Ухвала
від 19.12.2016 по справі 757/62827/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/62827/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2016 року Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Києва клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

В провадження слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку, в приміщенні (будинку), яке займає для здійснення нотаріальної діяльності приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5 , який розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Обґрунтовуючи подане клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що Головним слідчим управлінням НП України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за №12016000000000194 від 23.06.2016р. за фактом заволодіння службовими особами Головного управління Держгеокадастру у Київській області, шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненим за попередньою змовою з невстановленими особами, державним майном в особливо великих розмірах, за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Київській області ОСОБА_6 та заступник начальника Головного управління Держгеокадастру у Київській області ОСОБА_7 , за посередництва громадянина ОСОБА_8 , організували оформлення на понад 800 громадян права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, в межах норм безоплатної приватизації, загальною площею понад 1600 га, на підставі отримання від них довіреностей на право розпорядження такими земельними ділянками, розташованими на території Київської області.

Органом досудового розслідування встановлено, що 01.06.2016 ОСОБА_9 з метою отримання в межах норм безоплатної приватизації земельної ділянки у власність, звернувся до в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Київській області ОСОБА_6 та її заступника ОСОБА_7 , та йому запропоновано, як один із варіантів отримання земельної ділянки, звернутися до довірених їм приватних нотаріусів та видати довіреність на їх довірену особу - ОСОБА_8 , на підставі якої останній буде представляти його інтереси в ГУ Держгеокадастру у Київській області з питань виділення та оформлення земельної ділянки, крім того, у відповідного приватного нотаріуса ОСОБА_9 мав написати клопотання на ім`я ОСОБА_6 щодо виділення земельної ділянки, в межах норм безоплатної приватизації у приватну власність.

Також органом досудового розслідування при допиті в якості свідків фізичних осіб, від імені яких видавались довіреності та на ім`я яких оформлювалось право власності на земельні ділянки, встановлено, що упродовж 2015-2016рр. на пропозицію раніше не знайомих осіб, з метою отримання у власність земельних ділянок, в межах норм безоплатної приватизації, у приміщенні нотаріальних контор, розташованих за адресою: АДРЕСА_2 , де знаходиться робоче місце приватного нотаріуса Київського обласного нотаріального округу ОСОБА_10 , за адресою: АДРЕСА_3 , де знаходиться робоче місце приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_11 , видали нотаріальні довіреності, на право розпорядження земельними ділянками розташованими на території Київської області, однак, в подальшому нічого не відомо з приводу виділення в їх власність будь-яких земельних ділянок на території Київської області.

Згідно інформації з повного витягу з Єдиного реєстру довіреностей на ОСОБА_8 , ідентифікаційний номер платника податків НОМЕР_1 , приватними нотаріусами Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5 , робоче місце якого знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , ОСОБА_12 , робоче місце якої знаходиться за адресою: АДРЕСА_4 , ОСОБА_13 , робоче місце якої знаходиться за адресою: АДРЕСА_5 , ОСОБА_14 , робоче місце якої знаходиться за адресою: АДРЕСА_6 , та ОСОБА_15 , робоче місце якого знаходиться за адресою: АДРЕСА_7 , зареєстровано довіреності на понад 800 фізичних осіб з питань пов`язаних з приватизацією, оформленням в установленому порядку права власності, реєстрації права власності, виділення в натурі, отримання правовстановлюючих документів, розпорядженням та здійснення інших дій стосовно будь-якої земельної ділянки, наданої для ведення особистого селянського господарства, розташованої на території Київської області.

Крім того, в ході досудового розслідуванням встановлено, що на підставі виданих нотаріальних довіреностей ОСОБА_8 через суб`єкти господарської діяльності, які надають землевпорядні послуги, а саме: ТОВ «Земприват», ЄДРПОУ 38183188, ТОВ «Центр сучасних технологій «ФТБ», ЄДРПОУ 39306089, ТОВ «Науково-виробнича фірма «Геоцентр», ЄДРПОУ 39076901, ТОВ «Інститут незалежної експертної оцінки», ЄДРПОУ 39619088, ФОП ОСОБА_16 , ідн. НОМЕР_2 , ФОП ОСОБА_17 , ідн. НОМЕР_3 , та ФОП ОСОБА_18 , ідн. НОМЕР_4 , розробив технічну документацію із землеустрою, щодо відведення земельних ділянок, що стали предметом кримінального правопорушення, яку надав до Головного управління Держгеокадастру у Київській області та його територіальних підрозділів, а саме: відділів Держгеокадастру у Володарського, Сквирського, Богуславського, Таращанського, а також управлінь Дергеокадастру Обухівського, Баришівського та Вишгородського районів у Київській області.

Реєстрація права власності на земельні ділянки за громадянами, які надали довіреність на ім`я ОСОБА_8 , здійснювалась реєстраторами КП «Центр розвитку та інвестицій Васильківського району» за адресою: Київська область, м. Васильків, вул. Соборна, буд. 93, а після набуття права власності понад 800 фізичними особами на земельні ділянки, ОСОБА_19 на підставі раніше отриманих від них довіреностей, не повідомляючи їх про свої наміри, вчинив на підставі укладених договорів купівлі-продажу земельних ділянок, посвідчених приватними нотаріусами Київського міського нотаріального округу ОСОБА_20 та ОСОБА_21 , їх відчуження на підставних осіб, а саме: ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , та ОСОБА_24 .

Відповідно до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна ОСОБА_22 належать 422 земельні ділянки, ОСОБА_23 належать 70 земельних ділянок, ОСОБА_24 належать 315 земельних ділянок.

Відповідно до Єдиного реєстру нотаріусів, приватний нотаріус ОСОБА_5 здійснює свою діяльність за адресою: АДРЕСА_1 .

Посилаючись на те, що за місцем здійснення нотаріальної діяльності ОСОБА_5 , можуть зберігатися докази, що містять відомості про обставини вчинених кримінальних правопорушень, а саме документи з приводу нотаріального посвідчення довіреностей від фізичних осіб, на яких оформлювалось право власності на земельні ділянки, слідчий просив клопотання задовольнити.

У судовому засіданні слідчий подане клопотання підтримав.

Заслухавши думку сторони кримінального провадження, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Обшук відповідно до ст. 234 КПК України проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ст. 8-1 Закону України «Про нотаріат» обшук, виїмка, огляд робочого місця (контори) нотаріуса провадяться на підставі та в порядку, встановленому законом. Вилучення (виїмка) реєстрів нотаріальних дій та документів, що передані нотаріусу на зберігання в порядку, передбаченому цим Законом, а також печатки нотаріуса не допускається. Такі реєстри нотаріальних дій, документи чи печатка нотаріуса можуть бути надані суду за мотивованою постановою суду тільки для огляду і повинні бути повернуті судом негайно після огляду.

Слідчим в клопотанні в судовому засіданні доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинене кримінальне правопорушення, дані про яке містяться у витягу з ЄРДР, що відшукуванні речі та документи мають значення для досудового розслідування та відомості, які в них містяться, можуть бути доказами під час судового розгляду, а також враховуючи фабулу кримінального правопорушення, знаходяться в зазначеному в клопотанні приміщенні.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, а саме надання дозволу на проведення обшуку у вказаному приміщенні, при цьому враховує, що потреби досудового розслідування в даному випадку виправдовують саме такий ступінь втручання в права та інтереси приватного нотаріуса, фізичних осіб.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку старшому слідчому в особливо важливих справах Головного слідчого управління НП України ОСОБА_3 , а також слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні № 12016000000000194 від 23.06.2016р. з правом передоручення іншому оперативному підрозділу в порядку ст. 40 КПК України, в приміщенні, яке займає приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5 , яке розташоване за адресою: м. Київ, вул. Будівельників, 22/11, з метою виявлення та вилучення документів з приводу нотаріального посвідчення довіреностей від наступних фізичних осіб, а саме:

ОСОБА_25 , ідентифікаційний номер НОМЕР_5 , номер в реєстрі 302;

ОСОБА_26 , ідентифікаційний номер НОМЕР_6 , номер в реєстрі 301;

ОСОБА_27 , ідентифікаційний номер НОМЕР_7 , номер в реєстрі 370;

ОСОБА_28 , ідентифікаційний номер НОМЕР_8 , номер в реєстрі 369.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня винесення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 знаходиться в матеріалах судового провадження № 757/62827/16-к.

Примірник 2 надано старшому слідчому в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення19.12.2016
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу63777615
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/62827/16-к

Ухвала від 19.12.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бабенко С. Ш.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні