Рішення
від 03.09.2009 по справі 13/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

Справа № 13/13 03.09.09

За позовом Товариств а з обмеженою відповідальніс тю ВФ "Хіт-Пласт"

до 1)Товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Вестер Україна"

2)Хмельниць кої філії Товариства з обмеж еною відповідальністю "Вес тер Україна"

3)Тернопольської фі лії Товариство з обмеженою в ідповідальністю "Вестер Україна"

про стягне ння боргу 130975,33 грн

Суддя Курдельчук І.Д.

Представники:

від позивача Ан опрієнко В.М. дов. № 1/04/2009 від 10.04.0 9

від відповідача 1 - не з' явились

від відповідача 2 - не з' явились

від відповідача 3 - не з ' явились

Обставини справи та СУТЬ СПОРУ:

27.05.09 Товариство з обмеж еною відповідальністю ВФ "Хі т-Пласт" (далі-позивач) звернув ся з позовом до Господарсько го суду міста Києва до Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Вестер Україна" (да лі відповідач-1), Хмельницької філії Товариства з обмежено ю відповідальністю "Вестер Україна" (далі відповідач-2) т а Тернопольської філії Товар иство з обмеженою відповідал ьністю "Вестер Україна" (д алі відповідач-3) про стягненн я з відповідача-2 заборговано сті у сумі 78001,20 грн., інфляційних втрат у сумі 879,46 грн., трьох відс отків річних у сумі 782,15 грн., пен і у сумі 6257,19 грн. та відсотків за користування чужими грошови ми коштами у сумі 3128,59 грн. та з в ідповідача-3 заборгованості у сумі 35317,64 грн., інфляційних втр ат у сумі 397,75 грн., трьох відсотк ів річних у сумі 354,14 грн., пені у сумі 2833,15 грн. та відсотків за ко ристування чужими грошовими коштами у сумі 1416,57 грн

Крім того, позивач просив по класти на відповідача-1 судов і витрати у сумі 1296,00 грн. сплаче ного при поданні позову держ авного мита, 312,50 грн. - витрат з оплати послуг за інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 28.05.09 порушен о провадження у справі № 13/13, ро згляд справи було призначено на 10.06.09.

Розгляд справи неодноразо во відкладався, через неявку у часників судового процесу .

07.08.09 до Господарського суду м іста Києва надійшла заява по зивача про уточнення позовни х вимог, у якій він просить стя гнути з відповідача-1 заборго ваності у сумі 113318,84 грн., інфляц ійних втрат у сумі 1267,21 грн., трьо х відсотків річних у сумі 1136,29 г рн., пеню у сумі 9090,34 грн. та відсо тки за користування чужими г рошовими коштами у сумі 4545,16грн .

У судовому засіданні 03.09.09 пре дставник позивача підтримав позовні вимоги з урахування м наданої заяви про уточненн я позовних вимог, просив позо в задовольнити повністю з пі дстав порушення умов договор у та з покладенням відповіда льності згідно договору та з акону.

Представники відповідачів у судове засідання не з' яви лись, хоча були повідомленні належним чином про час та міс це судового засідання.

Перед початком розгляду сп рави по суті представника по зивача ознайомлено з його пр авами та обов' язками у відп овідності із ст.ст. 20, 22, 81-1 ГПК Укр аїни.

Відповідно до вимог ст.81-1 ГПК України в судових засідання х складені протоколи, які дол учено до матеріалів справи.

Господарський суд визнав п одані документи достатніми д ля вирішення спору та відпов ідно до ст. 75 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни розглянув справу за наявн ими в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали спра ви, з'ясувавши всі обставини с прави, які мають значення для вирішення спору по суті, засл ухавши пояснення представни ка позивача, господарський с уд -

ВСТАНОВИВ:

Між Товариством з обм еженою відповідальністю ВФ " Хіт-Пласт" (постачальник) та То вариством з обмеженою відпов ідальністю "Вестер Украї на" було укладено договір пос тавки № 418 УКР2008 від 01.09.08, відповід но до умов якого (п. 1.1 договору) постачальник зобов'язується в порядку та на умовах, визнач ених цим договором, та відпов ідно до замовлень покупця по ставляти товар, а покупець зо бов' язувався в порядку та а умовах, визначених цим догов ором приймати товар і оплати ти його вартість.

Згідно п. 2.1. зазначеног о договору, поставка товару з дійснюється на склад покупця або в магазини, адреса яких вк азана покупцем в замовленні. У випадку поставки товару на адресу філії Відповідача, ст орони домовились, що отримув ачем товару є філія Відповід ача, а оплата, згідно п. 9.7 Догов ору, здійснюється філією з ра хунку філії вказаного в рекв ізитах Договору поставки.

Із змісту норми ст.95 ЦК Укр аїни вбачається можливість с творення відокремлених підр озділів юридичної особи у ви гляді філій та представництв . Відомості про них обов'язков о вносяться до єдиною держав ного реєстру. Філія здійснює всі або частину функцій юрид ичної особи.

Юридичні особи передають ф іліям певне майно та затверд жують положення про них, що ви значають зміст і порядок їхн ьої діяльності. Однак юридич но власником цього майна зал ишається юридична особа, том у що філії не мають правосуб'є ктності. Філії виступають ли ше як відокремлені частини ю ридичної особи, що їх створил а.

Для здійснення функцій від імені юридичної особи остан ня видає довіреність признач еному нею керівникові філії або представництва, за якою в они мають право укладати дог овори та інші правочини від і мені юридичної особи, що їх ст ворила, у межах наданих повно важень. Керівник на підставі цієї довіреності діє від іме ні та в інтересах юридичної о соби, а не від імені філії або представництва.

За зобов' язаннями філії відповідає юридична особа, о скільки деліткоздатність фі лії є обмеженою.

Умови зазначеного договор у свідчать про те, що за своєю правовою природою вищевказа ний договір є договором пост авки.

У відповідності до статті 26 5 Господарського кодексу Укр аїни, за договором поставки о дна сторона - постачальник зо бов'язується передати (поста вити) у зумовлені строки (стро к) другій стороні - покупцеві т овар (товари), а покупець зобов 'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нь ого певну грошову суму.

На виконання умов Договору 26.09.08 Позивачем була здійснена поставка товару в повному об сязі на адресу Відповідача-2, - Хмельницька філія (29000, м. Хмель ницький, вул. Кам'янецька, 122) та Відповідача-3, - Тернопільська філія (46020, м. Тернопіль, вул. Под ільська, З 7-А), що підтверджуєт ься накладними № 2543 від 26.09.2008р. та № 2544 від 26.09.2008р. Згідно наклад ної № 2543 (Хмельницька філія) - па кет майка 37x55- 300 тис.шт. на суму - 78 0 01,20 грн. Згідно накладної № 2544 (Тернопільська філія) - паке т майка 37x55- 210 тис.шт. на суму - 54 800,82 г рн.

Згідно з п. 9.7. Договору опла та товару здійснюється шляхо м безготівкового розрахунку протягом 25-ти банківських дні в від дня отримання товару Ві дповідачем. Датою оплати вва жається дата списання грошов их коштів із розрахункового рахунку Відповідача. В разі п оставки товару на адресу філ ії Позивача, оплата здійснює ться відповідно філією з рах унку філії вказаного в рекві зитах Договору.

Згідно Акту звірки стано м на 23.02.09 відповідачем-3 (Тернопі льська філія) оплата була зді йснена частково на суму 19 283,20 гр н.

Отже, станом на день розгляд у справи заборгованість відп овідача-1 перед позивачем ста новить 113 318,82 грн., що підтверджу ється актами звірки розрахун ків між позивачем та відпові дачем-2 та відповідачем-3.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на розгляді в судовому засід анні всіх обставин справи в ї х сукупності, господарський суд вважає, що вимоги позивач а підлягають задоволенню з н аступних підстав.

Згідно ст. 32 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни доказами у справі є будь -які фактичні дані, на підстав і яких господарський суд у ви значеному законом порядку вс тановлює наявність чи відсут ність обставин, які мають зна чення для правильного виріше ння господарського спору.

Відповідно до ст.33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

З наданих Товариством з обм еженою відповідальністю ВФ " Хіт-Пласт" доказів вбачаєтьс я, що позивач виконав в повном у обсязі зобов' язання, покл адені на нього договором.

Відповідачем не надано жод них заперечень та доказів на спростування обставин, викл адених позивачем у позовній заяві.

Як визначено ч.1 ст. 193 Господа рського кодексу України, суб ' єкти господарювання та інш і учасники господарських від носин повинні виконувати гос подарські зобов' язання нал ежним чином відповідно до за кону, інших правових актів, до говору, а за відсутності конк ретних вимог щодо виконання зобов' язання - відповідно до вимог, що у певних умовах з вичайно ставляться.

Відповідно до ч.2 ст.193 Господ арського кодексу України, ко жна сторона повинна вжити ус іх заходів, необхідних для на лежного виконання нею зобов' язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечен ня загальногосподарського і нтересу.

До виконання господарськи х договорів застосовуються в ідповідні положення Цивільн ого кодексу України з урахув анням особливостей, передбач ених цим Кодексом.

Статтею 526 Цивільного кодек су України передбачено, що зо бов' язання має виконуватис ь належним чином відповідно до умов договору та вимог Цив ільного кодексу України, інш их актів цивільного законода вства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно став ляться.

Згідно зі ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є об ов' язковим до виконання сто ронами.

Відповідно до ст. 525 Цивільно го кодексу України, одностор оння відмова від зобов' язан ня або одностороння зміна йо го умов не допускається, якщо інше не встановлено договор ом або законом.

Згідно ч.1 ст.625 Цивільного к одексу України боржник не зв ільняється від відповідальн ості за неможливість виконан ня ним грошового зобов'язанн я.

Згідно ч.1 ст.530 Цивільного к одексу України, якщо у зобов' язанні встановлений строк (т ермін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей стр ок (термін).

Судом встановлено, що сторо ни погодили строк виконання зобов' язання щодо оплати ва ртості отриманої продукції ( п. 9.7. договору), проте відповіда ч, в порушення вимог чинного з аконодавства та умов договор у, за отриманий товар не розра хувався, в зв' язку з чим у ньо го виникла заборгованість в розмірі 113 318,82 грн.

Враховуючи, що наявні у спра ві матеріали свідчать про об ґрунтованість вимог позивач а, а відповідач в установлено му порядку обставини, які пов ідомлені позивачем, не спрос тував, розміру позовних вимо г не оспорив, то за таких обста вин, позов про стягнення борг у за договором в розмірі 113 318,82 г рн. визнається судом обґрунт ованим та таким, що підлягає з адоволенню.

Крім того, позивач посилаюч ись на ст. 625 Цивільного кодекс у України, просить господарс ький суд стягнути втрати від інфляції в сумі 1276,21 грн. та три проценти річних в сумі 1136,29 грн .

Відповідно до ст.625 Цивільно го кодексу України боржник н е звільняється від відповіда льності за неможливість вико нання грошового зобов' язан ня. Боржник, який прострочив в иконання грошового зобов'яза ння, на вимогу кредитора зобо в'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три про центи річних від прострочено ї суми, якщо інший розмір проц ентів не встановлений догово ром або законом.

Оскільки, матеріалами спра ви підтверджується простроч ення відповідачем грошового зобов' язання, з нього, на під ставі вказаної норми Цивільн ого кодексу, підлягають стяг ненню три проценти річних в с умі 1136,29 грн. та втрати від інфля ції в сумі 1276,21 грн. за весь час п рострочення платежу, розмір яких визначений за обґрунтов аним розрахунком позивача.

Відповідач припустився пр острочення платежу, а тому по зивач на підставі п. 10.2 до догов ору просить стягнути з відпо відача пеню, яка за обґрунтов аним розрахунками позивача с тановить 9090,34 грн. та проценти з а користування чужими коштам и у розмірі 4545,16 грн.

Відповідно до ст. 611 Цивільно го кодексу України у разі пор ушення зобов' язання настаю ть правові наслідки, встанов лені договором або законом, з окрема, сплата неустойки.

Відповідно до ч.1 ст. 546 Цивіль ного кодексу України виконан ня зобов' язання може забезп ечуватися неустойкою, поруко ю, гарантією, заставою, притри манням, завдатком.

Відповідно до ст. 549 Цивільно го кодексу України неустойко ю (штрафом, пенею) є грошова су ма або інше майно, які боржник повинен передати кредиторов і у разі порушення боржником зобов' язання.

Пенею є неустойка, що обчисл юється у відсотках від суми н есвоєчасно виконаного грошо вого зобов' язання за кожен день прострочення виконання .

Частина 2 ст.551 Цивільного код ексу України визначає, що якщ о предметом неустойки є грош ова сума, її розмір встановлю ється договором або актом ци вільного законодавства.

Частина 1 ст.536 Цивільного код ексу України за користування чужими грошовими коштами бо ржник зобов'язаний сплачуват и проценти, якщо інше не встан овлено договором між фізични ми особами

Судом встановлено, що відпо відач прострочив виконання г рошового зобов' язання щодо оплати вартості отриманого товару, позивачем правомірно у відповідності до вимог чин ного законодавства нарахова на відповідачу пеня, а тому ви моги позивача в частині стяг нення пені за несвоєчасне ви конання взятих на себе зобов ' язань в сумі 9027,64грн. та проце нти за користування чужими к оштами у розмірі 4545,16 грн. визна ються судом обґрунтованими і такими, що підлягають задово ленню.

Витрати по сплаті державно го мита та витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідн о до статті 49 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни, покладаються на відповід ача.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 32, 33, 49, 58, 75, ст.ст . 82 - 85 Господарського процесуал ьного кодексу України, Госпо дарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Вестер Україна" (04112, м. Київ , вул. Ризька, 8-А, код ЄДРПОУ 35073676 з будь-якого рахунку, виявлено го державним виконавцем під час виконання судового рішен ня) на Товариства з обмеженою відповідальністю ВФ "Хіт-Пла ст" (67200 Одеська область, смт. Іва нівка, вул. Леніна, 98, код ЄДРПОУ 30879650) 113318 (сто тринадцять тисяч тр иста вісімнадцять) грн. 84 коп. о сновного боргу, 1276 (одна тисяча двісті сімдесят шість) грн. 21 к оп. - збитків від інфляції, 1136 ( одна тисяча сто тридцять шіс ть) грн. 29 коп. - 3% річних, 9090 (дев' ять тисяч дев' носто) грн. 34 ко п. - пені, 4545 (чотири тисячі п' ятсот сорок п' ять) грн. 16 коп. - процентів за користування чу жими грошовими коштами, 1296 (одн а тисяча двісті дев' яносто шість) грн. 00 коп. витрат по спла ті державного мита, та 312 (трист а дванадцять) грн. 50 коп. витрат на інформаційно-технічне за безпечення судового процесу .

3. Видати наказ після набр ання рішенням законної сили

4. Рішення господарськог о суду набирає законної сили після закінчення десятиденн ого строку з дня його прийнят тя, а у разі, якщо у судовому за сіданні було оголошено лише вступну та резолютивну части ни рішення, воно набирає зако нної сили після закінчення д есятиденного строку з дня пі дписання рішення, оформленог о відповідно до статті 84 Госпо дарського процесуального ко дексу України.

Суддя І.Д. Курдельчук

Дата ухвалення рішення03.09.2009
Оприлюднено23.07.2010
Номер документу6357115
СудочинствоГосподарське
Сутьстягне ння боргу 130975,33 грн

Судовий реєстр по справі —13/13

Ухвала від 04.06.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Степанюк А.Г.

Ухвала від 04.03.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 27.03.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фетисова І.А.

Ухвала від 29.01.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 20.05.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Постанова від 15.05.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Манжур В.В.

Ухвала від 25.04.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Манжур В.В.

Ухвала від 22.04.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Ухвала від 08.04.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Ухвала від 08.04.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні