Рішення
від 12.12.2016 по справі 293/600/16-ц
ЧЕРНЯХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЗАОЧНЕ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 293/600/16-ц

Провадження № 2/293/431/2016

12 грудня 2016 року смт Черняхів

Черняхівський районний суд Житомирської області у складі:

головуючого -судді Васильчука С.Ф.

секретаря судових засідань ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Імір» про зобов'язання нарахувати та сплатити єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на розмір заробітної плати,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернувся до суду з позовною заявою до ТОВ «Імір» про зобов'язання нарахувати та сплатити єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Свої позовні вимоги обгрунтував тим, що з 01.12.2012 року до 31.03.2015 року працював на ТОВ «Імір» за сумісництвом начальником ремонтно-будівельної дільниці. На підприємстві він працював та отримував заробітну плату, з якої нараховувалися та утримувалися страхові внески відповідно до чинного законодавства. В період його роботи, а саме: з 01.09.2014 року по 31.03. 2015 року, сплата єдиного соціального внеску мала здійснюватись відповідачем на загальний фонд оплати праці по підприємству, однак відповідачем такі страхові внески сплачено не було, тим самим порушено його права застрахованої особи. У зв'язку з цим позивач просить зобов'язати ТОВ «Імір» нарахувати та сплатити єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на розмір його заробітної плати за період з вересня 2014 року по березень 2015 року - 3549,55 грн.

Позивач ОСОБА_2 в судове засідання не з'явився, подав заяву про розгляд справи у 1ого відсутності, заявлений позов підтримав, та просив його задовольнити.

Представник відповідача ТОВ «Імір» в судове засідання не з'явився, хоча був належно повідомлений про час і місце розгляду справи, про причини неявки суд не повідомив, від нього не надійшла заява про розгляд справи у його відсутність, тому суд розглядає справу на підставі наявних в ній доказів, оскільки позивач проти такого розгляду справи не заперечує.

Дослідивши матеріали справи, суд позов задовольняє повністю із слідуючих підстав: Відповідно до ст.60 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

В судовому засіданні встановлені наступні обставини:

ОСОБА_2 з 01.12.2012 року по 31.03.2015 року працював по сумісництву у ТОВ «Імір» на посаді начальника ремонтно-будівельної дільниці про що здійснено запис у трудовій книжці на підставі наказу №8-к від 03.12.2012 року та наказу №24-к від 31.03.2015 року (а.с. 8-9).

ТОВ «Імір» в період з 01.09.2014 року по 31.03.2015 року, порушив вимоги трудового законодавства, а саме: не подав даних про застраховану особу до системи персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України та не провів сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування, що призвело до зменшення страхового стажу позивача і неможливості його підтвердження записами у трудовій книжці.

Відповідно до наданого позивачем розрахунку сума заробітної плати, з якої має бути нараховано та сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове соціальне страхування складає 3549,55 грн. (а.с.4)

Вказані обставини відповідачем не спростовано та підтверджуються матеріалами справи, зокрема довідкою форми ОК-5, наданої органом Пенсійного фонду України від 31.03.2016 року у якій відсутні будь-які відомості щодо сплати страхових внесків за період вересень 2014 року по березень 2015 року (а.с. 10-11).

Відповідно до ст.253 КЗпП України особи, які працюють за трудовим договором (контрактом) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання або у фізичної особи, підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі Закону) базою нарахування єдиного внеску для підприємств, установ та організацій, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці».

Згідно з ч.9 ст.9 Закону обчислення і сплата єдиного внеску за працівників, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, здійснюються роботодавцями за рахунок сум, на які внесок нарахований.

Положеннями ч.2, 4, 5, 8 ст.9 Закону передбачено, що обчислення єдиного внеску здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховується єдиний внесок.

Обчислення єдиного внеску за минулі періоди здійснюється виходячи з розміру єдиного внеску, що діяв на день нарахування (обчислення, визначення) заробітної плати (доходу), на яку відповідно до цього Закону нараховується єдиний внесок.

Сплата єдиного внеску здійснюється виключно у національній валюті шляхом внесення відповідних сум єдиного внеску на рахунки територіальних органів Пенсійного фонду, відкриті в органах Державного казначейства України для його зарахування.

Платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.При цьому платники, зазначені у п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», під час кожної виплати заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої (якого) нараховується єдиний внесок, одночасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати нарахований на ці виплати єдиний внесок у розмірі, встановленому для таких платників авансові платежі). Винятком є випадки, якщо внесок, нарахований на ці виплати, вже сплачений у строки, встановлені абзацом першим цієї частини, або за результатами звірення платника з територіальним органом Пенсійного фонду за платником визнана переплата єдиного внеску, сума якої перевищує суму внеску, що підлягає сплаті, або дорівнює їй. Кошти перераховуються одночасно з отриманням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу, грошового забезпечення), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі. При цьому фактичним отриманням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу, грошового забезпечення) вважається отримання відповідних сум готівкою, зарахування на рахунок одержувача, перерахування за дорученням одержувача на будь-які цілі, отримання товарів (послуг) або будь-яких інших матеріальних цінностей у рахунок зазначених виплат, фактичне здійснення з таких виплат відрахувань згідно із законодавством або виконавчими документами чи будь-яких інших відрахувань.

Базовим звітним періодом є календарний місяць.

Водночас, згідно з п. 1 ч. 1 ст. 12 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»Пенсійний фонд України відповідно до покладених завдань, зокрема, формує та веде реєстр (облік) застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

З огляду на викладене, враховуючи те, що відповідач відповідно до вимог чинного законодавства був зобов'язаний нарахувати та сплатити єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, на момент ухвалення рішення такий внесок за період з вересня 2014 року по березень 2015 року відповідачем не сплачено, така бездіяльність відповідача є неправомірною, допустимих та належних доказів, які спростовували б вищевикладене, відповідачем не надано, а тому суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_2 про зобов'язання відповідача провести нарахування та сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на розмір його заробітної плати за період з 01.09.2014 року по 31.03.2015 року, що складає 3549,55 грн., підлягають задоволенню.

Крім того, відповідно ст.88 ЦПК України, суд стягує з відповідача на користь позивача понесені ним документально підтверджені судові витрати (а.с. 1,19) у виді судового збору у розмірі 551,20 грн.

На підставі наведеного, керуючись ст.10,11,58,59,60,88, 21-215,218 ЦПК України, та законодавством, на яке йде посилання в рішенні, суд,-

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити.

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Імір», код ЄДРПОУ 33466448, нарахувати та сплатити єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за період з 01.09.2014 року по 31.03.2015 року із заробітної плати ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, яка складає 3549,55 грн.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Імір», код ЄДРПОУ 33466448, на користь ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер 2426609159судовий збір у сумі 551,20 грн.

До суду відповідачем може бути подана заява про перегляд заочного рішення протягом десяти днів з дня одержання копії рішення.

Позивачем на рішення може бути подано апеляційну скаргу до Апеляційного суду Житомирської області через Черняхівський районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення та відповідачем в такий же строк з дня залишення його заяви про перегляд заочного рішення без задоволення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий- суддя: С.Ф. Васильчук

Дата ухвалення рішення12.12.2016
Оприлюднено16.12.2016
Номер документу63336390
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —293/600/16-ц

Ухвала від 12.12.2016

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Васильчук С. Ф.

Рішення від 12.12.2016

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Васильчук С. Ф.

Ухвала від 15.11.2016

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Васильчук С. Ф.

Ухвала від 27.07.2016

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Васильчук С. Ф.

Ухвала від 15.07.2016

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Васильчук С. Ф.

Ухвала від 24.06.2016

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Васильчук С. Ф.

Ухвала від 15.06.2016

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Васильчук С. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні