Постанова
від 14.12.2016 по справі 814/2029/15
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 грудня 2016 р.м.ОдесаСправа № 814/2029/15

Категорія: 8.1 Головуючий в 1 інстанції: Біоносенко В. В.

Колегія суддів Одеського апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого судді - Вербицької Н.В.,

суддів - Джабурії О.В.,

- Крусяна А.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Баштанської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Миколаївській області на постанову Миколаївського окружного адміністративного суду від 21 квітня 2016 року по справі за адміністративним позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Мерідіан» до Баштанської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Миколаївській області, Реєстраційної служби Казанківського районного управління юстиції Миколаївської області про скасування рішення,-

В С Т А Н О В И Л А :

26 червня 2015 року товариство з обмеженою відповідальністю «Мерідіан» звернулось до суду з позовом, в якому, з урахуванням уточнених позовних вимог, просило визнати протиправними (незаконними) дії державного реєстратора Реєстраційної служби Казанківського районного управління юстиції у Миколаївській області по внесенню змін до відомостей про юридичну особу ТОВ "Мерідіан" щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою від 14.05.2015 року № 15131430006000393 та скасувати рішення Баштанської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Миколаївській області (Казанківське відділення) № 10 від 18.05.2015 року про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість ТОВ "Мерідіан".

Відповідач - Баштанська ОДПІ заперечував проти позову, обґрунтовуючи це тим, що у зв'язку з отриманням відомостей про внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про відсутність ТОВ "Мерідан" за вказаною адресою, ним правомірно, у відповідності з пп. "ж" п. 184.1 ст. 184 ПК України винесено рішення про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість ТОВ "Мерідіан".

Справу розглянуто завідсутності відповідача - реєстраційної служби Казанківського районного управління юстиції Миколаївської області.

Постановою Миколаївського окружного адміністративного суду від 21 квітня 2016 року адміністративний позов задоволено в повному обсязі.

Не погодившись із прийнятим рішенням, Баштанська ОДПІ подала апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального права, невідповідність висновків суду обставинам справи, просила скасувати постанову суду першої інстанції та прийняти нову, якою відмовити в задоволені позову.

В зв'язку із неявкою сторін, які належним чином були повідомлені про дату, час і місце судового засідання, відповідно п.2 ч. 1 ст. 197 КАС України, справа розглядається в порядку письмового провадження.

Заслухавши доповідача, дослідивши доводи апеляційної скарги, матеріали справи, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом першої інстанції встановлено та з матеріалів справи вбачається наступне.

10 березня 2000 року ТОВ "Мерідан" зареєстровано в якості юридичної особи державним реєстратором Казанківської районної державної адміністрації Миколаївської області. Основним видом діяльності товариства є вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур (основний), виробництво олії та тваринних жирів, виробництво продуктів борошномельно-круп'яної промисловості, оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин.

З 02 квітня 2001 року ТОВ "Мерідіан" зареєстровано як платник податків на додану вартість, індивідуальний податковий номер "307664214213".

ТОВ "Мерідіан" зареєстроване за адресою: вул.. Миру, 215, Казанка, Миколаївська область, 2 та перебуває на обліку у Баштанській ОДПІ (Казанківське відділення).

14 травня 2015 року до Єдиного державного реєстру державним реєстратором було внесено запис про відсутність юридичної особи позивача за вказаною адресою.

18 травня 2015 року комісією Баштанської ОДПІ (Казанківське відділення) прийнято рішення №10 про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість у зв'язку з внесенням інформації щодо відсутності юридичної особи за місцезнаходженням.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що податковим органом не вчинялися жодні дії щодо встановлення місцезнаходження позивача, а тому оскаржуване рішення ДПІ є необґрунтованим і підлягає скасуванню, та як наслідок протиправними дії державного реєстратора по внесенню змін до відомостей про юридичну особу ТОВ "Меррідіан" щодо відсутності за місцезнаходженням.

Судова колегія не погоджується з висновком суду першої інстанції, враховуючи наступне.

Згідно зі статтею 16 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" № 755-IV від 15.05.2003 року (в редакції, чинної на час виникнення спірних правовідносин), з метою забезпечення органів державної влади та учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб (підприємців) створюється Єдиний державний реєстр.

Відповідно до ст.17 зазначеного Закону, відомості про юридичну особу або фізичну особу-підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.

Правила внесення державним реєстратором змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців визначені приписами ст. 19 Закону № 755-IV.

Так, відповідно до ч. 11 ст. 19 Закону № 755-IV, юридична особа зобов'язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору для підтвердження відомостей про юридичну особу реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу. Відповідно до ч. 12 ст.19 вищевказаного Закону, у разі ненадходження в установлений ч.11 даної статті строк реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу, державний реєстратор зобов'язаний надіслати поштовим відправленням протягом п'яти робочих днів з дати, встановленої для подання реєстраційної картки, юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору зазначеної реєстраційної картки.

Статтею 14 Закону № 755-IV визначено, що у разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей датою, яка встановлена для чергового подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу . Якщо державному реєстратору повернуто поштове відправлення, державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

Оскільки позивач зареєстрований як юридична особа 10 березня 2000 року, він мав подавати державному реєстратору реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу у строк з 11 березня по 11 квітня кожного року.

За обставинами справи позивач у визначений законом час у 2015 році не направив реєстраційної картки про підтвердження свого місцезнаходження.

Відповідно до положень ст.19 Закону № 755-IV 24 квітня 2015 року за вихідним № 72 державний реєстратор реєстраційної служби Казанківського РУЮ сформував повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору підтвердження відомостей про юридичну особу ТОВ «Мерідіан», яке направлено рекомендованим листом на адресу позивача. 12 травня 2015 року на адресу державного реєстратора зазначений лист повернувся, як не отриманий, з відміткою відділення поштового зв'язку «за зазначеною адресою не проживає» (а.с.204-207).

Враховуючи положення ч.2 ст.14 Закону № 755-IV, 14 травня 2015 року державним реєстратором за № 15131430006000393 внесений запис до ЄДРПОУ «внесення інформації про відсутність юридичної особи за сказаною адресою».

Вказані відомості підтверджуються відповідними документами, отриманими апеляційним судом на підставі відповідної ухвали від 26 жовтня 2016р. від Казанківської районної державної адміністрації, до якої передані реєстраційні справи в зв'язку із реорганізацією реєстраційної служби (а.с.101-102).

Судова колегія погоджується з доводами апелянта, що дії державного реєстратора щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «Мерідіан» щодо відсутності за вказаною адресою відповідали вимогам законодавства.

При цьому судова колегія зазначає, що підставою для внесення державним реєстратором відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про відсутність юридичної особи за місцезнаходження, відповідно до ч.12 ст.19 Закону № 755-IV (в редакції на час виникнення спірних правовідносин) були дві самостійні підстави:

- ненадання заявником в установлений законом строк, реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу,

- у разі надходження від органу доходів і зборів повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

У даній справі підставою для внесення державним реєстратором інформації про не підтвердження відомостей про ТОВ "Мерідіан" стало неподання останнім протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу.

Судова колегія звертає увагу, що державним реєстратором оскаржуваний запис до реєстру внесений після дотримання процедури поштового повідомлення про необхідність подання юридичною особою вищезазначеної реєстраційної картки.

Висновки суду першої інстанції щодо скасування оскаржуваного рішення через те, що податкова інспекція не надала доказів щодо здійснення заходів по місцезнаходженню позивача судова колегія вважає помилковими, оскільки процедура анулювання реєстрації платника податку на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру щодо наявності запису про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням не передбачає обов'язку ДПІ вчиняти дії щодо встановлення місцезнаходження останнього.

Недоречним є врахування судом першої інстанції правової позиції Верховного Суду України щодо не вчинення податковим органом дій щодо встановлення фактичного місця знаходження підприємства, а відтак, неправомірного внесення державним реєстратором відомостей до реєстру про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням, яка викладена у постановах від 15.04.2014р. (справа № 21-4а14) та від 20.10.2015р. (справа № 1570/6714/2012), оскільки вони прийняті за іншими обставинами справи. Так, у справі № 21-4а14 предметом спору є оскарження дій державного реєстратора внаслідок внесення відомостей до реєстру про відсутність юридичної особи за місцем реєстрації на підставі відповідного повідомлення податкового органу, яке складено без вжиття достатніх заходів на підтвердження відсутності платника податків за місцезнаходженням. У справі № 1570/6714/2012 оскарження дій державного реєстратора обґрунтовано передчасним, тобто до спливу строку, встановленого законом, внесення державним реєстратором відомостей про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням.

Відповідно до п.68.1 ст.68 ПК України орган державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців у день державної реєстрації такої особи, державної реєстрації припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, внесення будь-яких інших записів до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців повинен передати відповідному контролюючому органу повідомлення та відомості з реєстраційної картки про вчинення реєстраційних дій, передбачених законом.

Згідно з п.1 розділу II Порядку взаємного обміну інформацією з реєстрів Державної реєстраційної служби України та Міністерства доходів і зборів України, затвердженого спільним наказом Міністерства юстиції України та Міністерства доходів і зборів України від 21.01.2014 № 119/5/50 (чинний на момент виникнення спірних правовідносин) передача відомостей про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, включених до Єдиного державного реєстру державними реєстраторами юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців протягом робочого дня шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та інших відомостей, визначених Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" , з Єдиного державного реєстру до реєстрів Міндоходів України здійснюється автоматично програмними засобами ведення Єдиного державного реєстру не пізніше 10 год. 00 хв. наступного робочого дня.

15 травня 2015 року Казанківським відділенням Баштанської ОДПІ отримано відомості за № 25920260 про внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців запису щодо відсутності ТОВ «Мерідіан» за вказаною адресою.

На той час позивач був зареєстрований як платник податку на додану вартість.

Підстави для анулювання реєстрації платника податку визначенні статтею 184 ПУ України. Зокрема, відповідно до пп.Ж п.184.1 ст.184 ПК України реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі якщо в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців наявний запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

Відповідно до п.5.5 розділу V Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість № 1130 від 14.11.2014, затвердженого наказом Міністерства фінансів України, анулювання реєстрації за самостійним рішенням контролюючого органу може бути здійснене на підставах, визначених у підпунктах "б" - "з" пункту 184.1 статті 184 розділу V Кодексу. Контролюючі органи здійснюють постійний моніторинг платників ПДВ, включених до Реєстру, та приймають рішення про анулювання реєстрації платників ПДВ у разі існування відповідних підстав.

Рішення про анулювання реєстрації за самостійним рішенням контролюючого органу приймаються за наявності відповідних підтвердних документів (відомостей). Такими документами є, зокрема, повідомлення державного реєстратора, відомості з Єдиного державного реєстру щодо наявності запису про відсутність юридичної особи або фізичної особи - підприємця за місцезнаходженням (місцем проживання) або запису про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу (підстава - підпункт "ж" пункту 184.1 статті 184 розділу V Кодексу).

Згідно з п.5.6 розділу V цього положення, за наявності зазначених підтвердних документів (відомостей) контролюючий орган за місцем перебування на обліку платника податків приймає рішення про анулювання реєстрації особи - платника ПДВ незалежно від здійснення контролюючим органом документальних та камеральних перевірок такої особи і їх результатів, а також обов'язку такої особи бути зареєстрованою та/або нараховувати чи сплачувати податок на додану вартість відповідно до законодавства.

Враховуючи, що оскаржуване рішення податкового органу № 10 від 18.05.2015 року про анулювання реєстрації ТОВ "Мерідіан", як платника ПДВ, є наслідком внесення державним реєстратором відомостей про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням, які внесені останнім правомірно, на підставі Закону № 755-IV, судова колегія не вбачає підстав для його скасування.

Невірна правова оцінка судом першої інстанції обставин по справі, неврахування наведених правових норм призвело до ухвалення помилкового судового рішення про задоволення позову.

Відповідно до ст.202 КАС України, судова колегія скасовує рішення суду першої інстанції та ухвалює нове, яким відмовляє у позові в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 195,196,198,202,205,207,254 КАС України, судова колегія,

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скаргу Баштанської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Миколаївській області - задовольнити.

Постанову Миколаївського окружного адміністративного суду від 21 квітня 2016 року - скасувати.

Прийняти по справі нову постанову, якою відмовити товариству з обмеженою відповідальністю «Мерідіан» в задоволені позову в повному обсязі.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії сторонам, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили судовим рішенням апеляційної інстанції.

Головуючий: Н.В.Вербицька

Суддя: О.В.Джабурія

Суддя: А.В.Крусян

СудОдеський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.12.2016
Оприлюднено20.12.2016
Номер документу63445812
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —814/2029/15

Постанова від 14.12.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Ухвала від 26.10.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Ухвала від 16.08.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Ухвала від 16.08.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Ухвала від 21.07.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Постанова від 21.04.2016

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Біоносенко В. В.

Ухвала від 12.11.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Біоносенко В. В.

Ухвала від 12.11.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Біоносенко В. В.

Ухвала від 30.06.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Біоносенко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні