Постанова
від 14.11.2011 по справі 2а-7555/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 листопада 2011 р. № 2а-7555/11/1370

Львівський окружний адміністративний суд в складі:

Головуючого - судді Мричко Н.І.

за участю секретаря судового засідання Якимець О.І.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Пустомитівському районі Львівської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Батерфляй»про стягнення коштів з рахунків в рахунок погашення заборгованості в сумі 1 239,97 грн., -

в с т а н о в и в :

Державна податкова інспекція у Пустомитівському районі Львівської області (далі -ДПІ у Пустомитівському районі Львівської області) звернулася до Львівського окружного адміністративного суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Батерфляй»(далі -ТзОВ «Батерфляй»), в якому просить стягнути кошти з рахунків відповідача у банках, обслуговуючих такого платника податків в рахунок заборгованості перед бюджетом на загальну суму 1 239,97 грн.

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що у відповідача існує заборгованість перед бюджетом, внаслідок несплати податку на доходи фізичних осіб та екологічного податку. Загальна сума заборгованості становить 1 239,97 грн. У зв'язку з цим державною податковою інспекцією відповідно до Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетом та державними цільовими фондами»визначено, що сума платежу є узгодженою та несплаченою у встановлені законодавством строки, а тому вимога про стягнення є безспірною.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав повністю, пояснення надав аналогічні до викладеного у позовній заяві, просив позов задовольнити повністю.

Відповідач явки уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив повторно, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце його проведення, проте поштовий конверт з судовими документами, відправлений судом за його зареєстрованим місцезнаходженням, органами поштового зв'язку повернений з відміткою «за закінченням терміну зберігання». Як вбачається з Спеціального витягу з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ТзОВ «Батерфляй» зареєстроване за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1. З огляду на норму ч.11 ст. 35 Кодексу адміністративного судочинства України, згідно якої, у разі повернення поштового відправлення з незалежних від суду причин вважається, що така повістка вручена належним чином. За таких обставин, суд ухвалив розглядати дану справу у відсутність відповідача на підставі наявних у ній доказів.

Заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає до задоволення з огляду на наступне.

Як вбачається з припису норми ст. 14.1.137 ст.14 Податкового кодексу України, орган стягнення - державний орган, уповноважений здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах повноважень, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.

Згідно п.14.1.175. вищезазначеного Кодексу вбачається, що податковий борг -це сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до ст. 15 Податкового кодексу України, платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

ТзОВ «Батерфляй»22.07.1997 року зареєстроване Пустомитівською районною державною адміністрацією, ідентифікаційний код 25563556, що підтверджується Свідоцтвом про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності -юридичної особи №1453 та довідкою №465 про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

Відповідач -ТзОВ «Батерфляй», 30.11.1998 року узятий на облік у ДПІ Пустомитівському районі Львівської області, як платник податків, що підтверджується довідкою від 30.11.1998 року №29/28-100 про взяття на облік платника податків (форма № 4-ОПП).

Згідно п.п.54.1 ст.54 Податкового кодексу України платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

У відповідності до припису норми п.54.2 ст.54 вищезазначеного Кодексу вбачається, що грошове зобов'язання щодо суми податкових зобов'язань з податку, що підлягає утриманню та сплаті (перерахуванню) до бюджету в разі нарахування/виплати доходу на користь платника податку - фізичної особи, вважається узгодженим податковим агентом або платником податку, який отримує доходи не від податкового агента, в момент виникнення податкового зобов'язання, який визначається за календарною датою, встановленою розділом IV цього Кодексу для граничного строку сплати податку до відповідного бюджету.

Згідно з поданими ТзОВ «Батерфляй»податковими деклараціями:

- з податку на доходи фізичних осіб №4104 від 18.02.2011 року, №5992 від 11.02.2011 року, №18341 від 07.04.2011 року вбачається, що сума заборгованості становить 1 228,00 грн.

- екологічного податку №26299 від 09.05.2011 року в сумі - 11,97 грн. Загальна сума заборгованості становить 1 239,97 грн.

Таким чином, вищевказана сума податкового зобов'язання, яка не була своєчасно сплачена, набула статусу податкового боргу.

Згідно п.59.1 ст. 59 Податкового кодексу України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. Податкова вимога може не надсилатися, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує одного неоподаткованого мінімуму доходів громадян.

На виконання вимог ст. 59 Податкового кодексу України ДПІ у Пустомитівському районі Львівської області надіслано відповідачу податкову вимогу форми «Ю»від 07.04.2011 року №171, яка отримана відповідачем 07.04.2011 року.

Згідно довідки ДПІ у Пустомитівському районі Львівської області від 14.06.2011 року №9693/10/19-023 вбачається, що сума податкового боргу ТзОВ «Батерфляй»станом на 10.06.2011 року становить 1 239,97 грн., зокрема: податок на доходи найманих працівників -в розмірі 1 228,00 грн. та надходження від викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення -в сумі 11,97 грн.

У відповідності до п. 95.1 ст. 95 Податкового кодексу, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Положеннями п. 95.3. ст. 95 Податкового Кодексу, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

З огляду на те, що станом на день розгляду справи у суді, сума податкового боргу, відповідачем в розмірі 1 239,97 грн. є визнаною, узгодженою та у встановлені строки до бюджету не сплачена, а тому, суд приходить до висновку про обґрунтованість та підставність позовних вимог і вважає, що позов підлягає до задоволення в повному обсязі.

Розподіл судових витрат згідно ст. 94 КАС України не застосовується, оскільки позивач звільнений від сплати судового збору.

Керуючись ст.ст. 4, 7-11, 14, 69-71, 72, 86, 87, 94, 159, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути кошти з банківських рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю «Батерфляй»у банках, обслуговуючих такого платника податків в рахунок заборгованості перед бюджетом на суму 1 239 (одна тисяча двісті тридцять дев'ять) грн. 97 коп.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі у відповідності до ч. 3 ст. 160 цього Кодексу, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішення за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови виготовлений 14 листопада 2011 року.

Суддя Мричко Н.І.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.11.2011
Оприлюднено14.12.2016
Номер документу63321246
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7555/11/1370

Постанова від 14.11.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мричко Наталія Іванівна

Ухвала від 08.07.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мричко Наталія Іванівна

Ухвала від 08.07.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мричко Наталія Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні