Рішення
від 16.04.2009 по справі 03/857
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКА СЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"16" квітня 2009 р. Сп рава № 03/857

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Єфіменка В.В.,

з секретарем судов ого засідання Макарченко Н.П .

за участю представників ст орін:

від позивача - ОСОБА_1, з а довіреністю;

від відповідача - не з' яв ився;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м.Черкас и справу

за позовом фізичної особи - підприємця ОСОБА_2, м. Мука чево, Закарпатська область

до приватного підприємств а "Експе-Транс Плюс", м. Черкаси

про стягнення 21 313 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про стяг нення з відповідача 21 313 грн. бо ргу за невиконання зобов' яз ань по розрахунках за догово ром-заявкою № 184 від 08.10.2008 про пер евезення вантажів автомобіл ьним транспортом в міжнародн ому сполученні по маршрутах Шторе (Словенія) - Чоп, Чоп - К раматорськ (Україна).

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав з мотивів, викла дених в позовній заяві.

Відповідач відзиву на позо в не надіслав, його представн ик, повідомлений належним чи ном про час і місце розгляду с прави, в судове засідання не з ' явився.

Суд розглядає справу на під ставі ст. 75 ГПК України, за наяв ними матеріалами.

Суд, вислухавши пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, приходит ь до наступного.

Конвенція про договір міжнародного перевезення ва нтажів по дорогам від 19.05.1956 (дал і - Конвенція) (з послідуючими змінами, до якої Україна приє дналася у встановленому поря дку) містить зокрема такі пол оження: ця Конвенція застосо вується до будь-якого догово ру дорожнього перевезення ва нтажів за винагороду за допо могою транспортних засобів, коли місце завантаження і мі сце доставки вантажу, вказан і в контракті, знаходяться на території двох різних країн , з яких, хоча б одна є учаснице ю Конвенції. Застосування Ко нвенції не залежить від місц я проживання і національност і сторін, які заключили догов ір.

При застосуванні ціє ї Конвенції під «транспортни ми засобами»слід розуміти ав томобілі, автомобілі з напів причепами, причепи і напівпр ичепи так, як вони визначені в ст. 4 Конвенції про дорожній р ух від 19 вересня 1949 р.

Договір перевезенн я встановлюється накладною. Відсутність, неправильність або втрата накладної не відо бражаються ні на існуванні, н і на дійсності договору пере везення, до якого і в цьому вип адку застосовуються правила цієї Конвенції.

Накладна складається в трьох екземплярах, підписан их відправником та перевізни ком, причому ці підписи можут ь бути відпечатані типографс ьким способом або замінені ш тампами відправника та перев ізника, якщо це допускається законодавством країни, в які й складена накладна. Перший е кземпляр накладної передаєт ься відправнику, другий супр оводжує вантаж, а третій зали шається у перевізника.

Накладна, якщо не дов едено зворотнього, має силу д оговору відносно умов і задо волення прийняття вантажу пе ревізником.

При відсутності в накла дній обґрунтованих перевізн иком оговорок, існує презумп ція, що вантаж і його упаковка були зовні у справному стані в момент прийняття вантажу п еревізником, і що число ванта жних місць, а також їх маркува ння і номера відповідали вка зівкам накладної.

По будь-яким спорам, щ о виникають з приводу переве зень, які здійснюються у відп овідності з цією Конвенцією, позивач може звертатися не т ільки до компетентних судів, що беруть участь у Конвенції країн, вказаних із взаємної з годи сторонами, а й до суду кра їни, на території якої знаход яться:

1) місце проживання відповідача, його головна ко нтора, або відділення чи аген тство, при посередництві яко го був заключний договір пер евезення або

2) місце прийнят тя вантажу до перевезення, аб о місце доставки.

Подання позовів, які мож уть виникати в результаті пе ревезень, виконаних у відпов ідності з цією Конвенцією, мо жливе на протязі одного року . Проте, у випадку зловмисного проступку або вини, яка згідн о закону, який застосовує суд , що розглядає справу, прирівн юється до зловмисного просту пка, строк встановлюється в т ри роки. Строк обчислюється:

1) у випадку частков ої втрати вантажу, його пошко дження або прострочки в дост авці - з дня здачі вантажу;

2) у випадку втра ти всього вантажу - з тридця того дня по закінченні встан овленого для перевезення стр оку, або якщо він (строк) не був встановлений, з 60-го дня по при йнятті вантажу перевізником до перевезення;

3) у всіх інших випад ках по закінченні трьохмісяч ного строку із дня укладення договору перевезення.

День, вказаний вище в я кості точки відліку строку п одання позову, не приймаєтьс я в рахунок при встановленні його строку.

08.10.2008 сторони уклали догові р-заявку № 184 про перевезення в антажів автомобільним транс портом в міжнародному сполуч енні по маршрутах Шторе (Слов енія) - Чоп, Чоп - Краматорсь к (Україна) (далі - договір-зая вка), за яким перевізник (позив ач) зобов' язався доставити ввірений замовником (відпові дачем) вантаж до пункту призн ачення та видати його уповно важеній на одержання вантажу особі (вантажоодержувачу), а в ідповідач зобов' язався спл атити за перевезення вантажу встановлену в договорі-заяв ці плату.

На виконання умов дого вору-заявки позивач виконав перевезення вантажів відпов ідача на загальну суму 21 313 грн .

Факт належного викона ння позивачем перед відповід ачем зобов' язань за договор ом-заявкою підтверджується д ослідженими в судовому засід анні доказами:

- договором-заявкою № 184 від 08.1 0.2008;

- міжнародною товарно-транс портною накладною (CMR) № 5427378 від 15 .10.2008 з відмітками вантажоотрим увача про отримання вантажу;

- Податковою накладною від 1 7.10.2008;

- Рахунком № 326 від 17.10.2008 на суму 21 313 грн.

- подорожнім листом НОМЕР _6 від 11.10.2008;

- свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу MAN р.н. НОМЕР_1, НОМЕР_4;

- свідоцтвом про реєстрацію н/причіпа KRONE р.н. НОМЕР_2, Н ОМЕР_5.

В договорі-заявці сторо ни передбачили, що оплата за з дійснення перевезення здійс нюється протягом 15-ти банківс ьких днів з часу отримання ві дповідачем документів, якими підтверджується виконання п еревезення.

Як встановлено в судов ому засіданні, позивач своєч асно поштою направив на адре су відповідача оригінали док ументів.

Як вбачається з матер іалів справи, відповідач вар тість наданих позивачем посл уг по перевезенню в розмірі 21 313 грн. не сплатив.

Позивач повідомив, що на магався врегулювати спір з в ідповідачем шляхом перегово рів, але відповідач постійно ухиляється від відповіді та сплати боргу.

Борг відповідача пе ред позивачем на день розгля ду справи становить 21 313 грн.

Зобов' язання у відповідн ості з ст. 526 Цивільного Кодекс у України та ст. 193 Господарськ ого Кодексу України повинні виконуватись належним чином і в установлений строк, однос тороння відмова від виконанн я зобов' язання не допускаєт ься.

Ст. 530 ЦК України визначено, що якщо у зобов' язанні вста новлений строк (термін) його в иконання, то воно підлягає ви конанню у цей строк (термін).

З огляду на викладене, суд п риходить до висновку, що позо в підлягає до задоволення по вністю, і з відповідача на кор исть позивача необхідно стяг нути 21 313 грн. боргу за невикона ння зобов' язань по розрахун ках за договором-заявкою № 184 в ід 08.10.2008 про перевезення вантаж ів автомобільним транспорто м в міжнародному сполученні по маршрутах Шторе (Словенія ) - Чоп, Чоп - Краматорськ (Укр аїна).

Оскільки позовні вимо ги підлягають до повного зад оволення, з відповідача на ко ристь позивача необхідно стя гнути 213 грн. 13 коп. витрат по спл аті держмита та 118 грн. витрат н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу.

Керуючись ст.ст. 49, 82-84 Г ПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задоволь нити повністю.

Стягнути 21 313 грн. боргу , 213 грн. 13 коп. витрат по сплаті д ержмита та 118 грн. витрат на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу з прив атного підприємства "Експе-Т ранс Плюс", вул. Гоголя,222, кв. 3, м. Черкаси, (фактична адреса - вул. Петровського,277, м. Черка си; юр. адреса - вул. Гоголя,222, о ф.3, м. Черкаси) код 31782662 на користь фізичної особи - підприємця ОСОБА_2, АДРЕСА_1, код НО МЕР_3.

Рішення може бути оскарж ено до Київського міжобласно го апеляційного господарськ ого суду протягом 10 діб з дня п ідписання повного тексту ріш ення, оформленого відповідно до ст.84 ГПК України.

.

СУДДЯ В.В.Єфіменко

Рішення оформлено і

підписано 21.04.2009

Дата ухвалення рішення16.04.2009
Оприлюднено27.07.2010
Номер документу6327069
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —03/857

Рішення від 16.04.2009

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні