Ухвала
від 07.02.2013 по справі 552/783/13-к
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районний суд м. Полтави

Справа № 552/783/13-к

У Х В А Л А

Іменем України

07.02.2013 року м. Полтава

Слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави Яковенко Н.Л., при секретарі Шевченко А.В., за участю старшого слідчого з ОВС СУ ДПС у Полтавській області ОСОБА_1, розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ДПС у Полтавській області ОСОБА_1 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий з ОВС СУ ДПС у Полтавській області ОСОБА_1 звернувся з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

В клопотанні вказував, що в провадженні СУ ДПС у Полтавській області знаходяться матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32012180000000001 внесене 21.11.2012 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.205 КК України.

Вказував, що в ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в період 2009-2012 років, створили та придбали ряд підприємств, у т.ч. Приватне підприємство «Анві Продукт» з метою прикриття незаконної діяльності, зареєструвавши їх за винагороду на підставних осіб, які взагалі не мали ніякого відношення до діяльності підприємства. Після чого вищевказані підприємства надавали послуги по транзиту та конвертації готівкових коштів за грошову винагороду у вигляді відсотків від кількості проконвертованих коштів, для різних суб’єктів підприємницької діяльності на території України. Внаслідок дій невстановлених осіб бюджету завдано збитків у вигляді несплати податків на суму більше ніж тринадцяти мільйонів гривень.

Згідно вилученої в КБ «Правекс банк» у ході розслідування довідки про рух коштів по р/р ПП «Анві Продукт», відображене надходження коштів від ДП «Вишняківський спиртовий завод» 22.12.2010 року в сумі 100тис.грн. та 24.12.2010 року в сумі 117941,4грн з призначеннями платежу «За зерно кукурудзи згідно договору №5 від 10.12.2010 року, рахунок №2112/1».

За наслідками перевірки даного факту встановлено, що Державним підприємством «Вишняківський спиртовий завод» (ЄДРПОУ 00374812, с.Вишняки Хорольського району) було відображено у бухгалтерському та податковому обліках надходження зерна кукурудзи на суму 217941,4грн. від ПП «Анві Продукт» протягом 22-24 грудня 2010 року.

Крім того, ДП «Вишняківський спиртовий завод» відображено у податковій декларації з ПДВ за грудень 2010 року формування податкового кредиту з ПДВ від ПП «Анві Продукт» у сумі 36323,57грн. та обсяг поставки без ПДВ в розмірі 181617,83грн.

Відповідно до Рішення №3 від 24.11.201 року засновників ПП «Анві Продукт» директором підприємства з 26.11.2010 року є ОСОБА_4. 09.12.2010 року ОСОБА_4 як директором ПП «Анві Продукт» від імені підприємства з ПАТ КБ «Правекс-Банк» укладений договір банківського на використання рахунку. Допитаний по справі директор ОСОБА_4 пояснив, що йому не знайомі підприємства-покупці ПП «Анві Продукт», у т.ч. ДП «Вишняківський спиртзавод», документи бухгалтерського обліку в їх адресу він не виписував, коштів не перераховував, товарів, робіт та послуг не придбавав. Засновником ДП «Вишняківський спиртовий завод» є Міністерство аграрної політики України. Таким чином, у відповідності до п.п.4 п.1 ст.1 Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 року №2289-VI кошти ДП «Вишняківський спиртовий завод» є державними коштами, а тому їх перерахування на рахунок юридичної особи, створеної з метою приховування незаконної діяльності є ознакою розтрати, привласнення чи заволодіння шляхом зловживання службовим становищем службовими особами ДП «Вишняківський спиртовий завод». Згідно БД ДПС України внесений запис про припинення ДП «Вишняківський спиртзавод» за рішенням власника 30.12.2010 року.

Факт перерахування 22 та 24 грудня 2010 року ДП «Вишняківський спиртзавод» грошових коштів на рахунки фіктивного підприємства, тобто за 6 днів до початку процедури ліквідації свідчить про виведення активів державного підприємства з метою заволодіння ними.

Відповідно до звітності ДП «Вишняківський спиртзавод», поданої до Хорольської МДПІ підприємством після початку процедури припинення здійснювались перерахування державних коштів на рахунки інших постачальників протягом 2011-2012р.р.

Вказував, що виникла необхідність у проведенні перевірки законності витрачання ДП «Вишняківський спиртзавод» державних коштів, а також встановлення осіб, які мали повноваження для цього та вчиняли відповідні дії від імені підприємства, для чого є необхідним тимчасовий доступ до інформації про рух коштів за період часу з 01.12.2010 року по 01.01.2013 року по банківському рахунку №26000003799 в Київській філії ПАТ «Західінкомбанк» (МФО 320951), а також оригіналів документів ДП «Вишняківський спиртзавод», які знаходяться в даній банківській установі, а саме: всіх платіжних доручень на перерахування коштів та грошових чеків на отримання готівки за період часу з 01.12.2012 року по 01.01.2013 року, договорів про відкриття банківського рахунку та додатків до них, договорів про підключення до системи «Клієнт-банк» та додатків до них, карток із зразками підписів та відбитку печатки, довіреностей (наказів) на право отримання готівки з рахунку ДП «Вишняківський спиртзавод».

Перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах та заслухавши думку учасників судового провадження, приходжу до наступних висновків.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Стаття 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п'ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Частиною 7 ст. 163 КПК України також передбачено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів. Слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

В поданому до суду слідчим клопотанні доведено наявність достатніх підстав вважати, що документи, які складають банківську таємницю перебувають саме у володінні Київської філії «Західінкомбанк», вони в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Також поданими до суду матеріалами доведено можливість використання як доказів відомостей, що містять інформацію про рух коштів на рахунках ДП "Вишняківський спиртзавод". та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З цих підстав клопотання підлягає задоволенню.

Крім того, необхідно дати розпорядження про надання можливості вилучення оригіналів документів, враховуючи, що таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Керуючись ст. ст.160,163 КПК України,

У Х В А Л И В :

Надати дозвіл на тимчасовий доступ до інформації про рух коштів за період часу з 01.12.2010 року по 01.01.2013 року по банківському рахунку №26000003799 в Київській філії ПАТ «Західінкомбанк» (МФО 320951, м.Київ, вул. Велика Васильківська, 57/3), а також оригіналів документів ДП «Вишняківський спиртзавод», які знаходяться в даній банківській установі, а саме: всіх платіжних доручень на перерахування коштів та грошових чеків на отримання готівки за період часу з 01.12.2012 року по 01.01.2013 року, договорів про відкриття банківського рахунку та додатків до них, договорів про підключення до системи «Клієнт-банк» та додатків до них, карток із зразками підписів та відбитку печатки, довіреностей (наказів) на право отримання готівки з рахунку ДП «Вишняківський спиртзавод».

Проведення даного заходу забезпечення кримінального провадження доручити працівникам оперативних підрозділів податкової міліції ДПС у Полтавській області.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Н.Л.Яковенко

Дата ухвалення рішення07.02.2013
Оприлюднено22.12.2016
Номер документу63487498
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —552/783/13-к

Ухвала від 07.02.2013

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні