Ухвала
від 25.11.2016 по справі 757/58242/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/58242/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 листопада 2016 року

Печерський районний суд міста Києва у складі:

головуючого слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України

ОСОБА_4 , погодженого з прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 про тимчасовий доступ до документів, що становлять охоронювану законом таємницю та їх вилучення,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України

ОСОБА_4 , діючи у межах досудового розслідування, внесеного 17.11.2015 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42015000000002530, звернувся до Печерського районного суду міста Києва з клопотанням, погодженим з прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 та просив надати у вказаному кримінальному провадженні старшому слідчому в особливо важливих справах третього слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України старшому раднику юстиції ОСОБА_4 , старшому слідчому в особливо важливих справах третього слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , прокурору відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань ОСОБА_5 , головному оперуповноваженому-інспектору ДЗЕ Національної поліції України підполковнику поліції ОСОБА_6 , а також за відповідною постановою вказаних слідчих та прокурора у кримінальному провадженні слідчим слідчого управління прокуратури Донецької області тимчасовий доступ до речей і документів дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю вилучення їх оригіналів, які містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні Маріупольської міської ради, юридична адреса: 87500, м. Маріуполь, проспект Мира, 70, тимчасова дислокація: м. Маріуполь, вул. Мітрополітська, 39, а саме реєстраційних справ ТОВ «Дельта-Арт» (ЄДРПОУ 38836855), ТОВ «Ельсатра» (код ЄДРПОУ 38836860), ТОВ Гранд Стандарт» (38610262) та ТОВ «Імперія Бізнесу» (ЄДРПОУ 38754144), юридична адреса: м. Маріуполь, вул. Італійська, буд. 35).

Крім того, просив розглянути клопотання у відповідності до ч.2 ст.163 КПК України без виклику представників Маріупольської міської ради, у володінні якої знаходяться вказані документи, у зв`язку з існуванням реальної загрози їх знищення.

Слідчий посилався на таке: Управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42015000000002530 від 17.11.2015 за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 205, ч. 3 ст. 209 КК України.

Під час досудового розслідування установлено, що невстановлені особи разом із службовими особами ряду банківських установ, розробили механізм, спрямований на приховування незаконного походження коштів, виведення їх за кордон та подальшу легалізацію. При цьому злочинна схема передбачала здійснення на території України удаваних фінансових операцій, пов`язаних з перерахуванням грошових коштів як інвестицій в економіку України, створення видимості отримання прибутку від цих вкладів та подальшого виведення отриманих сум за кордон.

З цією метою на початку 2014 року у вітчизняних банківських установах були відкриті рахунки для фіктивних підприємств-нерезидентів «Транснет Інтернешенал Коропорація» (TRANSNET INTERNATIONAL INC.), «Морберг Юніон ЛТД» (MORBERG UNION LTD), «Довекот Консалттентс ЛТД» (DOVECOT CONSULTING LTD), «Ліндон Інвест ЛП» (LINDON INVEST LP), «Кромфорд Трейдінг ЛП» (Cromford Trading LP), створених спеціально для прикриття незаконної діяльності, пов`язаної з легалізацією доходів, отриманих злочинним шляхом, та які згідно наданої інформації будь-яку фінансово-господарську діяльність не здійснюють, активи відсутні.

У подальшому, з використанням зазначених вище банківських рахунків, та від імені вказаних підприємств-нерезидентів здійснювались удавані інвестиції в економіку України шляхом придбання, на підставі фіктивних договорів купівлі-продажу товарно-матеріальних цінностей, інвестиційних сертифікатів у вітчизняних підприємств ТОВ «Ельсатра», ТОВ «Гранд Стандарт», ТОВ «Консалт-Інформ», ТОВ «Імперія Бізнеса», ТОВ «Магелакторг», ТОВ «Дельта-арт».

При цьому інвестиційні сертифікати купувалися у вітчизняних підприємств по заниженій ціні, а у подальшому продавались цим же підприємствам з багатократною націнкою.

Штучно збільшивши за рахунок проведення фіктивних фінансових операцій початкову суму (близько 10 млн. доларів США) уявних інвестицій в кілька разів, особи, які діяли від імені підприємств-нерезидентів конвертували отримані кошти у валюту долари США, яку перераховували на рахунки відкриті в іноземних банківських установах.

Загалом, внаслідок здійснення вказаних вище фінансових операцій за межі України виведено грошові кошти на загальну суму більше 176млн. доларів США.

Під час досудового розслідування встановлено, що відносно підприємствТОВ «Дельта-Арт» (ЄДРПОУ 38836855), ТОВ «Ельсатра» (код ЄДРПОУ 38836860), ТОВ «Гранд Стандарт» (38610262) та ТОВ «Імперія Бізнесу» (ЄДРПОУ 38754144) Жовтневою ОДПІ м. Маріуполя ГУ ДФС у Донецькій області до Єдиного банку даних про платників податків-юридичних осіб внесено записи, відповідно, про відсутність платника за місцем знаходження, про відсутність підтвердження відомостей, про відсутність за місцезнаходження та платник з наступного року.

Враховуючи вищевикладене, для встановлення осіб, які фактично реєстрували та перереєстрували суб`єкти підприємницької діяльності ТОВ «Дельта-Арт» (ЄДРПОУ 38836855), ТОВ «Ельсатра» (код ЄДРПОУ 38836860), ТОВ Гранд Стандарт» (38610262) та ТОВ «Імперія Бізнесу» (ЄДРПОУ 38754144) з метою отримання доказів фіктивності вказаних підприємств, проведення судово-почеркознавчої та економічної експертиз, отримання додаткової інформації про обставини вчинення злочину та встановлення причетних до його вчинення осіб, необхідно отримати оригінали документів реєстраційної справи зазначених платників податків.

Як вбачається з відомостей, які містяться у Єдиному реєстрі юридичних осіб та Фізичних осіб-підприємців, реєстраційні справи вказаних суб`єктів господарювання знаходиться у Маріупольській міській раді.

У судовому засіданні старший слідчий в особливо важливих справах зазначив, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що в результаті надання доступу до вказаних документів з можливістю їх вилучення можуть бути отримані додаткові докази причетності певних осіб до організації та проведення зазначених неправомірних дій по виведенню коштів за кордон, які як самостійно, так і в сукупності з іншими доказами, можуть мати суттєве значення для з`ясування всіх обставин вчинення злочинів.

У інший спосіб, у тому числі і шляхом проведення у цьому кримінальному провадженні інших слідчих (розшукових) дій, підтвердити чи спростувати факти фіктивності підприємств, причетності певних осіб, належності коштів та їх походження, які передбачається довести за допомогою інформації, що міститься у реєстраційних справах неможливо. Без встановлення зазначених обставин неможливо всебічно, повно і неупереджено дослідити всі обставини кримінального провадження, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Слідчий суддя вважає клопотання підлягаючим задоволенню на підставі наступного:

Згідно зі ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах та документах, належать, у тому числі, конфіденційна інформація, а також персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» тимчасовий доступ до документів з реєстраційної справи здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду в порядку, визначеномуКримінальним процесуальним кодексом України.

Згідно з ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Хоча згідно з вищенаведеними нормами чинного законодавства відомості, які містяться в реєстраційних справах відносяться до охоронюваної законом таємниці, але встановити осіб, які фактично реєстрували та перереєстрували суб`єкти підприємницької діяльності, отримати докази фіктивності вказаних підприємств без проведення проведення судово-почеркознавчої та економічної експертиз, інших гласних та не гласних слідчих (розшукових) дій без доступу до оригіналів реєстраційних справ, які містять охоронювану законом таємницю, та без їхнього вилучення неможливо з причин зазначених в даному клопотанні. Відповідно до ч.6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім передбачених частиною п,ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться у цих речах і документах та неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження, передбачений п.5 ч.2 ст.131 КПК України, органом досудового слідства доведено необхідність застосування цього заходу, що передбачено ст.132 КПК України.

Приймаючи до уваги викладене, а також те, що тимчасовий доступ до речей і документів, у тому числі, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється на підставі ухвали слідчого судді та те, що отримання речей і документів, які містять вищевказану інформацію про підприємство та осіб необхідно для встановлення обставин, що мають суттєве значення та можуть бути використані як доказ у кримінальному провадженні, отримати вказані вище відомості в інший спосіб неможливо, слідчий суддя вважає клопотання органу досудового слідства обґрунтованим, заснованим на вимогах закону, доводи прокурора знайшли своє підтвердження у судовому засіданні, тому воно підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 159, 160, 162-164, 166, ст. 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , погодженого з прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 про тимчасовий доступ до документів, що становлять охоронювану законом таємницю та вилучення їх копій, задовольнити.

Надати у кримінальному провадженні №42015000000002530 від 17.11.2015 старшому слідчому в особливо важливих справах третього слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України старшому раднику юстиції ОСОБА_4 , старшому слідчому в особливо важливих справах третього слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , прокурору відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань ОСОБА_5 , а також за відповідною постановою вказаних слідчих та прокурора у кримінальному провадженні слідчим слідчого управління прокуратури Донецької області, дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю вилучення їх оригіналів, які містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні Маріупольської міської ради, юридична адреса: 87500, м. Маріуполь, проспект Мира, 70, тимчасова дислокація: м. Маріуполь, вул. Мітрополітська, 39, а саме реєстраційних справ ТОВ «Дельта-Арт» (ЄДРПОУ 38836855), ТОВ «Ельсатра» (код ЄДРПОУ 38836860), ТОВ Гранд Стандарт» (38610262) та ТОВ «Імперія Бізнесу» (ЄДРПОУ 38754144), юридична адреса: м. Маріуполь, вул. Італійська, буд. 35).

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Службовим особам Маріупольської міської ради, надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів, зазначеним у ухвалі особам та надати можливість ознайомитись із ними та виготовити їх копії.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Підготовлено в двох примірниках

Прим. 1 справа № 757/58242/16-к

Прим. 2 слідчому ОСОБА_4 .

Копія Маріупольська міська рада.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення25.11.2016
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу63777682
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів, що становлять охоронювану законом таємницю та їх вилучення

Судовий реєстр по справі —757/58242/16-к

Ухвала від 25.11.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Васильєва Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні