Рішення
від 29.11.2016 по справі 910/16450/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.11.2016Справа №910/16450/16 За позовом Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "ПРИВАТБАНК"

до Обслуговуючого кооперативу "ЖБК Осокорки"

про зобов'язання вчинити дії

Суддя Борисенко І.І.

Представники сторін:

від позивача - Хитрова Л.В.,за довіреністю;

від відповідача - Воловик В.О., за довіреністю.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Публічне акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Обслуговуючого кооперативу "ЖБК Осокорки" про зобов'язання Обслуговуючого кооперативу "ЖБК Осокорки" в особі ліквідаційної комісії визнати кредиторські вимоги Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "ПРИВАТБАНК" за договорами:

- № б/н від 19.09.2013 за послугою "Кредитний ліміт на поточний рахунок" станом на 01.07.2016 в розмірі 168 729,25 грн., в т.ч.: заборгованість за кредитом - 52 000,00 грн., заборгованість за відсотками - 47 410,07 грн., заборгованість по комісії - 9 360,00 грн., пеня - 59 959,18 грн.;

- № б/н від 19.09.2013 за послугою "Гарантовані платежі" станом на 30.06.2016 в розмірі 471 296,68 грн., в т.ч.: заборгованість за кредитом - 120 000,00 грн., заборгованість за відсотками - 161 280,00 грн., пеня - 190 016,68 грн.

та включити зазначені вимоги до проміжного ліквідаційного балансу.

Відповідачем подано відзив на позовну заяву в якому відповідач вказав, що позовні вимоги вважає необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню. Вивчивши заяву з кредиторськими вимогами відповідач не знайшов підстав для її задоволення, оскільки надані позивачем додатки не підтверджують наведених в заяві обставин.

Вказані обставини виключали можливість визнання заявлених кредиторських вимог.

В той же час, рішенням Господарського суду м. Києва, від 10.06.2016 року у справі №910/10944/15 з відповідача стягнуто на користь позивача за договором б/н від 19.09.2013 року за послугою «Гарантовані платежі»: 120 000 грн. заборгованості по кредиту; 77 653,34 грн. заборгованості по процентам; 49 611,20 грн. пені за несвоєчасне виконання зобов'язань; 3 373,81 грн. витрат по сплаті судового збору. Всього 250 638,35 грн. Оскільки наразі вказане судове рішення набрало чинності, відповідач вважає за можливе визнати кредиторські вимоги позивача в сумі 250 638,35 грн.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов та заперечення проти нього, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

19.09.2013 Обслуговуючий кооператив "ЖБК ОСОКОРКИ" шляхом підписання Заяви про приєднання до умов та правил надання банківських послуг (надалі - Заява) приєдналося до Умов та правил надання банківських послуг (надалі - Умови), що розміщені на офіційному сайті банку, які разом із вказаною заявою в цілому складають договір банківського обслуговування.

На виконання умов Договору Позивач відкрив Відповідачу поточний рахунок №26000056201986.

Відповідно до абз. 1 та 4 ч. 1 ст.179 ГК України при укладенні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі вільного волевиявлення, коли сторони мають право погоджувати на свій розсуд будь-які умови договору, що не суперечать законодавству, а також договору приєднання, запропонованого однією стороною для інших можливих суб'єктів, коли ці суб'єкти у разі вступу в договір не мають права наполягати на зміні його змісту.

Стаття 634 ЦК України встановлює, що договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Згідно з ч. 2. ст. 639 ЦК України якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалась.

Частиною 1 статті 1066 ЦК України передбачено, що за договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка) грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

Відповідно до ч. 1 ст. 1067 ЦК України, договір банківського рахунка укладається для відкриття клієнтові або визначеній ним особі рахунка у банку на умовах, погоджених сторонами.

За приписами ст. 1069 ЦК України, якщо відповідно до договору банківського рахунка банк здійснює платежі з рахунка клієнта, незважаючи на відсутність на ньому грошових коштів (кредитування рахунка), банк вважається таким, що надав клієнтові кредит на відповідну суму від дня здійснення цього платежу. Права та обов'язки сторін, пов'язані з кредитуванням рахунка, назначаються положеннями про позику та кредит (параграфи 1 і 2 глави 71 цього Кодексу), якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1054 ЦК України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Пунктом 3.2.1.1.3 Умов передбачено, що кредит надається в обмін на зобов'язання Клієнта щодо його повернення, сплаті процентів та винагороди.

Відповідно до п. 3.2.1.1.6. Умов Ліміт може бути змінений Банком в односторонньому порядку, передбаченому Умовами і правилами надання банківських послуг, у разі зниження надходжень грошових коштів на поточний рахунок або настання інших факторів, передбачених внутрішніми нормативними документами Банку. Підписавши Угоду, Клієнт висловлює свою згоду на те, що зміна Ліміту проводиться Банком в односторонньому порядку шляхом повідомлення Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку Банку і Клієнта (системи клієнт-банк, інтернет клієнт банк, sms - повідомлення або інших).

Судом встановлено, що свої зобов'язання за договором Позивач виконав шляхом встановлення кредитного ліміту на поточний рахунок відповідача №26000056201986 в сумі 52000,00 грн., що підтверджується довідкою про розміри встановлених кредитних лімітів та випискою про рух коштів по рахунку відповідача.

Частиною 1 ст. 1048 ЦК України встановлено, що позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором.

Відповідно до розділу Умов 3.2.1.4. яким затверджений порядок розрахунків, за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку Клієнта при закритті банківського дня Клієнт виплачує проценти, виходячи з процентної ставки, розмір якої залежить від строку користування кредитом (диференційована процентна ставка).

За період користування кредитом з моменту виникнення дебетового сальдо до дати обнуления дебетового сальдо в одну з дат з наступного 20-го до 25-го числа місяця (надалі- "період, в який дебетове сальдо підлягає обнулению"), розрахунок процентів здійснюється за процентною ставкою в розмірі, 0% річних від суми залишку непогашеної заборгованості.

При не обнуленні дебетового сальдо в одну з дат періоду, в якому дебетове сальдо підлягає обнулению, протягом 90 днів з останньої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулению, Клієнт виплачує Банку за користування кредитом проценти в розмірі 36% річних, починаючи з останньої дати періоду, в яку дебетове сальдо підлягало обнулению.

У випадку непогашення кредиту протягом 90 днів з дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулению, починаючи з 91-го дня після дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулению, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання Клієнта щодо погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні Клієнтом будь-якого з грошового зобов'язання Клієнт сплачує Банку відсотки за користування кредитом у розмірі 56% річних від суми залишку непогашеної заборгованості. У разі порушення Клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань і при реалізації права Банку на встановлення іншого строку повернення кредиту, передбаченого Умовами і правилами надання Банківських послуг, Клієнт сплачує Банку пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення. Сплата пені здійснюється з дня, з наступного за датою порушення зобов'язань.

Під «непогашенням кредиту» мається на увазі не виникнення на поточному рахунку нульового дебетового сальдо при закритті банківського дня.

Розрахунок відсотків за користування кредитом проводиться щодня, починаючи з моменту утворення на поточному рахунку дебетового сальдо при закритті банківського дня, за кількість днів користування кредитними коштами, виходячи з 360 днів у році. Розрахунок відсотків проводиться до повного погашення заборгованості за кредитом, на суму залишку заборгованості за кредитом. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування відсотків не включається. Нарахування відсотків здійснюється в дату сплати.

Також пунктом 3.2.1.4.4. Умов встановлено, що Клієнт сплачує Банку винагороду за використання Ліміту відповідно до п.п. 3.2.1.1.6, 3.2.1.2.3.2, 1-го числа кожного місяця в розмірі 0,9% від суми максимального сальдо кредиту, що існував на кінець банківського дня за попередній місяць, в порядку, передбаченому Умовами і правилами надання банківських послуг. Клієнт доручає Банку здійснювати списання винагороди зі своїх рахунків.

Відповідно до п. 3.2.1.4.5. Умов Клієнт сплачує Банку винагороду за користування кредитом згідно з п. 3.2.1.4.4. Сплата винагороди здійснюється в гривні. У випадку, якщо кредит видається в іноземній валюті, винагорода сплачується в гривневому еквіваленті за курсом НБУ на дату зазначеної в даному пункті строку. Нарахування здійснюється в дату сплати.

Згідно ст. 230 ГК України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Відповідно до ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Стаття 611 ЦК України встановлює, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Відповідно 3.2.1.5.1. Умов при порушенні Клієнтом будь-якого із зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених п.п. 3.2.1.2.2.2, 3.2.1.4.1, 3.2.1.4.2, 3.2.1.4.3, термінів повернення кредиту , передбачених п.п. 3.2.1.1.8, 3.2.1.2.2.3, 3.2.1.2.3.4, винагороди, передбаченого п.п. 3.2.1.2.2., 3.2.1.4.4, 3.2.1.4.5, 3.2.1.4.6 Клієнт виплачує Банку за кожний випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла у період, за який сплачується пеня, (у % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу. А в разі реалізації Банком права на встановлення іншого строку повернення кредиту, Клієнт сплачує Банку пеню у розмірі, зазначеному у п. 3.2.1.4.1.3. від суми заборгованості за кожен день прострочення. Сплата пені здійснюється у гривні.

Відповідно до ст. 259 ЦК України пунктом 3.2.1.5.7. Умов сторони погодили, що терміни позовної давності щодо вимоги про стягнення кредиту, відсотків за користування кредитом, винагороди, неустойки - пені, штрафів встановлюються сторонами тривалістю 5 років.

У зв'язку з тим, що відповідач належним чином не виконав зобов'язання за договором №б/н від 19.09.2013 (кредит за послугою "Кредитний ліміт на поточний рахунок") ОК "ЖБК ОСОКОРКИ" має заборгованість перед ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК", яка станом на 01.07.2016 становить 168 729,25 гри. і складається з наступного: заборгованість за кредитом - 52 000,00 грн., заборгованість за відсотками - 47 410,07 грн., заборгованість по комісії - 9 360,00 грн., пеня - 59 959,18 грн.

Також після підписання Договору клієнту було надано право користуватися послугою "Гарантований платіж", яка може бути надана як за рахунок власних коштів клієнта, так і за рахунок коштів Банку, тобто в кредит.

Розділом 3.1.1.,3.2.2 зазначених Умов регламентований порядок надання кредиту за послугою "Гарантований платіж".

Послугу "Гарантований платіж" ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" надає, для виконання грошових зобов'язань за господарськими договорами, що укладаються між Клієнтом та його контрагентами, а також між Клієнтом і ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (далі - послуга). Послуга надається у вигляді виконання ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" заявок на договірне списання коштів «гарантований платіж» або «заявка»), згідно якої клієнт-платник доручає ПАТ КБ ПРИВАТБАНК" зарахувати кошти на рахунок отримувача, в сумі і в дату, зазначені при створенні заявки. Послуга надається ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" як за рахунок власних коштів платника, так і за рахунок кредитних коштів. Споживачами цієї послуги є платник і одержувач платежів за господарськими договорами (п. 3.1.1.73 Умов).

Відповідно до п.3.2.2.1. Умов - кредит надається в обмін на зобов'язання Клієнта щодо його повернення, сплати процентів і винагороди.

Обов'язковими реквізитами заявки на договірне списання коштів є: номер і дата заявки присвоюються автоматично), рахунок платника, рахунок одержувача, сума платежу, призначення платежу (із зазначенням відомостей про господарський договір, на виконання оплати по якому подається заявка), дата зарахування коштів одержувачу (дата виконання заявки), вказівки за рахунок яких коштів (власних коштів клієнта / кредитних / змішано) необхідно зарезервувати гроші для виконання гарантованого платежу (п. 3.1.1.74 Умов). Всі зазначені реквізити вказані в виписках по рахунках.

Після отримання ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" за допомогою системи дистанційного вслуговування Заявки (система Internet Banking Приват-24 - офіційний канал зв'язку між Банком та клієнтом відповідно до п. 1.1.1.91. Умов), ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" розглядає її на предмет надання або відмови у наданні Послуги, у разі відсутності у платника власних коштів та/або некредитоспроможності платника (п. 3.1.1.75. Умов).

Відповідач почав користуватися послугою "Гарантований платіж" з 19.12.2013 шляхом реєстрації відповідних заявок в системі Internet Banking Приват-24.

Відповідно до п. 3.2.2.2. Умов Клієнт погашає заборгованість по кредиту в розмірі, значеному в заявці Клієнта, в строк до 30 днів з дати виконання заявки. За користування кредитом у період з дати ініціювання Клієнтом заявки до дати виконання заявки Клієнт сплачує винагороду за надання фінансового інструменту в розмірі 4% річних (але не менш ніж 5 гривень) від розміру кредиту, зазначеного у черговій заявці Клієнта. Винагорода за надання фінансового інструменту сплачується Клієнтом в дату надання в Банк чергової заявки. У період з дати виконання заявки за рахунок кредитних коштів до 30.06.2014 року Клієнт за користування кредитом сплачує ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" відсотки в розмірі 28% річних, а починаючи з 01.07.2014 року Клієнт за користування кредитом сплачує ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" відсотки в розмірі 36% річних від суми заборгованості. У разі не погашення заборгованості Клієнтом за кредитом у строк до 30 днів, включно, на 31-й день - заборгованість по кредиту стає простроченою. При цьому за користування кредитом Клієнт платить відсотки в розмірі 56% річних від суми заборгованості.

Суду доведено, що свої зобов'язання позивач виконав належним чином, шляхом виконання заявок Відповідача на гарантований платіж № 69 та № 70 від 24.01.2014 на загальну суму 120000 грн., що підтверджується копіями зазначених заявок, розрахунком заборгованості та виписками по рахунках Відповідача.

Відповідно до п.3.2.2.7.5. Умов, Банк має право при порушенні Клієнтом будь-якого із зобов'язань, передбаченого "Умовами, змінити умови кредитування-вимагати від Клієнта дострокового повернення кредиту, сплати відсотків за його користування, виконання інших зобов'язань за кредитом в повному обсязі.

Строки позовної давності за вимогами про стягнення кредиту, відсотків за користування кредитом, винагороди, неустойки - пені, штрафів за цим Договором встановлюються Сторонами тривалістю 15 років (п. 3.2.2.10.7 Умов).

За приписами п.3.2.2.10.4 Умов нарахування неустойки за кожний випадок порушення зобов'язань, передбачених п.п. 3.2.2.10.1 - 3.2.2.10.3 цього Договору, здійснюється протягом 15 років з дня, коли відповідне зобов'язання мало бути виконано Клієнтом.

Відповідно до ч. 1,2 ст. 193 ГК України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином і відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного Кодексу з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим кодексом, іншими законами або договорами.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Судом встановлено, що рішенням Господарського суду міста Києва від 10.06.2015 у справі №910/10944/15 були задоволені позовні вимоги ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" до ОК "ЖБК ОСОКОРКИ" про стягнення заборгованості за кредитом в частині, наданій за послугою "Гарантовані платежі". Так, судом у справі №9410/10944/15 вирішено стягнути з Обслуговуючого кооперативу "ЖБК ОСОКОРИКИ" на користь Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" 120 000 грн. 00 коп. - заборгованість по кредиту, 77 653 грн.34 коп. - заборгованість по процентам за користування кредитом, 49 611 грн. 20 коп. - пеня за несвоєчасне виконання зобов2язань за договором, 3 373 грн. 81 коп. витрат по сплаті судового збору.

Рішення Господарського суду міста Києва від 10.06.2015 у справі №910/10944/15 не підлягало оскарженню та набрало законної сили.

Доказів виконання рішення суду у справі №910/10944/15 відповідачем не доведено. Натомість у відзиві відповідач вказав, що оскільки судове рішення у справі №910/10944/15 набрало законної сили, відповідач визнає кредиторські вимоги позивача згідно вказаного рішення від 10.06.2015 №910/10944/15 на загальну суму 250 638,35 грн.

Відповідно до ч. 3 ст. 35 ГПК України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, крім встановлених рішенням третейського суду, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Отже, обставини, встановлені у справі №910/10944/15, під час провадження у даній справі вважає такими, що відповідно до приписів ст. 35 ГПК України не підлягають повторному доказуванню.

Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ОБСЛУГОВУЮЧИЙ КООПЕРАТИВ "ЖБК ОСОКОРКИ" (код СДРПОУ 38062676; 48400, 01032, м.Київ, вул. С.Петлюри, буд. 12, офіс 8) перебуває в стані припинення з 27.05.2016.

Строк, визначений засновниками (учасниками) юридичної особи для заявления кредиторами своїх вимог, встановлено до 26.07.2016.

Судом встановлено, що 06.07.2016 в межах встановленого строку ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" направило голові ліквідаційної комісії ОК "ЖБК ОСОКОРКИ" заяву з кредиторськими вимогами №б/н від 06.07.2016, що підтверджується описом вкладення у цінній лист від 06.07.2016 та чеком від 06.07.2016.

Згідно відомостей з офіційного сайту Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта", вказана заява була отримана Відповідачем 14.07.2016.

Проте, відповідач не надав позивачу відповіді на його кредиторську вимогу, а доказів іншого матеріали справи не містять.

Відповідно до ст. 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Пунктами 1, 3, 4, 5 статті 105 ЦК України встановлено, що учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію. Учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється. До комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється. Строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше двох і більше шести місяців з дня опублікування повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Пунктом 6 ст. 105 ЦК України кожна окрема вимога кредитора, зокрема щодо сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, розглядається, після чого приймається відповідне рішення, яке надсилається кредитору не пізніше тридцяти днів з дня отримання юридичною особою, що припиняється, відповідної вимоги кредитора.

Таким чином, законодавством закріплений безпосередній обов'язок ліквідаційної комісії направити кредитору, який заявив свої вимоги, рішення із зазначенням результату їх розгляду, незалежно від факту їх визнання або невизнання.

Однак, зазначений обов'язок відповідачем виконаний не був, у зв'язку з чим заперечення відповідача в цій частині судом не приймаються до уваги.

Відповідно до ст. 110 ЦК України юридична особа ліквідується, зокрема, за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Частиною 8 ст. 111 ЦК України встановлено, що ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду.

Статтею 112 ЦК України встановлено, що у разі ліквідації платоспроможної юридичної особи вимоги її кредиторів задовольняються у такій черговості:

1) у першу чергу задовольняються вимоги щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, та вимоги кредиторів, забезпечені заставою чи іншим способом;

2) у другу чергу задовольняються вимоги працівників, пов'язані з трудовими відносинами, вимоги автора про плату за використання результату його інтелектуальної, творчої діяльності;

3) у третю чергу задовольняються вимоги щодо податків, зборів (обов'язкових платежів);

4) у четверту чергу задовольняються всі інші вимоги.

Вимоги однієї черги задовольняються пропорційно сумі вимог, що належать кожному кредитору цієї черги.

У разі відмови ліквідаційної комісії у задоволенні вимог кредитора або ухилення від їх розгляду кредитор має право протягом місяця з дати, коли він дізнався або мав дізнатися про таку відмову звернутися до суду із позовом до ліквідаційної комісії. За рішенням суду вимоги кредитора можуть бути задоволені за рахунок майна, що залишилося після ліквідації юридичної особи.

Вимоги кредитора, заявлені після спливу строку, встановленого ліквідаційною комісією для їх пред'явлення, задовольняються з майна юридичної особи, яку ліквідовують, що залишилося після задоволення вимог кредиторів, заявлених своєчасно.

Вимоги кредиторів, які не визнані ліквідаційною комісією, якщо кредитор у місячний строк після одержання повідомлення про повну або часткову відмову у визнанні його вимог не звертався до суду з позовом, вимоги, у задоволенні яких за рішенням суду кредиторові відмовлено, а також вимоги, які не задоволені через відсутність майна юридичної особи, що ліквідується, вважаються погашеними.

Із наявних в матеріалах справи документів суд дійшов висновку, що позивач для відповідача є кредитором.

Крім того, з приписів ст. 112 ЦК України випливає, що кредиторські вимоги можуть бути заявлені і після спливу строку, встановленого ліквідаційною комісією для їх пред'явлення.

Разом з тим, як було зазначено раніше, відповідач не надав позивачу відповіді на його кредиторську вимогу, Таким чином суд дійшов висновку, що має місце ухилення відповідача від розгляду кредиторських вимог позивача.

Таким чином, комісія з припинення ОК "ЖБК ОСОКОРКИ" була зобов'язана направити адресу ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" своє рішення щодо розгляду заявлених Позивачем кредиторських вимог в строк до 13.08.2016.

До зазначеної дати доцільно додати п'ять днів, встановлені для пересилання простої письмової кореспонденції якою позивач отримав би відповідь відповідача на кредиторську вимогу, за умови її надсилання відповідачем, адже відповідно до "Нормативів і нормативних строків пересилання поштових відправлень", затверджених Наказом Міністерства інфраструктури України № 958 від 28.11.13., нормативними строками пересилання простої письмової кореспонденції операторами поштового зв'язку між іншими населеними пунктами різних областей України є Д+5, де Д - день подання поштового відправлення до пересилання в об'єктів поштового зв'язку або опускання простого листа чи поштової картки до поштової скриньки до початку останнього виймання; 5 - кількість днів, протягом яких пересилається поштове відправлення.

Отже з 18.08.16. почав обліковуватись передбачений приписами ст. 112 ЦК України місячний строк на звернення позивача з даним позовом до суду.

В свою чергу, позивач звернувся з даним позовом до суду 01.09.2016 (відповідно до відбитку поштового штемпеля на конверті, в якому позовну заяву № б/н від 01.09.2016 було направлено до Господарського суду міста Києва).

Враховуючи, що відповідачу відомо про вимоги кредитора, суд дійшов висновку, що відповідач ухиляється від розгляду кредиторських вимог позивача, що дало право позивачу звернутися протягом одного місяця з дати, коли він дізнався або мав дізнатися про таку відмову звернутися до суду із позовом до ліквідаційної комісії. З врахуванням дати направлення кредиторської вимоги, часу поштового обігу та приписи ст. 530 ЦК України, встановлений ст. 112 ЦК України місячний строк на звернення до суду позивачем пропущений не був.

Таким чином, позовні вимоги про зобов'язання Обслуговуючого кооперативу "ЖБК Осокорки" в особі ліквідаційної комісії визнати кредиторські вимоги Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "ПРИВАТБАНК" за договорами № б/н від 19.09.2013 за послугою "Кредитний ліміт на поточний рахунок" станом на 01.07.2016 в розмірі 168 729,25 грн., в т.ч.: заборгованість за кредитом - 52 000,00 грн., заборгованість за відсотками - 47 410,07 грн., заборгованість по комісії - 9 360,00 грн., пеня - 59 959,18 грн. та № б/н від 19.09.2013 за послугою "Гарантовані платежі" станом на 30.06.2016р. в розмірі 471 296,68 грн., в т.ч.: заборгованість за кредитом - 120 000,00 грн., заборгованість за відсотками - 161 280,00 грн., пеня - 190 016,68 грн. та включити до проміжного ліквідаційного балансу є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

У відзиві на позовну заяву відповідач зазначає, що останній не користувався послугою "Гарантовані платежі", яка передбачена розділом 3.2.2 Умов та правил надання банківських послуг.

Водночас, рішенням Господарського суду міста Києва від 10.06.2015 у справі №910/10944/15, були задоволені позовні вимоги ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" до ОК "ЖБК ОСОКОРКИ" про стягнення заборгованості за кредитом, наданим на підставі вищевказаних умов.

При цьому відповідач стверджує, що до проміжного ліквідаційного балансу підлягають включенню вимоги лише у розмірі, який визначений вказаним судовим рішенням. Проте, подібні твердження є хибними та спростовуються наступним.

Частинами 1, 3 ст. 202 ГК України передбачено, що господарське зобов'язання припиняється, між іншим, виконанням, проведеним належним чином.

До відносин щодо припинення господарських зобов'язань застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 598 ЦК України зобов'язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом.

Відповідно до ст. 599 ЦК України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином. Належним виконанням зобов'язання є виконання, прийняте кредитором, у результаті якого припиняються права та обов'язки сторін зобов'язання.

Стаття 1048 ЦК України передбачає, що позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.

У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Частиною 2 ст. 1054 ЦК України закріплено, що до відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Згідно ст. 230 ГК України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Згідно ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Стаття 611 ЦК України передбачає, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Таким чином, чинне законодавство не пов'язує припинення зобов'язання з прийняттям судового рішення, а наявність судових рішень про стягнення заборгованості не припиняє грошових зобов'язань боржника, в т.ч. і зобов'язань по сплаті відсотків за весь час користування кредитом до дня його остаточного повернення, а також не виключає його відповідальності за порушення строків розрахунків у вигляді сплати пені.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 10.06.2015 з відповідача на користь позивача була стягнута заборгованість, яка утворилась за період з 04.10.2013 по 09.04.2015.

Зазначеним рішенням було встановлено, що станом на 09.04.2015 відповідач мав заборгованість в сумі 247 264,54 грн., з яких заборгованість за кредитом -- 120 000,00 грн., заборгованість по сплаті відсотків - 77 653,34 грн., пеня - 49 611,20 грн.

Однак, вказана обставина не позбавляє ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" на задоволення кредиторських вимог зі сплати заборгованості, яка утворилася за період з 10.04.2015 по 30.06.2016.

За висновком суду розрахунки суми основної заборгованості, відсотків, пені та комісії відповідають умовам договору та вимогам чинного законодавства, а позов є таким, що підлягає задоволенню судом повністю.

Відповідно до положень ст. 49 ГПК України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 32, 33, 44, 49, 75, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Зобов'язати Обслуговуючий кооператив "ЖБК Осокорки" (01032, м. Київ, вул. С. Петлюри, буд. 12, офіс 8, ідентифікаційний код 38062676) в особі ліквідаційної комісії визнати кредиторські вимоги Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "ПРИВАТБАНК" (49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, б. 50; ідентифікаційний код 14360570) за договорами:

- № б/н від 19.09.2013 за послугою "Кредитний ліміт на поточний рахунок" в розмірі 168 729,25 грн. (сто шістдесят вісім тисяч сімсот двадцять дев'ять грн. 25 коп.), в т.ч.: заборгованість за кредитом - 52 000,00 грн. (п'ятдесят дві тисячі грн.), заборгованість за відсотками - 47 410,07 грн. (сорок сім тисяч чотириста десять грн. 07 коп.) , заборгованість по комісії - 9 360,00 грн. (дев'ять тисяч триста шістдесят грн.), пеня - 59 959,18 грн. (п'ятдесят дев'ять тисяч дев'ятсот п'ятдесят дев'ять грн. 18 коп.);

- № б/н від 19.09.2013 за послугою "Гарантовані платежі" в розмірі 471 296,68 грн. (чотириста сімдесят одну тисячу двісті дев'яносто шість грн. 68 коп.), в т.ч.: заборгованість за кредитом - 120 000,00 грн. (сто двадцять тисяч грн.), заборгованість за відсотками -161 280,00 грн. (сто шістдесят одну тисячу двісті вісімдесят грн.), пеня - 190 016,68 грн. (сто дев'яносто тисяч шістнадцять грн. 68 коп.) та включити зазначені вимоги до проміжного ліквідаційного балансу.

Стягнути з Обслуговуючого кооперативу "ЖБК Осокорки" (01032, м. Київ, вул. С. Петлюри, буд. 12, офіс 8, ідентифікаційний код 38062676) на користь Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, б. 50; ідентифікаційний код 14360570) 1 378 (одну тисячу триста сімдесят вісім) грн. - витрат по сплаті судового збору.

Накази видати відповідно до ст. 116 ГПК України.

Рішення набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст. 93 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено 09.12.2016

Суддя І.І. Борисенко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення29.11.2016
Оприлюднено14.12.2016
Номер документу63331880
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/16450/16

Рішення від 29.11.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 01.11.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 04.10.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні