Рішення
від 01.12.2016 по справі 905/2732/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр.Науки, 5

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

01.12.2016 Справа №905/2732/16

Господарський суд Донецької області у складі головуючого судді Кучерявої О.О.,

при секретарі судового засідання Соколовій С.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Медіком-Україна"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фортуна Фарм"

про стягнення боргу в сумі 93000грн.,

За участю представників сторін:

від позивача: не з'явився,

від відповідача: не з'явився,

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Медіком-Україна" звернулось до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фортуна Фарм" про стягнення боргу в сумі 93000грн.

Правовою підставою позову позивач під час розгляду справи вважає норми статей 526, 655, 692 Цивільного кодексу України. В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем зобов'язань за договором про купівлі - продажу №2511/1. Зазначив, що відповідачем не сплачена вартість поставленого товару відповідно до договору. Факт отримання відповідачем товару підтверджується видатковою накладною.

Сума заборгованості становить 93000грн.

15.11.2016 через канцелярію суду представник позивача надав супровідним листом додаткові документи по справі, зокрема, довідку, в якій останній зазначає, що станом на 21.10.2016 ТОВ "Фортуна Фарм" має перед ТОВ "Медіком-Україна" заборгованість в розмірі 93000грн. Документи судом розглянуті та долучені до матеріалів справи.

Ухвалою господарського суду від 15.11.2016 на підставі ст.69 ГПК України за клопотанням позивача строк розгляду справи було продовжено на 15 днів.

22.11.2016 через канцелярію суду представник позивача надав супровідним листом специфікацію до договору купівлі-продажу №2511/1 від 25.11.2013 та замовлення на товар у сумі 93000грн. Документи судом розглянуті та долучені до матеріалів справи.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, про дату, місце та час розгляду справи був належним чином повідомлений, причини неявки невідомі, заяв про розгляд справи у його відсутність не надходило.

Представник відповідача про дату, місце та час розгляду справи був належним чином повідомлений, про що свідчать наявні у матеріалах справи: роздруківки повідомлень в мережі Інтернет від 27.09.2016, 20.10.2016, 22.11.2016 про час і місце судових засідань зі сторінки господарського суду Донецької області на офіційному веб-порталі «Судова влада України» в розділі «Новини та події». Пояснень по суті спору або відзив на позовну заяву не надано, заяв про розгляд справи у його відсутність не надходило.

Пунктом 3.9.2. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 № 18 В«Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанціїВ» встановлено, що у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

З урахуванням того, що норми статті 38 Господарського процесуального кодексу України, щодо обов`язку господарського суду витребувати у сторін документи і матеріали, що необхідні для вирішення спору, кореспондуються з диспозитивним правом сторін подавати докази, а норми статті 129 Конституції України одним з принципів судочинства визначають свободу у наданні сторонами суду доказів та у доведенні перед судом їх переконливості, судом, в межах наданих ним повноважень, створені належні умови для надання сторонами доказів та здійснені всі необхідні дії щодо витребування додаткових доказів.

Клопотань щодо фіксації судового процесу не заявлено, у зв'язку з чим, розгляд справи здійснювався без застосуванням засобів технічної фіксації судового процесу у відповідності до статті 81-1 Господарського процесуального кодексу України.

Перевіривши матеріали справи, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, суд,

ВСТАНОВИВ:

25.11.2013 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Медіком-Україна" (продавець, позивач) та Товариство з обмеженою відповідальністю "Фортуна Фарм" (покупець, відповідач) укладений договір купівлі-продажу №2511/1 (надалі по тексту - договір), за умовами якого продавець продає, а покупець купує вироби медичного призначення в асортименті, кількості та за цінами, що вказані у Специфікації та видаткових накладних, які є невід'ємною частиною договору (п.1.1 договору).

Умовами договору сторони визначили предмет, права та обов'язки сторін, умови та строки поставки, порядок розрахунків, загальну суму договору, відповідальність сторін та строк дії договору.

Договір підписано обома сторонами, доказів відмови від договору до матеріалів справи не надано, у зв'язку з чим, за висновками суду вказаний договір є чинним.

Відповідно до п.2.1.договору поставка товару здійснюється окремими партіями на підставі замовлень покупця.

В замовленні вказується найменування, кількість, ціна товару за одиницю в гривнях, номер договору, номер та дата замовлення. Доставка товару здійснюється транспортом продавця на протязі 2-х робочих днів з моменту отримання замовлення або у строки, вказані в замовленні (п.2.2).

За 1 (один) робочий день до поставки товару покупцю продавець зобов'язаний надати рахунок-фактуру або інший документ, який підтверджує готовність товару до відвантаження по кількості та цінам, що вказані в замовленнях на покупку на відповідну дату поставки (п.п.2.3.).

Згідно до п.2.4. договору відпуск товару здійснюється на підставі видаткової накладної, яка має відповідати замовленню.

Датою передачі товару вважається дата товару та підписання видаткової накладної (п.п.2.5).

Згідно до п.5.1 договору оплата за товар здійснюється покупцем у національній валюті України шляхом перерахування належних сум на розрахунковий рахунок продавця.

Покупець зобов'язується здійснити повний розрахунок за отриманий товар через 30 календарних днів з моменту отримання товару. Днем отримання товару є дата видаткової накладної (п.п.5.2).

Так, відповідно до специфікації від 24.01.2014 до договору сума поставки складає 93000грн.

Позивачем виставлявся відповідачу рахунок-фактура №СФ-0000157 від 24.01.2014 на суму 93000грн. , який міститься в матеріалах справи.

На виконання умов договору позивачем постачався товар, який отриманий відповідачем, що підтверджується видатковою накладною №РН-0000161 від 27.01.2014 на суму 93000грн., яка містяться в матеріалах справи.

Факт отримання відповідачем товару підтверджується підписом особи, відповідальної за отримання товарно-матеріальних цінностей, а саме, ОСОБА_1 яка діяла на підставі довіреності №27 від 27.01.2014.

Крім того, факт отримання товару підтверджується товарно-транспортною накладною, копія якої долучена до матеріалів справи, оригінал оглянуто у судовому засіданні.

Відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» первинний документ - документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

Таким чином, в даному випадку, видаткові накладні є первинними обліковим документом в розумінні вищезазначеного Закону та підписання покупцем видаткової накладної підтверджує факт здійснення господарської операції і встановлення договірних відносин, а тому є підставою виникнення обов'язку щодо здійснення розрахунків за отриманий товар.

Відповідач отримав продукцію, але у визначений у договорі строк за неї не сплатив, своїх договірних зобов'язань перед позивачем не виконав, чим порушив умови договору.

Статтями 525, 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з пунктом 1 статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, які у певних умовах ставляться.

Статтею 610 Цивільного кодексу України передбачено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно із статтею 629 ЦК України договір є обов'язковим до виконання сторонами.

Згідно із частиною 1 статті 692 Цивільного кодексу України покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Відповідно до частини 2 статті 530 Цивільного кодексу України якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Матеріалами справи доведений факт отримання відповідачем товару та не сплати за товар відповідно до накладної.

Таким чином, стягненню на користь позивача підлягає сума боргу у розмірі 93000грн.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог чи заперечень.

Судові витрати, згідно статті 49 Господарського процесуального кодексу України, стягуються з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.ст.4, 4-2 - 4-6, 22, 33, 34, 43, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Медіком-Україна" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фортуна Фарм" про стягнення боргу в сумі 93000грн., - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Фортуна Фарм" (83058, Донецька область, м. Донецьк, вул. Бессарабська, 17, ЄДРПОУ 37903050) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Медіком-Україна" (49000, м. Київ, вул. Серпова, 11, код ЄДРПОУ 37098888) борг в сумі 93000грн., судовий збір у розмірі 1378грн.

У судовому засіданні 01 грудня 2016 року проголошено та підписано вступну та резолютивну частини рішення. Повний текст рішення складено та підписано 06 грудня 2016 року.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано, а у разі подання апеляційної скарги - після розгляду справи апеляційним господарським судом, якщо рішення не буде скасовано.

Суддя О.О. Кучерява

Дата ухвалення рішення01.12.2016
Оприлюднено16.12.2016
Номер документу63403218
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення боргу в сумі 93000грн

Судовий реєстр по справі —905/2732/16

Судовий наказ від 04.01.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.О. Кучерява

Рішення від 01.12.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.О. Кучерява

Ухвала від 15.11.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.О. Кучерява

Ухвала від 19.10.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.О. Кучерява

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні