Постанова
від 11.11.2011 по справі 2а-11304/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 листопада 2011 р. № 2а-11304/11/1370

13 год. 49 хв.

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого -судді Лунь З.І.

за участю

секретаря судового засідання Івашків В.І.

представників сторін

від позивача: ОСОБА_1

від відповідача: ОСОБА_2

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за поданням Державної податкової інспекції у Личаківському районі м. Львова до Товариства з обмеженою відповідальністю «Новекс»про зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків,

в с т а н о в и в:

На розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшло подання Державної податкової інспекції у Личаківському районі м. Львова до Товариства з обмеженою відповідальністю «Новекс»про зупинення видаткових операцій ТзОВ «Новекс»на р/рахунку 260010101829 АТ «ПРОКРЕДИТ БАНК», МФО 320984.

Представник заявника в судовому засіданні подання підтримав, з урахуванням поданого уточнення підставності подання щодо зупинення видаткових операцій платника податків на рахунках платника податків б/н від 18.10.2011 року, оскільки у відповідача наявний податковий борг перед бюджетом, просив суд зупинити видаткові операції ТзОВ «Новекс»на р/рахунку 260010101829 АТ «ПРОКРЕДИТ БАНК», МФО 320984.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позову заперечив з підстав, викладених у письмовому запереченні на подання ДПІ у Личаківському районі м. Львова щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків б/н від 24.10.2011 року вказує на відсутність у відповідача податкового боргу, відтак і підстав для застосування зупинення видаткових операцій на рахунку ТзОВ «Новекс».

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши та оцінивши докази, які мають значення для справи, суд встановив наступне.

Відповідно до п. 14.1.137. ст. 14 Податкового кодексу України, орган стягнення -це державний орган, уповноважений здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах повноважень, встановлених цим Кодексом та іншими законами України. Відповідно до п. 41.5 ст. 41 ПК, органами стягнення є виключно органи державної податкової служби, які уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах їх повноважень, а також державні виконавці в межах своїх повноважень.

Відповідно до п. 20.1.16 ст. 20 ПК, органи державної податкової служби мають право звертатися до суду, у разі якщо платник податків перешкоджає виконанню податковим керуючим повноважень, визначених цим Кодексом, щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків шляхом накладення арешту на кошти та інші цінності такого платника податків, що знаходяться в банку, та зобов'язання такого платника податків виконати законні вимоги податкового керуючого, передбачені цим Кодексом.

Відповідно до п. 91.1, 91.3 ст. 91 Податкового кодексу України керівник органу державної податкової служби за місцем реєстрації платника податків, що має податковий борг, призначає такому платнику податків податкового керуючого. Податковий керуючий повинен бути посадовою (службовою) особою органу державної податкової служби. Податковий керуючий описує майно платника податків, що має податковий борг, в податкову заставу, здійснює перевірку стану збереження майна, яке перебуває у податковій заставі, проводить опис майна, на яке поширюється право податкової застави, для його продажу у випадках, передбачених цим Кодексом, одержує від боржника інформацію про операції із заставленим майном, а в разі його відчуження без згоди органу державної податкової служби (за умови, коли наявність такої згоди має бути обов'язковою згідно з вимогами цього Кодексу) вимагає пояснення від платника податків або його службових (посадових) осіб. У разі продажу в рахунок погашення податкового боргу майна платника податків, на яке поширюється право податкової застави, податковий керуючий має право отримувати від такого платника податків документи, що засвідчують право власності на зазначене майно.

Відповідно до п. 91.4. ст. 91 ПК у разі якщо платник податків, що має податковий борг, перешкоджає виконанню податковим керуючим повноважень, визначених цим Кодексом, такий податковий керуючий складає акт про перешкоджання платником податків виконанню таких повноважень у порядку та за формою, що встановлюються центральним органом державної податкової служби. Орган державної податкової служби звертається до суду щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків та зобов'язання такого платника податків виконати законні вимоги податкового керуючого, передбачені цим Кодексом. Зазначена норма ПК кореспондує з п.1 ч.1 ст. 183 3 КАС України відповідно до якого, провадження у справах за зверненням органів державної податкової служби при здійсненні ними передбачених законом повноважень здійснюється на підставі подання таких органів щодо зупинення видаткових операцій платника податків на рахунках платника податків.

Судом встановлено, що станом на дату звернення до суду із поданням та відповідно до довідки ДПІ у Личаківському районі м. Львова від 17.10.2011 року податковий борг ТзОВ «Новекс»перед бюджетом станом на 17.10.2011 року становив 101 515,63 грн.

Наказом начальника ДПІ у Личаківському районі м. Львова від 27.09.2011 року № 856 «Про призначення податкового керуючого»призначено податковим керуючим ОСОБА_3 по податковому боргу прострочених податкових зобов'язань ТзОВ «Новекс».

Як вбачається з матеріалів справи 04.10.2011 року ДПІ у Личаківському районі м. Львова була надіслана ТзОВ «Новекс»податкова вимога форми «Ю»№ 1050 від 27.09.2011 року про сплату податкового боргу. Дана вимога та повідомлення про запрошення платника податків до органу державної податкової служби від 04.10.2011 року № 23016/10/24-0 з питань визначення шляхів погашення податкового боргу та проведення опису майна платника податків з метою реєстрації податкової застави згідно з наявним в матеріалах справи поштового повідомлення про вручення, отримана 11.10.2011 року керівником ТзОВ «Новекс»Думою.

Однак, платник податків ТзОВ «Новекс»на запрошення органу державної податкової служби від 04.10.2011 року № 23016/10/24-0 не з'явився, документів для проведення опису майна платника податків з метою реєстрації податкової застави на підставі п. 89.1 ст. 89 Податкового кодексу України не надав, що підтверджується ОСОБА_3 податкового керуючого про перешкоджання платником податків виконання повноважень податкового керуючого від 17.10.2011 року № 30.

Відповідно до ст. 49, 70 Кодексу адміністративного судочинства України особи, які беруть участь у справі, зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов'язки.

Відтак, з огляду на викладене, органом державної податкової служби згідно п. 91.4. ст. 94 Податкового кодексу України надано суду докази, що у відповідача наявний податковий борг, а також він перешкоджає виконанню податковим керуючим повноважень, визначених Податковим кодексом України.

Відповідно до п. 91.4 ст. 91 Податкового кодексу України орган державної податкової служби звертається до суду щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків та зобов'язання такого платника податків виконати законні вимоги податкового керуючого, передбачені цим Кодексом. Строк, на який можуть бути зупинені видаткові операції, визначається судом, але не більше двох місяців. Зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків може бути достроково скасовано за рішенням податкового керуючого або суду.

Відтак, з огляду на викладене, подання ДПІ у Личаківському районі м. Львова про стягнення з ТзОВ «Новекс» коштів за податковим боргом підлягає до задоволення.

Відповідно до ст. 94 КАС України судові витрати не підлягають стягненню зі сторін.

Керуючись ст.ст. 7-11, 14, 69-71, 86, 94, 158-163, 183 3 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Задовольнити подання Державної податкової інспекції у Личаківському районі м. Львова повністю.

Зупинити видаткові операції Товариства з обмеженою відповідальністю «Новекс»(місцезнаходження: 79067, м. Львів, вул. Гайдучка, буд. 1, ідентифікаційний код 32893614) на р/рахунку 260010101829 АТ «ПРОКРЕДИТ БАНК», МФО 320984.

Постанова суду підлягає негайному виконанню.

Постанова набирає законної сили в строк та в порядку, передбаченому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Постанова в повному обсязі складена 09.11.2011 року.

Суддя Лунь З.І.

З оригіналом згідно

Суддя Лунь З.І.

Дата ухвалення рішення11.11.2011
Оприлюднено16.12.2016
Номер документу63392602
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11304/11/1370

Постанова від 11.11.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лунь Зоряна Іванівна

Ухвала від 19.10.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лунь Зоряна Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні