Ухвала
від 30.10.2015 по справі 761/31704/15-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/31704/15-к

Провадження № 1-кс/761/15253/2015

У Х В А Л А

Іменем України

30 жовтня 2015 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

Слідчого судді: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів,-

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві старший лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 за погодженням зі прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , звернувся з клопотанням про надання тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні посадових осіб реєстраційної службі ІНФОРМАЦІЯ_1 , що необхідно здійснити в межах кримінального провадження №32015100000000191 відкритого 22.07.2015, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст.205 ч.2, ст.27 ч.5, ст.212 ч.3 КК України.

Клопотання мотивоване наступним. Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені особи, з корисливих мотивів, з метою прикриття незаконної діяльності, зареєстрували на ім`я ОСОБА_5 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДР НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДР НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДР НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДР НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДР НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДР НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДР НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДР НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДР НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДР НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДР НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДР НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДР НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДР НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДР НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДР НОМЕР_17 ). Під час досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей та документів, які стали підставою для реєстрації суб`єкта господарської діяльності - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДР НОМЕР_16 ), які знаходяться в реєстраційній службі ІНФОРМАЦІЯ_1 , з правом їх вилучення.Згідно матеріалів досудового розслідування та баз даних ІНФОРМАЦІЯ_19 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДР НОМЕР_16 ) зареєстроване в реєстраційній службі ІНФОРМАЦІЯ_1 . Документи реєстраційної справи мають значення для встановлення обставин скоєного кримінального правопорушення які прямо можуть вказувати на умисні дії особи спрямовані для реєстрації СПД, та можуть бути визнанні речовими доказами по кримінальному провадженню. Документи реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДР НОМЕР_16 ) мають суттєве значення по кримінальному провадженню, так як за їх допомогою можна проаналізувати посадових осіб, які займали відповідні посади, а також визначити коло їх функціональних повноважень та обов`язків, вказані документи можуть свідчити про умисність створення СПД з метою прикриття незаконної діяльності або спростувати даний факт. Вказані документи мають суттєве значення для встановлення істини по кримінальному провадженню, а також з метою доказування складу кримінального правопорушення необхідно вилучити саме оригінали вказаних документів з метою проведення почеркознавчої експертизи.

В судовому засіданні слідчий підтримав внесене клопотання, просив задовольнити в повному обсязі. Зазначив, що єдиним можливим способом отримати необхідну інформацію є одержання відповідного рішення суду про тимчасовий доступ до неї та подальше вилучення документів в відповідній реєстраційний службі.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст.107 КПК України.

Вислухавши доводи слідчого, дослідивши матеріали клопотання, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню частково, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

В свою чергу положеннями ч. 4 цієї ж статті передбачено, що для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Кримінальне провадження № 32015100000000191 відкритого 22.07.2015, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст.205 ч.2, ст.27 ч.5, ст.212 ч.3 КК України, у зв`язку із чим виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів, які перебувають у володінні реєстраційної службі ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Як вбачається з матеріалів клопотання документи, доступ до яких планується отримати можуть перебувати у зазначеній слідчим установі, що перебуває за адресою: АДРЕСА_1 .

За положеннями ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, відповідно до положень ст. 132 КПК України, якщо слідчий, прокурор не доведе,зокрема,що потреби досудового розслідування виправдають такий ступінь втручання в права і свободи особи, про який йдеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Таким чином слідчий суддя зобов`язаний перевіряти наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи особи, врахувати докази на підтвердження обставин, викладених у клопотанні, які мають бути надані ініціатором клопотання.

Зважаючи на те, що в інший спосіб одержати відомості неможливо, беручі до уваги, що документи зазначені в клопотанні є важливими для встановлення обставин у кримінальному провадженні клопотання підлягає задоволенню в частині надання доступу до документів зазначених в клопотанні.

Крім того, як свідчать матеріали клопотання, досудовим слідством використані надані чинним законодавством можливості щодо отримання необхідної для розкриття кримінального правопорушення інформації без застосування такого заходу його забезпечення, як тимчасовий доступ до документів.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Вважаю, що слідчий не навів підстав, в розумінні положень КПК України, достатніх для надання можливості вилучення оригіналів документів зазначених у клопотанні.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 110,163-165,309 та 395 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати старшому слідчому з ОВС першого відділу кримінальних розслідувань СУ ФР ГУ ДФС у місті Києві ОСОБА_3 або за його дорученням працівнику податкової міліціїтимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні реєстраційній службі ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою, АДРЕСА_1 а саме:

-до документівреєстраційної справи суб`єкта господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДР НОМЕР_16 ), а саме: заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, копію рішення засновників або уповноваженого ними органу про створення юридичної особи, один примірник установчих документів (установчий акт, статут або засновницький договір) документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації юридичної особи, накази про призначення та зняття з посади посадових осіб та інших осіб, заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи; нотаріально посвідчену копію рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу, яким затверджено зміни до установчих документів; оригінал установчих документів юридичної особи з відміткою про їх державну реєстрацію; один примірники змін до установчих документів юридичної особи, один примірники установчих документів у новій редакції (установчий акт, статут або засновницький договір), документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до установчих документів, копію рішення про вихід юридичної особи із складу засновників (учасників), завірену в установленому порядку, або нотаріально посвідчену копію заяви фізичної особи про вихід зі складу засновників (учасників), або нотаріально посвідчений документ про передання права засновника (учасника) іншій особі, або рішення уповноваженого органу юридичної особи про примусове виключення засновника (учасника) зі складу засновників (учасників) юридичної особи, якщо це передбачено законом або установчими документами юридичної особи

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Роз`яснити посадовим особам реєстраційної службі ІНФОРМАЦІЯ_1 , що у відповідності до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

При виконанні ухвали слідчий в порядку ч.ч. 2,3 ст. 165 КПК України зобов`язаний пред`явити посадовим особам реєстраційної службі ІНФОРМАЦІЯ_1 її оригінал і вручити копію.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення30.10.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу63415547
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів

Судовий реєстр по справі —761/31704/15-к

Ухвала від 30.10.2015

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні