Рішення
від 13.12.2016 по справі 905/3057/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр.Науки, 5

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

13.12.2016 Справа № 905/3057/16

Господарський суд Донецької області у складі судді Бокової Ю.В.

при секретарі судового засідання Степаненко Д.І.,

розглянувши матеріали справи за позовом: Курахівської міської ради, м. Курахове

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю В«Курахівський тепличний комбінатВ» , м. Курахове

про: зобов'язання звільнити земельну ділянку від розташованих на ній комплексів будівель та споруд та повернути її у стан, придатний для використання за цільовим призначенням, -

за участю представників сторін:

від позивача: не з'явився;

від відповідача: не з'явився;

СУТЬ СПОРУ:

Позивач, Курахівська міська рада, м. Курахове, звернувся до господарського суду Донецької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю В«Курахівський тепличний комбінатВ» , м. Курахове про зобов'язання звільнити земельну ділянку від розташованих на ній комплексів будівель та споруд та повернути її у стан, придатний для використання за цільовим призначенням.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що за результатами обстеження 21.09.2015р. території комплексів будівель та споруд, які розташовані за адресою: м. Курахове, пр. Запорізький (Маяковського), 2-ж встановлено, що зазначена територія покинута, занедбана та засмічена, заросла травою та кущами. Територія не охороняється, огорожа частково зруйнована та знаходиться в незадовільному стані. Сміття не вивозиться. Комплекс будівель та споруд не експлуатується.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, у попередніх судових засіданнях підтримав позовні вимоги та просив їх задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, своєї позиції до відома суду не довів та не надав витребуваних документів, хоча про судові засідання повідомлявся належним чином шляхом своєчасного надсилання ухвали за адресою місцезнаходження, визначеною за матеріалами справи та відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, достовірність яких (відомостей) презюмується ст. 18 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", що підтверджується залученим до матеріалів справи поштовим конвертом, який було повернуто до суду з відміткою В«за закінченням терміну зберіганняВ» .

Суд вважає за можливе розглянути спір в порядку ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними в справі матеріалами, оскільки їх цілком достатньо для правильної юридичної кваліфікації спірних правовідносин, а відсутність належним чином повідомлених представників сторін у світлі приписів ст. ст. 4-3, 22, 33 та 77 цього Кодексу істотним чином не впливає на таку кваліфікацію і не перешкоджає розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши надані суду докази в порядку ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Курахівської міської ради № IV/2-23 від 22.05.2002р. розглянуто заяву гр. ОСОБА_1, який мешкає в м. Ясинувата Донецької області вул. Єсеніна, буд. 11, про надання права користування земельною ділянкою у зв'язку з придбанням комплексу будівель та споруд в м. Курахове по пр. Маяковського на підставі свідоцтва про право власності від 21.12.2001р. № 1807, за результатами якого вирішено:

узгодити вилучення у Товариства з обмеженою відповідальності АПК «Овочі України» земельну ділянку площею 30,0641 га, надану раніше для розміщення комплексу будівель та споруд в м. Курахове по пр. Маяковського.

узгодити надання гр. ОСОБА_1 в оренду, строком на п'ять років земельну ділянку площею 30,0341 га для обслуговування комплексу будівель та споруд в м. Курахове по пр. Маяковського.

В подальшому, рішенням Курахівської міської ради № 71 від 27.02.2008р. вирішено провести поділ комплексу будівель та споруд, який розташований за адресою: м. Курахове, пр. Маяковського, 2-ж на два самостійних об'єкта нерухомості з наданням уточненої поштової адреси за переліком (а.с. 19-20) та оформити і видати ОСОБА_1 свідоцтво про право приватної власності на зазначений комплекс будівель і споруд, за адресою: м. Курахове, пр. Маяковського, 2-ж та за адресою: м. Курахове, пр. Маяковського, 2-е

У 2011р. ОСОБА_1, як засновник ТОВ «Курахівський тепличний комбінат» передав майно, яке належало йому на праві власності, як майновий вклад до статутного капіталу ТОВ «Курахівський тепличний комбінат».

Листом від 15.08.2011р. № 1/4 ТОВ «Курахівський тепличний комбінат» звернулося до Курахівської міської ради з питанням оформлення права власності на комплекс будівель і споруд, що розташовані за адресами: пр. Маяковського, 2-ж та за адресою: м. Курахове, пр. Маяковського, 2-е, у зв'язку із внесенням вищевказаних об'єктів до статутного фонду товариства.

Рішенням виконавчого комітету Курахівської міської ради від 30.08.2011р. № 256 скасовано державну реєстрацію дублікатів свідоцтв про право приватної власності, виданих згідно рішення від 27.02.2008р. № 71 на нерухоме майно - комплекси будівель та споруд, що належали ОСОБА_1, та вирішено оформити і видати ТОВ «Курахівський тепличний комбінат» свідоцтва про право приватної власності на вищезазначені об'єкти нерухомого майна.

21.09.2015р. було складено акт депутатської комісії з питань охорони навколишнього природного довкілля та регулювання земельних відносин та депутатської комісії з питань комунального господарства, архітектури, будівництва, економічної політики, транспорту, розвитку малого та середнього бізнесу в присутності начальника відділу з питань житлово-комунального господарства та благоустрою міста ОСОБА_2, начальника відділу з питань регулювання земельних відносин ОСОБА_3, спеціаліста 1 категорії з питань регулювання земельних відносин ОСОБА_4, спеціаліста 1 категорії юридичного відділу ОСОБА_5

З виїздом на місце комісією було обстежено територію комплексу будівель та споруд, який розташовано за адресами: м. Курахове пр. Маяковського, 2-е та пр. Маяковського, 2-ж.

В результаті обстеження встановлено, що вищезазначена територія покинута, занедбана та засмічена, заросла травою та кущами. Територія не охороняється, огорожа частково зруйнована та знаходиться в незадовільному стані. Сміття не вивозиться. Комплекс будівель та споруд не експлуатується.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо об'єкта нерухомого майна (індексний номер 33588236 від 13.02.2015) зареєстровано право власності за ТОВ «Курахівський тепличний комбінат» (код ЄДРПОУ 37695722) на комплекс будівель та споруд за адресою: м. Курахове проспект Маяковського, 2-е.

Також у вищевказаному акті згідно інформації з Єдиного Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ТОВ «Курахівський тепличний комбінат», код ЄДРПОУ 37695722, юридична адреса: м. Курахове пр. Маяковського, будинок 2ж, перебуває на обліку в Мар'їнський ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області.

Оцінюючи матеріали справи, доводи позивача, суд виходить з наступного.

Статтями 16 Цивільного кодексу України та 20 Господарського кодексу України визначені способи захисту цивільних прав та інтересів.

Право на захист розглядається як суб'єктивне цивільне право, яке виникає у особи у разі порушення належних їй цивільних прав та інтересів, невизнання цього права або оспорювання цивільного права.

Відповідно до ст. 2 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд порушує справи за позовними заявами осіб, які звертаються до господарського суду за захистом своїх прав та охоронюваних законом інтересів, а право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених або оспорюваних прав мають особи встановлені ст.1 Господарського процесуального кодексу України.

Вирішуючи спір, господарський суд встановлює відповідність обраного позивачем способу захисту його порушеного права чи охоронювального законом інтересу.

У разі, якщо суд дійде висновку, що позивачем невірно обрано спосіб захисту він повинен відмовити в задоволенні вимог.

Статтею 15 Цивільного кодексу України передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання та на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно частини 1 статті 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Частиною 2 статті 16 Цивільного кодексу України передбачено, що способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права; визнання правочину недійсним; припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обов'язку в натурі; зміна правовідношення; припинення правовідношення; відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; відшкодування моральної (немайнової) шкоди; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Отже, суд звертає увагу на те, що під захистом права розуміється державно-примусова діяльність, спрямована на відновлення порушеного права суб'єкта правовідносин та забезпечення виконання юридичного обов'язку зобов'язаною стороною. Спосіб захисту може бути визначений як концентрований вираз змісту (суті) міри державного примусу, за допомогою якого відбувається досягнення бажаного для особи, право чи інтерес якої порушені, правового результату. Спосіб захисту втілює безпосередню мету, якої прагне досягнути суб'єкт захисту (позивач), вважаючи, що таким чином буде припинене порушення (чи оспорювання) його прав, він компенсує витрати, що виникли у зв'язку з порушенням його прав, або в інший спосіб нівелює негативні наслідки порушення його прав.

У даному випадку захист майнового права відбувається шляхом прийняття судом рішення про зобов'язання ТОВ В«Курахівський тепличний комбінатВ» звільнити земельну ділянку площею 30,0641 га, яка розташована у м. Курахове по пр. Запорізькому (Маяковського), від розташованих на ній комплексів будівель та споруд за адресою: м. Курахове, Мар'їнський район, Донецька область, пр. Запорізький (Маяковського), 2-е та пр. Запорізький (Маяковського), 2-ж, які належать ТОВ «Курахівський тепличний тепличний комбінат» на праві власності та зобов'язання ТОВ В«Курахівський тепличний комбінатВ» повернути земельну ділянку площею 30,0641 га, яка розташована у м. Курахове по пр. Запорізькому (Маяковського) у стан, придатний для використання за цільовим призначенням.

Відповідно до частини четвертої статті 41 Конституції України ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Згідно частиною першою статті 316 Цивільного кодексу України (далі по тексту - ЦК України) правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Річчю є предмет матеріального світу, щодо якого можуть виникати цивільні права та обов'язки (ст. 179 ЦК України).

До нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення (ч. 1 ст. 181 ЦК України).

Згідно чинного земельного законодавства використання землі здійснюється або на праві власності, або на праві користування земельною ділянкою.

Відповідно до статті 377 ЦК України до особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором.

Якщо договором про відчуження житлового будинку, будівлі або споруди розмір земельної ділянки не визначений, до набувача переходить право власності на ту частину земельної ділянки, яка зайнята житловим будинком, будівлею або спорудою, та на частину земельної ділянки, яка є необхідною для їх обслуговування.

Якщо житловий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, наданій у користування, то у разі їх відчуження до набувача переходить право користування тією частиною земельної ділянки, на якій вони розміщені, та частиною ділянки, яка необхідна для їх обслуговування.

Статтею 120 ЗК України встановлено, що у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об'єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення. Якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

Отже з виникненням права власності на будівлю чи споруду до власника переходить право власності або право користування земельною ділянкою на якій розташована належна йому на праві власності будівля чи споруда.

Судом встановлено, що відповідач є власником будівель та споруд за адресою: м. Курахове, Мар'їнський район, Донецька область, пр. Запорізький (Маяковського), 2-е та пр. Запорізький (Маяковського), 2-ж.

Згідно наявної в матеріалах справи інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта № 62834244 від 06.07.2016р. відповідач, ТОВ В«Курахівський тепличний комбінатВ» є власником спірного нерухомого майна (комплексу будівель та споруд, розташованого за адресою: Донецька область, Мар'їнський район, м. Курахове, пр. Маяковського, 2-е та 2-ж) на підставі свідоцтва про право власності від 06.09.2011р., виданого Курахівською міською радою.

Суд зазначає, що саме статус відповідача, як власника нерухомості (нежитлових будівель та споруд), в силу ст.377 ЦК України, ч.1 ст.120 Земельного кодексу України, гарантував йому безумовне право на перехід прав на земельну ділянку на якій вони розташовані, в даному випадку, шляхом укладання договору оренди.

Отже, відповідач має законодавчо визначене право на земельну ділянку, на якій розташована його будівля.

Таким чином, приймаючи до уваги, що на спірній земельній ділянці розташований об'єкт нерухомості, який належить відповідачу на праві власності, відтак, враховуючи норми ч. 3 ст. 41 Конституції України, ст.ст. 321, 377 ЦК України та ст. 120 ЗК України, за умови задоволення позову призведе до порушення права власності відповідача .

Також суд звертає увагу на те, що позивачем обраний спосіб захисту як зобов'язання звільнити земельну ділянку від розташованих на ній комплексів будівель та споруд та повернути її у стан, придатний для використання за цільовим призначенням є наслідком самовільного зайняття земельної ділянки.

Приймаючи до уваги вищевикладене господарський суд дійшов висновку, що в діях відповідача відсутнє самовільне зайняття спірної земельної ділянки, оскільки виходячи із приписів ст. 377 ЦК України, ст. 120 ЗК України відповідач, ставши власником будівлі, набув право користування земельною ділянкою на якій розташована належна йому на праві власності будівля чи споруда, та відповідно, дійшов висновку про відсутність підстав для зобов'язання ТОВ В«Курахівський тепличний комбінатВ» повернути земельну ділянку площею 30,0641 га, яка розташована у м. Курахове по пр. Запорізькому (Маяковського) у стан, придатний для використання за цільовим призначенням.

З іншого боку, суд зазначає, що в силу приписів ст. ст. 13, 319, 322 Цивільного кодексу України у відповідача існує тягар утримання майна, та недопущення зловживання своїм правом власності.

Тому, саме з цих підстав законодавчо зобов'язальних вимог позивачу належить реалізувати право на захист інтересів територіальної громади.

В тому числі, суд враховує, під час розгляду справи, мотивами звернення до суду, окрім іншого, було й необхідність використання земельної ділянки для інтересів територіальної громади в інших цілях, але, у цьому випадку, такі дії вчинюються через вимоги ч. 3 ст. 321 Цивільного кодексу України,

Відповідно до ст.ст. 33, 34 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Згідно ст. 43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

Судовий збір покладається на позивача, згідно ст.ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 1, 2, 22, 33, 43, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

У задоволенні позовних вимог Курахівської міської ради, м. Курахове до міська рада, м. Курахове, звернувся до господарського суду Донецької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю В«Курахівський тепличний комбінатВ» , м. Курахове про зобов'язання звільнити земельну ділянку від розташованих на ній комплексів будівель та споруд та повернути її у стан, придатний для використання за цільовим призначенням - відмовити.

У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Рішення може бути оскаржено в Донецький апеляційний господарський суд згідно розділу XII ГПК України.

Повний текст рішення підписаний 19.12.2016 р.

Суддя Ю.В. Бокова

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення13.12.2016
Оприлюднено28.12.2016
Номер документу63656589
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/3057/16

Рішення від 13.12.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.В. Бокова

Ухвала від 16.11.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.В. Бокова

Ухвала від 31.10.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.В. Бокова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні