Рішення
від 13.12.2016 по справі 916/2814/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"13" грудня 2016 р.Справа № 916/2814/16

За позовом: Публічного акціонерного товариства комерційний банк "ПриватБанк"

До відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю „ГРІНВЕЙ ОДЕСАВ»

Про стягнення

Суддя Н.В. Рога

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1- на підставі довіреності № 3978-К-Н-О від 24.09.2015 р.;

Від відповідача: не з'явився;

В засіданні брали участь:

Від позивача: ОСОБА_1- на підставі довіреності № 3978-К-Н-О від 24.09.2015 р.;

Від відповідача: не з'явився.

СУТЬ СПОРУ: Позивач, Публічне акціонерне товариство "Комерційний банк "ПРИВАТБАНК" (далі - ПАТ "КБ "ПРИВАТБАНК"), звернувся до господарського суду Одеської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю „ГРІНВЕЙ ОДЕСАВ» (далі - ТОВ „ГРІНВЕЙ ОДЕСАВ» ) про стягнення заборгованості за Договором № Б/Н від 21.12.2015 р. у розмірі 192 655 грн. 43 коп.

Представник позивача позовну заяву підтримує, наполягає на її задоволенні.

Відповідач про місце та час судових засідань був повідомлений за юридичною адресою, але, кореспонденцію суду було повернуто поштою з відміткою "за закінченням терміну зберігання". До повноважень суду не відноситься розшук місцезнаходження сторін у справі.

За таких обставин, суд розглядає справу за наявними в ній матеріалами відповідно до ст. 75 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача суд встановив:

21 грудня 2015 р. ТОВ „ГРІНВЕЙ ОДЕСАВ» (Клієнт) було підписано заяву про відкриття поточного рахунку, відповідно до якої надано згоду з "Умовами та Правилами надання банківських послуг", Тарифами банку, які разом з цією заявою складають Договір банківського обслуговування. Підписав цю заяву, ТОВ „ОСОБА_2 було надано згоду на ведення з ПАТ "КБ"ПРИВАТБАНК" документообігу, приєднання та зобов'язання виконувати умови, викладені в ОСОБА_3 і Правилах надання банківських послуг, Тарифах банку - Договорі банківського обслуговування в цілому.

Відповідно до Договору від 21.12.2015 р. ТОВ „ГРІНВЕЙ ОДЕСАВ» було встановлено кредитний ліміт на поточний рахунок № 26001054333399 в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв'язку Банку та Клієнта, що визначено і врегульовано "Умовами та Правилами надання банківських послуг".

Згідно п. 3.2.1.1.1 ОСОБА_3 кредитний ліміт на поточний рахунок надається на поповнення оборотних коштів та здійснення поточних платежів Клієнта, в межах кредитного ліміту. Про розмір ліміту ОСОБА_3 повідомляє Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку Банка та Клієнта. Відповідно до п.3.2.1.1.3 ОСОБА_3 кредит надається в обмін на зобов'язання Клієнта щодо його повернення, сплати процентів та винагороди.

Позивач зазначає, що свої зобов'язання за Договором він виконав у повному обсязі та надав ТОВ „ГРІНВЕЙ ОДЕСАВ» кредитний ліміт у розмірі 200 000 грн. 00 коп.

Відповідно до п.3.2.1.1.8 ОСОБА_3 проведення платежів Клієнта у порядку обслуговування кредитного ліміту проводиться Банком протягом одного року з моменту підписання угоди про приєднання Клієнта до "ОСОБА_3 та Правил надання банківських послуг" (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки", або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт - банк / Інтернет клієнт - банк, або у формі обміну паперовою або електронною інформацією, або в будь-якій іншій формі - "Угода).

Згідно розділу 3.2.1.4 за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку Клієнта при закритті банківського дня Клієнт сплачує проценти, виходячи з процентної ставки, розмір якої залежить від строку користування кредитом (диференційована процентна ставка). За період користування кредитом з моменту виникнення дебетового сальдо до дати обнуління дебетового сальдо в одну з дат до 25-го числа поточного місяця, якщо дебетове сальдо на поточному рахунку утворилося з 1-го до 20-го (включно) числа поточного місяця або до 25-го числа наступного місяця, якщо дебетове сальдо на поточному рахунку утворилось з 21-го до кінцевого числа поточного місяця (далі - "період, в який дебетове сальдо підлягає обнулінню"), розрахунок відсотків проводиться за процентною ставкою в розмірі 0% річних від суми залишку непогашеної заборгованості. При не обнулінні дебетового сальдо в одну з дат періоду, в якому дебетове сальдо підлягає обнулінню, протягом 90 днів з кінцевої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню. Клієнт сплачує Банку за користування кредитом проценти у розмірі 36% річних, починаючи з останньої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню. У разі непогашення кредиту впродовж 90 днів з дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, починаючи з 91 дня після дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання Клієнта щодо погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні Клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань Клієнт сплачує Банку відсотки за користування кредитом у розмірі 56% річних від суми залишку непогашеної заборгованості. У разі порушення Клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань і при реалізації права Банку на встановлення іншого терміну повернення кредиту, передбаченого "Умовами та Правилами надання банківських послуг", Клієнт сплачує Банку пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення, виходячи з 360 днів у році. Сплата пені здійснюється з дня, наступного за датою порушення зобов'язань.

Відповідно до п.3.2.1.2.3.4 ОСОБА_3 має право при порушенні Клієнтом будь-якого із зобов'язань, передбаченого "Умовами та Правилами надання банківських послуг", змінити умови кредитування - вимагати від Клієнта дострокового повернення кредиту, сплати відсотків за його користування, виконання інших зобов'язань за кредитом у повному обсязі.

Позивач зазначає, що за його даними, станом на 21.09.2016 р. ТОВ „ГРІНВЕЙ ОДЕСАВ» має заборгованість за кредитом у розмірі 192 655 грн. 43 коп., заборгованість по процентам за користування кредитом у розмірі 49 775 грн. 95 коп., заборгованість по сплаті комісії за користування кредитом у розмірі 6 935 грн. 60 коп., пеня за несвоєчасність виконання зобов'язання складає 29 009 грн. 45 коп.

Крім того, відповідно до п.3.2.1.5.1 ОСОБА_3 при порушенні Клієнтом будь-якого із зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитом, термінів повернення кредиту, винагороди, Клієнт виплачує Банку за кожний випадок порушення пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла у період, за який сплачується пеня, (у % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу. А в разі реалізації Банком права на встановлення іншого строку повернення кредиту, Клієнт сплачує Банку пеню у розмірі, запеченому у п. 3.2.1.4.1.3 від суми заборгованості за кожний день прострочення. При цьому, відповідно до п. 3.2.1.5.4 ОСОБА_3 нарахування неустойки за кожний випадок порушення зобов'язань, передбаченої п.п.3.2.1.5.1, 3.2.1.5.2, 3.2.1.5.3, здійснюється протягом 15 років з дня, коли відповідне зобов'язання мало бути виконано Клієнтом.

В обґрунтування позовних вимог позивач послався на положення ч. 2 ст. 1050 Цивільного кодексу України, відповідно до якої в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася та сплати процентів.

За таких обставин, позивач просить стягнути з відповідача заборгованість за кредитом у розмірі 192 655 грн. 43 коп.

В обґрунтування позову, позивач також посилається на ст. 526 Цивільного кодексу України, згідно якої, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України).

Відповідач своїм правом на захист у судовому порядку не скористався.

Дослідивши матеріали справи, на підставі чинного законодавства, суд дійшов наступних висновків:

Відповідно до ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України однією із підстав виникнення цивільних прав та обов'язків є договір, а в силу вимог ч. 1 ст. 629 цього ж Кодексу договір є обов'язковим для виконання сторонами.

За приписами ч.2 ст.639 Цивільного кодексу України якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

Згідно з ч. 1 ст. 1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Як вбачається з матеріалів справи, 21 грудня 2015 р. ТОВ „ГРІНВЕЙ ОДЕСАВ» (Клієнт) підписало заяву про відкриття поточного рахунку, відповідно до якої надало свою згоду з "Умовами та Правилами надання банківських послуг", Тарифами банку, які разом з цією заявою складають Договір банківського обслуговування.

Відповідно до Договору ТОВ „ГРІНВЕЙ ОДЕСАВ» було встановлено кредитний ліміт на поточний рахунок № 26001054333399 в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв'язку Банку та Клієнта, що визначено і врегульовано "Умовами та Правилами надання банківських послуг".

Позивач свої зобов'язання за Договором виконав у повному обсязі та надав ТОВ „ГРІНВЕЙ ОДЕСАВ» кредитний ліміт у розмірі 200 000 грн. 00 коп., що підтверджується наданою до матеріалів справи банківською випискою.

Згідно п. 3.2.1.1.1 ОСОБА_3 кредитний ліміт на поточний рахунок надається на поповнення оборотних коштів та здійснення поточних платежів Клієнта, в межах кредитного ліміту. Про розмір ліміту ОСОБА_3 повідомляє Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку Банка та Клієнта. Відповідно до п.3.2.1.1.3 ОСОБА_3 кредит надається в обмін на зобов'язання Клієнта щодо його повернення, сплати процентів та винагороди.

Відповідно до п.3.2.1.1.8 ОСОБА_3 проведення платежів Клієнта у порядку обслуговування кредитного ліміту проводиться Банком протягом одного року з моменту підписання угоди про приєднання Клієнта до "ОСОБА_3 та Правил надання банківських послуг" (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки", або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт - банк / Інтернет клієнт - банк, або у формі обміну паперовою або електронною інформацією, або в будь-якій іншій формі - "Угода).

Згідно п. 3.2.1.1.6 ліміт може бути змінений Банком в односторонньому порядку, передбаченому Умовами і правилами надання банківських послуг, у разі зниження надходжень грошових коштів на поточний рахунок або настання інших факторів, передбачених внутрішніми нормативними документами Банку. Підписавши угоду, Клієнт висловлює свою згоду на те, що зміна Ліміту проводиться банком в односторонньому порядку шляхом повідомлення Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку Банку і Клієнта (системи клієнт - банк, Інтернет клієнт банк, sms -повідомлення тощо).

У разі порушення Клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань і при реалізації права Банку на встановлення іншого терміну повернення кредиту, передбаченого "Умовами та Правилами надання банківських послуг", Клієнт сплачує Банку пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення, виходячи з 360 днів у році. Сплата пені здійснюється з дня, наступного за датою порушення зобов'язань.

Відповідно до п.3.2.1.2.3.4 ОСОБА_3 має право при порушенні Клієнтом будь-якого із зобов'язань, передбаченого "Умовами та Правилами надання банківських послуг", змінити умови кредитування - вимагати від Клієнта дострокового повернення кредиту, сплати відсотків за його користування, виконання інших зобов'язань за кредитом у повному обсязі.

За матеріалами справи, станом на 21.09.2016 р. ТОВ „ГРІНВЕЙ ОДЕСАВ» має заборгованість за кредитом у розмірі 192 655 грн. 43 коп.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства. В силу вимог ч. 1 ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Згідно з ч. 1 ст. 530 цього ж Кодексу якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Статтею 32 Господарського процесуального кодексу України визначено, що доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідачем у справі доказів належного виконання своїх зобов'язань перед ПАТ "КБ "ПРИВАТБАНК" щодо погашення заборгованості за кредитом у сумі 192 655 грн. 43 коп. до матеріалів справи не надано.

Згідно зі ст. 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Враховуючи вищевикладене та оцінюючи надані докази в сукупності, господарський суд вважає, що позовні вимоги Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "ПРИВАТБАНКВ» цілком обґрунтовані, відповідають вимогам чинного законодавства та фактичним обставинам справи, у зв'язку з чим підлягають задоволенню.

Судові витрати по сплаті судового збору покласти на відповідача відповідно до ст.ст. 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1.Позовну заяву Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "ПРИВАТБАНК" - задовольнити повністю.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „ГРІНВЕЙ ОДЕСАВ» (65000, м. Одеса, пр-т. Адміральський, буд. 33-А, Код ЄДРПОУ - 39796494) на користь Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "ПРИВАТБАНК (49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 50, код ЄДРПОУ 14360570) заборгованість за кредитом у розмірі 192 655 грн. 43 коп. та витрати по сплаті судового збору у розмірі 2 889 грн. 83 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 19 грудня 2016 р.

Суддя Н.В. Рога

Дата ухвалення рішення13.12.2016
Оприлюднено27.12.2016
Номер документу63611610
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення

Судовий реєстр по справі —916/2814/16

Рішення від 13.12.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 24.11.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 03.11.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 19.10.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні