Ухвала
від 01.12.2016 по справі 757/59667/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/59667/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 грудня 2016 року Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Печерського районного суду міста Києва клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

В провадження слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку нежитлового приміщення (будинку), який розташований за адресою: м. Київ, бульвар Дружби народів, будинок №19, який на праві власності належить ТОВ «ВАКУС-ІНВЕСТМЕНТС» (код ЄДРПОУ 35311383), та в якому фактично розташовані приміщення ПАТ «АСВІО БАНК» (код ЄДРПОУ 09809192).

Обґрунтовуючи подане клопотання сторона кримінального провадження вказує, що слідчим відділом Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22016101110000216, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 258-5 КК України, тобто фінансування тероризму, вчинене повторно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою групою осіб.

Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом 2016 року посадові особи ТОВ «АЛЬТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40590002), керуючись корисливими мотивами, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 а також з іншими невстановленими органом досудового розслідування особами, організовано незаконне постачання товарно-матеріальних цінностей (продукти харчування, металобрухт тощо) на непідконтрольну територію Луганської та Донецької областей - територію так званих «ЛНР» та «ДНР», за наступних обставин.

ТОВ «АЛЬТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40590002), здійснючи закупівлю продуктів харчування у суб`єктів господарювання (резидентів), на підставі угод (контрактів, договорів), які фактично не спрямовані на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків, тобто таких, що мають ознаки «фіктивних», укладених з іноземним підприємтсвом «Nibela AZ» (Республіка Азербайджан), здійснює митне оформлення товарів в режимі «експорт» з послідуючою поставкою товару на адресу останього. Однак, згідно листа Міністерства закордоних справ України (вих. №51/16-549/1-3418 від 19.09.2016) компанія «Nibela AZ» у період від дня свого заснування, тобто з 01.06.2016, й до 16.08.2016 року не здійснювала зовнішньоекономічної діяльності.

Після перетину державних кордонів України та Російської Федерації, транспортні засоби з продуктами харчування прямують до міста Новошахтинськ Ростовської області Російської Федерації, де здійснюється розмитнення вказаного товару на підставі підроблених товарносупровідних документів. В подальшому, продукти харчування перевантажуються на інші вантажні транспортні засоби, які прямують в м. Луганськ, через неконтрольовані ділянки державного кордону України. При цьому, частина вказаних товарів поставляється на адресу ТОВ «ХОЛОДІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 32691220) та ПАТ «ЛУГАНСЬКХОЛОД» (код ЄДРПОУ 24846227), а інша часина продукції реалізується в місцевих продовольчих магазинах, а також поставляється до представників незаконних збройних формувань так званої «ЛНР».

Отримані від реалізації товарно-матеріальних ціонностей готівкові грошові кошти, спрямовуються на закупівлю металобрухту для виробничих потреб ТОВ «УКРСПЕЦМЕТ» (код ЄДРПОУ 30695140).

Протягом 2015-2016 років, поряд з ТОВ «АЛЬТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40590002) у функціонуванні зазначеної вище протиправної схеми, були задіяні наступні суб`єкти господарювання: ТОВ «ЮНІОН ТРЕЙД ГРУП» (код ЄДРПОУ 36073775), ТОВ «ТЕМІС-ЛТД» (код ЄДРПОУ 40190154), ТОВ «ФЕЙТ МАРКЕТ» (код ЄДРПОУ 40021686), ТОВ «АГРІКС» (код ЄДРПОУ 40016833) та ТОВ «УКРУНІВЕРСАЛГРУП» (код ЄДРПОУ 38532771). Так, посадові особи вказаних суб`єктів господарювання, на підставі угод (контрактів, договорів), які фактично не були спрямовані на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків, тобто таких, що мають ознаки «фіктивних», здійснювали псевдо поставку (експорт) продуктів харчування на адресу суб`єктів господарювання (нерезидентів) з ознаками фіктивності, зареєстрованих на території Республік Азербайджан, Казахстан, Грузія, Іран, вчасності на адреси «NIBELA AZ», «GEO IMPORTS GROUP LTD», «IRAN DAIRY INDUSTRIES COMMERCIAL CO.».

В ході досудового розслідування встановлено, що у зв,язку із реалізацією вказаної протиправної схеми, зазначені Товариства, формують від,ємне значення податкового кредиту з податку на додану вартість, в результаті чого посадовими особами вказаних підприємтсв незаконо отримано більше 260 000 000 грн бюджетного відшкодування.

Вказані грошові кошти, в якості поворотньої фінансової допомоги, перераховуються на розрахункові рахунки ТОВ «УКРСПЕЦМЕТ» (код ЄДРПОУ 30695140), яке в свою чергу, здійснює повернення вказаної фінансової допомоги шляхом поставки на адресу ТОВ «ЮНІОН ТРЕЙД ГРУП» (код ЄДРПОУ 36073775) виготовленої металопродукції, яка реалізується за готівкові кошти на адреси будівельних супермаркетів «ЕПІЦЕНТР», «НОВА ЛІНІЯ», а також підприємствам промислової галузі.

Крім того, встановлено, що викоритовуючи в зазначеній протиправній схемі наступні субєкти господарювання: ПП «РЕСУРСІНВЕСТ-1» (код ЄДРПОУ 31606967), ПП «ЕНІКОМ» (код ЄДРПОУ 25634348), ПП «ПОЛІМЕТ» (код ЄДРПОУ 32912448), ПП «ПРОФІЛЬНІ СИСТЕМИ» (код ЄДРПОУ 33297153), здійснюється закупівля металобрухту, який в подальшому поставляється на адресу ТОВ «УКРСПЕЦМЕТ» (код ЄДРПОУ 30695140) для виробничих потреб.

Також, встановлено, що протиправне перевезення вантажів (товарно-матеріальних цінностей) здійснюється транспортними засобами, які перебувають у володінні (користуванні) наступних осіб: ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «МКЛ» (код ЄДРПОУ 32065760), ТОВ «ТРАНСПОРТНА КОМПАНІЯ «СВ-ТРАНС» (код ЄДРПОУ 37548225), ПП «УКРАВТОАЛЯНС 2005» (код ЄДРПОУ 33922918), ПП «МАС-ТРАНС» (код ЄДРПОУ 35440161), ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_1 ), ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_2 ), ОСОБА_10 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_4 ).

Досудовим розслідуванням встановлено, що до функціонування зазначеної протиправної схеми причетний ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який здійснює зберігання готівкових грошових корштів отриманих вказаним вище протиправним шляхом, в індивідуальних банківських сейфах ПАТ «АСВІО БАНК» (код ЄДРПОУ 09809192), у тому числі в індивідуальних банківських сейфах, які перебувають у володінні (користуванні) дружини останього ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №72797521 від 10.11.2016, власником нежитлової будівлі, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстровано на праві власності за ТОВ «ВАКУС-ІНВЕСТМЕНТС» (код ЄДРПОУ 35311383).

Посилаючись на те, що з метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин кримінального провадження, виявлення та фіксації відомостей про кримінальне правопорушення, документування та здобуття доказів кримінально-протиправної діяльності, відшукання та вилучення речових доказів, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для встановлення об`єктивної істини та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності, виникла необхідність у проведенні обшуку у зазначеному приміщенні, слідчий просив клопотання задовольнити.

У судовому засіданні слідчий подане клопотання підтримав, наполягав на його задоволенні.

Заслухавши думку сторони кримінального провадження, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Обшук відповідно до ст. 234 КПК України проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Слідчим в клопотанні в судовому засіданні доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинене кримінальне правопорушення, дані про яке містяться у витягу з ЄРДР, що відшукуванні речі та документи мають значення для досудового розслідування та відомості, які в них містяться, можуть бути доказами під час судового розгляду, а також враховуючи фабулу кримінального правопорушення, знаходяться в зазначеному в клопотанні приміщенні.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, а саме надання дозволу на проведення обшуку у вказаному приміщенні, при цьому враховує, що потреби досудового розслідування в даному випадку виправдовують саме такий ступінь втручання в права та інтереси фізичних осіб.

Між тим, слідчий суддя вважає, що клопотання про надання дозволу на проведення обшуку в частині вилучення грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, походження яких не підтверджено документально, не підлягає задоволенню, оскільки слідчим, всупереч вимогам п. 7 ч. 3 ст. 234 КПК України в клопотанні зроблено загальне посилання про відшукання готівкових грошових коштів без зазначення їх суми, номерів та номенклатури купюр. Готівкові грошові кошти мають родові ознаки, а тому незрозуміло, яким чином орган досудового розслідування, виявивши під час обшуку готівкові грошові кошти, ідентифікує їх як такі, що мають безпосереднє відношення до вчинення кримінального правопорушення, здобуті злочинним шляхом.

Даних про те, які саме готівкові кошти підлягають вилученню слідчим в клопотанні не зазначено та не доведено в судовому засіданні, а відтак правових підстав в цій частині задовольняти клопотання у слідчого судді не має.

У випадку виявлення та вилучення грошових коштів, цінних паперів, інших речей і документів, які орган досудового розслідування вважатиме здобутими злочинним шляхом, або мають відношення до вчинення кримінального правопорушення, останній не позбавлений можливості звернутися до слідчого судді з клопотанням про їх арешт, довівши наявність обставин, визначених ст. 98, ч. 2 ст. 167 КПК України.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Київської області ОСОБА_4 , задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку старшому слідчому в ОВС слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи в кримінальному провадженні №22016101110000216 від 08.11.2016р. з правом передоручення іншому оперативному підрозділу в порядку ст. 40 КПК України, в нежитловому приміщенні (будинку), який розташований за адресою: м. Київ, бульвар Дружби народів, будинок №19, який на праві власності належить ТОВ «ВАКУС-ІНВЕСТМЕНТС» (код ЄДРПОУ 35311383), та в якому фактично розташовані приміщення ПАТ «АСВІО БАНК» (код ЄДРПОУ 09809192), з метою відшукання і вилучення відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме: документальні матеріали щодо створення, придбання та фінансово-господарських відносин «NIBELA AZ», «GEO IMPORTS GROUP LTD», «IRAN DAIRY INDUSTRIES COMMERCIAL CO.», ТОВ «АЛЬТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40590002), ТОВ «ХОЛОДІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 32691220), ПАТ «ЛУГАНСЬКХОЛОД» (код ЄДРПОУ 24846227), ТОВ «УКРСПЕЦМЕТ» (код ЄДРПОУ 30695140), ТОВ «ЮНІОН ТРЕЙД ГРУП» (код ЄДРПОУ 36073775), ТОВ «ТЕМІС-ЛТД» (код ЄДРПОУ 40190154), ТОВ «ФЕЙТ МАРКЕТ» (код ЄДРПОУ 40021686), ТОВ «АГРІКС» (код ЄДРПОУ 40016833), ТОВ «УКРУНІВЕРСАЛГРУП» (код ЄДРПОУ 38532771), ПП «РЕСУРСІНВЕСТ-1» (код ЄДРПОУ 31606967), ПП «ЕНІКОМ» (код ЄДРПОУ 25634348), ПП «ПОЛІМЕТ» (код ЄДРПОУ 32912448), ПП «ПРОФІЛЬНІ СИСТЕМИ» (код ЄДРПОУ 33297153), ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «МКЛ» (код ЄДРПОУ 32065760), ТОВ «ТРАНСПОРТНА КОМПАНІЯ «СВ-ТРАНС» (код ЄДРПОУ 37548225), ПП «УКРАВТОАЛЯНС 2005» (код ЄДРПОУ 33922918), ПП «МАС-ТРАНС» (код ЄДРПОУ 35440161), ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_1 ), ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_2 ), ОСОБА_10 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_4 ), з іншими субєктами господарювання (юридичними особами, фізичними особами-підприємцями, фізичними особами), за період з 01.01.2015 року по 15.11.2016 року, в тому числі первинні фінансово-господарські документи, довіреності, документи бухгалтерського та податкового обліків, господарські договори (купівлі-продажу, поставки, надання послуг), додаткові угоди до договорів, додатки до договорів, специфікації, акти приймання-передачі товарів, податкові, видаткові, товарно-транспортні накладні, платіжні доручення, банківські виписки щодо руху грошових коштів по розрахунковим рахункам, реєстри отриманих та виданих податкових накладних, рахунки-фактури, сертифікати, дозвільні документи, ліцензії, документи, що підтверджують місцезнаходження товарно-матеріальних цінностей, їх передачу та взяття на облік, реєстри щоденного обліку операцій з продажу та придбання товарів, робіт та послуг, вантажні митні декларації та додатки до них, та інші документи, які підтверджують наявність фінансово-господарських операцій здійснених «NIBELA AZ», «GEO IMPORTS GROUP LTD», «IRAN DAIRY INDUSTRIES COMMERCIAL CO.», ТОВ «АЛЬТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40590002), ТОВ «ХОЛОДІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 32691220), ПАТ «ЛУГАНСЬКХОЛОД» (код ЄДРПОУ 24846227), ТОВ «УКРСПЕЦМЕТ» (код ЄДРПОУ 30695140), ТОВ «ЮНІОН ТРЕЙД ГРУП» (код ЄДРПОУ 36073775), ТОВ «ТЕМІС-ЛТД» (код ЄДРПОУ 40190154), ТОВ «ФЕЙТ МАРКЕТ» (код ЄДРПОУ 40021686), ТОВ «АГРІКС» (код ЄДРПОУ 40016833), ТОВ «УКРУНІВЕРСАЛГРУП» (код ЄДРПОУ 38532771), ПП «РЕСУРСІНВЕСТ-1» (код ЄДРПОУ 31606967), ПП «ЕНІКОМ» (код ЄДРПОУ 25634348), ПП «ПОЛІМЕТ» (код ЄДРПОУ 32912448), ПП «ПРОФІЛЬНІ СИСТЕМИ» (код ЄДРПОУ 33297153), ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «МКЛ» (код ЄДРПОУ 32065760), ТОВ «ТРАНСПОРТНА КОМПАНІЯ «СВ-ТРАНС» (код ЄДРПОУ 37548225), ПП «УКРАВТОАЛЯНС 2005» (код ЄДРПОУ 33922918), ПП «МАС-ТРАНС» (код ЄДРПОУ 35440161), ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_1 ), ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_2 ), ОСОБА_10 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_4 ), печатки та штампи вищевказаних підприємств та фізичних осіб, печаток та штампів інших суб`єктів господарювання та фізичних осіб, які можуть використовуватися у протиправній діяльності; персональні електронно-обчислювальні машини та електроні прилади (флеш-накопичувачі, диски для лазерних систем зчитування, дискети, жорсткі диски); мобільні телефони та сім-карти, відеозаписи з камер відео спостереження; документи та предмети (записники, блокноти, зошити) з відомостями, що свідчать про вчинення зазначеного кримінального правопорушення.

В іншій частині в задоволенні клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня винесення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 знаходиться в матеріалах судового провадження № 757/59667/16-к.

Примірник 2 надано старшому слідчому в ОВС слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 .

Дата ухвалення рішення01.12.2016
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу63636837
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/59667/16-к

Ухвала від 01.12.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бабенко С. Ш.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні