Постанова
від 22.12.2016 по справі 809/1818/16
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" грудня 2016 р. Справа № 809/1818/16

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Судді Кафарського В.В.

За участю секретаря Єлізарової У.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу

за позовом: Долинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС в Івано-Франківській області

до відповідача: Державного підприємства Підприємство Долинського виправного центру управління Державної пенітенціарної служби в Івано-Франківській області ( №118)

про стягнення заборгованості в сумі 21768, 24 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

08.12.2016 Долинська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС в Івано-Франківській області звернулася до суду з адміністративним позовом до Державного підприємства ( далі-ДП) Підприємство Долинського виправного центру управління Державної пенітенціарної служби в Івано-Франківській області ( №118) про стягнення заборгованості в сумі 21768, 24 грн.

Позовні вимоги мотивувала тим, що за відповідачем рахується податкова заборгованість перед бюджетом, яка виникла у зв'язку із несплатою самостійно визначеної платником згідно поданого розрахунку частини чистого прибутку, який підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями, штрафних санкцій, донарахованих згідно податкового повідомлення-рішення № НОМЕР_1 від 20.07.2016 та пені в загальному розмірі 21768,24 грн.

Таким чином, податковий борг в сумі 21768,24 грн підлягає до стягнення з відповідача в судовому порядку, як такий, що не погашений у встановлений строк.

Представник позивача у в судове засідання не зявився, суду подано клопотання про розгляд справи без участі уповноваженого представника Долинської ОДПІ ГУ ДФС в Івано-Франківській області. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду справи, що підтверджується наявним в матеріалах справи рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення. Наданим правом на подання заперечення проти позову відповідач не скористався. Заяв чи клопотань про відкладення розгляду справи чи про причини неявки суду не подав.

За таких обставин, на підставі приписів ч.4 ст122, ст.128 КАС України суд ухвалив здійснити розгляд даної адміністративної справи за відсутності представників сторін.

Розглянувши матеріали адміністративної справи, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, дослідивши і оцінивши доказом, суд дійшов висновку про те, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно ч.1 ст.67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Підпункт 16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового Кодексу України (далі-ПК України) визначає, що платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та в розмірах передбачених податковим законодавством. Виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк (п.38.1ст.38 ПК України).

Згідно п.п.14.1.175 п.14.1 ст.14 ПК України податковим боргом є сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

В судовому засіданні встановлено, що відповідачем подано до Долинської ОДПІ розрахунки частини чистого прибутку ( доходу), що підлягає сплаті до бюджет у державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями за 2015 та I квартал 2016 року, згідно яких самостійно визначено та узгоджено податкові зобов'язання з частини чистого прибутку, що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями. ( арк.. справи 25-26). Як вбачається із норм пункту 56.11 ст.56 ПКУ податкове зобов'язання самостійно визначене платником податків не підлягає оскарженню.

Відповідно до п.57.1 ст.57 ПК України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Однак, в порушення вимог даної норми Кодексу відповідач у встановлений строк не погасив самостійно визначені податкові зобов'язання в сумі 13353,00 грн.

Судом встановлено, що Долинською ОДПІ ГУ ДФС в Івано-Франківській області прийнято податкове повідомлення-рішення № НОМЕР_1 від 20.07.2016, яким ДП Підприємство Долинського виправного центру управління Державної пенітенціарної служби в Івано-Франківській області ( №118) донараховано 1531,24 грн штрафних санкцій за несвоєчасну сплату самостійно узгодженого платником грошового зобов'язання з податку на додану вартість ( арк. справи19 ). Вказане повідомлення-рішення отримане відповідачем 20.07.2016 , що підтверджується підписом посадової особи підприємства на корінці вказаного рішення.

У відповідності з пункту 57.3 статті 57 ПК України у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом у випадку, якщо платник податків не подає в установлені строки податкову (митну) декларацію. (п.п.54.3.1 п.54.3 ст.54 ПК України), платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Доказів оскарження вищевказаного податкового повідомлення-рішення суду не надано, отже, останнє вважається узгодженим.

Крім того відповідачу у відповідності до п.129.1 ст.129 ПК України нараховано пеню по податку на прибуток підприємств і організацій, що перебувають у державній власності, надходжень від викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення, податку на додану вартість, частини чистого прибутку господарських організацій в загальному розмірі 6884, 00 грн ( 41,10 грн- пені по податку на прибуток + 9,88 грн- пені по надходженнях від викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення + 4929,00 грн- пені по податку на додану варість + 1904,02 грн- пені по частині чистого прибутку господарських організацій= 6884,00 грн).

Згідно п.59.1 ст.59 ПК України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає(вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення рішення.

Так на підставі вищенаведеного, в порядку визначеному ст..6 ЗУ Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами , чинного на момент виникнення спірних правовідносин, відповідачу було надіслано першу та другу вимоги про сплату боргу форми Ю1 та Ю2 за № 1/59 від 26.10.2001 та № 2/415 від 11.12. 2001 відповідно на суму 925,99 грн та 9520,21 грн. Дані вимоги отримано відповідачем, що підтверджується підписом посадової особи підприємства на їх корінцях ( арк.. справи 9-10).

Підпунктом 59.5 ст.59 ПК України визначено, що у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання(вручення) податкової вимоги.

Таким чином, до стягнення з ДП Підприємство Долинського виправного центру управління Державної пенітенціарної служби в Івано-Франківській області ( №118) підлягає податковий борг в загальному розмірі 21768, 24 грн.( 13353, 00грн.- частини чистого прибутку господарських організацій + 1531,24 грн- штрафних санкцій нарахованих податковим повідомленням-рішенням № НОМЕР_1 від 20.07.2016 + 6884,00 грн- пені=21768, 24 грн).

Наявність вказаної суми податкового боргу підтверджується письмовими доказами, наявними в матеріалах справи, зокрема довідкою Долинської ОДПІ про суми податкового боргу платника податків ДП Підприємство Долинського виправного центру управління Державної пенітенціарної служби в Івано-Франківській області ( №118) № 79 від 17.11.2016, витягами з особової картки платника податків. ( арк.. справи 7, 11-18, 20-24, 27-30).

Підстав для звільнення відповідача від сплати заборгованості судом не встановлено.

Наявність податкового боргу та його розмір відповідач не спростував, доказів сплати заборгованості суду не представив, чим фактично не заперечив суму заборгованості, яка є предметом спору в даній справі.

Згідно п.95.1 ст.95 ПК України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.(п.95.2 ст.95 ПК України).

Відповідно до п.95.3 ст.95 ПК України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Згідно п.95.4 ст.95 ПК України орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.

Виходячи з викладеного, суд вважає вимогу позивача про стягнення коштів підставною, а позов таким, що підлягає до задоволення.

На підставі ст.124 Конституції України, керуючись ст.ст.158-163,167 Кодексу адміністративного судочинства, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з рахунків Державного підприємства "Підприємство Долинського виправного центру управління Державної пенітенціарної служби в Івано-Франківській області (№118)" ( код ЄДРПОУ 08680158) у банках та за рахунок належної відповідачу готівки в дохід державного бюджету України 21768 ( двадцять одну тисячу сімсот шістдесят вісім ) гривень 24 коп. податкового боргу.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбаченому частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова набирає законної сили в порядку та строки встановлені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя: /підпис/ ОСОБА_1

Постанова складена в повному обсязі 26.12.2016 року.

Дата ухвалення рішення22.12.2016
Оприлюднено03.01.2017
Номер документу63788770
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/1818/16

Постанова від 22.12.2016

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

Постанова від 22.12.2016

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

Ухвала від 09.12.2016

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні