Рішення
від 16.12.2016 по справі 545/3606/16-ц
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/3606/16-ц

Провадження № 2/545/1680/16

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" грудня 2016 р. Полтавський районний суд Полтавської області в складі :

головуючого судді Кіндяк І.С.

з участю секретаря Дзюбенко Р.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтава справу за позовом Управління Полтавської єпархії Української православної церкви до ОСОБА_1, Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, про визнання права власності на об'єкт нерухомості,-

в с т а н о в и в :

Позивач звернувся до суду з позовом про визнання права власності на об'єкт нерухомості, в обґрунтування своїх вимог зазначив, що Управлінню Полтавської єпархії Української Православної Церкви на праві постійного користування є земельна ділянка, яка розташована на території Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області і Рішення Щербаніської сільської ради від 21.01.2016 року № 1 вище зазначеній земельній ділянці присвоєно адресу с. Горбанівка, Полтавський район, Полтавська область, вулиця Набережна 2ц,

В судове засідання представник позивача не з'явився попередньо надавши до суду заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Від відповідачів до суду надійшли письмові заяви про розгляд справи без їхньої участі, не заперечуючи проти задоволення позовних вимог.

Відповідно до ч.4 ст.130 ЦПК України, при визнанні відповідачем позову ухвалюється судове рішення в порядку, встановленому ст.174 цього Кодексу. Згідно ч.4 ст.174 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Враховуючи подані заяви, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Згідно ст. 3 ЦК України, із змісту якої випливає неприпустимість позбавлення права власності, крім випадків, встановлених Конституцією України та іншими законами.

Відповідно ст. 41 Конституції України ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Статтею 331 ЦК України передбачено, що право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

Згідно статті 391 ЦК України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Відповідно до положень ст. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Судом встановлено і підтверджується матеріалами справи, що Управлінню Полтавської єпархії Української Православної Церкви, згідно Державного акту на право постійного користування земельною ділянкою серія ЯЯ № 228022 від 26.08.2010 року, на праві постійного користування належить земельна ділянка площею 0,4896 га на території Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, кадастровий номер 5324087700:00:003:0096, цільове призначення під будівництво та обслуговування храмового комплексу.

Рішення Щербаніської сільської ради від 21.01.2016 року № 1 вище зазначеній земельній ділянці присвоєно адресу с. Горбанівка, Полтавський район, Полтавська область, вулиця Набережна 2 Ц.

Управління Полтавської єпархії Української Православної Церкви є неприбутковою організацією, основною метою якої є просвітницько-релігійна діяльність та діяльність по служінню населенню Полтавщини, що підтверджується Рішенням № 685 від 24.12.2007 року про внесення організації до реєстру неприбуткових організацій.

Благодійниками ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 було за власний рахунок профінансовано будівництво храмового комплексу Управління Полтавської єпархії Української Православної Церкви за адресою с. Горбанівка, Полтавський район, Полтавська область, вулиця Набережна 2 Ц, що підтверджується Договором будівельного підряду № 1 від 30.01.2015 року.

Згідно Технічного паспорту від 12.02.2016р., на громадську будівлю, судом встановлено, що за адресою с. Горбанівка, Полтавський район, Полтавська область, вулиця Набережна 2 Ц, - збудовано громадську будівлю Українська Православна Церква літ. А-1, що складається з притвору - 1, площею 15.3, кв.м.; головної нави - 2, площею 80,6 кв.м.; ризниці - 3, площею 5,8 кв.м.; головного вівтаря - 17,5 кв.м.; паламарки - 5, площею 5,8 кв.м.; хорів - 6, площею 18,7 кв.м.; сходів - 7, площею 2,8 кв.м.; дзвіниці - 8, площею 3,4 кв.м., всього площа складає 149,9 кв.м.; вимощення - № 1.

Також судом встановлено, що на початку будівництва громадської будівлі Українська Православна Церква за адресою с. Горбанівка, Полтавський район, Полтавська область, вулиця Набережна 2 Ц , не було виконано заповнення та оформлення декларації про початок будівництва, а відтак, після завершення будівництва позивач позбавлений можливості в позасудовому порядку встановити право власності на громадську будівлю за Управлінням Полтавської єпархії Української Православної Церкви.

Окрім того, відповідальним за здійснення будівельних робіт та належного оформлення правовстановлюючих документів, у тому числі будівельної документації, було призначено ОСОБА_1, що підтверджується Розпорядженням № 2, але причині того, що останнім не було належним чином виконанні покладені на нього обов'язки, що стало підставою для звернення до суду з даним позовом, з залученням ОСОБА_1 в якості співвідповідача.

Суд вважає, що на даний час позивачі мають намір для реалізації свого права, а саме узаконити самочинно збудований об'єкт нерухомості.

Самочинним будівництвом вважається житловий будинок, будівля споруда, інше нерухоме майно, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Згідно зі статтею 39 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», закінчені об'єкти будівництва потребують прийняття в експлуатацію відповідно до «Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №461 від 13 квітня 2011 року.

В той же час, Порядком не передбачено прийняття в експлуатацію самочинно збудованих об'єктів. А тому, такі об'єкти підлягають прийняттю в експлуатацію після визнання права власності на них у судовому порядку.

Відповідно до частини 3 статті 376 Цивільного кодексу України встановлено, що право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

Отже, судом встановлено що в діях позивача при здійсненні самочинного будівництва об'єкту нерухомості хоч і вбачаються порушення, які полягають в не отриманні останніми дозволу на виконання будівельних робіт передбачених ст., ст. 34, 37 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011р., але суд вважає, що дана обставина не позбавляє позивача права звернення до суду з позовом про визнання за ним права власності на збудований об'єкт нерухомості, так як згідно Звіту про проведення технічного обстеження громадської будівлі - Українська Православна Церква по вул. Набережна 2 Ц, с. Горбанівка, Полтавський р-н, Полтавська обл. від 14.03.2016 року, підготовленого Комунальним підприємством «Полтавське міське бюро технічної інвентаризації» Полтавської міської ради, встановлено, що громадська будівля - є надійною та безпечною для експлуатації.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд приходить до висновку про те, що позивач позбавлений можливості встановити своє право власності на належне йому нерухоме майно, у загальному порядку, окрім судового.

На підставі вкладеного, керуючись ст. 41 Конституції України, ст.ст. 10, 11, 60, 88, 208-218, 292 ЦПК України, ст.ст. 3, 15, 16, 319, 328, 331, 367, 392 ЦК України, ст.ст. 34, 37 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», суд, -

в и р і ш и в:

Позов Управління Полтавської єпархії Української православної церкви до ОСОБА_1, Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, про визнання права власності на об'єкт нерухомості, - задовольнити в повному обсязі.

Визнати право власності за Управлінням Полтавської єпархії Української Православної Церкви (код ЄДРПОУ 22531703) на громадську будівлю - Українська Православна Церква літ. А-1, що складається з притвору - 1, площею 15.3, кв.м.; головної нави - 2, площею 80,6 кв.м.; ризниці - 3, площею 5,8 кв.м.; головного вівтаря - 17,5 кв.м.; паламарки - 5, площею 5,8 кв.м.; хорів - 6, площею 18,7 кв.м.; сходів - 7, площею 2,8 кв.м.; дзвіниці - 8, площею 3,4 кв.м., всього площа складає 149,9 кв.м.; вимощення - № 1, що знаходиться за адресою с. Горбанівка, Полтавський район, Полтавська область, вул. Набережна 2 Ц.

Зобов'язати ОСОБА_1 здійснити реєстраційні дії по оформленню права власності на громадську будівлю - Українська Православна Церква за Управлінням Полтавської єпархії Української Православної Церкви (код ЄДРПОУ 22531703).

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Полтавської області через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня його проголошення, якщо рішення було ухвалено без участі особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Полтавського районного суду І.С. Кіндяк

СудПолтавський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення16.12.2016
Оприлюднено27.12.2016
Номер документу63555013
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —545/3606/16-ц

Рішення від 16.12.2016

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Кіндяк І. С.

Ухвала від 28.10.2016

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Кіндяк І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні