Рішення
від 22.12.2016 по справі 905/2056/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

22.12.2016 Справа № 905/2056/16

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна компанія "Гроуф капітал", м.Донецьк

до Публічного акціонерного товариства "Універсал банк", м.Київ

Будьонівського районного відділу державної виконавчої служби у місті Донецьку Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, Краматорськ, Донецька область

про зобов'язання вчинити певні дії

Колегія суддів у складі:

Головуючого судді Говоруна О.В.,

суддів Бокової Ю.В., Харакоза К.С.

Представники:

від позивача - не з'явився;

від відповідача 1 - не з'явився;

від відповідача 2- не з'явився.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна компанія "Гроуф капітал" (далі - позивач) звернулось до господарського суду Донецької області з позовом до Публічного акціонерного товариства "Універсал банк" (далі - відповідач 1) про зняття обтяжень накладених на нерухоме майно.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилався на те, що за результатами проведення прилюдних торгів з реалізації предмета іпотеки 04.04.2014 ним було придбано нерухоме майно, а саме: однокімнатну квартиру № 26, розташованої за адресою: м.Донецьк, вул.230-ої Стрілецької дивізії, буд.14. Станом на час пред'явлення позову до суду, відповідач1 не звернувся до державного реєстратора з заявою про припинення обтяжень, що перешкоджає позивачу у реалізації ним своїх прав як власника.

08.09.2016 до суду позивачем була подана заява про зміну предмету позову, відповідно до якої, позивач просить зобов'язати відповідача1 звернутись до державного реєстратора з заявою про зняття обтяжень. Враховуючи, що позивачем заяву про зміну предмету позову було подано до початку розгляду справи по суті, суд приймає зазначену заяву.

Ухвалою суду від 01.11.2016 до участі у справі залучено іншого відповідача - Будьонівський районний відділ державної виконавчої служби міста Донецьк Головного територіального управління юстиції у Донецькій області (далі-відповідач2) та зобов'язано Будьонівський районний відділ державної виконавчої служби міста Донецьк Головного територіального управління юстиції у Донецькій області надати відзив на позов та пояснення щодо звернення державного виконавця з заявою про державну реєстрацію припинення іпотеки відносно майна, яке було реалізоване на прилюдних торгах 27 березня 2014 року, а саме: однокімнатної квартири № 26, розташованої за адресою: м.Донецьк, вул. 230-ої Стрілецької дивізії, буд.15 (протокол № 0514072-2 від 27.03.2014, акт про проведення прилюдних торгів з реалізації предмету іпотеки затверджений начальником відділу Державної виконавчої служби Будьонівського районного управління юстиції у м.Донецьк 04.04.2014).

Відповідач 1 надав відзив на позов, в якому заперечує щодо задоволення позовних вимог, посилаючись на те, що відповідно до ч.9 ст.16 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень", у разі придбання за результатом прилюдних торгів нерухомого майна, що є предметом іпотеки, державна реєстрація припинення іпотеки проводиться на підставі заяви державного виконавця, в зв'язку з чим позивач звернувся до неналежного відповідача.

Відповідач 2 у судове засідання не з'явився, відзив на позов не надав, про місце, дату та час розгляду справи був повідомлений належним чином, про причини неявки суду не повідомив, тому справу, на підставі ст.75 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Суд, дослідивши письмові докази у судовому засіданні, встановив наступні факти та відповідні ним правовідносини.

Згідно з протоколом № 0514072-2 проведення прилюдних торгів по реалізації арештованого нерухомого майна, що є предметом іпотеки, та належить ОСОБА_1 (дата проведення - 27.03.2014, найменування лота - однокімнатна квартира, загальною площею 37кв.м, житловою площею 18,5 кв.м, місцезнаходження лота - АДРЕСА_1), переможцем оголошено Товариство з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна компанія "Гроуф капітал" (а.с.15).

Відповідно до платіжних доручень № 18, 19 від 27.03.2014 позивач сплатив кошти за придбане нерухоме майно в сумі 11930грн та 102120грн відповідно. Сума гарантійного внеску в розмірі 5950грн визначена частиною оплати переможцем прилюдних торгів майна і залишається спеціалізованій організації в рахунок наданих нею послуг з реалізації цього майна, про що зазначено в протоколі №0514072-2 (а.с.15,16).

Згідно акту про проведені прилюдні торги з реалізації предмета іпотеки від 04.04.2014, затвердженого начальником Відділу державної виконавчої служби Будьонівського районного управління юстиції у м.Донецьку, переможцем з реалізації предмета іпотеки, а саме однокімнатної квартири № 26, яка розташована за адресою: м.Донецьк, вул.230-ої Стрілецької дивізії, буд.15 визнано позивача (а.с.17).

08.04.2014 приватним нотаріусом Донецького міського нотаріального округу ОСОБА_2 було видано свідоцтво, яким посвідчено що позивачу належить на праві власності майно, що складається з однокімнатної квартири, загальною площею - 37,0 кв.м, житловою площею 18,5 кв.м, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.18).

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 08.04.2014, право власності на однокімнатну квартиру № 26 м.Донецьк , вул.230-0ї Стрілецької дивізії, буд.15 зареєстровано в електронному реєстрі прав власності на нерухоме майно за позивачем (а.с.19).

Згідно з інформаційною довідкою з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна від 11.02.2016 № 53034534, щодо квартири № 26, яка знаходиться за адресою: м.Донецьк, вул.230-0ї Стрілецької дивізії, буд.15, 26.06.2008 внесено запис про іпотеку №5270937 та запис про обтяження №5270892. Підстави виникнення іпотеки - договір іпотеки, серія та номер - 1899 від 26.06.2008, посвідченого приватним нотаріусом Донецького міського нотаріального округу ОСОБА_3 Підстава виникнення обтяження - договір застави, серія та номер - 1899 від 26.06.2008, посвідченого приватним нотаріусом Донецького міського нотаріального округу ОСОБА_3 Іпотекодавець - ОСОБА_1, іпотекодержатель ПАТ "Універсал Банк" (21-22).

Відповідно до ст.41 Конституції України, а також ч. ч.1, 2 ст. 319 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) кожен володіє, користується та розпоряджається своєю власністю на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Згідно з ч.1 ст.316 ЦК України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Зміст права власності, відповідно до ст.317 ЦК України, становлять три складові - право володіння, користування та розпорядження своїм майном. Володіння майном - це юридично закріплена можливість фактично мати майно, впливати на нього в будь-який момент, здійснювати щодо такого майна свою волю. Право користування полягає в юридично закріпленій можливості власника використовувати корисні якості майна для себе, мати з цього певну користь та вигоду. Право розпорядження - це можливість власника установлювати, змінювати та припиняти юридичне існування майна.

Відповідно до ч.1 ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Згідно з ч.1 ст.321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ч.1 ст.4 Закону України "Про іпотеку", обтяження нерухомого майна іпотекою підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Згідно з ст.17 Закону України "Про іпотеку", іпотека припиняється у разі реалізації предмета іпотеки відповідно до цього закону. Відомості про припинення іпотеки підлягають державній реєстрації у встановленому законодавством порядку.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.2 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Згідно з ч.9 ст.16 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (в редакції, що діяла на час реалізації нерухомого майна на прилюдних торгах), державна реєстрація припинення іпотеки, обтяження проводиться на підставі заяви обтяжувача, яку він зобов'язаний подати протягом п'яти робочих днів з дня припинення іпотеки, обтяження самостійно або на письмову вимогу боржника чи іншої особи, права якої порушено через наявність таких реєстраційних записів. У разі придбання (передачі) за результатом прилюдних торгів (аукціонів) нерухомого майна, що є предметом іпотеки, державна реєстрація припинення іпотеки проводиться на підставі заяви

державного виконавця.

Ухвалами господарського суду Донецької області від 01.11.2016 та від 23.11.2016 було зобов'язано Будьоннівський районний відділ державної виконавчої служби міста Донецьк Головного територіального управління юстиції у Донецькій області надати, зокрема, письмові пояснення щодо звернення державного виконавця з заявою про державну реєстрацію припинення іпотеки відносно майна, яке було реалізоване на прилюдних торгах 27 березня 2014 року, а саме: однокімнатної квартири № 26, розташованої за адресою: м.Донецьк, вул. 230-ої Стрілецької дивізії, буд.15 (протокол № 0514072-2 від 27.03.2014, акт про проведення прилюдних торгів з реалізації предмету іпотеки затверджений начальником відділу Державної виконавчої служби Будьонівського районного управління юстиції у м.Донецьк 04.04.2014).

Вимоги зазначених ухвал відповідачем 2 виконані не були. Відповідачем 2 не надано доказів звернення державного виконавця з заявою про державну реєстрацію припинення іпотеки нерухомого майна, яке було реалізоване на прилюдних торгах 27.03.2014, а саме: однокімнатної квартири № 26, яка розташована за адресою: м.Донецьк, вул.230-ої Стрілецької дивізії, буд.15.

Виходячи з вищевикладеного, проаналізувавши норми законодавства, суд приходить до висновку, що саме на державного виконавця покладений обов'язок звернення з заявою про державну реєстрацію припинення іпотеки, у разі придбання за результатом прилюдних торгів нерухомого майна, що є предметом іпотеки.

Суд вважає, що ухилення відповідача 2 від виконання обов'язкових в силу вищезазначених норм законодавства дій, порушує права власника на майно, а тому суд визнає обґрунтованим позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна компанія "Гроуф капітал" та зобов'язує відповідача 2 подати до державного реєстратора заяви про зняття обтяження (іпотеки) та зняття обтяження (заборона на нерухоме майно).

Враховуючи зазначене, суд відмовляє у задоволенні позовних вимог до Публічного акціонерного товариства "Універсал Банк".

Відповідно до ст.33 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Водночас, судом зазначається, що, на підставі ст.38 ГПК України, господарський суд витребовує докази за наявності відповідного клопотання, у разі неможливості самостійно надати докази сторонами.

Відповідно до ч.1 ст.43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

За таких обставин, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню повністю.

Судові витрати розподілити відповідно до ст. 49 ГПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 82 - 85 ГПК України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Зобов'язати Будьонівський районний відділ державної виконавчої служби у місті Донецьку Головного територіального управління юстиції у Донецькій області (84333, Донецька обл., місто Краматорськ, вул. Академічна, будинок 20, ідентифікаційний код юридичної особи - 35035938) подати державному реєстратору заяву про зняття обтяження (іпотеки) номер запису про іпотеку 5270937 від 26.06.2008, з однокімнатної квартири № 26, яка розташована за адресою: м.Донецьк, вул.230-ої Стрілецької дивізії, буд.15, яке накладено приватним нотаріусом Донецького міського нотаріального округу ОСОБА_3 на підставі договору іпотеки, серія та номер 1899 від 26.06.2008 в інтересах Публічного акціонерного товариства "Універсал Банк".

Зобов'язати Будьонівський районний відділ державної виконавчої служби у місті Донецьку Головного територіального управління юстиції у Донецькій області (84333, Донецька обл., місто Краматорськ, вул. Академічна, будинок 20, ідентифікаційний код юридичної особи - 35035938) подати державному реєстратору заяву про зняття обтяження (заборона на нерухоме майно) номер запису про обтяження 5270892 від 26.06.2008, з однокімнатної квартири № 26, яка розташована за адресою: м.Донецьк, вул.230-ої Стрілецької дивізії, буд.15, яке накладено приватним нотаріусом Донецького міського нотаріального округу ОСОБА_3 на підставі договору іпотеки, серія та номер 1899 від 26.06.2008 в інтересах Публічного акціонерного товариства "Універсал Банк".

Стягнути з Будьонівського районного відділу державної виконавчої служби у місті Донецьку Головного територіального управління юстиції у Донецькій області (84333, Донецька обл., місто Краматорськ, вул. Академічна, будинок 20, ідентифікаційний код юридичної особи - 35035938) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна компанія "Гроуф капітал" (83087, м.Донецьк, пр. Богдана Хмельницького, буд.67 в, оф.12, ідентифікаційний код юридичної особи - 38845110) 2756грн. витрат з оплати судового збору.

В задоволенні позову до Публічного акціонерного товариства "Універсал Банк" відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не було скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів, через господарський суд, який розглянув справу.

Повний текст рішення складений 27 грудня 2016 року.

Головуючий суддя О.В. Говорун

Суддя Ю.В. Бокова

Суддя К.С. Харакоз

Дата ухвалення рішення22.12.2016
Оприлюднено03.01.2017
Номер документу63759258
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання вчинити певні дії Колегія суддів у складі: Головуючого судді Говоруна О.В., суддів Бокової Ю.В., Харакоза К.С

Судовий реєстр по справі —905/2056/16

Судовий наказ від 13.01.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Говорун

Рішення від 22.12.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Говорун

Ухвала від 14.12.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Говорун

Ухвала від 23.11.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Говорун

Ухвала від 01.11.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Говорун

Ухвала від 04.10.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Говорун

Ухвала від 08.09.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Говорун

Ухвала від 05.09.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Говорун

Ухвала від 09.08.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Говорун

Ухвала від 27.07.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Говорун

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні