провадженні.

Однак, слідчий суддя не вбачає підстав в частині задоволення клопотання щодо надання дозволу на відшукування та вилучення інших речей та документів, які мають значення для розслідування кримінального провадження, оскільки слідчим в клопотанні чітко не визначені індивідуальні та родові ознаки відшукуваних речей, які у даному випадку підлягають вилученню, імовірність їх знаходження саме у вказаному приміщенні, їх значення для проведення досудового розслідування та відношення до розслідуваного кримінального провадження.

Крім того, слідчий суддя не вбачає підстав в частині задоволення клопотання щодо надання дозволу на відшукання та вилучення грошових коштів та майна, здобутих у результаті протиправної діяльності, оскільки саме на даному етапі досудового розслідування остаточний висновок щодо протиправного походження грошових коштів, коштовностей, іншого майна ( у зв`язку з вчиненням злочину) з процесуальної точки зору здійснити неможливо, що, на переконання слідчого судді, свідчить про неможливість задоволення клопотання в цій частині, при цьому матеріали клопотання також не містять переконливих даних, які б вказували на відсутність процесуальних перешкод щодо формування проміжного висновку в зазначеному питанні (з приводу природи походження грошових коштів, матеріальних цінностей, іншого майна).

При цьому, строк виконання ухвали слід встановити один місяць із винесення ухвали.

Керуючись, ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про проведення обшуку по матеріалам кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100110000156 від 23 червня 2016 року за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.212 КК України задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 , та іншим слідчим, що входять до групи слідчих в кримінальному провадженні №32016100110000156 від 23 червня 2016 року, на проведення обшуку в будинку за місцем проживання головного бухгалтера ТОВ «СФС Трейд» ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 , який на праві власності належить ОСОБА_6 , з метою виявлення та вилучення: речей та оригіналів первинних фінансово-господарських документів ТОВ «СФС Трейд» (код ЄДРПОУ - 39548253) по фінансово - господарським взаємовідносинам з ТОВ «ТК Агротрейд» (код ЄДРПОУ -38310272), ТОВ «Східенергогруп» (код ЄДРПОУ - 36380133), ТОВ «АПК Схід» (код ЄДРПОУ - 38993098), ФГ «Лідер» (код ЄДРПОУ - 21964067) за період з 01.12.2015 по 30.04.2016, а саме: договорів, контрактів, угод з додатками та доповненнями до них, рахунків-фактур, актів завантаження, актів прийому-передачі товару, товарно-транспортних накладних, податкових накладних, специфікацій, реєстрів податкових накладних, видаткових накладних, журнали-ордери, сертифікатів якості, прибуткових ордерів, карток складського обліку, довіреностей на отримання товарно-матеріальних цінностей, платіжних доручень, виписок банків, касових документів, сертифікатів якості (відповідності), журналів, вхідної та вихідної кореспонденції, книг обліку придбання і продажу товарів, документів щодо випробування продукції, документів, щодо якості готової продукції, книг реєстрації виїзду та в`їзду автотранспорту на територію підприємства, системи «Клієнт-банк» для здійснення контролю за рухом коштів по розрахункових рахунках підприємств, картки та журнали складського обліку, документів внутрішнього обліку щодо залишків продукції, документів внутрішнього обліку, комп`ютерної техніки, магнітних, електронних та цифрових носіїв інформації, засобів зв`язку, комп`ютерної оргтехніки, за допомогою яких виготовлялись первинні документи, печаток нерезидентів, печаток підприємств з ознаками фіктивності, чорнових записів, що свідчать про факти мінімізації податкових зобов`язань, записних книг, чистих бланків з відбитками печаток, банківських карток, договорів про банківське обслуговування, довіреностей на отримання готівкових коштів в установах банків.

У задоволенні решти вимог клопотання - відмовити.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.12.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу63269767
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку по матеріалам кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100110000156 від 23 червня 2016 року за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.212 КК України

Судовий реєстр по справі —761/43168/16-к

Ухвала від 06.12.2016

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Щебуняєва Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні