Ухвала
від 28.11.2016 по справі 757/58693/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/58693/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 листопада 2016 року Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням слідчого в особливо важливих справах Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 про проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий в особливо важливих справах Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням погодженим із прокурором, про надання дозволу на проведення обшуку, в обґрунтування якого зазначив наступне.

Слідчим відділом Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області здійснюється досудове слідство по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань під № 22016101110000191 за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 333 КК України.

Згідно з матеріалами кримінального провадження встановлено, що ТОВ «Україна Така-Сервіс» в рамках ВМД № 125130013/2016/446604 від 27.05.2016 року у митному режимі експорт ЕК10АА було здійснено митне оформлення відповідного вантажу. Митна декларація була подана в електронному вигляді співробітником ТОВ «Ексім брок центр» громадянином України ОСОБА_4 . При цьому, на вимогу представників ТОВ «Ексім брок центр» ТОВ «Україна Така-Сервіс» з метою митного оформлення та ідентифікації заявлених на експорт двигунів було надано довідку від ФОП « ОСОБА_5 », у якій зазначено, що вказаним ФОП проведено ремонтні роботи дизельних двигунів виробництва Ярославського моторного заводу та здійснено їх адаптацію для використання у складі газових компресорів та електрогенераторів.

Під час проведення огляду заявлених на експорт товарів встановлено розбіжність щодо експортованих виробів, зазначених у вантажно-митній декларації та фактично експортованої продукції.

Зокрема, у ході огляду двигунів, в тому числі із залученням наукового співробітника Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки ЗС України ОСОБА_6 встановлено, що заявлена продукція являє собою танкові двигуни типу «В-46». Крім того, під час огляду комплекту запасних частин до експортованих двигунів виявлено відомості одинарного комплекту ЗІП до модифікацій танкових двигунів типу «В-46», а саме «В-84», «В-84-1», «В-84А», «В-84М».

Відповідно до листа Головного представництва замовника № 4762 МО України дизельні двигуни типу «В-46» та їх модифікації застосовуються у складі танків типу «Т-72», «Т-64», самохідних гаубицях та ідентифікуються, як складові частини до наземних транспортних засобі та «компоненти» до них «спеціально призначені» або модифіковані для військового призначення та підпадають під позицію ML6а «Списку товарів військового призначення, міжнародні передачі яких підлягають державному експортному контролю».

Відповідно до відповіді Департаменту контррозвідки СБ України, до вчинення розслідуваного злочину причетний ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який займає посаду директора ТОВ «Україна Така-сервіс» (код ЄДРПОУ 23745814), який своїми діями направленими на досягнення вчинення приховування від контролюючих органів порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, які виражаються у наданні порад, вказівок та усуненням перешкод сприяв реалізації вчинюваного злочину. Також встановлено, що до своєї злочинної діяльності громадянин ОСОБА_8 залучив громадянина України ОСОБА_5 , який будучи зареєстрованим суб`єктом підприємницької діяльності надав громадянину ОСОБА_8 документи, в які були внесені завідомо неправдиві дані щодо дійсного походження та призначення дизельних двигунів, які планувалось перемітити.

В ході своєї протиправної діяльності ОСОБА_8 може використовувати приміщення, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , та у якому знаходиться ТОВ «Україна Така Сервіс». У вказаному приміщенні останній може зберігати печатки, предмети та документи, які використовувались останнім в ході здійснення експорту товарів за ВМД № 125130013/2016/446604 до Ісламської Республіки Іран з порушенням встановленого порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю, а також грошові кошти, які отримані в наслідок здійснення протиправної діяльності, предмети та документи, які використовувались для маскування дійсного походження переміщуваних виробів воєнного призначення.

Відшукуванні речі та документи знаходяться у приміщенні, яке використовує ОСОБА_8 за адресою: АДРЕСА_1 . Право власності на дане приміщення в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстроване за ОСОБА_9 .

Заслухавши думку слідчого в обґрунтування заявленого клопотання, вивчивши клопотання та дослідивши долучені до нього документи, приходжу до наступного висновку.

У відповідності до положень ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Приймаючи до уваги обставини вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування заявленого клопотання, яке відповідає вимогам ст. 234 КПК України, приходжу до висновку про наявність правових підстав для проведення обшуку в приміщенні, яке може використовувати ОСОБА_8 , яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення відомостей про вчинення кримінального правопорушення, фактичні дані яких можуть мати доказове значення в кримінальному провадженні.

Разом з тим, слідчий суддя вважає, що клопотання про проведення обшуку в частині вилучення грошових коштів здобутих злочинним шляхом не підлягає задоволенню, оскільки органом досудового розслідування, всупереч вимогам п. 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, в клопотанні зроблено загальне посилання про відшукання вказаних грошей без зазначення їх індивідуальних ознак. У випадку вилучення вказаних предметів, які орган досудового розслідування вважатиме здобутими злочинним шляхом, останній не позбавлений можливості звернутися до слідчого судді з клопотанням про їх арешт, довівши наявність обставин, визначених ч. 2 ст. 167 КПК України.

За таких обставин, клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого в особливо важливих справах Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 ,- задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку в приміщенні, яке використовує ОСОБА_8 , яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання і вилучення: документів, печаток, штампів, (зокрема ТОВ «Україна Така Сервіс», ФОП « ОСОБА_5 » та інших підприємств з ознаками фіктивності), які використовувались в ході організації експорту товарів за ВМД №125130013/2016/446604 до Ісламської Республіки Іран з порушенням встановленого порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю, можливих документальних матеріалів що свідчать про факт міжнародної передачі товарів, а також комп`ютерної техніки, носіїв інформації (флеш-карти, жорсткі диски та інші), мобільних телефонів, записних книжок або чорнових (робочих) записів, які можуть містити відомості, що можуть бути використанні як докази у даному кримінальному провадженні та вказувати на зв`язки осіб, які причетні до вчинюваного злочину, предмети та документи, які використовувались для маскування дійсного походження переміщуваних виробів воєнного призначення.

В іншій частині в задоволенні клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали тривалістю 30 днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках

Примірник 1 - в матеріали кримінального провадження.

Примірник 2 виданий старшому слідчому ОСОБА_10

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення28.11.2016
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу63643977
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/58693/16-к

Ухвала від 28.11.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Тарасюк К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні