Ухвала
від 23.12.2016 по справі 331/8656/16-к
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 1-кс/331/4293/2016

331/8656/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 грудня 2016 року місто Запоріжжя

Слідчий суддя Жовтневого районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю прокурора Запорізької місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_2 , розглянувши її клопотання про проведення перевірки по кримінальному провадженню № 12015080020002362, зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 11.07.2015 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 128 КК України, -

В С Т А Н О В И Л А:

Прокурор Запорізької місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_2 звернулася до слідчого судді з клопотанням про проведення перевірки по кримінальному провадженню № 12015080020002362, зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 11.07.2015 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 128 КК України.

В обґрунтування вищезазначеного клопотання зазначила, що 10 липня 2015 року до Жовтневого РВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області (Олександрівського відділення поліції Дніпровського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області) надійшло повідомлення зі служби "102" про те, що 10.07.2015, приблизно о 22 годині 30 хвилин до Обласної дитячої лікарні був доставлений ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешкає: АДРЕСА_1 , з діагнозом компресійний перелам хребта. Травму отримав під час падіння з тарзанки з висоти 4 метра, на території КП Центральний парк культури та відпочинку " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", що розташований за адресою: м. Запоріжжя, вул. Глісерна 1-а.

Досудовим розслідуванням встановлено, що місцем скоєння злочину стала територія КП Центральний парк культури та відпочинку "Дубовий гай", що розташований за адресою: м. Запоріжжя, вул. Глісерна 1-а.

Крім того, під час розслідування вказаного кримінального провадження стало відомо, що 01.03.2014 між КП ЦПКтВ «Дубовий Гай» та ПП «Білки» було укладено договір №15 про співпрацю, На підставі додатку №1 вказаного договору на території КП Центральний парк культури та відпочинку "Дубовий гай", що розташований за адресою: м. Запоріжжя, вул. Глісерна 1-а були розміщені різноманітні атракціони, а саме туристична смуга перешкод, гірка та торгівельний майданчик.

Атракціони, що розміщені на території КП Центральний парк культури та відпочинку «Дубовий Гай» по вул. Глісерній 1-А в м. Запоріжжі належать ПП «Білки» ЄДРПОУ 39112350, директором якого є ОСОБА_4 .

Таким чином ОСОБА_4 здійснює підприємницьку діяльність за адресою: м. Запоріжжя, вул. Глісерна 1-а.

Відповідно до п.6 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2001 р. N 270 Лікувально-профілактичні заклади, до яких звернулися або були доставлені потерпілі внаслідок нещасних випадків, протягом доби надсилають письмове повідомлення за встановленою формою про кожний нещасний випадок - до районної держадміністрації (виконавчого органу міської, районної у місті ради)

Відповідно до п.9 Порядку районна держадміністрація (виконавчий орган міської, районної у місті ради) протягом доби з часу надходження від лікувально-профілактичного закладу повідомлення про нещасний випадок (за винятком нещасних випадків із смертельним наслідком) приймає рішення щодо утворення комісії з розслідування нещасного випадку у складі не менш як трьох осіб.

До роботи комісії з розслідування нещасного випадку можуть залучатися представники районної держадміністрації (виконавчого органу міської, районної у місті ради), Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, організації, де працюють або навчаються потерпілі, організації, на території чи об`єкті якої стався нещасний випадок, а також представники органів охорони здоров`я, освіти, захисту прав споживачів, експерти страхової компанії (якщо потерпілий був застрахований).

Відповідно до п. 10 Порядку у разі звернення потерпілого або особи, яка представляє його інтереси (якщо не надходило повідомлення від лікувально-профілактичного закладу про нещасний випадок), районна держадміністрація (виконавчий орган міської, районної у місті ради) приймає рішення щодо необхідності проведення розслідування і визначення організації, яка повинна проводити розслідування, та направляє її керівнику копію рішення.

Керівник організації протягом доби з часу надходження рішення про уповноваження її на проведення розслідування призначає комісію у складі не менше трьох осіб.

Згідно п.12 Порядку розслідування нещасного випадку проводиться протягом 10 календарних днів після утворення комісії. У разі потреби цей термін може бути продовжений керівником органу (організації), який призначив розслідування.

За результатами розслідування нещасного випадку складається акт за формою НТ (невиробничий травматизм) згідно з додатком 3, який затверджується керівником органу (організації), що проводив розслідування.

На теперішній час, для вирішення питання які мають суттєве значення, встановлення важливих обставин, на стадії досудового розслідування необхідно призначити проведення перевірки, а саме розслідування нещасного випадку , на території КП Центральний парк культури та відпочинку "Дубовий гай", що розташований за адресою: м. Запоріжжя, вул. Глісерна 1-а, який стався 10.07.2015 з ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 під час падіння з тарзанки з висоти 4 метра, на території КП Центральний парк культури та відпочинку "Дубовий гай", що розташований за адресою: м. Запоріжжя, вул. Глісерна 1-а., у звязку з чим просить клопотання задовольнити та дозволити провести відповідну перевірку.

Прокурор клопотання про призначення перевірки підтримала та просив суд його задовольнити.

Як вбачається зприкінцевих положень Закону України «Про прокуратуру» № 1697-VII від 14 жовтня 2014 року, які набрали законної сили, внесено зміни в ст.36та ст.40 КПК Українив частині повноважень прокурора та слідчого на призначення ревізій і перевірок.

Так, повноваження слідчого органу досудового розслідування призначати ревізії та перевірки, закріплені п.4 ч. 2ст. 40 КПК України- виключено. Повноваження прокурора призначати ревізії та перевірки, закріплені п. 6 ч. 2ст. 36 КПК України- виключено.

Таким чином, слідчий та прокурор позбавлені повноважень самостійно призначати ревізії та перевірки в ході здійснення досудового розслідування.

Відповідно до п. 6 ч. 2ст. 9 КПК України, у випадках, коли положення цьогоКодексуне регулюють, або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені ч. 1ст. 7 цього Кодексу.

Відповідно до п. 5 ч. 2ст. 40 КПК Українислідчий уповноважений звертатися за погодженням із прокурором до слідчого судді з клопотанням про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій.

Відповідно до ч.ч. 1, 2ст. 223 КПК Українислідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для провадження слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення мети.

Відповідно до ст.ст.91,92 КПК Україниу кримінальному провадженні підлягають доказуванню подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення), вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням. Обов`язок доказування покладається на слідчого, прокурора.

У ч. 2ст. 93 КПК Українипередбачено, що сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок.

Також, у п. 4 ч. 2ст. 99 КПК Українивказано, що до документів, які є доказами, можуть належати висновки ревізій та акти перевірок.

Отже, на думку слідчого судді надання дозволу на проведення перевірки відповідає завданням кримінального провадження та не суперечить загальним засадам кримінального провадження.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання прокурора Запорізької місцевої прокуратури №1 ОСОБА_5 про проведення перевірки є доведеним та обґрунтованим, з тих підстав, що проведення вказаної перевірки дозволить отримати відомості, які можуть бути використані, як докази у даному кримінальному проваджені та з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження. Клопотання підлягає задоволенню.

Беручи до уваги вищевикладене та керуючись ст. ст. ст. ст. 93, 372 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И Л А:

Клопотання прокурора Запорізької місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_2 про проведення перевірки по кримінальному провадженню № 12015080020002362, зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 11.07.2015 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 128 КК України, задовольнити.

Надати дозвіл на проведення перевірки, а саме розслідування нещасного випадку , на території КП Центральний парк культури та відпочинку "Дубовий гай", що розташований за адресою: м. Запоріжжя, вул. Глісерна 1-а, який стався 10.07.2015 з ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 під час падіння з тарзанки з висоти 4 метра, на території КП Центральний парк культури та відпочинку " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", що розташований за адресою: м. Запоріжжя, вул. Глісерна 1-а.

Зобов`язати районну адміністрацію Запорізької міської ради по Олександрівському району створити комісію та провести розслідування нещасного випадку.

Визначити строк проведення розслідування протягом 10-ти календарних днів, а у разі потреби згідно Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2001 р. N 270, надати дозвіл на продовження строку, органу, який призначив розслідування.

Матеріали спеціального розслідування направити до Запорізької місцевої прокуратури №1 Запорізькій області.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

23.12.2016

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення23.12.2016
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу63639499
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —331/8656/16-к

Ухвала від 23.12.2016

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва (Швидка) Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні