Постанова
від 23.12.2016 по справі 820/6513/16
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд

61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

23 грудня 2016 р.                                                                                 № 820/6513/16

Харківський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Полях Н.А., розглянувши у порядку скороченого провадження в приміщенні суду в м. Харкові адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у м. Хмельницькому Головного управління ДФС у Хмельницькій області до Приватного підприємства "ПАРАДІГМА-СІ" про стягнення податкового боргу, -

                                                  В С Т А Н О В И В:

          Позивач - Державна податкова інспекція у м. Хмельницькому Головного управління ДФС у Хмельницькій області, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Приватного підприємства "ПАРАДІГМА-СІ" в якому просить суд:

- стягнути з приватного підприємства "ПАРАДІГМА-СІ" (код ЄДРПОУ 34188540) кошти в сумі 130538,75 грн., з розрахункових рахунків, відкритих у банківських установах, обслуговуючих вказаного платника податків, та за рахунок готівки, що належить платнику податків у рахунок погашення податкового боргу.

В обґрунтування заявлених вимог зазначено, що відповідач має податковий борг перед бюджетом у розмірі 130 538,75 грн., який станом на час розгляду даної справи відповідачем не сплачений. А тому підлягає стягненню у судовому порядку.

Згідно ч.4 ст.183-2 КАС України, суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до положень ч.1 статті 41 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Ухвалу суду про відкриття скороченого провадження у даній справі разом з інформацією про процесуальні права та обов'язки було надіслано на належну адресу відповідача. Зазначене поштове відправлення було отримано уповноваженим представником відповідача, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення, яке повернулося до суду 12.12.2016 року.

Таким чином, відповідач є належним чином повідомлений про наслідки неподання заперечень проти позову та необхідних документів або заяви про визнання позову до суду, з огляду на що суд, оцінивши повідомлені позивачем обставини, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відповідач - приватне підприємство "ПАРАДІГМА-СІ" (код ЄДРПОУ 34188540), як платник податків перебуває на обліку в Державній податковій інспекції у м. Хмельницькому Головного управління ДФС у Хмельницькій області (а.с. 10) .

Платником податків до ДПІ у м. Хмельницькому Головного управління ДФС у Хмельницькій області 12.02.2016 р. подано податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за 2016 р., в якій самостійно задекларовано суму річного податкового зобов'язання зі сплати орендної плати, яка підлягає сплаті до бюджету у розмірі 392 574,95 грн. (а.с. 11).

Відповідно до пункту 46.1 статті 46 Податкового кодексу України податкова декларація, розрахунок - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку. Пунктами 49.1 та 49.2 ст. 49 Податкового кодексу визначено, що податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків. Платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Згідно пункту 54.1 статті 54 Податкового кодексу крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Як зазначалося судом раніше, відповідач має податковий борг який виник внаслідок несплати в установлений строк суми грошового зобов'язання, визначеного на підставі самостійно поданої податкової декларації зі сплати земельного податку (орендна плата).

Положеннями статті 265 Податкового кодексу України визначено, що податок на майно складається з: податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; транспортного податку;. плати за землю.

Платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі (п.286.2 ст. 286 ПК України).

Положеннями ст. 285 Податкового кодексу України передбачено, що базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік.

Базовий податковий (звітний) рік починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року (для новостворених підприємств та організацій, а також у зв'язку із набуттям права власності та/або користування на нові земельні ділянки може бути меншим 12 місяців).

Пунктом 3 ст. 287 Податкового кодексу України визначено, що податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене в податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Таким чином, внаслідок несплати боржником (відповідачем) у встановлені податковим законодавством строки самостійно задекларованої та узгодженої суми податкового зобов'язання, згідно даних розрахунку сум позовних вимог (а.с. 8) та довідки про стан заборгованості (а.с. 9), відповідач має новостворений податковий борг у розмірі 130 538,75 грн.

Згідно пункту 59.1 статті 59 ПК України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. Податкова вимога може не надсилатися, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Згідно п. 59.5 ст. 59 ПК України, у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Податковим органом на адресу відповідача було надіслано податкову вимогу №1801 - 23 від 06.05.2016 року, в якій вказано загальну суму податкового боргу відповідача по справі за узгодженими грошовими зобов'язаннями, та яка станом на 05.05.2016 р. становить 32 395,01 грн., яка була направлена відповідачу проте ним з незалежних причин не отримана, про що свідчить копія конверту (а.с. 10), ним не оскаржувалася, а відтак сума є повністю узгодженою.

Відповідно до розрахунку (а.с.8), податковий борг не переривався, добровільно відповідачем не сплачений та складає 130 538,75грн.

Для підтвердження безперервності податкової заборгованості з моменту надіслання податкової вимоги позивачем надано до суду зворотній бік облікової картки платника податків за вказаний вище період.

Пунктом 20.1.34 статті 20 Податкового кодексу України встановлено, що контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Пунктом 95.1 статті 95 Податкового кодексу України передбачено, контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги (п.95.2 ст.95 ПК України).

На час розгляду справи, доказів сплати вказаної суми боргу відповідачем у добровільному порядку , матеріали справи не містять.

Відповідно до п.п.16.1.4 статті 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Податковим боргом є сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання (п.п.14.1.175 п.14.1 статті 14 Кодексу).

Беручи до уваги наведене, позовні вимоги Державної податкової інспекції у м. Хмельницькому Головного управління ДФС у Хмельницькій області до Приватного підприємства "ПАРАДІГМА-СІ" про стягнення податкового боргу розмірі 130538,75 грн. є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.256 КАС України негайно також виконуються постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження у адміністративний справах, передбачених пунктами 1, 3, 4, 5, 6 частини першої статті 183-2 КАС України..

Відповідно до частини 4 статті 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.8-14, 41, 71, 86, 94, 159, 160-163, 167, 183-2, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, –

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у м. Хмельницькому Головного управління ДФС у Хмельницькій області до Приватного підприємства "ПАРАДІГМА-СІ" про стягнення податкового боргу - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з розрахункових рахунків приватного підприємства "ПАРАДІГМА-СІ" (код ЄДРПОУ 34188540) у банках, обслуговуючих такого платника податків та за рахунок готівки, що належить платнику податків на користь Державної податкової інспекції у м. Хмельницькому Головного управління ДФС у Хмельницькій області (код ЄДРПОУ - 39564228) у рахунок погашення податкового боргу у розмірі 130538,75 грн. (сто тридцять тисяч п'ятсот тридцять вісім) грн. 75 коп.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною та підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання копії постанови.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строків для подачі апеляційної скарги, в порядку встановленому ст. 254 КАС України.

                    

Суддя                                                                                                               Полях Н.А.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.12.2016
Оприлюднено27.12.2016
Номер документу63648833
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/6513/16

Постанова від 23.12.2016

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Полях Н.А.

Ухвала від 30.11.2016

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Полях Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні