Ухвала
від 13.12.2016 по справі 912/3760/16
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

У Х В А Л А

13.12.2016 року Справа № 912/3760/16

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів: головуючого судді Кощеєв І.М. (доповідач),

суддів: Кузнецова В.О., Вечірка І.О.,

розглянувши апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області на рішення господарського суду Кіровоградської області від 15.11.2016р. у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Агродар ЛТД"

до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області

за участю третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Олександрійської районної державної адміністрації Кіровоградської області

про визнання договору поновленим, визнання додаткової угоди укладеною,

                                                  ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Кіровоградської області від 15.11.2016 р. (суддя Макаренко Т.В.) позовні вимоги задоволено повністю - визнано поновленим на той же строк і на тих самих умовах Договір оренди земельної ділянки від 14.07.2006 загальною площею 61,95 га, в тому числі 61,95 га ріллі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Протопопівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Агродар ЛТД" та Олександрійською районною державною адміністрацією Кіровоградської області, зареєстрований у Кіровоградській регіональній філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" 24.07.2006 за №71. Визнано укладеною між Товариством з обмеженою відповідальністю "Агродар ЛТД" та Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області Додаткову угоду до Договору оренди земельної ділянки від 14.07.2006 зареєстрованого у Кіровоградській регіональній філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" 24.07 2006 за №71 у редакції, зазначеній в рішенні суду.

Не погодившись з вказаним рішенням суду першої інстанції, Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області звернулося з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду як прийняте з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Колегія суддів Дніпропетровського апеляційного господарського суду, ознайомившись з матеріалами справи та апеляційної скарги дійшла висновку про необхідність повернення апеляційної скарги з наступних підстав.

Порядок та форма звернення з апеляційною скаргою до апеляційного господарського суду визначені Господарським процесуальним кодексом України, зокрема ст.ст. 93, 94, 95 розділу ХІІ Господарського процесуального кодексу України.

За приписами ч.1 ст. 95 Господарського процесуального кодексу України особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншій стороні у справі копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у сторони відсутні.

Як роз'яснено абз. 9 п. 4 постанови пленуму Вищого господарського суду України №7 "Про деякі питання практики застосування розділу XII Господарського процесуального кодексу України" від 17 травня 2011р. треті особи користуються правами і несуть обов'язки сторони у справі, тому, якщо до апеляційної скарги не додано доказів надіслання її копії,

зокрема, третім особам, то така апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається господарським судом (п.2 ч.1 ст. 97 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до п.4 постанови пленуму Вищого господарського суду України №7 "Про деякі питання практики застосування розділу ХІІ Господарського процесуального кодексу України" від 17 травня 2011 року, належним доказом надіслання копії скарги іншій стороні у справі є розрахунковий документ встановленої форми (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), реєстр поштових відправлень, поданий в оригіналі або в належній чином засвідченій копії, або засвідчений належним чином витяг з реєстру поштових відправлень.

Згідно п.2 ч.1 ст. 97 Господарського процесуального кодексу України, апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо до скарги не додано доказів надсилання її копії іншим сторонам.

Доказів направлення копії апеляційної скарги на адресу позивача та третьої особи (Товариства з обмеженою відповідальністю "Агродар ЛТД" та Олександрійської районної державної адміністрації Кіровоградської області ії) до скарги не додано.

При зверненні з апеляційною скаргою заявником не надано доказів сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі, натомість заявлено в апеляційній скарзі клопотання про звільнення від сплати судового збору, у зв'язку з відсутністю коштів, оскільки Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області є територіальним органом центрального органу виконавчої влади і не є прибутковою організацією.

Відповідно до статті 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Даною статтею передбачено право суду, а не обов'язок щодо відстрочки, розстрочки або звільнення від сплати судового збору.

Єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону, є врахування ним майнового стану сторін. Отже, за приписами зазначеної норми, звільнення від сплати судового збору може мати місце за наявності виключних обставин.

За приписами статей 33, 34 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень з урахуванням того, обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Особа, яка заявляє клопотання про звільнення від сплати судового збору, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Як роз'яснено в пп. 3.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 р. № 7 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону, є врахування ним майнового стану сторін. Особа, яка заявляє відповідне клопотання (зокрема про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору), повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Враховуючи викладене, клопотання Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області не підлягає задоволенню, оскільки вказані скаржником обставини не обґрунтовано належними та допустимими доказами, у зв'язку з чим у колегії суддів відсутні правові підстави для звільнення скаржника від сплати судового збору.

З урахуванням вищевказаних обставин, апеляційна скарга не може бути прийнята до розгляду і підлягає поверненню заявникові.

На підставі наведеного та керуючись ст. 86, п.п.2,3 ст.97 Господарського процесуального кодексу України, суд –

                                                            УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області на

рішення господарського суду Кіровоградської області від 15.11.2016р. у справі №912/3760/16 повернути заявникові без розгляду.

Додаток (на адресу скаржника): апеляційна скарга без вих.номера, без дати та додані до неї документи на 4 аркушах, в тому числі копія конверта.

Головуючий суддя                                                                       І.М. Кощеєв

Суддя                                                                                           В.О. Кузнецов

Суддя                                                                                           І.О. Вечірко

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення13.12.2016
Оприлюднено16.12.2016
Номер документу63371627
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/3760/16

Ухвала від 13.12.2016

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Рішення від 15.11.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Ухвала від 02.11.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Ухвала від 12.10.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні