Ухвала
від 08.12.2016 по справі 686/24301/16-к
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/24301/16-к

УХВАЛА

08 грудня 2016 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання останнього про арешт майна у кримінальному провадженні №12014240000000038,

встановив:

07 грудня 2016 року прокурор відділу прокуратури Хмельницької області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді із клопотанняс про накладення арешту на майно, а саме на нежитлове приміщення за адресою: м.Хмельницький, вул.Проскурівська, 18, площею 203.7 м2, яке належить ТОВ «Оріон Трейд Сістем», та нежитлове приміщення за адресою: м.Хмельницький, вул.Проскурівська, 22, площею 119.7 м2, яке належить ТОВ «Кепітал АРТ».

Як зазначено в клопотанні, 03 лютого 2014 року службові особи Приватної фірми «А і Є», всупереч статуту, не отримавши письмової згоди власників майна та без погодження з членами дирекції фірми, незаконно реалізували два магазини по вул.Проскурівській, 18, та вул.Проскурівській, 22, в м.Хмельницькому, які належали Приватній фірмі «А і Є», внаслідок чого спричинили матеріальні збитки в особливо великих розмірах на загальну суму 5156000 грн.

Дане кримінальне правопорушення 04 червня 2014 року зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань №12014240000000038, правова кваліфікація правопорушення ч.5 ст.191 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що 03.02.2014 р. приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_4 посвідчено договір купівлі-продажу нежитлового приміщення по вул.Проскурівській, 22, в м.Хмельницькому, яке належало ПФ «А і Є», на користь ТОВ «Бридж Плюс» (код 35570641, юридична адреса: м. Київ вул. Заболотного Академіка, 15) та цього ж дня - договір купівлі-продажу нежитлового приміщення по вул.Проскурівській, 18, в м.Хмельницькому, яке належало ПФ «А і Є», на користь ТОВ «Світ Капіталу» (код 35138291, юридична адреса м.Київ, Просп.Науки, 54-Б, офіс 6).

Крім цього, 26.02.2014 р. цим же приватним нотаріусом посвідчено договір купівлі-продажу нежитлового приміщення по вул. Проскурівській, 22, в м. Хмельницькому, яке належало ТОВ «Бридж Плюс», на користь ТОВ «Кепітал Арт» (код 39099906, юридична адреса: м. Київ вул. Борщагівська, 117), вартістю 130000 грн., а 05.03.2014 р. - посвідчено договір купівлі-продажу нежитлового приміщення по вул.Проскурівській, 18, в м. Хмельницькому, яке належало ТОВ «Світ Капіталу», на користь ТОВ «Оріон Трейд Сістем» (код 39102824, юридична адреса: м. Київ вул. Спаська, 11), вартістю 75000 грн.

Відповідно висновку експерта №895/09 від 14.04.2010 р., вартість нежитлового приміщення за адресою: м. Хмельницький, вул. Проскурівська, 18, складає 3449000 грн., за адресою: м.Хмельницький, вул.Проскурівська, 22, 1707000 грн.

07 листопада 2016 року до СУ ГУНП в Хмельницькій області з прокуратури Хмельницької області надійшла заява потерпілого ОСОБА_5 про визнання речовими доказами та накладення арешту а майно, а саме: нежитлове приміщення за адресою м.Хмельницький, вул.Проскурівська, 18, (на даний час належить ТОВ «Оріон Трейд Систем») та нежитлове приміщення за адресою м.Хмельницький, вул.Проскурівська, 22, (належить ТОВ «Кепітал АРТ»).

Також з клопотання вбачається, що на даний час потерпілому відомо, що вищевказані юридичні особи мають намір знову відчужити дані приміщення іншим особам по частинам, для того щоб унеможливити в подальшому повернення цього майна у власність ПФ «АіЄ», і щоб спадкоємці змогли скористатися своїми успадкованими правами.

Так, 30.11.2016 нежитлове приміщення за адресою: м.Хмельницький, вул.Проскурівська, 18, та нежитлове приміщення за адресою: м.Хмельницький, вул.Проскурівська, 22, визнано у вказаному кримінальному провадженні речовими доказами, оскільки саме вони були об`єктом протиправних дій, внаслідок чого відбувся перехід права власності на ці приміщення до ТОВ «Кепітал Арт» та «Оріон Трейд Систем».

Відповідно до інформаційної довідки з Держаного реєстру речових прав на нерухоме майно №74417068 від 30.11.2016 р. приміщення за адресою: м.Хмельницький, вул. Проскурівська, 22, на праві власності належить ТОВ «Кепітал АРТ». Відповідно до довідки №74416657 від 30.11.2016 р. приміщення за адресою: м. Хмельницький, вул. Проскурівська, 18, площею 203.7 м2, належить ТОВ «Оріон Трейд Сістем».

Не накладення арешту на майно, дасть змогу теперішнім власникам майна відчужити дане майно частинами або змінити його архітектурні параметри, шляхом збільшення або зменшення площі, такі дії призведуть до зміни або перетворення речового доказу у кримінальному провадженні.

Тому, арешт майна необхідний для збереження речових доказів (об`єктів нерухомого майна) саме в тому вигляді, в якому вони існували на момент вчинення кримінальних правопорушень. Внаслідок накладення арешту на майно нові власники не зможуть отримати дозвільні документи на перетворення цього майна, а також не матимуть змоги відчужити його по частинам третім особам.

Зважаючи на вказане, а також те, що вищевказані приміщення є предметом злочину і визнані речовими доказами у кримінальному провадженні, прокурор у клопотанні просить накласти арешт на вказані приміщення.

В судовому засіданні прокурор підтримав подане клопотання, просив накласти арешт на зазначене майно, з метою збереження речових доказів, задля запобігання можливості його пошкодження, знищення, перетворення, відчуження.

Розглянувши подане клопотання, заслухавши думку учасника процесу, дослідивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Відповідно до ст.170 КК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом чи знаряддям вчинення злочину, доказом злочину, набуте злочинним шляхом, доходом від вчиненого злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину або може бути конфісковане у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого чи юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру, або може підлягати спеціальній конфіскації щодо третіх осіб, юридичної особи або для забезпечення цивільного позову. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження (ч.1). Арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди (ч.2). У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу (ч.3). Арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна (ч.10). Заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна (ч.11).

Як вбачається з наданих матеріалів кримінального провадження, належне ТОВ «Оріон Трейд Систем» нежитлове приміщення за адресою м.Хмельницький, вул.Проскурівська, 18, та належне ТОВ «Кепітал АРТ» нежитлове приміщення за адресою м.Хмельницький, вул.Проскурівська, 22, постановою слідчого від 30 листопада 2016 року було визнано речовими доказами.

Згідно з ст. 100 КПК України, речовий доказ, який був наданий стороні кримінального провадження або нею вилучений, повинен бути якнайшвидше повернутий володільцю, крім випадків, передбачених статтями 160-166, 170-174 цього Кодексу.

Згідно з ст.170-173 КПК України є правові підстави для накладення арешту на вказане майно, з метою забезпечення збереження речових доказів, запобігання можливості його пошкодження, знищення, перетворення, відчуження вказаного майна, в зв`язку з чим клопотання прокурора, яке є обґрунтованим, підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.172, 173 КПК України,-

ухвалив:

Клопотання прокурора відділу прокуратури Хмельницької області ОСОБА_3 задовольнити.

Накласти арешт на належне ТОВ «Оріон Трейд Сістем» нежитлове приміщення, площею 203.7 м2, за адресою: м.Хмельницький, вул.Проскурівська, 18.

Накласти арешт на належне ТОВ «Кепітал АРТ», нежитлове приміщення, площею 119.7 м2, за адресою: м.Хмельницький, вул.Проскурівська, 22.

Відповідно ст.175 КПК України ухвала про арешт виконується негайно слідчим, прокурором.

Відповідно ст.309 КПК України ухвала слідчого судді про арешт майна може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 5 днів з дня її оголошення, а згідно ч. 3 ст. 395 КПК України, якщо ухвала постановлена без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Відповідно ч.1 ст.174 КПК України підозрюваний, захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні під час розгляду питання про арешт майна мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення08.12.2016
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу63314175
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна у кримінальному провадженні №12014240000000038

Судовий реєстр по справі —686/24301/16-к

Ухвала від 26.12.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Хмельницької області

Кулеша Л. М.

Ухвала від 26.12.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Хмельницької області

Кулеша Л. М.

Ухвала від 08.12.2016

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні