Постанова
від 19.12.2016 по справі 813/4174/16
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 грудня 2016 року справа № 813/4174/16

Львівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Кузана Р.І.,

секретар судового засідання Перчак С.І.,

з участю представників:

позивача ОСОБА_1,

відповідача ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Львові адміністративну справу за позовом Буської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Львівській області до Споживчого товариства Брюховицьке споживче товариство про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі,-

в с т а н о в и в :

Буська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Львівській області (надалі - позивач, Буська ОДПІ) звернулася у Львівський окружний адміністративний суд з позовом до Споживчого товариства "Брюховицьке споживче товариство" (надалі - відповідач, Брюховицьке споживче товариство), в якому просить надати дозвіл на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна відповідача.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що у Споживчого товариства "Брюховицьке споживче товариство" існує податкова заборгованість. Оскільки заборгованість відповідачем в добровільному порядку не погашена, відповідно до ст. 95 Податкового кодексу України податковим органом вживались заходи для її стягнення в примусовому порядку. Однак, заборгованість відповідача перед бюджетом в сумі 79 308, 54 грн. залишилась не погашеною. У зв'язку з цим, позивач просить суд надати дозвіл на погашення вказаної податкової заборгованості за рахунок майна відповідача.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав. Просив позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача позов визнав частково. Підтвердив наявність податкового боргу та повідомив, що відповідач має намір погашати таку заборгованість за рахунок реалізації майна, що не використовується в господарській діяльності.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини справи, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідач - Споживче товариство "Брюховицьке споживче товариство" перебуває на обліку в Буській ОДПІ.

Відповідно до Довідки від 26.09.2016 №2309/17-00/13-24 у Споживчого товариства "Брюховицьке споживче товариство" станом на 26.09.2016 наявний податковий борг у розмірі 79 308, 54 грн., в т.ч. пеня - 6079, 95 грн.

Позивач звертався до Львівського окружного адміністративного суду із позовом про стягнення з відповідача податкового боргу.

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 01.12.2014 в адміністративній справі № 813/7163/14 стягнуто з банківських рахунків споживчого товариства «Брюховицьке споживче товариство» до бюджету суму податкового боргу в розмірі 7160 (сім тисяч сто шістдесят) гривень 42 коп.

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 14.05.2014 в адміністративній справі № 813/2555/14 стягнуто кошти з рахунків у банках платника податків Споживчого товариства «Брюховицьке споживче товариство» в місцевий бюджет Перемишлянського району на загальну суму 3587 ( три тисячі п'ятсот вісімдесят сім) грн. 00 коп.

Вказані постанови суду набрали законної сили.

На виконання зазначених постанов суду, у відповідності до абзацу 1 п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України, позивачем надіслано у банки, які обслуговують рахунки відповідача, інкасові доручення про стягнення з рахунків підприємства податкового боргу.

Платіжні вимоги повернуті установами банків без виконання через відсутність коштів на рахунку, що підтверджується відмітками посадових осіб банку на звороті платіжних вимог.

Таким чином, заходи щодо стягнення заборгованості в судовому порядку не призвели до погашення відповідачем податкового боргу.

Станом на час розгляду справи в суді сума боргу відповідачем не сплачена.

Оскільки, зазначені заходи щодо стягнення податкового боргу не призвели до його повного погашення, позивачем, з метою реалізації права, наданого п. 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України, заявлено вимогу про надання дозволу на погашення податкового боргу Споживчого товариства "Брюховицьке споживче товариство" на суму 79 308,54 грн. за рахунок майна платника податків.

Відповідно до п. 87.2 ст. 87 Податкового кодексу України джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

В силу положень п. 88.1 ст. 88 Податкового кодексу України, з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу.

Відповідно до п. 89.3 ст. 89 Податкового кодексу України, майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису. До акта опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу.

Порядок продажу майна, що перебуває у податковій заставі, визначений статтею 95 Податкового кодексу України. Відповідно до пункту 95.1 цієї статті, контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Відповідно до абзацу 2 п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України, контролюючий орган звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі. Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття контролюючим органом рішення про погашення усієї суми податкового боргу.

В зв'язку із наявністю податкового боргу, податковим керуючим здійснено опис майна відповідача, який оформлений актами опису майна від №1 від 27.09.2013, № 7 від 23.08.2016.

Окрім того, судом встановлено, що позивачем зареєстровано податкову заставу на майно відповідача у Державному реєстрі прав на нерухоме майно про реєстрацію обтяження, на підтвердження чого в матеріалах справи наявний витяг про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна.

Враховуючи, що податковий борг у сумі 79 308,54 грн. відповідачем не погашено, його стягнення з рахунків відповідача та за рахунок його готівки у повній сумі не відбулося, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог позивача та надання дозволу на погашення податкового боргу відповідача в сумі 79308,54 грн. за рахунок майна Брюховицького споживчого товариства, що перебуває у податковій заставі.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги є доведеними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до частини четвертої статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 7-14, 69-71, 86, 159, 160-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

п о с т а н о в и в :

адміністративний позов задовольнити повністю.

Надати дозвіл Буській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС у Львівській області на погашення суми податкового боргу в розмірі 79038,54 грн. за рахунок майна Споживчого товариства Брюховицьке споживче товариство (81245, Львівська область, Перемишлянський район, с.Брюховичі, ЄДРПОУ 20806863), що перебуває у податковій заставі.

Апеляційну скаргу на постанову суду першої інстанції може бути подано протягом десяти днів з дня отримання копії постанови, виготовленої в повному обсязі. Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Кузан Р.І.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.12.2016
Оприлюднено03.01.2017
Номер документу63788820
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/4174/16

Постанова від 19.12.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кузан Ростислав Ігорович

Ухвала від 29.11.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кузан Ростислав Ігорович

Ухвала від 29.11.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кузан Ростислав Ігорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні