Постанова
від 14.12.2016 по справі 815/5378/16
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/5378/16

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2016 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Бутенко А.В., розглянувши у скороченому провадженні справу за адміністративним позовом Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області до дочірнього підприємства «Кристал» публічного акціонерного товариства «Одесоблпостач» про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю),-

В С Т А Н О В И В :

З позовом до суду звернулось Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області до дочірнього підприємства «Кристал» публічного акціонерного товариства «Одесоблпостач» про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю).

На адресу суду повернуто копію ухвали від 19.10.2016 року про відкриття скороченого провадження з відповідною відміткою на кореспонденції: «за закінченням терміну зберігання».

Відповідно до ч. 4 ст. 33 КАС України у разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове повідомлення надсилаються юридичним особам та фізичним особам-підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Згідно з ч. 11 ст. 35 Кодексу адміністративного судочинства України із змінами та доповненнями, внесеними Законом України "Про судоустрій і статус суддів" від 07.07.2010р. №2453, у цьому випадку судова повістка вважається такою, що вручена належним чином.

Разом з тим, у строк, встановлений ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, відповідачем не подано до суду заперечень проти позову.

Дослідивши наявні в справі письмові докази суд встановив наступні факти та обставини:

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" державний нагляд (контроль) - діяльність уповноважених законом центральних органів виконавчої влади, їх територіальних органів, державних колегіальних органів, органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування в межах повноважень, передбачених законом, щодо виявлення та запобігання порушенням вимог законодавства суб'єктами господарювання та забезпечення інтересів суспільства, зокрема належної якості продукції, робіт та послуг, прийнятного рівня небезпеки для населення, навколишнього природного середовища.

Відповідно до п.п. 57 п. 4 Положення про Державну службу України з надзвичайних ситуацій, затвердженого Указом Президента України №20/2013 від 16.01.2013 року "Про деякі питання Державної служби України з надзвичайних ситуацій", Державна служба з надзвичайних ситуацій України відповідно до покладених на неї завдань організовує та проводить перевірки додержання вимог законодавства у сферах цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки, організації виконання заходів щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на підприємствах, в установах, організаціях, що входять до складу залізничного, автомобільного, авіаційного, морського та річкового транспорту, на базах, складах, арсеналах зберігання та у місцях виробництва, утилізації ракетно-артилерійського озброєння, компонентів рідкого ракетного палива.

Відповідно до Положення про Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області, затвердженого наказом ДСНС України №175 від 13.04.2016 року, Головне управління ДСНС України в Одеській області відповідно до покладених на нього завдань на відповідній території здійснює безпосередньо та через підпорядковані підрозділи нагляд (контроль) за додержанням і виконанням вимог законодавства у сферах пожежної і техногенної безпеки та цивільного захисту місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, іншими суб'єктами господарювання, а також громадянами України, іноземцями та особами без громадянства.

Відповідно до ч. 1 ст. 68 Кодексу цивільного захисту України посадові особи центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки, у разі порушення вимог законодавства з питань техногенної та пожежної безпеки, у т.ч. невиконання їх законних вимог, зобов'язані застосовувати санкції, визначені законом.

Відповідно до п. 12 ч. 1 ст. 67 Кодексу цивільного захисту України до повноважень центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки, належить звернення до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного або часткового зупинення до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки роботи підприємств, окремих виробництв, виробничих дільниць, експлуатації будівель, об'єктів, споруд, цехів, дільниць, а також машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів, зупинення проведення робіт, у тому числі будівельно-монтажних, випуску і реалізації пожежонебезпечної продукції, систем та засобів протипожежного захисту, надання послуг, якщо ці порушення створюють загрозу життю та/або здоров'ю людей.

Відповідно до вимог Кодексу цивільного захисту України, ст. 5 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" та Порядку проведення планових (позапланових) перевірок щодо додержання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки, затверджений наказом Міністерства внутрішніх справ України від 02.11.2015 року №1337, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 25 листопада 2015 року за №1467/27912 планові заходи здійснюються відповідно до річних або квартальних планів, які затверджуються органом державного нагляду (контролю) до 1 грудня року, що передує плановому, або до 25 числа останнього місяця кварталу, що передує плановому.

Відповідач - ДП «Кристал» ПАТ «Одесоблпостач» ідентифікаційний код юридичної особи: 22452731, юридична адреса: 67806, вул. Базова,12 - Б, смт. Авангард, Овідіопольський район, Одеська область (ступень ризику суб'єкта господарювання з урахуванням значення прийнятного ризику від провадження господарської діяльності у сфері техногенної та пожежної безпеки - високий) проводить господарську діяльність за адресою: вул. Базова,12 - Б, смт. Авангард, Овідіопольський район, Одеська область.

Судом встановлено, що у період з 15 по 29.09.2016 р., відповідно до вимог Кодексу цивільного захисту України, ст. 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», наказу ГУ ДСНС України в Одеській області від 17.06.2016 №281 «Про здійснення державного нагляду (контролю) на об'єктах суб'єктів господарювання у III кварталі 2016 року», на підставі Повідомлення про проведення планової перевірки від 18.08.2016 № 08/4331/08 та Посвідчення на проведення перевірки від 09.09.2016 №332 заступником начальника Центру - начальником відділу нагляду (контролю) за особливо-важливими об'єктами Центру забезпечення діяльності Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області (далі - Головне управління ДСНС України в Одеській області) підполковником служби цивільного захисту ОСОБА_1, старшим інспектором відділу нагляду (контролю) за особливо-важливими об'єктами Центру забезпечення діяльності Головне управління ДСНС України в Одеській області підполковником служби цивільного захисту ОСОБА_2, інспектором відділу нагляду (контролю) за особливо-важливими об'єктами Центру забезпечення діяльності Головне управління ДСНС України в Одеській області старшим лейтенантом служби цивільного захисту ОСОБА_3 у присутності заступника директора ДП «Кристал» ПАТ «Одесоблпостач» ОСОБА_4, здійснено планову перевірку території, будівель, споруд та приміщень які знаходиться у власності (користуванні) ДП «Кристал» ПАТ «Одесоблпостач» за адресою: вул. Базова, 12 - Б, смт. Авангард, Овідіопольський район, Одеська область з метою перевірки додержання та виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки, за результатами якої 29.09.2016 року складено Акт №206 (далі - Акт №206).

Також судом встановлено, що заступник директора ДП «Кристал» ПАТ «Одесоблпостач» ОСОБА_4 відмовився від підписання Акту №206, у зв'язку з чим відповідно до п. 14 Порядку проведення планових (позапланових) перевірок щодо додержання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 02.11.2015 року №1337, Акт №206 було направлено рекомендованим листом з повідомленням про вручення 29.09.2016 року, про що свідчить фіскальний чек Укрпошти №6500506552715, на юридичну адресу: вул. Базова, 12 - Б, смт. Авангард, Овідіопольський район, Одеська область.

Згідно з актом перевірки щодо додержання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки №206 від 29.09.2016 року, встановлено порушення Кодексу цивільного захисту України №5403-VI, Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом МВС України №1417 від 30.12.2014 року та інших чинних нормативно-правових актів, стандартів, нормам і правил у сфері пожежної, техногенної безпеки, усього 37 пунктів порушення (а.с.14-19).

Порушення визначені в пунктах: 4, 5, 6, 8, 9, 11, 13, 15, 18, 20, 23, 24, 32, 37 Акту №206 є такими, що впливають на ризик виникнення надзвичайної ситуації, аварії чи пожежі, що можуть спричинити загрозу життю та здоров'ю людей, а також неможливістю її ефективної ліквідації та рятуванню людей.

Частиною 3 ст. 55 Кодексу цивільного захисту України передбачено, що забезпечення пожежної безпеки суб'єкта господарювання покладається на власників та керівників таких суб'єктів господарювання.

Згідно ч. 2 ст. 68 Кодексу цивільного захисту України встановлено, що у разі встановлення порушення вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, що створює загрозу життю та здоров'ю людей, посадові особи центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сферах техногенної та пожежної безпеки, звертаються до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного або часткового зупинення роботи підприємств, окремих виробництв, виробничих дільниць, агрегатів, експлуатації будівель, споруд, окремих приміщень, випуску та реалізації пожежонебезпечної продукції, систем та засобів протипожежного захисту у порядку, встановленому законом.

Відповідно до вимог ст. 70 Кодексу цивільного захисту України підставою для звернення центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки, до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного або часткового зупинення роботи підприємств, об'єктів, окремих виробництв, цехів, дільниць, експлуатації машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів, зокрема, є: недотримання вимог пожежної безпеки, визначених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами, стандартами, нормами і правилами; нездійснення заходів щодо захисту персоналу від шкідливого впливу ймовірних надзвичайних ситуацій; відсутність на виробництвах, на яких застосовуються небезпечні речовини, паспортів (формулярів) на обладнання та апаратуру або систем із забезпечення їх безперебійної (безаварійної) роботи; невідповідність кількості засобів індивідуального захисту органів дихання від небезпечних хімічних речовин нормам забезпечення ними працівників суб'єкта господарювання, їх непридатність або відсутність.

Положеннями ст. 3 Конституції України передбачено, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Аналіз вищезазначених норм законодавства свідчить про те, що для звернення ГУ ДСНС України в Одеській області до суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного або часткового зупинення до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки роботи підприємств, експлуатації будівель, об'єктів, споруд та відповідно застосування судом таких заходів реагування з підстав, передбачених ст.70 Кодексу цивільного захисту України, обов'язковою умовою є те, що такі порушення створюють загрозу життю та/або здоров'ю людей, та належними доказами існування такої загрози є результати перевірки.

Як вбачається з матеріалів справи, переважна більшість порушень вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки, встановлених ГУ ДСНС України в Одеській області при перевірці ДП «Кристал» ПАТ «Одесоблпостач», за адресою: вул. Базова, 12 - Б, смт. Авангард, Овідіопольський район, Одеська область, створюють загрозу життю та здоров'ю людей, оскільки впливають на: забезпечення безпеки роботи підприємства та його працівників у відповідності з вимогами протипожежних норм, техногенної безпеки та цивільного захисту; своєчасність виявлення надзвичайних ситуацій, пожеж та аварій на підприємстві; своєчасність та ефективність ліквідації пожеж, аварій, надзвичайних ситуацій на підприємстві та їх наслідків; ефективності забезпечення безпеки працівників підприємства у разі виникнення пожеж, аварій та надзвичайних ситуацій шляхом забезпечення індивідуальними засобами захисту органів дихання і шкіри та їх невідкладної евакуації, а отже, суд доходить висновку, що подальша робота (експлуатація) об'єкту відповідача ДП «Кристал» ПАТ «Одесоблпостач», за адресою: вул. Базова, 12 - Б, смт. Авангард, Овідіопольський район, Одеська область з виявленими порушеннями створює реальну та невідворотну загрозу життю та здоров'ю людей і можуть призвести до тяжких наслідків у сфері цивільного захисту та пожежної безпеки, що, в свою чергу, є підставою для застосування до ДП «Кристал» ПАТ «Одесоблпостач», заходів реагування у вигляді повного зупинення роботи підприємства до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки.

Суд роз'яснює, що відповідно до ч. 12 ст. 183-2 КАС України, особа має право подати заяву про скасування заходів реагування, застосованих судом за результатом розгляду справи, передбаченої пунктом 5 частини першої цієї статті, якщо обставини, які стали підставою для вжиття заходів реагування, перестали існувати або усунуті, що підтверджується відповідними доказами. Така заява подається до адміністративного суду, який прийняв постанову про застосування відповідних заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю).

Заява про скасування заходів реагування підлягає розгляду та вирішенню суддею одноособово з повідомленням осіб, які беруть участь у справі, протягом п'яти днів з дня її отримання судом. Неприбуття у судове засідання осіб, яким належним чином повідомлено про час і місце розгляду, не перешкоджає розгляду такої заяви. У разі якщо суд дійде висновку про можливість ухвалення законного судового рішення без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі, він розглядає заяву у порядку письмового провадження.

За результатами розгляду заяви суд постановляє ухвалу про задоволення заяви або про відмову в її задоволенні, яка не підлягає оскарженню.

Відмова у задоволенні заяви не перешкоджає повторному зверненню до суду із заявою про скасування заходів реагування.

Відповідно до положень ст.183 6 , ст.256 КАС України постанови по вказаній категорії справ підлягають негайному виконанню.

Суд встановивши ґрунтовність позовних вимог суб`єкта владних повноважень на підставі ч. 2 ст. 162 КАС України повинен винести постанову про задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 94, 158-163, 183 2 , 183 6 , 256 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) до дочірнього підприємства «Кристал» публічного акціонерного товариства «Одесоблпостач» (адреса: вул. Базова, 12 - Б, смт. Авангард, Овідіопольський район, Одеська область, 67806, код 22452731) шляхом опечатування (опломбування) всіх дверей (воріт) будівель, приміщень, території, відключення джерел електропостачання (або інших електромереж, електроприладів, пристроїв, обладнання і установок) на дочірньому підприємстві «Кристал» публічного акціонерного товариства «Одесоблпостач» за адресою: вул. Базова, 12 - Б, смт. Авангард, Овідіопольський район, Одеська область, 67806 до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної, техногенної безпеки та у сфері цивільного захисту, вказаних в акті перевірки №206 від 29.09.2016 року.

Постанова суду підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня отримання копії постанови тільки з підстав, визначених ч.8 ст.183 2 КАС України.

Суддя Бутенко А.В.

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.12.2016
Оприлюднено19.12.2016
Номер документу63432092
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/5378/16

Постанова від 14.12.2016

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бутенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні