Ухвала
від 13.12.2016 по справі 404/6740/16-к
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/6740/16-к

Номер провадження 1-кс/404/1830/16

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 грудня 2016 року м. Кропивницький

Слідчий суддя Кіровського районного суду міста Кіровограда ОСОБА_1 при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в залі Кіровського районного суду міста Кіровограда клопотання слідчого СВ Кіровоградського ВП ГУ НП в Кіровоградській області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні за №42015120010000069, з попередньою правовою кваліфікацією за ч.2 ст.364 КК України,

ВСТАНОВИВ:

30 листопада 2016 року слідчий за погодженням з прокурором Кіровоградської місцевої прокуратури звернувся до слідчого судді Кіровського районного суду м. Кіровограда з клопотанням про надання тимчасового доступу до документів, що слугували підставою для реєстрації права власності у період з початку 2010 року по цей час на земельні ділянки, які знаходяться за адресами: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, а саме до витягів в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, а саме витягів з Державного земельного кадастру (ДЗК), копії паспорта заявників, копії ідентифікаційного номеру заявників, підтвердження оплати адміністративного збору, документи, які слугували підставою виникнення права на ділянку (договори купівлі-продажу (дарування, міни і т.д., рішення суду, свідоцтво на спадщину, тощо), копії довіреностей, якщо документи подавалися представниками, списків членів кооперативу, протоколів загальних зборів членів ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_1 », технічних паспортів, декларацій, довідок, форм про початок будування та експлуатації будинків за вказаними адресами, також заяв, рішень, протоколів про виділення земельних ділянок за вищевказаними адресами від ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » до інших фізичних або юридичних осіб, які перебувають у власності приватного нотаріуса ОСОБА_4 , яка здійснює свою діяльність за адресою: АДРЕСА_4 .

В обґрунтування клопотання зазначив, що упродовж 2008-2010 років службові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 зловживаючи службовим становищем в інтересах ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) сприяли незаконному наданні останнім земельної ділянки. За даним фактом 22.07.2015 року було розпочато розслідування кримінального провадження №42015120010000069.

Необхідність надання тимчасового доступу до інформації і документів з можливістю її вилучення у приватного нотаріуса ОСОБА_4 , слідчий мотивує тим, що потрібен час для їх опрацювання та проведення слідчих (розшукових) дій, що в сукупності матиме доказове значення у даному кримінальному провадженні.

Дослідивши клопотання, додані до нього документи, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання та витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подано до суду клопотання, вислухавши слідчого, який підтримав клопотання та в обґрунтування посилався на доводи наведені в клопотанні, вважаю можливим розглянути клопотання згідно правил ч.2 ст.163 КПК України за відсутності представника особи, у володінні якої знаходяться речі та документи та приходжу до наступного:

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПУ України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно з п. 3 ч. 2 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій.

Відповідно до ч. 5 та ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч. 8 ст. 8 ЗУ «Про нотаріат» довідки про вчинені нотаріальні дії та інші документи надаються нотаріусом протягом десяти робочих днів на обґрунтовану письмову вимогу суду, прокуратури, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування у зв`язку з кримінальним провадженням, цивільними, господарськими, адміністративними справами, справами про адміністративні правопорушення, що знаходяться в провадженні цих органів, з обов`язковим зазначенням номера справи та прикладенням гербової печатки відповідного органу…

Так, слідчий не надав докази того, що він звертався з відповідним запитом до нотаріуса та отримав відмову у отриманні необхідної інформації.

Крім того, слідчий в матеріалах клопотання не довів слідчому судді, що тільки шляхом розкриття нотаріальної таємниці можливо отримати інформацію для даного кримінального провадження, не провівши перед цим оперативно-розшукову роботу (направлення запитів до відповідних установ, організацій, тощо).

Також, суду не надано доказів того, що матеріали кримінального провадження містять інформацію про фактичне місце знаходження ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». Його теперішній директор, на даний час, не розшуканий та не допитаний на предмет місця знаходження документів, що цікавлять слідство, згідно до змісту клопотання.

Враховуючи те, що слідчим не проведено необхідні дії спрямовані на отримання інформації, не надано належного обґрунтування обставин, на які він посилається та не подано достатніх доказів на їх підтвердження, суд не може дійти висновку, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, а тому у задоволені клопотання слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.132, 160, 163-165, 166, 309, 369-372, 532 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні клопотання слідчого СВ Кіровоградського ВП ГУ НП в Кіровоградській області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні за №42015120010000069, з попередньою правовою кваліфікацією за ч.2 ст.364 КК України відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_1

СудКіровський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення13.12.2016
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу63475270
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —404/6740/16-к

Ухвала від 13.12.2016

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 13.12.2016

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 13.12.2016

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 13.12.2016

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 13.12.2016

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 13.12.2016

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 13.12.2016

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 13.12.2016

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 13.12.2016

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 13.12.2016

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні