Ухвала
від 14.12.2016 по справі 916/3446/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

про повернення заяви про порушення справи

про банкрутство

"14" грудня 2016 р.№ 916/3446/16

Суддя Грабован Л.І., розглянувши матеріали заяви Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси Головного управління ДФС в Одеській області

до боржника: Приватного підприємства „БудівельникВ» (65125, м. Одеса, вул. Успенська, буд. 39/1, офіс 13; код ЄДРПОУ 31073058)

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Приморському районі м. Одеси Головного управління ДФС в Одеській області звернулася до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства „БудівельникВ» за загальною процедурою, передбаченою Законом України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» №4212-У1 від 22.12.2011р.

Відповідно до ч. 2 ст. 4-1 ГПК України, провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим кодексом з врахуванням вимог Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» .

Згідно ч.1 ст.2 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Ст. 1 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» передбачено, що боржник - юридична особа - суб'єкт підприємницької діяльності або фізична особа за зобов'язаннями, які виникли у фізичної особи у зв'язку зі здійсненням нею підприємницької діяльності, неспроможний виконати протягом трьох місяців свої грошові зобов'язання після настання встановленого строку їх виконання, які підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, та постановою про відкриття виконавчого провадження , якщо інше не передбачено цим Законом.

Відповідно до ст. 1 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» грошове зобов'язання - зобов'язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов'язань відносяться також зобов'язання щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; зобов'язання, що виникають внаслідок неможливості виконання зобов'язань за договорами зберігання, підряду, найму (оренди), ренти тощо та які мають бути виражені у грошових одиницях . До складу грошових зобов'язань боржника, в тому числі зобов'язань щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) , страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції, визначені на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов'язання, які виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров'ю громадян, зобов'язання з виплати авторської винагороди, зобов'язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі. Склад і розмір грошових зобов'язань, у тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням відсотків, які зобов'язаний сплатити боржник, визначаються на день подання до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство, якщо інше не встановлено цим Законом.

За положеннями ч. 3 ст. 10 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати , які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом. Безспірні вимоги кредиторів - грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження , згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника. До складу цих вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції

Відповідно до ч. 2 ст. 11 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» до заяви про порушення справи про банкрутство додається докази того, що сума безспірних вимог кредитора (кредиторів) сукупно становить не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, якщо інше не передбачено цим Законом; рішення суду про задоволення вимог кредитора, що набрало законної сили.

Станом на 13.12.2016р. (дата звернення кредитора із заявою про порушення справи про банкрутство) сума у триста мінімальних розмірів заробітної плати, яка станом на 1 грудня 2016р. визначена у розмірі 1600 грн. згідно ст. 8 Законом України „Про Державний бюджет України на 2016 рікВ» № N 928-VIII від 25.12.2015р., складає 480 000, 00 грн.

Згідно доданої заявником до заяви про порушення справи про банкрутство постанови Одеського окружного адміністративного суду по справі № 815/6465/14 від 22.12.2014р. стягнуто з Приватного підприємства „БудівельникВ» кошти за податковим боргом по податку на додану вартість із вироблених Україні товарів (робіт, послуг) у розмірі 46 845, 05 грн. з банківських рахунків підприємства.

У заяві про порушення провадження у справі про банкрутство заявником зазначено, що ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 23.04.2014р. по справі № 815/360/13-а за позовом Приватного підприємства „БудівельникВ» до ДПІ у Приморському районі м. Одеси про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення від 28.08.2013р. № НОМЕР_1, якою апеляційну скарну ДПІ на постанову Одеського окружного адміністративного суду від 02.12.2013р. було задоволено, а постанову Одеського окружного адміністративного суду скасовано.

Однак, ухвали Одеського апеляційного адміністративного суду від 23.04.2014р. по справі № 815/360/13-а заявником до заяви про порушення провадження у справі не додано.

Таким чином, загальна сума безспірних вимог заявника становить 46 845, 05 грн., тоді як сума у триста мінімальних розмірів заробітної плати, необхідних для порушення провадження у справі про банкрутство, становить 480 000, 00 грн.

Решта заявлених вимог не є безспірними у розумінні ч. 3 ст. 10 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» , оскільки не підтверджені судовим рішенням про задоволення вимог кредитора, що набрало законної сили.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» господарський суд не пізніше п'яти днів з дня надходження до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство повертає її та додані до неї документи без розгляду, якщо: заява не відповідає змісту вимог, зазначених у цьому Законі; заявник-кредитор не подав доказів неспроможності боржника виконати свої грошові зобов'язання перед кредиторами в розмірі, визначеному частиною третьою статті 10 цього Закону, протягом трьох місяців після відкриття виконавчого провадження, якщо інше не передбачено цим Законом.

Згідно ч. 4 ст. 15 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» про повернення заяви про порушення провадження у справі про банкрутство без розгляду суд виносить ухвалу.

П. 3 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суддя повертає заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо у позовній заяві не вказано обставин, на яких ґрунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини, обґрунтований розрахунок стягуваної чи оспорюваної суми.

Враховуючи вищевикладене, заява Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси Головного управління ДФС в Одеській області про порушення провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства „БудівельникВ» підлягає поверненню заявнику без розгляду на підставі ч.1 ст. 15 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» , п. 3 ч.1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно ч. 2 ст. 15 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» повернення заяви про порушення провадження у справі про банкрутство не перешкоджає повторному зверненню з такою заявою до господарського суду у встановленому порядку.

До заяви про порушення провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства „БудівельникВ» додано оригінал платіжного доручення № 1454 від 25.11.2016р. про сплату судового збору в розмірі 13 780, 00 грн.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону України „Про судовий збірВ» сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі повернення заяви або скарги.

Враховуючи викладене, для повернення судового збору слід звернутися до господарського суду Одеської області з відповідним клопотанням із зазначенням реквізитів заявника та з оригіналом документа про його сплату.

Керуючись ст.15 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» , п. 3 ч. 1 ст.63 Господарського процесуального кодексу України, суддя, -

У Х В А Л И В:

1.Заяву Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси Головного управління ДФС в Одеській області про порушення провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства „БудівельникВ» повернути без розгляду.

2.Заяву з додатками надіслати заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її винесення згідно з ч.4 ст.8 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» .

Ухвала може бути оскаржена у порядку, встановленому ст. 91, 106 Господарського процесуального кодексу України, ст.8 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» .

Додаток: заява про порушення справи про банкрутство з додатками та оригінал платіжного доручення № 1454 від 25.11.2016р.

Суддя Л.І. Грабован

Дата ухвалення рішення14.12.2016
Оприлюднено16.12.2016
Номер документу63404293
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —916/3446/16

Ухвала від 14.12.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні