Рішення
від 19.12.2016 по справі 656/502/16-ц
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 656/502/16-ц

Номер провадження 2/656/155/16

30.08.2016

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 грудня 2016 року Іванівський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді Ковальчук Т.М.

за участі:

прокурора Дітьковської Ж.М.

секретаря с/з Кидрук О.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Іванівка цивільну справу за позовом органу опіки та піклування Іванівської районної державної адміністрації Херсонської області в інтересах малолітньої ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 до ОСОБА_3, ОСОБА_4, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: комунальний заклад «Херсонський обласний будинок дитини» Херсонської обласної ради про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів,

В С Т А Н О В И В :

Орган опіки та піклування Іванівської районної державної адміністрації Херсонської області звернувся до суду з позовом про позбавлення батьківських прав ОСОБА_3, ОСОБА_4 та стягнення з них аліментів на утримання малолітньої дитини, посилаючись на те, що ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_5 народила дитину - ОСОБА_2, яку, після пологів, тимчасово терміном на 1 рік, влаштувала до Херсонського обласного Будинку дитини до покращення матеріально-побутових умов її родини. Однак, малолітня дитина й до теперішнього часу знаходиться у вищезазначеному Будинку дитини. З часу народження дитини відповідачі не піклуються про фізичний та духовний розвиток дочки, її виховання, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, не спілкуються з дитиною, не створюють умов для її утримання, жодного разу дочку після народження не бачили і в дитячому будинку не відвідували. З 28.01.2015 року по теперішній час малолітня ОСОБА_2 перебуває в комунальному закладі «Херсонський обласний Будинок дитини» Херсонської обласної ради (далі - КЗ «Херсонський обласний Будинок дитини») та перебуває на повному державному утриманні.

Просить суд позбавити відповідачів батьківських прав щодо їх малолітньої доньки ОСОБА_2 по причині ухилення від виконання батьківських обов'язків та стягнути з них аліменти на утримання малолітньої ОСОБА_2 на користь КЗ «Херсонський обласний Будинок дитини» у твердій грошовій сумі, але не менше ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно.

В судовому засіданні представник органу опіки та піклування Іванівської РДА Херсонської області Максак Н.І. підтримала позовні вимоги, уточнивши, щодо стягнення з відповідачів на утримання їх доньки ОСОБА_2 аліментів в розмірі 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно. Також пояснила, що з відповідачами проводилась профілактично-розяснювальна робота, їх неодноразово попереджали про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов'язків по відношенню до своєї доньки, але вони самоусунулися від виконання батьківських обов'язків та не виявляють бажання опікуватися своє дитиною. Просила суд задовольнити позов в повному об'ємі, згодна на заочний розгляд справи.

Відповідачі ОСОБА_3 та ОСОБА_4 на розгляд справи двічі не з'явилися, про причини неявки суд не повідомили, про час та місце судового засідання повідомлялися завчасно у встановленому законом порядку, що підтверджується поштовим повідомленням про вручення.

Представник КЗ «Херсонського обласного Будинку дитини» в судове засідання не з'явився, надіслав на адресу суду заяву в якій просить позов задовольнити в повному обсязі, справу розглянути без участі представника закладу.

Відповідно до ч.1 ст.224 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності або якщо повідомлені ним причини неявки визнані неповажними, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

За таких обставин суд, зі згоди представника позивача, виносить рішення на підставі наявних у справі доказів та в порядку, передбаченому ст.224 ЦПК України.

Заслухавши пояснення представника позивача, думку прокурора, який вважає необхідним позбавити відповідачів батьківських прав щодо ОСОБА_2, 2015 р. н., дослідивши висновок органу опіки та піклування та перевіривши їх доказами, суд дійшов висновку про те, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3 є батьками малолітньої доньки ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, що підтверджується свідоцтвом про народження дитини серії НОМЕР_2 виданого 16.01.2015 року та повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження (а.с.6, 15-16).

Згідно наказу начальника служби у справах дітей Іванівської районної державної адміністрації Херсонської області від 26.01.2015 року №4, малолітня ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_5 взята на облік як дитина, що опинилася в складних життєвих обставинах (а.с.17).

27 січня 2015 року ОСОБА_3 написала на ім'я голови Іванівської РДА Херсонської області заяву про тимчасове влаштування своєї дочки ОСОБА_2 до КЗ «Херсонський обласний Будинок дитини», у зв'язку зі скрутними життєвими обставинами, що склалися у її родині (а.с.10).

Згідно розпорядження голови Іванівської РДА Херсонської області від 28 січня 2015 року № 19, малолітню ОСОБА_2 було тимчасово влаштовано до КЗ «Херсонський обласний Будинок дитини» для дітей з ураженням центральної нервової системи (а.с.13).

Відповідно до актів про невідвідування, наданих КЗ «Херсонський обласний Будинок дитини» від 07 вересня 2015 року №509, від 04 квітня 2016 року № 254, від 11 серпня 2016 року №486, за час перебування у даному закладі ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_5, з 29.01.2015 р. по теперішній час батьки та ніхто з рідних та близьких дитину не відвідували, станом здоров'я та долею дівчинки не цікавилися, не приймали участі у її вихованні, ніякої допомоги не надавали (а.с.18-20).

Відповідачка ОСОБА_3 з листопада 2013 року мешкає в АДРЕСА_1 проживає у сім'ї ОСОБА_4, ніде не працює, за місцем проживання зарекомендувала себе задовільно, не схильна до конфліктів та вживання алкоголю. У будинку, де проживає сім'я, панує повна антисанітарія (а.с.11).

Відповідач ОСОБА_4 мешкає в АДРЕСА_1 ніде не працює, є інвалідом ІII групи; за місцем проживання зарекомендував себе задовільно, у сім'ї неодноразово був замічений у конфліктуванні, схильний до вживання спиртних напоїв (а.с.12,14).

Згідно актів обстеження житлово-побутових умов проживання відповідачів від 11.06.2015 р., 28.04.2016 р., 16.08.2016 р., умови проживання сім'ї незадовільні, виявлено антисанітарні умови проживання, в кімнатах брудно та холодно, відсутня електроенергія, будинок потребує капітального ремонту, відсутні умови для проживання малолітньої дитини, відповідачі не реагують на зауваження представників сільської ради та служби у справах дітей (а.с.21-23).

Відповідно до висновку органу опіки та піклування Іванівської районної державної адміністрації Херсонської області від 28 серпня 2016 року №01-29/101, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 необхідно позбавити батьківських прав відносно малолітньої доньки ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_6 з причин ухиляння від виконання батьківських обов'язків по відношенню до дитини (а.с.7-9).

Статтею 150 Сімейного кодексу України передбачений обов'язок батьків піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.

Оскільки ОСОБА_3 та ОСОБА_4 маючи реальну можливість проявляти батьківське піклування щодо своєї малолітньої дитини, не турбуються про неї, активної участі у організації життя дитини не приймають, не піклуються про її здоров'я, фізичний, духовний та моральний розвиток, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, її утримання, з 28.01.2015 року жодного разу не відвідували дитину у дитячому будинку та не цікавилися її долею, не приймали активної участі у організації її життя, чим ухиляються від виконання своїх батьківських обов'язків по вихованню дитини, порушують її права та інтереси, тому відповідачів необхідно позбавити батьківських прав.

Відповідно до ч.2 ст.166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини.

В судовому засіданні встановлено, що з 28.01.2015 року по теперішній час малолітня ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_6, перебуває на повному державному утриманню в КЗ «Херсонський обласний Будинок дитини».

Відповідачі добровільно допомогу на утримання дитини не надають.

Відповідно до ст.ст.180,181,182 Сімейного кодексу України, батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються в частці від доходу її матері або батька і (або) в твердій грошовій сумі. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Оскільки малолітня дитина потребує матеріальної допомоги, а її батьки за станом здоров'я можуть надавати матеріальну допомогу дитині, то є підстави для стягнення з відповідачів в судовому порядку аліментів.

Таким чином, для забезпечення малолітній дитині отримання коштів, необхідних для її життєдіяльності, повної охорони її інтересів, суд вважає необхідним стягнути з відповідачів на користь КЗ «Херсонський обласний Будинок дитини» аліменти на утримання малолітньої ОСОБА_2 у розмірі 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, з кожного, і до повноліття доньки, починаючи з дня подачі даного позову до суду - 30 серпня 2016 року.

Згідно п.14 ст.2 Закону України «Про судовий збір» від 08.07.2011 року орган опіки та піклування звільнений від сплати судового збору за подання до суду даного позову.

Відповідно до ч.3 ст.88 ЦПК України, якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

Частиною 3 ст.6 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Відповідно до ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана юридичною особою, справляється судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної заробітної плати (1378 грн); за подання до суду позовної заяви немайнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1 мінімальної заробітної плати - 1378 грн.

Таким чином, з відповідачів ОСОБА_3 та ОСОБА_4 необхідно стягнути на користь держави судовий збір за позовну вимогу немайнового характеру (позбавлення батьківських прав) - 1378 грн. та за позовну вимогу майнового характеру (стягнення аліментів) - 1378 грн., а всього на загальну суму 2756 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.88, 213, 215 ЦПК України, ст.150, п.2, ч. 1 ст. 164, 180-182, ч.2 ст.166 Сімейного кодексу України, ст.ст.2,4,6 Закону України «Про судовий збір» від 08.07.2011 року, суд

В И Р І Ш И В :

Позов органу опіки та піклування Іванівської районної державної адміністрації Херсонської області в інтересах малолітньої ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 до ОСОБА_3, ОСОБА_4, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: комунальний заклад «Херсонський обласний будинок дитини» Херсонської обласної ради про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженку м.Джанкой, Автономної Республіки Крим, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2, мешканку АДРЕСА_1 батьківських прав відносно малолітньої дитини - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4.

Позбавити ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженця АДРЕСА_1 ПІН НОМЕР_1, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 батьківських прав відносно малолітньої дитини - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4.

Передати малолітню ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4 під опіку органу опіки і піклування Іванівської районної державної адміністрації Херсонської області.

Стягнути зі ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженки м.Джанкой, Автономної Республіки Крим, мешканки АДРЕСА_1 на користь комунального закладу «Херсонський обласний Будинок дитини» Херсонської обласної ради /73008, м.Херсон, вул.І.Куліка,149-А, р/р№31553301227868, МФО 852010 , код ЄДРПОУ: 01334387, Банк : ГУДКСУ по Херсонській області/, аліменти на утримання малолітньої дитини - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, в розмірі 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 30 серпня 2016 року і до досягнення дитиною повнолітнього віку.

Стягнути із ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженця АДРЕСА_1 ПІН НОМЕР_1, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 на користь комунального закладу «Херсонський обласний Будинок дитини» Херсонської обласної ради /73008, м.Херсон, вул.І.Куліка,149-А, р/р№31553301227868, МФО 852010 , код ЄДРПОУ: 01334387, Банк : ГУДКСУ по Херсонській області/, аліменти на утримання малолітньої дитини - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, в розмірі 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 30 серпня 2016 року і до досягнення дитиною повнолітнього віку.

Стягнути зі ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженки м.Джанкой, Автономної Республіки Крим, мешканки АДРЕСА_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженця с.Переможне, Якимівського району, Запорізької області, ПІН НОМЕР_1, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 судовий збір на користь держави (код отримувача - 37915328, №доходного рахунку щодо сплати судового збору 31216206700170, МФО 852010, код класифікації доходів - 22030101, код ЄДРПОУ суду - 02886806, банк одержувача - ГУ ДКУСУ м.Херсон, одержувач платежу - УДКСУ у Іванівському районі) в сумі 1378 (одна тисяча триста сімдесят вісім) гривень з кожного.

Допустити негайне виконання судового рішення в межах суми платежу за один місяць.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 10 днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржене позивачем до Апеляційного суду Херсонської області шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду до Іванівського районного суду Херсонської області протягом десяти днів з дня його проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку.

Суддя Т. М. Ковальчук

Дата ухвалення рішення19.12.2016
Оприлюднено27.12.2016
Номер документу63568657
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав, стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —656/502/16-ц

Рішення від 19.12.2016

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Рішення від 19.12.2016

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 19.12.2016

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 16.11.2016

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 30.09.2016

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 21.09.2016

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні