Постанова
від 06.12.2016 по справі 806/1883/16
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 грудня 2016 року Житомир справа № 806/1883/16

категорія 8.2

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Шимоновича Р.М.,

розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Новоград-Волинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС України у Житомирській області до Відкритого акціонерного товариства "Новоград-Волинськрембуд" про надання дозволу на погашення податкового боргу в розмірі 141403,80 грн за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі,-

встановив:

Новоград-Волинська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Житомирській області (далі - Новоград-Волинська ОДПІ) звернулась до суду з адміністративним позовом, у якому просить надати дозвіл на стягнення з Відкритого акціонерного товариства "Новоград-Волинськрембуд" (далі - ВАТ "Новоград-Волинськрембуд") податкового боргу в розмірі 141403,80 грн за рахунок майна, яке перебуває у податковій заставі. Обґрунтовуючи позовні вимоги зазначила, що за відповідачем обліковується податковий борг у зазначеній сумі. Вказує, що на виконання рішення суду контролюючим органом направлені інкасові доручення до банків, що обслуговують ВАТ "Новоград-Волинськрембуд", для перерахування коштів до Державного бюджету України. Однак, інкасові доручення були повернуті без виконання, так як на рахунках відповідача відсутні кошти для погашення суми податкового боргу. На підставі зазначеного, позивач просить суд надати дозвіл на погашення суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває в податковій заставі.

Представник позивача надав заяву в якій просить розглянути справу без його участі.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, хоча про дату, час та місце судового розгляду справи, відповідно до статей 11, 35 Кодексу адміністративного судочинства України, вважається повідомленим належним чином. Про причини неявки суд не повідомив, письмових заперечень проти позову не направив.

Справа розглядається в порядку письмового провадження, відповідно до частини шостої статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог з огляду на наступне.

Встановлено, що ВАТ "Новоград-Волинськрембуд" як платник податків перебуває на обліку в Новоград-Волинській ОДПІ.

Статтею 67 Конституції України на кожного покладено обов'язок сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Встановлено, що станом на день звернення до суду із даним позовом за відповідачем обліковується податковий борг в загальній сумі 141403,80 грн, у тому числі:

- 131487,20 грн - заборгованість, яка виникла у зв’язку з неповною сплатою відповідачем податкових зобов’язань з орендної плати з юридичних осіб, визначених останнім у деклараціях за 2014 рік, 2015 рік, 2016 рік та 4808,74 грн пені;

- 5107,86 грн - штрафні санкції, нараховані податковими повідомленнями-рішеннями контролюючого органу від 23.09.2014 № НОМЕР_1 та № 001215502, від 03.11.2014 № НОМЕР_2, від 15.04.2015 № НОМЕР_3, від 15.07.2015 № НОМЕР_4, від 18.09.2015 № НОМЕР_5, від 08.12.2015 № 000301502, від 04.02.2016 № НОМЕР_6, від 03.03.2016 № НОМЕР_7.

З метою погашення податкового боргу та на виконання постанови Житомирського окружного адміністративного суду від 14.09.2015 у справі № 806/3632/15 Новоград-Волинська ОДПІ звернулась до банків, обслуговуючих відповідача, з інкасовими дорученнями щодо стягнення коштів з рахунків, однак, вказані доручення повернуті банками без виконання.

Відповідно до пункту 95.1 статті 95 Податкового кодексу України (далі - ПК України), контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Згідно пункту 88.1 статті 88 ПК України, з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг.

Майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису. До акта опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу. Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника контролюючого органу, яке пред'являється платнику податків, що має податковий борг. Акт опису майна, на яке поширюється право податкової застави, складається податковим керуючим у порядку та за формою, що затверджені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику. Відмова платника податків від підписання акта опису майна, на яке поширюється право податкової застави, не звільняє такого платника податків від поширення права податкової застави на описане майно. У такому випадку опис здійснюється у присутності не менш як двох понятих (пункт 89.3 статті 89 ПК України).

Податковим керуючим було описано майно відповідача, про що складено акти опису майна №1 від 13.01.2015 та № 8 від 14.06.2016. Дані акти підписаний уповноваженою особою ВАТ "Новоград-Волинськрембуд".

Пунктом 95.3 ст. 95 ПК України передбачено, що стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини. Контролюючий орган звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі. Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття контролюючим органом рішення про погашення усієї суми податкового боргу. Рішення контролюючого органу підписується його керівником та скріплюється гербовою печаткою контролюючого органу. Перелік відомостей, які зазначаються у такому рішенні, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

Оскільки здійснені позивачем заходи щодо стягнення усієї суми податкового боргу не дали позитивного результату, тому погашення податкового боргу повинно бути проведено за рахунок майна Відкритого акціонерного товариства "Новоград-Волинськрембуд", яке перебуває у податковій заставі.

Враховуючи наведене, позовні вимоги Новоград-Волинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Житомирській області необхідно задовольнити у повному обсязі.

Судові витрати, відповідно до частини четвертої статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, не стягуються.

Керуючись статтями 86, 94, 128, 158-163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України,

постановив:

Адміністративний позов задовольнити.

Надати Новоград-Волинській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС України у Житомирській області дозвіл на стягнення з Відкритого акціонерного товариства "Новоград-Волинськрембуд" податкового боргу (ід. код 03330123) в розмірі 141403,80 грн за рахунок майна, яке перебуває у податковій заставі.

Постанова набирає законної сили у строк та у порядку, що визначені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України, і може бути оскаржена до Житомирського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції у порядку, визначеному статтею 186 Кодексу адміністративного судочинства України, шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Р.М.Шимонович

Дата ухвалення рішення06.12.2016
Оприлюднено16.12.2016
Номер документу63366619
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —806/1883/16

Постанова від 06.12.2016

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Шимонович Роман Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні