Рішення
від 23.12.2016 по справі 154/2995/16
ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

154/2995/16

2/154/1067/16

Копія.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМУКРАЇНИ

(заочне)

23 грудня 2016 року м. Володимир-Волинський

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

у складі: судді Лященка О.В.

з участю секретаря Баранюк О.В.

позивачки ОСОБА_1

представника позивачки ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Володимирі-Волинському цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про зміну розміру аліментів, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулась з позовом до ОСОБА_3 про зміну розміру аліментів.

Свою вимогу обґрунтовує тим, що перебувала з відповідачем у шлюбі і від цього шлюбу в них народилася донька ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно рішення Володимир-Волинського міського суду Волинської області від 15.06.2009 року з відповідача стягують аліменти на користь позивачки ОСОБА_5 на утримання доньки в розмірі по 200 гривень щомісячно, починаючи з 15.05.2009 року і до досягнення донькою повноліття. На час ухвалення рішення відповідач не працював, не мав постійного доходу. З часу постановлення рішення відповідач ні разу не сплатив її аліментів. На даний час він працює, а саме є військовослужбовцем в/ч НОМЕР_1 , отримує пристойну заробітну плату, тобто суттєво змінився його матеріальний стан. Окрім того, вона зараз перебуває у відпустці по догляду за дитиною ОСОБА_6 , який народилася у неї ІНФОРМАЦІЯ_2 . Тобто, окрім доньки, в неї на утриманні тепер перебуває ще й син.

У звязку із наведеним просить змінити розмір аліментів та стягувати з ОСОБА_3 аліменти на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частини його заробітної плати (доходу), але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку щомісячно.

Під час судового розгляду позивачка та її представник позов підтримали, проситли його задовольнити з підстав, викладений у позовній заяві.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання для участі в розгляді справи повторно не зявився, про причини неявки суд не повідомив, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, а тому відповідно до ч.4ст.169 ЦПК Українисуд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення), проти чого позивачка не заперечує.

Заслухавши пояснення позивачки, її представника, перевіривши матеріали справи та оцінивши їх в сукупності, суд вважає, що позов підлягає до задоволення, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що сторони перебували у зареєстрованому шлюбі, який 14.10.2008 року було розірвано.

Від спільного подружнього життя мають доньку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьком якої є відповідач ОСОБА_3 .

Згідно рішення Володимир-Волинського міського суду від 15.06.2009 року з відповідача стягують аліменти на утримання доньки в розмірі по 200 гривень щомісячно, починаючи з 15.05.2009 року і до досягнення донькою повноліття.

У ході розгляду справи встановлено, що на день ухвалення рішення про стягнення аліментів відповідач не працював та не мав постійного джерела доходу, однак на даний час він працює, а саме є військовослужбовцем в/ч НОМЕР_1 , отримує пристойну заробітну плату, тобто суттєво змінився його матеріальний стан. Дана обставина стверджується довідкою про доходи відповідача.

Як вбачається з копії свідоцтва про народження, ОСОБА_6 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , його матір`ю у свідоцтві про народження вказана ОСОБА_1 .

Згідно з вимогами ст. 180 СК України, батьки зобовязані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі (ч. 3 ст. 181 СК України).

Відповідно до ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідно до вимог ч. 1ст. 192 СК України, розмір аліментів, визначених за рішенням суду, може бути згодом зменшений або збільшений за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоровя когось із них.

Підстави визначення розміру аліментів у частках до заробітку (доходу) або у твердій сумі визначаються з урахуванням як положень ст. 182СК України, так і положень ст.ст.183,184 СК України.

Враховуючи те, що відповідач на день ухвалення рішення про стягнення із нього аліментів у частці від заробітку (доходу) офіційно не працював, на даний час працює, має регулярний стабільний дохід, що у відповідності до вимог ст. 184 СК України є підставою для стягнення аліментів у частці, і свідчить про зміну матеріального стану, суд приходить до висновку, що слід змінити розмір аліментів шляхом зміни способу їх присудження, тобто змінити розмір аліментів, стягнутих за рішенням суду від 15.06.2009 року з 200 гривень на дитину щомісячно на 1/4 частку від усіх видів заробітку (доходу) відповідача але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку щомісячно, що на думку суду буде необхідним і достатнім для матеріального забезпечення дитини.

Разом з тим, аліменти у зміненому розмірі підлягають стягненню від дня набрання рішенням суду чинності, а не з дня подання позову до суду.

Судові витрати суд відповідно дост. 88 ЦПК України покладає на відповідача.

Керуючись ст. ст. 10, 60, 61 ч.1, 88, 209, 212-215, 218, 224-228 ЦПК України, ст. ст. 180-184,192 СК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про зміну розміру аліментів задовольнити повністю.

Змінити розмір аліментів, визначених рішенням Володимир-Волинського міського суду Волинської області від 15.06.2009 року та в подальшому стягувати з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця м. Горохів Волинської області в користь ОСОБА_1 аліменти на утримання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі по 1/4 частки його заробітку (доходу), але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку щомісячно, починаючи з дня набрання рішенням чинності і до досягнення донькою повноліття.

Стягнути з ОСОБА_3 в дохід держави 551 грн. 20 коп судового збору.

За письмовою заявою відповідача рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив. Заяву про перегляд заочного рішення відповідачем може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку на подання відповідачем заяви про його перегляд.

Копію рішення не пізніше трьох днів з дня його проголошення направити відповідачу рекомендованим листом з повідомленням.

Головуючий: /-/ підпис.

Згідно з оригіналом.

Суддя Володимир-Волинського

міського суду О.В. Лященко

СудВолодимир-Волинський міський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення23.12.2016
Оприлюднено29.09.2022
Номер документу63623242
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —154/2995/16

Ухвала від 19.04.2017

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Ухвала від 01.03.2017

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Рішення від 23.12.2016

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Ухвала від 10.11.2016

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні