Рішення
від 05.12.2016 по справі 757/27768/15-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/27768/15-ц

Категорія 30

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(ЗАОЧНЕ)

05 грудня 2016 року Печерський районний суд м. Києва

у складі:

головуючого судді - Писанця В.А.

при секретарі - Ясеновенко К.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Європлакат» до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, -

В С Т А Н О В И В :

У серпні 2015 року товариство з обмеженою відповідальністю «Європлакат» звернулось до суду із вказаним позовом, в якому просило стягнути з відповідача на його користь 27 570,00 грн. майнової шкоди, посилаючись на те, що 10 лютого 2015 року з вини останньої відбулась ДТП внаслідок якого було пошкоджено зупинку громадського транспорту (павільйон очікування). Згідно звіту про оцінку вартість відновлювального ремонту павільйон очікування позивача з урахуванням зносу складає 25 570,00 грн., а тому з урахуванням розміру збитку та витрат на ремонт та оплату експерта які становлять 2 000, 00 грн.

В судове засідання позивач не з'явилася, про розгляд справи повідомлялася належним чином, до суду подала заяву про розгляд справи у її відсутність, в якій також зазначила, що проти заочного порядку розгляду справи не заперечує.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про час, місце судового засідання був належним чином повідомлений, незалежно від причин, суд розглядає справу за наявністю у справі доказів у відсутність відповідача. Зі згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 224 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що 10 лютого 2015 року по Кріпосному провулку, 2/28 в м. Києві о 12 год. 00 хв. відбулась ДТП за участю автомобіля «Шевролет» д.н.з. НОМЕР_1 під керуванням ОСОБА_1 та автомобіля «Шевролет» д.н.з. НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_2 Внаслідок ДТП обидва транспортні засоби отримали механічні пошкодження та було пошкоджено зупинку громадського транспорту.

Постановою Печерського районного суду м. Києва від 12 березня 2015 року ОСОБА_1 визнано винною у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП та застосовано до нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу в сумі 36,54 грн. Також постановою встановлено, що 10 лютого 2015 року по Кріпосному провулку, 2/28 в м. Києві о 12 год. 00 хв. відбулась ДТП за участю автомобіля «Шевролет» д.н.з. НОМЕР_1 під керуванням ОСОБА_1 та автомобіля «Шевролет» д.н.з. НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_2 Внаслідок ДТП обидва транспортні засоби отримали механічні пошкодження.

За змістом частин 3, 4 статті 61 ЦПК України обставини, встановлені судовим рішенням у адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини. Постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, що набрала законної сили, є обов'язковою для суду, що розглядає справу про цивільно-правові наслідки дій особи, стосовно якої ухвалено постанову суду, з питань, чи мали місце ці дії та чи вчинені вони цією особою.

Відповідно до частини 2 статті 1187 ЦК України шкода завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (права власності, інше речове право, підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Стаття 1191 ЦК України передбачає, що особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Відповідно до загальних підстав відповідальності за завдану майнову шкоду, що визначені в статті 1166 Цивільного кодексу України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно з частиною 2 статті 22 Цивільного кодексу України збитками є: 1) втрати, яких особа зазнала у зв'язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки); 2) доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).

Згідно з висновком про оцінку вартості матеріальної шкоди завданої товариству з обмеженою відповідальністю «Європлакат» вартість матеріальної шкоди завданого володільцю, складає 25 570,00 грн.

Відповідно до частини 2 статті 1187 ЦК України шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності інше речове майно, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

За приписами статті 1194 ЦК України особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов'язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

Згідно з роз'ясненнями, які викладені в пункті 24 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 01.03.2013 року №4 «Про деякі питання застосування судами законодавства при вирішенні спорів про відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки» відповідно до ст.1194 ЦК України, особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов'язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

Відповідно до статті 88 ЦПК України, з відповідача підлягає стягненню на користь позивача документально підтверджена сплачена сума судового збору у розмірі 275, 70 грн.

Враховуючи те, що позивачу у справі внаслідок скоєння ДТП з вини відповідача завдана матеріальна шкода у розмірі 20568,08 грн., то така сума підлягає стягненню, а тому суд приходить до висновку про обґрунтованість вимог позову та його задоволення.

На підставі ст. ст. 3, 4, 10, 11, 45, 46, 60, 61, 88, 169, 209, 212-215, 224 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов товариства з обмеженою відповідальністю «Європлакат» до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Європлакат» (01103, м.Київ, бул. Дружби Народів, 14-16, корп. 5, код ЄДРПОУ 33941663) суму завданих збитків в розмірі 27 570 (двадцять сім тисяч п'ятсот сімдесят) грн. 00 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Європлакат» (01103, м.Київ, бул. Дружби Народів, 14-16, корп. 5, код ЄДРПОУ 33941663) суму сплаченого судового збору в розмірі 275 (двісті сімдесят п'ять) грн. 00 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Апеляційна скарга подається Апеляційному суду м. Києва через Печерський районний суд м. Києва.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя В.А. Писанець

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення05.12.2016
Оприлюднено26.12.2016
Номер документу63644027
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —757/27768/15-ц

Ухвала від 04.10.2017

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

Рішення від 05.12.2016

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

Рішення від 05.12.2016

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

Ухвала від 14.09.2015

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Волкова С. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні