Ухвала
від 12.02.2014 по справі 5024/874/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

"12" лютого 2014 р. справа № 5024/874/2012

Господарський суд Херсонської області у складі судді Сулімовської М. Б., при секретарі Шикаловій В. О., розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу кредитора товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова Компанія "Приватні інвестиції" на дії (бездіяльність) ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Протасової О. М. у справі

за заявою: товариства з обмеженою відповідальністю "Автомир Вінниця", м. Очаків Миколаївської області

до боржника: товариства з обмеженою відповідальністю "Автомир-Херсон", м. Херсон

про банкрутство

за участю представників:

від ТОВ "Фінансова компанія "Приватні інвестиції": Троцан Є. Ю., представник, довіреність № 028 від 10.05.2012р. (паспорт серії МР № 375089 виданий Білозерським РС УДМС України в Херсонській області від 29.08.2012р.);

від ТОВ "Факторингова компанія "Омега": Бойко Н. Р. (паспорт серії НОМЕР_1, виданий Самбірським МРВ УМВС України у Львовській області 06.05.2005р.), довіреність б/н від 04.12.2013р.;

за участю ліквідатора боржника Протасової О. М. (паспорт серії НОМЕР_2 виданий Центральним РВ ММУ УМВС України в Миколаївській області 25.06.2004 р.), свідоцтво № 1451 від 08.07.2013р.

встановив:

Постановою господарського суду Херсонської області від 17.01.2013р. боржника товариство з обмеженою відповідальністю "Автомир-Херсон" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором боржника призначено арбітражного керуючого Протасову Ольгу Михайлівну, яку зобов`язано здійснити ліквідаційну процедуру банкрута і забезпечити виконання вимог, передбачених ст.ст.25-32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", звіт і ліквідаційний баланс по готовності подати до суду.

13.11.2013р. зі скаргою на дії (бездіяльність) ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Протасової О. М. звернувся кредитор ТОВ "Фінансова Компанія "Приватні інвестиції".

Ухвалою суду від 14.11.2013р. скаргу кредитора товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова Компанія "Приватні інвестиції" на дії (бездіяльність) ліквідатора боржника було призначено до розгляду та зобов`язано скаржника та ліквідатора надати суду необхідні докази по справі.

Ухвалою суду від 12.12.2013р., з метою отримання необхідних доказів по справі, розгляд справи було відкладено.

13.12.2013р. до суду надійшла заява ТОВ "Фінансова компанія "Приватні інвестиції" про заміну кредитора його процесуальним правонаступником - ТОВ "Факторингова компанія "Омега".

В судовому засіданні 16.01.2014р. представником ТОВ "Факторингова компанія "Омега" було подано до суду заяву про заміну кредитора його процесуальним правонаступником.

Ухвалами суду від 16.01.2014р. та 30.01.2014р., у зв'язку із неявкою ліквідатора ТОВ "Автомир-Херсон" в судове засідання, з метою отримання необхідних документів по справі, розгляд справи було відкладено та зобов'язано сторони і ліквідатора боржника надати додаткові докази та пояснення.

В судове засідання 12.02.2014р. представники кредитора ТОВ "Фінансова компанія "Приватні інвестиції", ТОВ "Факторингова компанія "Омега" та ліквідатор банкрута прибули.

До початку судового засідання від учасників провадження надійшли до суду наступні документи: від ТОВ "Фінансова компанія "Приватні інвестиції" - уточнення до заяви про заміну сторони правонаступником; від ТОВ "Факторингова компанія "Омега" - уточнена заява про заміну кредитора правонаступником, Витяги про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна, копія довідки, виданої ТОВ "Фінансова компанія "Приватні інвестиції", про отримання від ТОВ "Факторингова компанія "Омега" грошових коштів відповідно до договору факторингу № 12/О від 11.10.2013р.; від ліквідатора банкрута Протасової О. М. - проміжний звіт ліквідатора ТОВ "Автомир-Херсон" про проведену в ході ліквідаційної процедури роботу, відзив на заяву ТОВ "Факторингова компанія "Омега" про внесення змін до реєстру вимог кредиторів.

Представники кредитора ТОВ "Фінансова компанія "Приватні інвестиції" та ТОВ "Факторингова компанія "Омега" підтримали клопотання про заміну сторони у справі.

Ліквідатор боржника не заперечує проти здійснення заміни кредитора ТОВ "Фінансова компанія "Приватні інвестиції" його процесуальним правонаступником ТОВ "Факторингова компанія "Омега".

Заслухавши присутніх в судовому засіданні представників учасників провадження, дослідивши матеріали справи та клопотання про заміну кредитора товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Приватні інвестиції" його процесуальним правонаступником з урахуванням їх уточнень, суд дійшов наступних висновків.

Згідно ухвали господарського суду Херсонської області в даній справі від 04.12.2012р., вимоги ТОВ "Фінансова компанія "Приватні інвестиції" до ТОВ "Автомир-Херсон" були визнані судом в розмірі 7496186 грн. 08 коп. та віднесені до першої черги задоволення вимог кредиторів як такі, що забезпечені заставою майна боржника.

Як свідчать матеріали справи, 11 жовтня 2013 року між товариством з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Приватні інвестиції" (клієнт за договорами факторингу, кредитор у справі) та товариством з обмеженою відповідальністю "Факторингова компанія "Омега" (фактор за договорами факторингу) було укладено договори факторингу №№4/О, 5/О, 12/О, відповідно до яких до ТОВ "Факторингова компанія "Омега" перейшли права вимоги до боржника товариства з обмеженою відповідальністю "Автомир-Херсон" на загальну суму 7173715 грн. 31 коп.

За умовами укладених між сторонами договорів факторингу права вимоги від клієнта до фактора переходять у день оплати фактором повної суми, передбаченої умовами договорів.

Матеріалами справи, а саме довідками товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Приватні інвестиції", підтверджено факт отримання в повному обсязі грошових коштів від товариства з обмеженою відповідальністю "Факторингова компанія "Омега" в розмірі, передбаченому умовами вищенаведених договорів факторингу.

Крім цього, 19.11.2013р. між товариством з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Приватні інвестиції" та товариством з обмеженою відповідальністю "Факторингова компанія "Омега" було укладено договір про відступлення прав вимоги за договором іпотеки від 28.10.2009р. На підставі договору про відступлення прав за договором іпотеки, 19.11.2013р. в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстровані відповідні зміни до відомостей про державну реєстрацію іпотеки та обтяження Предмета іпотеки, змінено іпотекодержателя та особу, в інтересах якої встановлено обтяження, на нового кредитора - ТОВ "Факторингова компанія "Омега", що підтверджено витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію обтяження №13043517 від 19.11.2013р.

Також, відповідно до умов договорів факторингу, було внесено відповідні зміни щодо обтяжувача в Державний реєстр обтяжень рухомого майна, що підтверджено витягами про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна №42639878 від 25.11.2013р. та №42639923 від 25.11.2013р.

Згідно з ч. 1 ст. 510 ЦК України сторонами у зобов'язанні є боржник і кредитор.

Відповідно до приписів ст. 512 ЦК України кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Статтею 514 ЦК України передбачено, що до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 1077 ЦК України визначено, що за договором факторингу (фінансування під відступлення права грошової вимоги) одна сторона (фактор) передає або зобов'язується передати грошові кошти в розпорядження другої сторони (клієнта) за плату (у будь-який передбачений договором спосіб), а клієнт відступає або зобов'язується відступити факторові своє право грошової вимоги до третьої особи (боржника). Клієнт може відступити факторові свою грошову вимогу до боржника з метою забезпечення виконання зобов'язання клієнта перед фактором. Зобов'язання фактора за договором факторингу може передбачати надання клієнтові послуг, пов'язаних із грошовою вимогою, право якої він відступає.

За правилами статті 25 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Абзацами 2, 3 п. 1.4 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року № 18 "Про деякі питання практики застосування ГПК України судами першої інстанції" визначено, що ст. 25 ГПК України передбачено процесуальне правонаступництво у зв'язку не лише зі смертю (оголошенням померлою) фізичної особи та реорганізацією суб'єкта господарювання, а й в інших передбачених законом випадках, у тому числі заміни кредитора або боржника у зобов'язанні (статті відповідно 512 і 520 ЦК України). Процесуальне правонаступництво в розумінні цієї норми ГПК України допускається на будь-якій стадії судового процесу і здійснюється господарським судом без виклику сторін у справі, якщо їх явка не зумовлена необхідністю з'ясування судом тих чи інших обставин.

Отже, наведені процесуальні норми зобов'язують суд здійснити на будь-якій стадії судового процесу процесуальне правонаступництво, зокрема, зумовлене заміною кредитора в зобов'язанні.

За вказаних обставин, враховуючи викладені вище норми, суд задовольняє подані клопотання та здійснює заміну кредитора ТОВ "Фінансова компанія "Приватні інвестиції" його процесуальним правонаступником - ТОВ "Факторингова компанія "Омега".

Задовольняючи вищенаведені клопотання, з урахуванням визнаних за первісним кредитором кредиторських вимог в загальній сумі 7496186 грн. 08 коп., з огляду на те, що ТОВ "Фінансова компанія "Приватні інвестиції" відступило новому кредитору грошові вимоги до банкрута частково в сумі 7173715 грн. 31 коп., господарський суд визнає товариство з обмеженою відповідальністю "Факторингова компанія "Омега" кредитором у даній справі в межах відступленої за договорами факторингу сумі - 7173715 грн. 31 коп. із віднесенням до першої черги задоволення. При цьому, вимоги кредитора товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Приватні інвестиції" в сумі 322470 грн. 77 коп. підлягають включенню в реєстр вимог кредиторів із віднесенням до четвертої черги як такі, що не забезпечені заставою майна боржника.

Крім цього, в судовому засіданні представником ТОВ "Фінансова компанія "Приватні інвестиції" підтримано скаргу на дії (бездіяльність) ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Протасової О.М.

Ліквідатор ТОВ "Автомир-Херсон" проти доводів, викладених в скарзі на її дії заперечила, проінформувала суд про проведену в ході ліквідаційної процедури роботу.

Заслухавши присутніх в судовому засіданні представників учасників провадження, дослідивши матеріали справи, суд, з метою отримання додаткових доказів, дійшов висновку про необхідність відкладення розгляду скарги на дії (бездіяльність) ліквідатора банкрута на іншу дату.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.24 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. ст. 25, 77, 86 ГПК України, суд -

ухвалив:

1. Клопотання ТОВ "Фінансова компанія "Приватні інвестиції" та ТОВ "Факторингова компанія "Омега" про заміну кредитора його процесуальним правонаступником у справі задовольнити.

2. Здійснити заміну кредитора ТОВ "Фінансова компанія "Приватні інвестиції" його процесуальним правонаступником - ТОВ "Факторингова компанія "Омега" (код ЄДРПОУ 38103811, адреса: 01103, м.Київ, бульвар Дружби народів, буд. 18/7) в частині кредиторських вимог в сумі 7173715 грн. 31 коп., що забезпечені заставою майна банкрута.

3. Зобов'язати ліквідатора боржника арбітражного керуючого Протасову О.М. внести відповідні зміни до реєстру вимог кредиторів та включити вимоги ТОВ "Факторингова компанія "Омега" до реєстру вимог кредиторів в сумі 7173715 грн. 31 коп. із віднесенням їх до першої черги задоволення; вимоги товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Приватні інвестиції" в сумі 322470 грн. 77 коп. включити в реєстр вимог кредиторів в четверту чергу як такі, що не забезпечені заставою майна боржника.

4. Розгляд скарги на дії (бездіяльність) ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Протасової О.М. відкласти.

5. Призначити розгляд справи на "26" лютого 2014 р. об 11:00 за адресою: м. Херсон, вул. Горького, 18, зал судових засідань № 318

6. Участь в судовому засіданні представника скаржника та ліквідатора боржника визнати обов`язковою.

7. Зобов'язати ліквідатора боржника арбітражного керуючого Протасову О.М. до 25.02.2014р. надати суду: докази вжитих в ході ліквідаційної процедури заходів; докази звітування перед комітетом кредиторів щодо проведеної роботи; відзив на скаргу кредитора на дії (бездіяльність) ліквідатора, обґрунтований належними доказами.

8. Ухвалу направити учасникам провадження.

Суддя М.Б. Сулімовська

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення12.02.2014
Оприлюднено28.12.2016
Номер документу63672801
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5024/874/2012

Ухвала від 14.11.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 15.01.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

Ухвала від 16.12.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

Ухвала від 13.10.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

Ухвала від 10.04.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 12.02.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 28.05.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

Ухвала від 13.03.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 26.02.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 30.01.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні