Постанова
від 06.12.2016 по справі 904/9735/16
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.12.2016 року Справа № 904/9735/16

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді : Кузнецова В.О.,

суддів: Науменка І.М., Євстигнеєва О.С.

секретар судового засідання: Ковзиков В.Ю.,

за участю сторін:

від скаржника: ОСОБА_1, довіреність №б/н від 01.09.2016 р., представник,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Дев-груп" на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 31.10.2016 р. у справі

за заявою товариства з обмеженою відповідальністю "Дев-груп", м.Дніпро

до товариства з обмеженою відповідальністю "Дев-груп", м.Дніпро

про введення процедури санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 31.10.21016 р. у даній справі (суддя Полєв Д.М.) товариству з обмеженою відповідальністю "Дев-груп" заяву і додані до неї документи повернуто без розгляду.

Згадана ухвала мотивована посиланням на те, що із заяви боржника та доданих до неї документів не вбачається наявність конкуренції грошових вимог кредиторів у виконавчому провадженні, оскільки стосовно боржника відкрито лише одно виконавче провадження, тоді як кредиторів згідно плану санації більше. Тобто не вказано і не доведено наявність ознак загрози неплатоспроможності.

Згідно даних бухгалтерського обліку товариства з обмеженою відповідальністю "Дев-Груп", а саме - фінансового звіту за формою № 1-м від 31.08.2016р. станом на 31.08.2016р., розмір кредиторської заборгованості товариства з обмеженою відповідальністю "Дев-Груп" становить 3436,8 тис.грн., тоді як до заяви надано докази наявності кредиторської заборгованості лише на 3258,9 тис.грн.

Кредиторська заборгованість товариства з обмеженою відповідальністю "Дев-Груп", яку підтверджено відповідними доказами сукупно складає 3 258 900,00 грн., з яких 3 000 000,00 грн. є такими, що забезпечені заставою (відповідно до договору іпотеки від 29.12.2015р.), а отже сума кредиторської заборгованості складає 258 900,00 грн.

Не погодившись з даною ухвалою, товариство з обмеженою відповідальністю "Дев - Груп" подало апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, просить ухвалу господарського суду скасувати; прийняти до розгляду заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Дев - Груп " про введення процедури санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство; ввести процедуру санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство строком на 3 місяці; затвердити план санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство, схвалений кредиторами; доручити керівнику боржника провести санацію боржника до порушення провадження у справі про банкрутство; ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Скаржник вважає, що товариство з обмеженою відповідальністю «Дев-Груп» не має фінансові можливості виконати усі наявні зобов'язання після настання строку, встановленого для повернення боргу, що є доказом його неплатоспроможності.

Строк виконання зобов'язань перед товариством з обмеженою відповідальністю «Вайд ЛТД» настав 11.06.2016 р. відповідно до мирової угоди, що затверджена господарським судом м.Києва від 01.06.2016 р. Строк виконання зобов'язань перед товариством з обмеженою відповідальністю «Архісфера» настав 31.05.2016 р. відповідно до договору позики № 235 від 11.02.2016 р., строк виконання зобов'язань перед товариством з обмеженою відповідальністю «Кардінал Інвест» настав 15.06.2016 р.

Судом першої інстанції не прийнято до уваги, що фінансовий звіт боржника в графі «інші поточні зобов'язання» містить інформацію про кредиторську заборгованість товариства з обмеженою відповідальністю «Дев-Груп» у розмірі 3258,9 тис. грн.

Скаржник зазначає, що розмір кредиторської заборгованості перевищує 300 мінімальних заробітних плат, оскільки зобов'язання товариства з обмеженою відповідальністю «Дев-Груп» забезпечене іпотекою загальною вартістю 1 500 000,00 грн., кредиторська заборгованість лише перед товариством з обмеженою відповідальністю «Вайд ЛТД» становить 3 215 000,00 грн.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Вайд ЛТД", товариство з обмеженою відповідальністю "Архісфера", товариство з обмеженою відповідальністю "Кардінал Інвест" не забезпечили в судове засідання явку повноважних представників, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Колегія суддів вважає, можливим розглянути справу за відсутністю зазначених осіб, оскільки неявка їх представників не перешкоджає вирішенню спору по суті.

Заслухавши пояснення представника скаржника, розглянувши доводи апеляційної скарги, перевіривши відповідність оскаржуваної ухвали нормам матеріального та процесуального права, суд дійшов висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, з урахуванням наступного.

Згідно зі ст.4-1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" .

Відповідно до ч.1 ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, ГПК України, іншими законодавчими актами України.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Дев - Груп" звернулося до господарського суду Дніпропетровської області із заявою, в якій просило прийняти заяву про затвердження плану санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство до розгляду; ввести процедуру санації боржника товариства з обмеженою відповідальністю "Дев - Груп" до порушення провадження у справі про банкрутство строком на 3 місяці; затвердити план санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство, схвалений кредиторами; доручити проведення досудової санації директору товариства з обмеженою відповідальністю "Дев - Груп" у відповідності до рішення загальних зборів кредиторів»; ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Правила проведення досудової санації визначено статтею 6 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та Положенням про порядок проведення санації до порушення провадження у справі про банкрутство, затвердженим Постановою Пленуму Вищого господарського суду України №15 від 17.12.2013р.

Згідно ч.1 ст.6 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» ініціювати процедуру санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство мають право боржник або кредитор.

Відповідно до ч.2 ст. 6 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» процедуру санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство може бути введено за наявності: відповідної письмової згоди власника майна (органу, уповноваженого управляти майном) боржника; відповідної письмової згоди кредиторів, загальна сума вимог яких перевищує п'ятдесят відсотків кредиторської заборгованості боржника згідно з даними його бухгалтерського обліку; плану санації. який повинен бути письмово погоджений усіма забезпеченими кредиторами та схвалений загальними зборами кредиторів боржника.

Згідно п.п. 2.2.2. Положення, боржник повинен довести загальний розмір його кредиторської заборгованості. Подання боржником недостовірних відомостей про кредиторську заборгованість є підставою для відмови у затвердженні плану досудової санації. Розмір заборгованості боржника підлягає визначенню виходячи з даних бухгалтерського обліку боржника. Дані бухгалтерського обліку боржника визначаються на підставі документів бухгалтерського обліку та фінансової звітності боржника, поданих у встановленому порядку до відповідних органів державної влади. Заборгованість боржника також повинна бути підтверджена первинними документами (договорами, актами виконаних робіт, актами приймання-передачі, видатковими накладними тощо). При визначенні розміру заборгованості боржника враховуються тільки зобов'язання, строк виконання яких вже настав, та не враховуються зобов'язання, забезпечені заставою майна боржника.

Наданий заявником фінансовий звіт за формою № 1-м станом на 31.08.2016 р. свідчить про те, що розмір кредиторської заборгованості боржника становить 3 436,7 тис. грн.

Водночас, додані до заяви докази підтверджують наявність кредиторської заборгованості у розмірі 3 258,9 грн.

Крім того, колегія суддів враховує, що для підтвердження достовірності відомостей про кредиторську заборгованість необхідно, щоб боржник задекларував свій баланс перед органом доходів і зборів, в якому він стоїть на обліку. Тим самим боржник офіційно підтверджує, що його кредиторська заборгованість відповідає реальному стану справ.

Проте, товариством з обмеженою відповідальністю "Дев - Груп" не надано належних та допустимих доказів щодо декларування ним свого балансу перед органом доходів і зборів.

Відповідно до договору іпотеки від 29.12.2015 р., укладеному між товариством з обмеженою відповідальністю "Логірус", товариством з обмеженою відповідальністю "Дев-Груп" та товариством з обмеженою відповідальністю "Вайд ЛТД", зареєстрованому в реєстрі за №2975, заставна вартість предмету іпотеки (адміністративна будівля (літ.3), загальною площею 1 522,00кв.м., яка розташована за адресою: м.Київ, вул.Куренівська, 16а) становить 3 000 000,00 грн.

Законом України "Про державний бюджет України на 2016р." встановлено у 2016 році мінімальну заробітну плату у місячному розмірі з 1 січня - 1 378,00 грн.

Кредиторська заборгованість товариства з обмеженою відповідальністю "Дев - Груп" складає 3 258 900,00 грн., з яких 3 000 000,00 грн. є такими, що забезпечені заставою майна боржника.

Таким чином, сума кредиторської заборгованості складає 258 900,00 грн.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 29.09.2016 р. у справі № 904/6788/16, яка в установленому діючим законодавством порядку не оскаржувалася та є чинною.

Пунктом 5.4 Положення встановлено наступний перелік документів, які додаються до заяви про затвердження плану досудової санації: план досудової санації; протокол засідання загальних зборів кредиторів, на якому прийнято рішення про надання згоди на проведення процедури досудової санації та схвалення плану досудової санації; список кредиторів із зазначенням найменувань кредиторів, їх поштових адрес, ідентифікаційних кодів (номерів) та суми заборгованості; письмові заперечення кредиторів, які не брали участі в голосуванні чи проголосували проти схвалення плану досудової санації (за наявності); документи, які підтверджують наявність заборгованості боржника; докази письмового повідомлення кредиторів про проведення загальних зборів кредиторів (належним чином завірені копії повідомлення та описи вкладення в поштове відправлення); рішення власника майна (органу, уповноваженого управляти майном) боржника про надання згоди на проведення процедури досудової санації; рішення забезпеченого кредитора про погодження плану досудової санації (у разі незазначення на плані досудової санації); документи, які свідчать про неплатоспроможність боржника або її загрозу (рішення судів про задоволення вимог кредиторів, що набрали законної сили, відповідні постанови органів державної виконавчої служби про відкриття виконавчого провадження з виконання вимог кредиторів); докази сплати судового збору за подання цієї заяви.

Згідно з приписами статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" грошове зобов'язання - це зобов'язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов'язань відносяться також зобов'язання щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; зобов'язання, що виникають внаслідок неможливості виконання зобов'язань за договорами зберігання, підряду, найму (оренди), ренти тощо та які мають бути виражені у грошових одиницях. До складу грошових зобов'язань боржника, в тому числі зобов'язань щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції, визначені на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов'язання, які виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров'ю громадян, зобов'язання з виплати авторської винагороди, зобов'язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі. Склад і розмір грошових зобов'язань, у тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням відсотків, які зобов'язаний сплатити боржник, визначаються на день подання до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство, якщо інше не встановлено цим Законом.

Відповідно до п.2.2. Положення підставою ініціювання процедури досудової санації є наявність: відповідної письмової згоди власника майна (органу, уповноваженого управляти майном) боржника; відповідної письмової згоди кредиторів, загальна сума вимог яких перевищує п'ятдесят відсотків кредиторської заборгованості боржника згідно з даними його бухгалтерського обліку; плану досудової санації, який повинен бути письмово погоджений усіма забезпеченими кредиторами та схвалений загальними зборами кредиторів боржника; ознак неплатоспроможності боржника або її загрози.

Статтею 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачено, що неплатоспроможність - неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами не інакше, як через відновлення його платоспроможності.

Згідно ч.5 ст.11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами (загроза неплатоспроможності).

Відповідно до п.1.5. Положення загроза неплатоспроможності - виникнення конкуренції грошових вимог кредиторів у виконавчому провадженні, внаслідок якої задоволення вимог одного або кількох кредиторів у розмірі не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати призведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами. При цьому дотримання заявником тримісячного строку, передбаченого ч.3 ст.10 Закону, не вимагається.

Проте, у поданій заяві боржник зазначає, що ухвалою господарського суду м.Києва від 01.06.2016р. встановлено строк для погашення вимог перед товариством з обмеженою відповідальністю "Вайд ЛТД" до 10.06.2016 р., проте, протягом 4-х місяців товариство з обмеженою відповідальністю "Дев-Груп", у зв'язку з неплатоспроможністю, не має змоги виконати встановлені зобов'язання.

Доказів наявності неплатоспроможності, щодо невиконання зобов'язання протягом 3-х місяців, товариством з обмеженою відповідальністю "Дев-Груп" не надано.

Відповідно до п.2.2.3. Положення усі забезпечені кредитори повинні надати письмову згоду на впровадження плану досудової санації, незалежно від розміру їх грошових вимог. Відомості про забезпечених кредиторів встановлюються на підставі даних державних реєстрів відповідних прав.

Згідно переліку додатків, доданих до заяви про введення процедури санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство, при зверненні з даною заявою до господарського суду, товариством з обмеженою відповідальністю "Дев-Груп" не надано Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно станом на час прийняття загальним зборами боржника рішення про надання згоди на проведення процедури досудової санації (протокол № 2016 від 15.10.2016 р.).

Відповідно до п.2 ч.1 ст.15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд не пізніше п'яти днів з дня надходження до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство повертає її та додані до неї документи без розгляду, якщо заява не відповідає змісту вимог, зазначених у цьому Законі.

Крім того, колегія суддів вважає за необхідне зазначити, що постановою Верховного Суду України від 06.04.2016 р. скасовано рішення господарського суду м.Києва від 29.10.2015р., постанову Київського апеляційного господарського суду від 15.12.2015 р., постанову Вищого господарського суду України від 02.02.2016 р.; справу № 910/23970/15 передано на розгляд до господарського суду м.Києва.

Згадана постанова обґрунтована посиланням на те, що, виходячи з системного аналізу ч.ч.1, 2-5 ст. 58, ч.3 ст.62 Закону України "Про виконавче провадження", ч.2 ст.43 Закону України "Про іпотеку", звіт про оцінку майна є чинним, якщо від дня його підписання до дня проведення прилюдних торгів пройшло не більше шести місяців. Після збігу цього строку обов'язковою умовою призначення й проведення прилюдних торгів є отримання нового звіту про оцінку майна. Проведення електронних торгів із реалізації майна за ціною, визначеною звітом про оцінку майна, який утратив чинність, є порушенням установлених законодавством правил про порядок реалізації арештованого майна шляхом проведення електронних торгів.

Зміст зазначеної постанови Верховного Суду України свідчить про те, що предметом спору у даній справі є визнання недійсними результатів електронних торгів з реалізації адміністративно-виробничої будівлі (літ.3), загальною площею 1 522,00 кв.м у м.Києві, по вул.Куренівській, 16а, проведених 02.09.2015 р.; визнання недійсним протоколу № 112973 проведення електронних торгів, акта державного виконавця від 18.09.2015 р. №23237641/2 про проведені електронні торги, скасування свідоцтва від 18.09.2015 р. про право власності товариства з обмеженою відповідальністю "Цитадель" № 11244312 про право власності на спірне нерухоме майно та зобов'язання ДП "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України призначити нові електронні торги з реалізації спірної будівлі.

Ухвалою господарського суду від 11.05.2016 р. у справі № 910/23970/15, яка міститься в Єдиному державному реєстрі судових рішень, залучено до участі у справі співвідповідачів товариство з обмеженою відповідальністю "Логірус", товариство з обмеженою відповідальністю "Дев-Груп", товариство з обмеженою відповідальністю "Вайд-ЛТД", товариство з обмеженою відповідальністю "Кардинал Інвест".

Ухвала господарського суду від 11.05.2016 р. мотивована посиланням на те, що у доповненнях до позовної заяви позивачем заявлено вимогу про витребування на користь останнього з незаконного володіння від товариства з обмеженою відповідальністю "Логірус", товариства з обмеженою відповідальністю "Дев-Груп", товариства з обмеженою відповідальністю "Вайд ЛТД", товариства з обмеженою відповідальністю "Кардинал Інвест" адміністративно-виробничу будівлю (літ. З) у м. Києві по вулиці Куренівській, 16-А, виключивши з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень відомості про реєстрацію права власності на зазначене нерухоме майно за товариством з обмеженою відповідальністю "Логірус" та товариством з обмеженою відповідальністю "Дев-Груп", та виключивши відомості про реєстрацію іпотечного обтяження на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Вайд ЛТД", а також відомості про реєстрацію прав на управління нерухомим майном товариством з обмеженою відповідальністю "Кардинал Інвест".

Ухвалою господарського суду м.Києва від 30.11.2016 р., розгляд справи №910/23970/15 відкладено до 07.12.2016 р.

Отже, на даний час існує спір щодо предмету іпотеки, яким є адміністративна будівля (літ.3), загальною площею 1 522,00кв.м., яка розташована за адресою: м.Київ, вул.Куренівська, 16а) становить 3 000 000,00 грн.

Згідно ч.1 ст.15 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» господарський суд не пізніше п'яти днів з дня надходження до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство повертає її та додані до неї документи без розгляду, якщо, зокрема, заява не відповідає змісту вимог, зазначених у цьому Законі; з інших підстав, передбачених ст.63 ГПК України, з урахуванням вимог цього Закону.

З урахуванням наведеного місцевий господарський суд дійшов обґрунтованого висновку про наявність підстав для повернення без розгляду заяви товариства з обмеженою відповідальністю "Дев-Груп".

Повернення заяви про порушення провадження у справі про банкрутство не перешкоджає повторному зверненню з такою заявою до господарського суду у встановленому порядку.

За таких обставин, доводи скаржника зазначені в апеляційній скарзі, колегією суддів не визнаються такими, що можуть бути підставою згідно ст.104 ГПК України для скасування чи зміни оскаржуваної ухвали.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.99, 101-103, 105,106 ГПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні апеляційної скарги товариства з обмеженою відповідальністю "Дев - Груп" відмовити.

Ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 31.10.2016 р. у справі №904/9735/16 залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого господарського суду України протягом 20 днів.

Головуючий суддя В.О.Кузнецов

Судді І.М.Науменко

ОСОБА_2

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення06.12.2016
Оприлюднено14.12.2016
Номер документу63332629
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/9735/16

Постанова від 06.12.2016

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Ухвала від 21.11.2016

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Ухвала від 31.10.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні