Ухвала
від 13.12.2016 по справі 161/16760/16-к
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/16760/16-к

Провадження № 1-кс/161/5955/16

У Х В А Л А

про відмову у наданні дозволу на проведення обшуку

м. Луцьк 13 грудня 2016 року

Слідчий суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області ОСОБА_1 , за участю прокурора відділу прокуратури Волинської області ОСОБА_2 , заступника начальника другого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Волинській області ОСОБА_3 , секретаря ОСОБА_4 , розглянувши клопотання заступника начальника другого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Волинській області ОСОБА_3 про проведення обшуку за місцем фактичного проживання директора ТОВ «Волинь-Зерно-Продукт» ОСОБА_5 , а саме : в житлових, господарських та складських приміщеннях за адресою : АДРЕСА_1 ,

В С Т А Н О В И В :

Заступник начальника другого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Волинській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про проведення обшуку за місцем фактичного проживання директора ТОВ «Волинь-Зерно-Продукт» ОСОБА_5 , а саме : в житлових, господарських та складських приміщеннях за адресою : Волинська область, Луцький район, с. Оздів, вул. Залізнична, 7.

З матеріалів клопотання вбачається, що СУ ФР ГУ ДФС у Волинській області здійснюється досудове розслідування в межах кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за №32016030000000058 від 30.09.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 212 ч.3 КК України, відносно службових осіб ТОВ «Волинь-Зерно-Продукт» і ТОВ «Вілія-Трейд».

Оскільки, проведення обшуку за місцем фактичного проживання директора ТОВ «Волинь-Зерно-Продукт» ОСОБА_5 , а саме : в житлових, господарських та складських приміщеннях за адресою : Волинська область, Луцький район, с. Оздів, вул. Залізнична, 7, на думку слідчого, має важливе значення для встановлення об`єктивної істини у даному кримінальному провадженні, з метою відшукання первинних бухгалтерських документів щодо проведених ТОВ «Вілія-Трейд» (код ЄДРПОУ 05442109), «Волинь-Зерно-Продукт» (код ЄДРПОУ 31496816), протягом 2014-2016 років, фінансово-господарських операцій між собою, а також з ФОП ОСОБА_5 (код ДРФО НОМЕР_1 ), ФОП ОСОБА_6 , (код ДРФО НОМЕР_2 ), ФОП ОСОБА_7 (код ДРФО НОМЕР_3 ), ФОП ОСОБА_8 (код ДРФО НОМЕР_4 ), ТОВ «Волинь-Зерно-Продукт» (код ЄДРПОУ 31496816), ПСП «Агро Тех Сервіс» (код ЄДРПОУ 32057896), ТОВ «Авангард Компані» (код ЄДРПОУ 38863983), ТОВ «СК Глобал Строй» (код ЄДРПОУ 38088668), ТОВ «Ріал Трейд Компані» (код ЄДРПОУ 38670232), ФОП ОСОБА_9 (іпн. НОМЕР_5 ), ТОВ «ББС» (код ЄДРПОУ 34928439), ТОВ «Луг Спец Сервіс» (код ЄДРПОУ 39125857), ФОП ОСОБА_10 (іпн. НОМЕР_6 ), ФОП ОСОБА_11 ( іпн. НОМЕР_7 ), ФОП ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , які формували фіктивний податковий кредит для ТОВ «Вілія-Трейд», «Волинь-Зерно-Продукт», в тому числі чорнових записів (документів) щодо фактичних обсягів придбаних та реалізованих ТМЦ та послуг, джерел їх походження, документів бухгалтерського та податкового обліку вищевказаних СГД, що містять внесені завідомо неправдиві дані на фіктивні поставки ТМЦ, бланки, печатки, штампи з реквізитами вищевказаних СГД, комп`ютерної та офісної техніки, на якій вищевказані документи створювались та які мають значення для встановлення істини у даному кримінальному провадженні, тому звернувся з даним клопотання.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши додані докази, заслухавши думку прокурора та слідчого, які підтримали клопотання, приходжу до висновку, що у задоволенні клопотання про проведення обшуку слід відмовити.

Так, згідно ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Встановлено, що матеріалами клопотання не наведено правових підстав для надання дозволу проведення обшуку за місцем фактичного проживання директора ТОВ «Волинь-Зерно-Продукт» ОСОБА_5 , а саме : в житлових, господарських та складських приміщеннях за адресою : АДРЕСА_1 , а тому достатніх підстав вважати, що у зазначеному місці можуть знаходитись відшукувані речі документи, зокрема і знаряддя вчинення кримінального правопорушення, у суду немає.

Разом з тим, у клопотанні не зазначено даних, що слідчий вживав заходи для отримання документів у інший спосіб, однак йому було відмовлено у їх наданні, або ж про те, що у інший спосіб їх неможливо отримати.

Окрім того, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення слідчий вправі звернутись до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів, таким чином, отримавши дозвіл на отримання належним чином завірених копій відшукуваних документів, що повністю забезпечить повне та неупереджене розслідування даного правопорушення.

Відповідно до ст. 64 Конституції України конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.

Згідно Постанови Пленуму Верховного Суду України від 28.03.2008 року №2 "Про деякі питання застосування судами України законодавства при дачі дозволів на тимчасове обмеження окремих конституційних прав і свобод людини і громадянина під час здійснення оперативно-розшукової діяльності, дізнання і досудового слідства" обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина, до порушення кримінальної справи, застосовуються з метою запобігання тяжкого чи особливо тяжкого злочину, якщо іншим способом одержати інформацію неможливо. У п.6 вказаної постанови зазначено, що суди не вправі надавати дозволи на проведення оперативно-розшукових заходів, якими тимчасово обмежуються конституційні права і свободи людини і громадянина, якщо стосовно особи не заведено оперативно-розшукову справу чи немає даних, які б свідчили, що отримати інформацію в інший спосіб неможливо. Таких даних суду надано не було.

У відповідності до ст. 370 КПК України судове рішення повинно бути законним, вмотивованим та обґрунтованим. Рішення відповідає цим критеріям, якщо воно ухвалено у відповідності із нормами матеріального та процесуального права на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженими під час судового розгляду, належним чином оціненими в їх сукупності та з наведенням належних і достатніх мотивів та підстав його ухвалення.

Таким чином, зважаючи, що стороною кримінального провадження не доведено наявності правових підстав для надання дозволу на проведення за місцем фактичного проживання директора ТОВ «Волинь-Зерно-Продукт» ОСОБА_5 , а саме : в житлових, господарських та складських приміщеннях за адресою : АДРЕСА_1 , не доведено, що саме проведення обшуку є найбільш доцільною і необхідною для досягнення мети кримінального провадження слідчою дією, а те, що у інший спосіб отримати вказані у клопотанні докази немає можливості (тимчасовий доступ до речей і документів), надання дозволу на тимчасове обмеження конституційних прав та свобод останнього буде прямо суперечити нормам Конституції України та чинному законодавству України, а тому в задоволенні клопотання слідчого слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.234 КПК України, суд,

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання заступника начальника другого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Волинській області ОСОБА_3 про проведення обшуку за місцем фактичного проживання директора ТОВ «Волинь-Зерно-Продукт» ОСОБА_5 , а саме : в житлових, господарських та складських приміщеннях за адресою : АДРЕСА_1 . відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Луцького міськрайонного суду ОСОБА_1

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення13.12.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу63378338
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —161/16760/16-к

Ухвала від 13.12.2016

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Покидюк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні