Ухвала
від 19.12.2016 по справі 755/14915/16-к
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/14915/16-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" грудня 2016 р. слідчий суддя Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , розглянувши клопотання слідчого слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС в м. Києві ОСОБА_2 , погодженез прокурором Київської місцевої прокуратури №4 ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, на підставі матеріалів досудового розслідування за № №32016100040000034 від 07.07.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

19.12.2016 року слідчий слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС в м. Києві ОСОБА_2 звернувся до суду із клопотанням, в якому просив надати старшому слідчому СВ ФР ДПІ у Дніпровському районі ТУ ДФС у м. Києві, старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_2 , групі слідчих та/або за його дорученням о/у ОУ ТУ ДФС у м. Києві, тимчасовий доступ до речей та документів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що розташований за адресую: АДРЕСА_1 , а саме до документів по фінансово- господарським взаємовідносинам ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період 2015-2016 років, з можливістю вилучення копій документів, в тому числі: договори, товарно-транспортні накладні, податкові накладні, видаткові накладні, акти виконаних робіт, акти прийому-передачі, рахунки, чеки, банківські виписки, векселі, технічну документацію на продукцію (паспорта, ліцензії, дозволи, сертифікати відповідності або походження), реєстри виданих та отриманих податкових накладних, журнал-ордер і відомість по рахунку ВР валові витрати, довіреності, листи, накази, протоколи та інші; журнали-ордера, оборотно-сальдові відомості, технічна документація на обладнання - українською мовою, паспорт на обладнання, сертифікат якості виробника, та інші документи бухгалтерського і податкового звіту (інформації з системи «1-С Бухгалтерія») ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), щодо оприбуткування та подальшого руху отриманих товарів (послуг) від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), документів із зазначенням на них осіб які приймали товар від вказаного підприємства, а також копії інших документів, які складалися під час виконання вказаних договірних зобов`язань, та є невід`ємною частиною вищезазначених фінансово-господарських операцій.

Клопотання обґрунтовується тим, що досудовим розслідування встановлено злочинну схему кримінального правопорушення, що полягає у фіктивному підприємництві, тобто створенні (придбанні) суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, що висвітлюється в ухиленні від сплати податків.

В ході проведення заходів направлених на виявлення кримінальних правопорушень пов`язаних з ухиленням від сплати ПДВ, встановлено факти противоправного незаконного формування службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) імпортного податкового кредиту з ПДВ підприємству, а саме: продаж ТМЦ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) у період з 01.01.2015 р. по 30.04.2016 р., що призвело до заниження нарахування податку на додану вартість.

Відповідно номенклатури придбаних та реалізованих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » товарів (робіт, послуг) за вказаний вище період, підприємство реалізувало послуг на суму ПДВ 8 727 438 грн. (або 48%). При цьому, придбано послуг на суму ПДВ 1 208 453 грн. (або 6 %).

Проведеними заходами встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) у період 2015 - 2016 років здійснює імпорт товарів - брендової сантехніки (умивальники, дзеркала, унітази, ванни, крани змішувальні, шланги для душу, фітинги, та інші ТМЦ з Польщі) через ІНФОРМАЦІЯ_4 та ІНФОРМАЦІЯ_5 на суму понад 35 млн. грн.

В ході аналізу номенклатури товарів (за даними ЄРПН) у вказаний вище період - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » задекларувало реалізацію на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » товарів (сантехнічних виробів) на суму 14 019 354 грн. сума, в т.ч. ПДВ 2 336 559 грн. При цьому, в ході перевірки фактів фактичної передачі товару встановлено, що службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » імпортований товар після розмитнення передається для реалізації за готівку в торгівельні мережі без проведення цих операцій по бухгалтерському та податковому обліку, а не відвантажується на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Останньому підприємству передаються тільки документи за нібито придбаний товар та підтверджується реалізація відповідно до АІС «Податковий Блок».

Додатково проведеними заходами встановлено, що імпортера ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » змінено на підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), щодо залучення останнього в злочинну схему кримінального правопорушення, з метою виконання аналогічних функцій як ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » в протиправній діяльності.

Так встановлено, що в зоні діяльності ІНФОРМАЦІЯ_7 використовувались та використовуються як інструмент в своїй протиправній діяльності підприємства м. Києва, з метою ввезення товарів на митну територію України з приховуванням від митного контролю, в тому числі підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ).

Проведеними оперативними та слідчими (розшуковими) діями по вище вказаних протиправних діяннях окремих осіб, було встановлено, що імпортований товар підприємствами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » документально реалізовується в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а фактично реалізується за готівкові кошти.

В подальшому, проведеним аналізом ланцюгу постачання встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » мало фінансово-господарські взаємовідносини з ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

В ході досудового розслідування, з метою встановлення всебічних обставин кримінального провадження, виникла необхідність в отриманні копій документів по фінансово-господарським взаємовідносинам ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », у зв`язку з чим в адресу ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в порядку ст.93 КПК України, 16.11.2016 було направлено вимогу №14345/10/26-53-23, з метою отримання копій документів фінансово-господарських взаємовідносин вказаних СГД.

Однак ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » листом від 25.11.2016 №16189/31 в відповідь на вказану вимогу відмовилось в наданні копій документів по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », пояснюючи це тим, що документи нададуть лише за рішенням ухвали суду про тимчасовий доступ до речей та документів.

Для встановлення усіх обставин здійснення господарської діяльності та відстеження походження товарно-матеріальних цінностей та підтвердження виконання робіт, які були поставлені на адресу ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » необхідно дослідити первинні документи, які складались за наслідком ланцюгу фінансово-господарських операцій з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », у зв`язку з чим виникла необхідність в отриманні документів.

Вилучення у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » фінансово-господарських документів, щодо взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » є єдиною можливістю дослідити ланцюг злочинної схеми від виконавця (постачальника) до замовника.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити. Крім того, просив постановити ухвалу про надання тимчасового доступу до зазначених документів без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться, оскільки є підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення вказаних документів, до яких планується здійснити тимчасовий доступ.

У судовому засіданні прокурор Київської місцевої прокуратури №4 ОСОБА_3 клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Суд, відповідно до частини другоїст. 163 КПК Українивизнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику особи за наведених слідчим підстав.

Згідно з ч.1ст.107 КПК Українифіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних заходів не здійснювалась.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання, суд приходить до наступноговисновку.

Відповідно до ст. 2 Кримінального процесуального кодексу України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до ч. 1ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до п. 5 ч. 2ст. 131 КПК Українипередбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Згідно ч. 4ст. 132 КПК України, для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5ст. 163 КПК Українислідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Таким чином, слідчим, викладеними вище обставинами було доведено суттєве значення вказаних документів для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можливість використання їх як доказів відомостей, що містяться в цих документах.

Згідно з ч. 7ст. 163 КПК Українислідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Тому слід зазначити, що клопотання в частині надання дозволу на тимчасовий доступ до оригіналів документів є достатньовмотивованим.

Враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а відомості, що містяться в цих документах, виходячи з фабуликримінального провадження, можуть бути доказами у цьому кримінальному провадженні, зважаючи на неможливість іншим способом встановити обставини отримання вказаних документів, суд визнає дане клопотання обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню, зокрема, стосовно надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, які є предметом даного клопотання, з наданням права їх вилучити.

За викладеним, керуючись ст. ст.131,132, 159,160,162-164 КПК України, слідчій суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Дніпровському районі У ДФС в м. Києві ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати старшому слідчому СВ ФР ДПІ у Дніпровському районі ТУ ДФС у м. Києві, старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_2 , групі слідчих та/або за його дорученням о/у ОУ ТУ ДФС у м. Києві, тимчасовий доступ до речей та документів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що розташований за адресую: АДРЕСА_1 , а саме до документів по фінансово-господарським взаємовідносинам ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період 2015-2016 років, з можливістю вилучення копій документів, в тому числі: договори, товарно-транспортні накладні, податкові накладні, видаткові накладні, акти виконаних робіт, акти прийому-передачі, рахунки, чеки, банківські виписки, векселі, технічну документацію на продукцію (паспорта, ліцензії, дозволи, сертифікати відповідності або походження), реєстри виданих та отриманих податкових накладних, журнал-ордер і відомість по рахунку ВР валові витрати, довіреності, листи, накази, протоколи та інші; журнали-ордера, оборотно-сальдові відомості, технічна документація на обладнання - українською мовою, паспорт на обладнання, сертифікат якості виробника, та інші документи бухгалтерського і податкового звіту (інформації з системи «1-С Бухгалтерія») ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), щодо оприбуткування та подальшого руху отриманих товарів (послуг) від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), документів із зазначенням на них осіб які приймали товар від вказаного підприємства, а також копії інших документів, які складалися під час виконання вказаних договірних зобов`язань, та є невід`ємною частиною вищезазначених фінансово-господарських операцій.

Строк дії ухвали - один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення19.12.2016
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу63557165
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —755/14915/16-к

Ухвала від 19.12.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Ластовка Н. Д.

Ухвала від 19.12.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Ластовка Н. Д.

Ухвала від 19.12.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Ластовка Н. Д.

Ухвала від 19.12.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Ластовка Н. Д.

Ухвала від 19.12.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Ластовка Н. Д.

Ухвала від 19.12.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Ластовка Н. Д.

Ухвала від 19.12.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Ластовка Н. Д.

Ухвала від 07.11.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Ластовка Н. Д.

Ухвала від 03.11.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Дзюба О. А.

Ухвала від 06.10.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Ластовка Н. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні