Рішення
від 13.12.2016 по справі 699/804/16-ц
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 699/804/16-ц

Номер провадження 2/699/521/16

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.12.2016 року м.Корсунь-Шевченківський

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області в складі

головуючого - судді Савранського О.А.

за участю - секретаря Ященко О.М.

представника позивача - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Корсуні-Шевченківському цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Сотницької сільської ради Корсунь-Шевченківського району Черкаської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, суд

встановив:

Позивач ОСОБА_2 пред'явив у суд даний позов і просить визначити йому додатковий строк два місяці для подання заяви до нотаріуса про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_3, померлої 11 листопада 1997 року посилаючись на те, що він встановлений законодавством шестимісячний строк прийняття спадщини за законом з часу смерті спадкодавця пропустив по хворобі. А тому, він і звернувся з позовом до суду.

У суді представник позивача ОСОБА_1 вимоги та їх обґрунтування підтримала і надала суду пояснення, аналогічні змісту заяви.

Представник відповідача у суд не з'явився, надавши письмову заяву про розгляд справи за їх відсутністю за наявними матеріалами справа,проти позову не заперечують.

Суд, з'ясувавши всі обставини справи та перевіривши їх доказами, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, вважає, що позов підлягає до повного задоволення.

У суді встановлено, що 11 листопада 1997 року померла мати позивача ОСОБА_3 (свідоцтво про смерть І-СР № 071691 видане 14 листопада 1997 року Сотницькою сільською радою Корсунь-Шевченківського району Черкаської області), яка на день смерті постійно проживала в ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується довідкою №272 виданою 14 вересня 2016 року виконкомом Сотницької сільської ради Корсунь-Шевченківського району Черкаської області. Батько позивача помер раніше.

Після смерті матері за законом відкрилася спадщина, яка складається з земельної частки (паю) розміром 3,23 умовних кадастрових гектара без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), вартість якої становить 11188 грн., яка належала померлій на підставі сертифікату на право власності на земельну частку (пай) серії ЧР №0190108 виданого як члену колективного сільськогосподарського підприємства «Правда» с. Сотники Корсунь-Шевченківського району Черкаської області на підставі рішення Корсунь-Шевченківської районної державної адміністрації від 06 вересня 1996 року за №485.

Місцем відкриття спадщини є останнє постійне місце проживання померлої. Померла заповіту не залишила.

Відповідно до ст.ст.1220, 1270 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи і для прийняття спадщини встановлений строк у шість місяців, який починається з часу її відкриття.

26 жовтня 2016 року позивачем було подано до приватного нотаріуса Корсунь-Шевченківського районного нотаріального округу Черкаської області ОСОБА_4 заяву про прийняття спадщини за законом після померлої матері ОСОБА_3

Постановою приватного нотаріуса Корсунь-Шевченківського районного нотаріального округу Черкаської області ОСОБА_4 від 26 жовтня 2016 року позивачу було відмовлено у прийнятті заяви про прийняття спадщини за законом після померлої матері ОСОБА_3 у зв'язку з пропущенням строків для прийняття спадщини, визначених законом.

Згідно довідки приватного нотаріуса Корсунь-Шевченківського районного нотаріального округу Черкаської області ОСОБА_4 від 26 жовтня 2016 року за вих. № 185/01-16 спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилась. Із заявами про прийняття спадщини, крім позивача, ніхто не звертався.

Відповідно до ст.ст.1269, 1272 даного Кодексу, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Якщо спадкоємець протягом цього строку не подав таку заяву, то він вважається таким, що не прийняв спадщину. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Як зазначив у своїй заяві позивач та в суді його представник, заяву в нотаріальну контору для прийняття спадщини протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця він не подав по причині того, що з 09 квітня 1997 року по 14 травня 1998 року перебував на лікуванні, що підтверджується записами в його медичній книжці, копію якої додав до матеріалів справи. Строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини є два місяці.

Суд також враховує відсутність заперечень про задоволення позову відповідачем по обґрунтуванням позивача, що не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Положеннями ст.17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» встановлено, що суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини та Європейської комісії з прав людини, як джерело права.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод ратифікована Україною Законом України і набрала чинності для України 11.09.1997 та є обов'язковою.

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини по справі «Ілхан проти Туреччини» від 27 червня 2000 року при вирішення питання пропуску строку на вчинення дій має застосовуватись правило встановлення всіх обставин з певною гнучкістю і без надзвичайного формалізму, воно не застосовується автоматично і не має абсолютного характеру.

Згідно ст.ст.1,10 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений розгляд і вирішення цивільних справ. Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно ст.57 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів, зокрема звуко - і відеозаписів, висновків експертів.

Відповідно до ч.1 ст.58 і ч.2 ст.59 ЦПК України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування та обставини справи, які за законом мають бути підтвердженні певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно ст.63 ЦПК України показання свідка - це повідомлення про відомі йому обставини, які мають значення для справи.

Свідки по справі відсутні.

Згідно ст.64 ЦПК України письмовими доказами є будь-які документи, акти, довідки, листування службового або особистого характеру або витяги з них, що містять відомості про обставини, які мають значення для справи.

В підтвердження своїх вимог позивач надав суду такі письмові докази: світлокопію свідоцтва про своє народження; світлокопію свідоцтва про смерть своєї матері ОСОБА_3;постанову приватного нотаріуса Корсунь-Шевченківського районного нотаріального округу Черкаської області ОСОБА_4 про відмову в прийнятті заяви на прийняття спадщини за законом; довідку приватного нотаріуса Корсунь-Шевченківського районного нотаріального округу Черкаської області ОСОБА_4 про те, що спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилась, із заявами про прийняття спадщини, крім позивача, ніхто не звертався; довідку про місце проживання спадкодавця на день своєї смерті; світлокопію сертифікату на право на земельну частку (пай); світлокопію своєї медичної книжки про перебування на лікуванні.

Таким чином, суд вважає, що позивач строк для прийняття спадщини пропустив з поважної причини і є всі підстави задовольнити позов, але при цьому визначити строк у межах передбаченого законом загального терміну шести місяців і такий достатній строк може бути два місяці, перебіг якого рахується після набрання рішенням законної сили.

До початку розгляду справи по суті позивач не змінив предмет та підставу позову, відповідач не пред'явив зустрічний позов та протягом усього часу розгляду справи позивач не збільшив та не зменшив розмір позовних вимог, а тому суд розглянув цивільну справу в межах пред'явлених вимог і на підставі поданих сторонами доказів.

При задоволенні позову суд стягує з відповідача на користь позивача понесені ним судові витрати в справі.

Керуючись ст.ст.212, 213, 214, 215,218 ЦПК України, ст.ст. 1217, 1220, 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України, суд

вирішив :

Задовольнити повністю позов.

Визначити ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженець ІНФОРМАЦІЯ_3, зареєстрований та проживає ІНФОРМАЦІЯ_4, НОМЕР_1 виданий 12 грудня 1996 року Корсунь-Шевченківським РВ УМВС України в Черкаській області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 додатковий строк два місяці для подання ним заяви нотаріусу про прийняття спадщини в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_3, померлої 11 листопада 1997 року в с. Сотники Корсунь-Шевченківського району Черкаської області (свідоцтво про смерть І-СР № 071691 видане 14 листопада 1997 року Сотницькою сільською радою Корсунь-Шевченківського району Черкаської області), і перебіг цього строку починається після набрання рішенням законної сили.

Стягнути з Сотницької сільської ради Корсунь-Шевченківського району Черкаської області с. Сотники вул. Садова, 5 Корсунь-Шевченківського району Черкаської області, поштовий індекс 19415 код ЄДРПОУ 26323806 (інші відомості про особу суду невідомі) на користь ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженець ІНФОРМАЦІЯ_3, зареєстрований та проживає ІНФОРМАЦІЯ_4, НОМЕР_1 виданий 12 грудня 1996 року Корсунь-Шевченківським РВ УМВС України в Черкаській області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 понесені судові витрати по оплаті судового збору в сумі 551,20 грн.

Роз'яснити особі, що повторне визначення судом додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини одним і тим же спадкоємцем законодавством не передбачено.

Повідомити осіб, які беруть участь у справі, що з повним рішенням суду вони зможуть ознайомитися 14 грудня 2016 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги,якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі,але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя ОСОБА_5sp; А.

СудКорсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення13.12.2016
Оприлюднено16.12.2016
Номер документу63383173
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —699/804/16-ц

Рішення від 13.12.2016

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Савранський О. А.

Рішення від 13.12.2016

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Савранський О. А.

Ухвала від 16.11.2016

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Савранський О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні