Постанова
від 08.05.2007 по справі па-15/55
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПА-15/55

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 травня 2007 р.   Справа № ПА-15/55   

 Господарський  суд  Івано-Франківської області в складі судді   Деделюка Бориса Васильовича

при секретарі судового засідання Суфрищук Л.В.      

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом:  Прокурора Богородчанського району в інтересах держави в особі державної податкової інспекції  в Богородчанському районі Івано - Франківської області,  вул. Шевченка,64, смт. Богородчани, Івано - Франківська область, 77701.

до відповідача: Дочірнього підприємства "Шляховик", вул. Шевченка,99, смт. Богородчани, Івано-Франківська область, 77701.

про стягнення 3004,74 грн.за рахунок активів боржника.  

за участю представників сторін                                                                                                                                    

від позивача: Андрейко В.М. - завідувач юридичного сектору, довіреність № 6459/А/10 від 14.08.2006 р.

від відповідача: представники не  з"явилися.

В судовому засіданні приймає участь Журавльова Н.Є. - прокурор відділу, посвідчення №24 від 24.06.2007 року;

          Представнику позивача роз”яснено права та обов”язки передбачені ст.ст. 49, 51 Кодексу адміністративного судочинства України. Згідно поданого клопотання, відповідно до п.2-1 розділу 7 «Прикінцеві та перехідні  положення»Кодексу адміністративного судочинства України, технічна фіксація судового процесу не здійснюється. Відводу складу суду не заявлено.     

                                                                              встановив:

            Прокурор Богородчанського району в інтересах держави в особі державної податкової інспекції в Богородчанському районі Івано - Франківської області  звернувся в суд із позовом до Дочірнього підприємства "Шляховик"   про стягнення податкового боргу за рахунок активів  в сумі 3004грн.74коп.

            Представник позивача та прокурор в  судовому засіданні позовні вимоги підтвердили.

          Відповідач повторно в  судове засідання не  з"явився, вимоги викладені в ухвалах від 02.03.2007 р.,  22.03.07р., від 10.04.07р.  та  20.04.07р. не виконав, зокрема  відзиву на позов та документів, які підтверджують заперечення проти позову суду не подав.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення та доводи представника позивача, суд  вважає, що позов слід задоволити, виходячи з наступного.

          ДП "Шляховик"  є платником податків і зборів (обов”язкових платежів), що справляються на території України, які  визначено Законом України „Про систему оподаткування”.  

         Відповідно до ст.9 Закону України “Про  систему оподаткування”,  п.п.5.3.1., та п.5.3., Закону України „Про порядок погашення зобов”язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”  відповідачем  несплачено власників транспортних засобів на загальну суму 3004грн.74коп.

          Як вбачається з поданих відповідачем розрахунків суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, зазначена сума заборгованості підтверджується ТзОВ "Шляховик".

          Статтею 67 Конституції України, встановлено, що кожний зобов”язаний сплачувати податки і збори в порядку і в розмірі встановлених законом. Згідно п.п.3.1.1. п.3.1. ст.3 Закону України “Про порядок погашення зобов”язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” платник податків зобов”язаний самостійно сплатити суму податкового зобов”язання.

                 Відповідно до п.п. 5.3.1. п.5.3. ст..5 Закону України „Про порядок погашення зобов”язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” платник податків зобов”язаний самостійно сплатити суму податкового зобов”язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого п.п. 4.1.4. ст..4 цього Закону для подання податкової декларації. Положеннями п.п.5.2.1. п.5.2. ст.5 Закону встановлено, що податкове зобов”язання платника податків, нараховане контролюючим органом, вважається узгодженим в день отримання платником податків податкового повідомлення, за винятком випадків його апеляційного узгодження і відповідно до п.п. 5.3.2. п.5.2.ст.5 Закону повинно бути сплачено платником податків на протязі 10-ти календарних днів, наступних за днем узгодження.

          Сума податкового зобов”язання, не сплачена платником податків у строки, визначені цією статтею, визнається сумою податкового боргу платника податків ( п.п.5.4.1. п.5.4.ст.5 Закону).

          Узгоджена сума податкового зобов”язання, не сплачена платником податків у строки, визнається сумою податкового боргу платника податків  в наслідок чого  до відповідача застосовано  пеню  на суму несплаченого  податкового боргу згідно  ст. 16 Закону України „Про порядок погашення зобов”язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”  в сумі 74 грн.49 коп.

            Загальна сума заборгованості  Дочірнього підприємства "Шляховик"   перед бюджетом станом, на час розгляду справи, складає  3004грн.74коп., та підтверджується  відповідним розрахунком поданим відповідачем - ДП "Шляховик".

          На виконання п.6.2. ст.6 вищезазначеного Закону відповідачу надіслано   податкову  вимогу №1/83 від 29.10.2006 року, яка відповідачем залишина без відповіді та виконання.          

          Належних доказів, які б свідчили про сплату податкового боргу відповідач суду не надав, доводи позивача не спростував, станом на час розгляду справи податковий борг Дочірнього підприємства "Шляховик"   становить 3004грн.74коп., що і є ціною позову.

          Відповідно до п.п.3.1.1. ст.3 вказаного Закону, активи платників податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкових зобов”язань виключно за рішенням суду. Активами платника податків в розумінні п.п.1.7 ст.1 вказаного Закону є кошти, матеріальні та нематеріальні цінності, що належать юридичній особі за правом власності або повного господарського відання (п.1.7. ст.1 Закону) Податкове зобов”язання –це зобов”язання платника податків сплатити до бюджетів та державних цільових фондів відповідну суму коштів у порядку та строки, визначені цим Законом або іншими законами України.

                    За таких обставин, вимоги позивача про стягнення податковго боргу за рахунок активів боржника є обгрунтованими та такими що  підлягають задоволенню в сумі   3004 грн 74 коп.

          На підставі ст.124 Конституції України, керуючись Законом України „Про порядок погашення зобов”язань платників податків перед бюджетами та  державними цільовими фондами”,Закону України „Про систему оподаткування” № 1251-ХІІ від 25.06.1991р., ст.ст 49, 158-163, 258 КАС України, суд

                                                  П О С Т А Н О В И В :

          адміністративний позов задоволити  повністю.

     Стягнути за рахунок активів Дочірнього підприємства "Шляховик", вул. Шевченка,99, смт. Богородчани, Івано-Франківська область, 77701 , (код 30051321)  в дохід державного бюджету податковий борг в  сумі   3004 грн 74 коп.

                   Виконавчий  лист  видати  позивачу після набрання постановою законної сили та відповідної заяви.

                            

            

Суддя                                                            Деделюк Борис Васильович

                                                                      постанова кладена в повному обсязі  14.05.07

                                                                                                                                                                                                                         

          Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження.

           Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення; апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом  двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Виготовлено в АС "Діловодство суду"

Суфрищук Леся Василівна  

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення08.05.2007
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу633607
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —па-15/55

Постанова від 08.05.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні