Рішення
від 08.12.2016 по справі 906/1025/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, веб-сайт: http://zt.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "08" грудня 2016 р. Справа № 906/1025/16

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Гансецького В.П.

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1, директор (наказ № 43 від 11.10.13р., НОМЕР_1)

від 15.03.99р.

від відповідача: не з'явився

розглянув у відкритому судовому засіданні в м.Житомирі справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "УкрГабро" (с.Ягодинка Хорошівського району Житомирської області)

до Новоборівської селищної ради (смт.Нова Борова Хорошівського району Житомирської області)

про визнання права власності на нерухоме майно

Позивач звернувся з позовом про визнання за ним права власності на нерухоме майно, розташоване по вул.Рад 1, в с.Ягодинка Хорошівського (Володарсько-Волинського) району Житомирської області, яке складається з наступних об'єктів:

- складу зернового загальною площею 254,9 кв.м., який позначений на плані літерою "Г", оціночна вартість - 8098,00 грн. згідно звіту № 161025/154-Л;

- контори загальною площею 47,1 кв.м., яка позначена на плані літерою "Д", оціночна вартість - 4236,00 грн. згідно звіту № 161025/148-Л;

- прохідної загальною площею 27,6 кв.м., яка позначена на плані літерою "Е", оціночна вартість - 4286,00 грн. згідно звіту № 161025/151-Л;

- автовагової загальною площею 43,3 кв.м., яка позначена на плані літерою "Ж", оціночна вартість - 1376,00 грн. згідно звіту № 161025/149-Л;

- олійної загальною площею 147,7 кв.м. кв., яка позначена на плані літерою "З", оціночна вартість - 2606,00 грн. згідно звіту № 161025/150-Л;

- складу загальною площею 67,0 кв.м., який позначений на плані літерою "Й", оціночна вартість - 5949,00 грн. згідно звіту № 161025/153-Л;

- складу загальною площею 305,0 кв.м., який позначений на плані літерою "К", оціночна вартість - 3889,00 грн. згідно звіту №161025/152-Л.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав з підстав, зазначених у позовній заяві та заяві від 08.12.16р. (а.с.88).

Зокрема, зазначив, що підставою для подання позову є те, що позивач є правонаступником Володарсько-Волинського міжгосподарського підприємства по виробництву комбікормів, а тому право власності на всі об'єкти нерухомого майна, що належало останньому перейшло до позивача як до правонаступника. Також зазначив, що Володарсько-Волинське міжгосподарське підприємство по виробництву комбікормів не здійснювало державну реєстрацію прав власності на належні йому об'єкти нерухомого майна а, документи, які б підтверджували права на нерухоме майно Володарсько-Волинського міжгосподарського підприємства по виробництву комбікормів, що знаходиться у с.Ягодинка Хорошівського району по вул.Рад 1 не збереглись. У зв'язку з цим позивач провів інвентаризацію об'єктів нерухомого майна та здійснює реєстрацію права власності на них відповідно до вимог чинного законодавства.

Заявою від 08.12.16р. представник позивача просив покласти сплату судового збору на позивача (а.с.87).

Клопотанням від 01.12.16р. № 1438 відповідач позовні вимоги визнав та просив розглядати справу без участі його представника (а.с.83).

Відповідно до ст.75 ГПК України, справа розглядалась за наявними в ній матеріалами.

Заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, господарський суд,-

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матеріалів справи, зокрема, витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (станом на 06.10.16р.) позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "УкрГабро" є правонаступником Володарсько-Волинського міжгосподарського підприємства по виробництву комбікормів (а.с.12-15).

Згідно даних позивача, Володарсько-Волинське міжгосподарське підприємство по виробництву комбікормів було створене в 1979 році та отримало у власність від співзасновників цех по виробництву комбікормів, що підтвердив рішенням виконкому Володарськ-Волинської районної ради народних депутатів від 20.04.1979р. № 154 (а.с.16), протоколом № 5 зборів уповноважених представників колгоспів і радгоспів і міжколгоспних організацій Володарсько-Волинського району від 14.04.1979р. (а.с.17,18), Статутом Володарсько-Волинського міжгосподарського підприємства по виробництву комбікормів (а.с.25-30).

Також згідно даних позивача, майно, з якого складався цех по виробництву комбікормів перебувало на балансі Володарсько-Волинського міжгосподарського підприємства по виробництву комбікормів та використовувалось ним у процесі господарської діяльності до моменту припинення підприємства (а.с.3,20-22).

Згідно протоколу загальних зборів учасників Володарсько-Волинського міжгосподарського підприємства по виробництву комбікормів № 4 від 21.08.12р. вбачається, що учасниками даного підприємства вирішено припинити Володарсько-Волинське міжгосподарське підприємство по виробництву комбікормів шляхом його приєднання до Товариства з обмеженою відповідальністю "УкрГабро" для збільшення виробничої бази товариства (а.с.65,66).

Таким чином, обґрунтовуючи свій позов, позивач зазначив, що він є правонаступником Володарсько-Волинського міжгосподарського підприємства по виробництву комбікормів, а тому право власності на всі об'єкти нерухомого майна, що належало останньому перейшло до позивача як до правонаступника.

При цьому, позивач зазначив також, що документи, які б належно підтверджували права на нерухоме майно Володарсько-Волинського міжгосподарського підприємства по виробництву комбікормів, що знаходиться у с.Ягодинка Володарсько-Волинського району по вул.Рад 1 не збереглись.

Також позивач зазначив, що Володарсько-Волинське міжгосподарське підприємство по виробництву комбікормів не здійснювало державну реєстрацію прав власності на збудовані об'єкти нерухомого майна, у зв'язку з чим позивач провів інвентаризацію об'єктів нерухомого майна та здійснює реєстрацію прав власності на них відповідно до чинного законодавства, про що свідчить технічний паспорт об'єктів, виготовлений Житомирським обласним бюро технічної інвентаризації на замовлення ТОВ "УкрГабро" (а.с.31-38).

Так, з технічного паспорту (інвентаризаційної справи № 15) вбачається, що нерухоме майно, розташоване по вул.Рад 1, с.Ягодинка Хорошівського (Володарсько-Волинського) району Житомирської області складається з наступних об'єктів:

- складу зернового загальною площею 254,9 кв.м., який позначений на плані літерою "Г";

- контори загальною площею 47,1 кв.м., яка позначена на плані літерою "Д";

- прохідної загальною площею 27,6 кв.м., яка позначена на плані літерою "Е";

- автовагової загальною площею 43,3 кв.м., яка позначена на плані літерою "Ж";

- олійної загальною площею 147,7 кв.м. кв., яка позначена на плані літерою "З";

- складу загальною площею 67,0 кв.м., який позначений на плані літерою "Й";

- складу загальною площею 305,0 кв.м., який позначений на плані літерою "К" (а.с.31-38).

Позивач зазначив, що будь-які претензії до ТОВ "УкрГабро" щодо володіння, користування, розпорядження вищевказаним нерухомим майном відсутні, що підтвердив довідкою виконавчого комітету Ягодинської сільської ради Володарсько-Волинського району від 14.08.14р. № 608 (а.с.64).

Позивач, обгрунтовуючи свої позовні вимоги про визнання за ним права власності на зазначене нерухоме майно, також вказав, що він звертався в усному порядку до державних органів - Реєстраційної служби смт.Хорошів та Новоборівської селищної ради з приводу реєстрації за ним права власності на дане нерухоме майно, в результаті чого була отримана відповідь про те, що реєстрація права власності можлива тільки згідно рішення господарського суду, що й спонукало позивача до звернення з даним позовом до суду.

Крім того, позивачем було зазначено про те, що на час звернення з позовом до суду повноваження органу місцевого самоврядування на території села Ягодинка здійснюється Новоборівською селищною радою та, що спірне майно розташоване в межах населеного пункту - с.Ягодинка Хорошівського (Володарсько-Волинського) району Житомирської області, вул.Рад 1, у зв'язку з цим позов заявлений до даної селищної ради.

Господарський суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст.41 Конституції України ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Непорушність права власності також закріплена у ст.321 ЦК України. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Згідно ч.1 ст.15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Частина 1 та п.1 ч.2 ст.16 ЦК України визначають, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Відповідно до ст.392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

З наведених норм ЦК України випливає, що позов про визнання права власності подається у випадках, коли належне певній особі право або набуття цією особою права не визнається, оспорюється іншою особою або у разі відсутності в неї документів, що засвідчують приналежність їй такого права.

Предметом спору у даній справі є саме набуття права власності на нерухоме майно, розташоване по вул.Рад 1, с.Ягодинка Хорошівського (Володарсько-Волинського) району Житомирської області.

Відповідно до ст.316 ЦК України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно ч.1 ст.317 ЦК України, власникові належить права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Відповідно до ст.328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ч.1, 2 ст.104 ЦК України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до ч.1 ст.106 ЦК України, злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади.

Згідно ст.108 ЦК України, перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми. У разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов'язки попередньої юридичної особи.

Як вже зазначалося, матеріалами справи підтверджується, що позивач є правонаступником Володарсько-Волинського міжгосподарського підприємства по виробництву комбікормів (витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (станом на 06.10.16р.)(а.с.12-15)), яке, в свою чергу, було припинено шляхом його приєднання до ТОВ "УкрГабро" для збільшення виробничої бази товариства (протокол загальних зборів учасників Володарсько-Волинського міжгосподарського підприємства по виробництву комбікормів № 4 від 21.08.12р.)(а.с.65,66).

Таким чином, позивач є правонаступником Володарсько-Волинського міжгосподарського підприємства по виробництву комбікормів, а тому фактичне право власності на всі об'єкти нерухомого майна, що належало останньому перейшло до позивача як до правонаступника.

Враховуючи вищенаведене, а також те, що Володарсько-Волинське міжгосподарське підприємство по виробництву комбікормів не здійснювало державну реєстрацію прав власності на збудовані об'єкти нерухомого майна та, що документи, які б належно підтверджували права на нерухоме майно Володарсько-Волинського міжгосподарського підприємства по виробництву комбікормів, що знаходиться у с.Ягодинка Володарсько-Волинського району по вул.Рад 1 не збереглись, відсутні будь-які дані про інших осіб, які б могли претендувати на вказане майно, господарський суд не вбачає перешкод для визнання за позивачем права власності на нерухоме майно, розташоване по вул.Рад 1, с.Ягодинка Хорошівського (Володарсько-Волинського) району Житомирської області.

При цьому, господарським судом береться до уваги та враховується те, що до подання позову та станом на день вирішення спору, будь-які претензії до ТОВ "УкрГабро" щодо володіння, користування, розпорядження вищевказаним нерухомим майном відсутні, що підтверджується: довідкою виконавчого комітету Ягодинської сільської ради Володарсько-Волинського району від 14.08.14р. № 608 (а.с.64), листом відповідача від 01.12.16р. № 1438 про визнання позовних вимог позивача (а.с.83).

Також судом враховується той факт, що позивач провів інвентаризацію об'єктів нерухомого майна та здійснює реєстрацію прав власності на них відповідно до вимог чинного законодавства, про що свідчить технічний паспорт об'єктів, виготовлений Житомирським ОБТІ на замовлення ТОВ "УкрГабро" (а.с.31-38).

За таких обставин, господарський суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, заявленими відповідно до чинного законодавства та такими, що підлягають задоволенню - господарський суд визнає за Товариством з обмеженою відповідальністю "УкрГабро" право власності на нерухоме майно, розташоване по вул.Рад 1, с.Ягодинка Хорошівського (Володарсько-Волинського) району Житомирської області.

Сплата судового збору у справі покладається на позивача згідно його заяви від 08.12.16р.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, господарський суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю "УкрГабро" (12113, с.Ягодинка Хорошівського району Житомирської області, вул.Рад 1, ідентифікаційний код 36899281) право власності на нерухоме майно, розташоване по вул.Рад 1, с.Ягодинка Хорошівського (Володарсько-Волинського) району Житомирської області, яке складається з наступних об'єктів:

- складу зернового загальною площею 254,9 кв.м., який позначений на плані літерою "Г", оціночна вартість - 8098,00 грн. згідно звіту № 161025/154-Л;

- контори загальною площею 47,1 кв.м., яка позначена на плані літерою "Д", оціночна вартість - 4236,00 грн. згідно звіту № 161025/148-Л;

- прохідної загальною площею 27,6 кв.м., яка позначена на плані літерою "Е", оціночна вартість - 4286,00 грн. згідно звіту № 161025/151-Л;

- автовагової загальною площею 43,3 кв.м., яка позначена на плані літерою "Ж", оціночна вартість - 1376,00 грн. згідно звіту № 161025/149-Л;

- олійної загальною площею 147,7 кв.м. кв., яка позначена на плані літерою "З", оціночна вартість - 2606,00 грн. згідно звіту № 161025/150-Л;

- складу загальною площею 67,0 кв.м., який позначений на плані літерою "Й", оціночна вартість - 5949,00 грн. згідно звіту № 161025/153-Л;

- складу загальною площею 305,0 кв.м., який позначений на плані літерою "К", оціночна вартість - 3889,00 грн. згідно звіту №161025/152-Л.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів з дня його оголошення. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено: 09.12.16

Суддя Гансецький В.П.

Друк: 3 прим.:

1 - у справу,

2,3 - сторонам (рек. з повід. про вруч.).

Дата ухвалення рішення08.12.2016
Оприлюднено14.12.2016
Номер документу63318943
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/1025/16

Рішення від 08.12.2016

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гансецький В.П.

Ухвала від 23.11.2016

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гансецький В.П.

Ухвала від 13.10.2016

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гансецький В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні