Ухвала
від 19.12.2016 по справі 757/62201/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/62201/16-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 грудня 2016 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

слідчого ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві клопотання старшого слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Печерському районі Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури №6 м. Києва ОСОБА_4 , про арешт майна, -

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий управління фінансових розслідувань ДПІ у Печерському районі Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_3 за погодженням з процесуальним керівником прокурором Київської місцевої прокуратури №6 м. Києва ОСОБА_4 звернулась до слідчого судді із клопотанням про арешт вилученого майна в приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- договір про надання матеріальних послуг від 30.06.2014 року на 2 арк., протокол допиту свідка від 10.06.2014 року гр. ОСОБА_5 на 6 арк., меморандум про взаєморозуміння від 09.11.2016 на 3 арк., печатку нерезидента ENTEX L.L.C. (A Oklahoma Limited Liability Company SEAL), реєстраційні та установчі документи нерезидента ENTEX L.L.C. (A Oklahoma Limited Liability Company SEAL) на 21 арк.

Обґрунтовуючи клопотання, слідчий зазначає, що в провадженні Слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві знаходяться матеріали досудового розслідування внесеного 07 грудня 2016 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №32016100060000141, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що директор та головний бухгалтер ТОВ «Торгова Група «Юкрайна» (код 40155083) ОСОБА_6 , діючи спільно з іншими особами, при придбанні та реалізації підакцизних товарів в адресу ТОВ «Барроуз Груп» (код 40548691), ТОВ «Дивитис» (код 40452910), ТОВ «Далтер Груп» (код 40109880), ТОВ «Мілос Прайм» (код 39988529), ТОВ «Дейліс Груп» (код 39618503), ТОВ «Янекс Буд» (код 39265844), ТОВ "Марселл" (код 40626381), ТОВ "Вилден" (код 40557732) та ТОВ «Ельмундо» (код 39295219) ухилились від сплати акцизного податку на загальну суму 3 552 831,99 грн., що є особливо великим розміром.

Так, службові особи ТОВ «ТГ «Юкрайна» протягом 2016 року придбали сигарети різних марок, частину з яких реалізовано в адресу ТОВ "Експрес тобако трейд" (код 39435132), ТОВ "Укрресурстрейд" (код 38005796) та ТОВ "Артерія Груп" (код 34586069), які здійснюють продаж придбаних сигарет через мережу торгівельних магазинів, розташованих на території м. Києва та Київської області.

Переважну більшість товару у вигляді сигарет з фільтром, службові особи ТОВ «ТГ «Юкрайна» реалізували кінцевим споживачам, через мережу підконтрольних торгівельних магазинів (кіоски), які використовуються ТОВ "Експрес тобако трейд", ТОВ "Укрресурстрейд" та ТОВ "Артерія Груп" за готівкові кошти, не обліковуючи їх через касові апарати або фіскальні реєстратори.

Проте, службові особи ТОВ «ТГ «Юкрайна» з метою ухилення від сплати податків, діючи спільно з іншими особами, документально відобразили продаж сигарет, які були продані за готівкові кошти через торгівельні магазини (кіоски), в адресу підприємств з ознаками «фіктивності», зокрема ТОВ «Барроуз Груп», ТОВ «Дивитис», ТОВ «Далтер Груп», ТОВ «Мілос Прайм», ТОВ «Дейліс Груп», ТОВ «Янекс Буд», ТОВ «Марселл», ТОВ «Вилден» та ТОВ «Ельмундо».

В подальшому зазначені вище підприємства, маніпулюючи податковою звітністю, документально відображають реалізацію в адресу діючих суб`єктів підприємницької діяльності іншу групу товарів, робіт, послуг діяльність яких не пов`язана із торгівлею сигаретами.

Разом з цим, службові особи ТОВ «ТГ «Юкрайна» достеменно усвідомлюючи що ТМЦ в адресу ТОВ «Барроуз Груп», ТОВ «Дивитис», ТОВ «Далтер Груп», ТОВ «Мілос Прайм», ТОВ «Дейліс Груп», ТОВ «Янекс Буд», ТОВ «Марселл», ТОВ «Вилден» та ТОВ «Ельмундо» не поставляли, а фактично здійснили продаж сигарет через торгівельні точки за готівкові кошти, використали первинні документи, в яких містяться завідомо неправдиві відомості, шляхом відображення їх в бухгалтерському та податковому обліку підприємства, що надало можливість безпідставно формувати податковий кредит з ПДВ та валові витрати та не сплачувати акцизний податок.

Окрім, того встановлено що в торгових кіосках, які є об`єктом оподаткування ТОВ «Експрес тобако трейд» (код 39435132) та ТОВ «Укрресурстрейд» (код 38005796) здійснюється продаж тютюнових виробів ТОВ «ТГ «Юкрайна», ТОВ «Експрес тобако трейд» та ТОВ «Укрресурстрейд». В подальшому службові особи ТОВ «ТГ «Юкрайна», діючи спільно з іншими особами, з метою ухилення від сплати акцизного збору, підроблювали оригінальну інформацію денного Z Звіту з підконтрольних торговельних кіосків, дані якого вносили у фіскальну пам`ять, центрального серверу ДФС України.

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також встановлення та вилучення документів, які підтверджують протиправні дії службових осіб ТОВ «ТГ «Юкрайна», ТОВ «Експрес тобако трейд» та ТОВ «Укрресурстрейд», 13.12.2016 року на підставі ухвали Печерського районного суду м. Києва від 08.12.2016, проведено обшук в приміщенні за адресою: за адресою: АДРЕСА_1 .

В ході проведення обшуку в приміщенні за адресою: за адресою: АДРЕСА_1 вилучено чорнові записи, а також документи та печатка, яка має значення для досудового розслідування, а саме: договір про надання матеріальних послуг від 30.06.2014 року на 2 арк., протокол допиту свідка від 10.06.2014 року гр.. ОСОБА_5 на 6 арк., меморандум про взаєморозуміння від 09.11.2016 на 3 арк., печатку нерезидента ENTEX L.L.C. (A Oklahoma Limited Liability Company SEAL), реєстраційні та установчі документи нерезидента ENTEX L.L.C. (A Oklahoma Limited Liability Company SEAL) на 21 арк.

У слідства є підстави вважати, що документи та предмети, які вилучені в даному приміщенні можуть бути пов`язані із легалізацією грошових коштів здобутих злочинним шляхом, та щодо яких є підстави вважати, що на них було спрямоване кримінальне правопорушення.

Підставою для арешту майна в даному кримінальному провадженню є позбавлення службових осіб ТОВ «ТГ «Юкрайна», ТОВ «Експрес тобако трейд» та ТОВ «Укрресурстрейд», розпоряджатися та користуватися майном, оскільки майно, яке вилучено в ході обшуку в приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , є доказом вчинення злочину у кримінальному провадженні № 32016100060000141.

Завданням арешту майна в даному кримінальному провадженні № 32016100060000141 є запобігання можливості службовим особам ТОВ «ТГ «Юкрайна», ТОВ «Експрес тобако трейд» та ТОВ «Укрресурстрейд», або представникам підприємств приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження документів, майна на яке було спрямоване кримінальне правопорушення.

Постановою старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі у м. Києві ОСОБА_3 від 13.12.2016 р. документи, які вилучені за адресою: АДРЕСА_1 в даному кримінальному провадженні визнані речовими доказами.

Слідство вважає, що з метою належного зберігання доказів вчинення злочину виникла необхідність у накладені арешту на вищевказане майно.

В судовому засідання слідчий клопотання підтримала повністю, посилаючись на викладене в ньому, просила задовольнити.

Представники власників майна в судове засідання не з`явилися, відповідних заяв на адресу суду не направили.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя надходить до наступних висновків.

Відповідно до ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Частиною 2 ст. 170 КПК України визначено, що арешт майна допускається з метою 1) забезпечення збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Статтею 98 КПК України, визначено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Постановою старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі у м. Києві ОСОБА_3 від 13.12.2016, договір про надання матеріальних послуг від 30.06.2014 року на 2 арк., протокол допиту свідка від 10.06.2014 року гр. ОСОБА_5 на 6 арк., меморандум про взаєморозуміння від 09.11.2016 на 3 арк., печатку нерезидента ENTEX L.L.C. (A Oklahoma Limited Liability Company SEAL), реєстраційні та установчі документи нерезидента ENTEX L.L.C. (A Oklahoma Limited Liability Company SEAL) на 21 арк. визнані речовими доказами в кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Враховуючи викладене, те, що наявні достатні підстави вважати, що майно на яке слідчий просить накласти арешт, відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України, тобто є доказом злочину, може бути використане як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, слідчий суддя вважає наявними підстави для накладення арешту на вилучене майно з метою збереження речових доказів, оскільки слідчим доведено, що у разі незастосування такого заходу забезпечення існують ризики приховування, знищення, зникнення цього майна.

Також слідчий суддя вважає, що в даному випадку таке обмеження є розумним та співмірним завданням кримінального провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.170-173, 175, 309, 372, 392, 532 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на майно, вилучене в приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- договір про надання матеріальних послуг від 30.06.2014 року на 2 арк., протокол допиту свідка від 10.06.2014 року гр. ОСОБА_5 на 6 арк., меморандум про взаєморозуміння від 09.11.2016 на 3 арк., печатку нерезидента ENTEX L.L.C. (A Oklahoma Limited Liability Company SEAL), реєстраційні та установчі документи нерезидента ENTEX L.L.C. (A Oklahoma Limited Liability Company SEAL) на 21 арк., - шляхом заборони відчуження, розпорядження іншим чином, та користування означеним майном.

Підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Ухвала підлягає негайному виконанню слідчим.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.12.2016
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу63686403
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —757/62201/16-к

Ухвала від 19.12.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні