Постанова
від 22.12.2016 по справі 826/8320/16
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА01601, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

22 грудня 2016 року                     № 826/8320/16

          Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Погрібніченка І.М., розглянувши в письмовому провадженні адміністративну справу

за позовомНаціональної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг

доНепідприємницького товариства «Корпоративний недержавний пенсійний фонд «Брокбізнескапітал»

проприпинення юридичної особи,

О Б С Т А В И Н И С П Р А В И:

          Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (далі по тексту - позивач) звернулась з позовом до Непідприємницького товариства «Корпоративний недержавний пенсійний фонд «Брокбізнескапітал» (далі по тексту – відповідач) про ліквідацію Непідприємницького товариства «Корпоративний недержавний пенсійний фонд «Брокбізнескапітал».

Позовні вимоги мотивовано порушенням відповідачем вимог Закону України “Про недержавне пенсійне забезпечення” (а саме у зв'язку з ненадходженням протягом 18 місяців пенсійних внесків до недержавного пенсійного фонду), що призвело до виникнення підстав для ліквідації пенсійного фонду в судовому порядку. Розпорядженням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг від 26.04.2016 № 940 постановлено виключити Непідприємницьке товариство «Корпоративний недержавний пенсійний фонд «Брокбізнескапітал» з Державного реєстру фінансових установ у зв'язку з ненадходженням пенсійних внесків до Фонду протягом вісімнадцяти місяців; анулювати свідоцтво про реєстрацію фінансової установи серії ПФ №56. Одночасно вказаним розпорядженням постановлено забезпечити подання позову до суду про ліквідацію пенсійного фонду. На виконання вимог ч. 5 ст. 12 Закону України “Про недержавне пенсійне забезпечення” Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг звернулась до Окружного адміністративного суду міста Києва з даним позовом.

          Представником позивача подано клопотання про розгляд справи без його участі.

Представник відповідача в судові засідання не прибув, будь-яких пояснень з приводу заявлених позовних вимог до суду не надав.

На підставі ч. 6 ст. 128 КАС України суд дійшов до переконання про можливість розгляду справи в письмовому провадженні.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до ст. 1 Закону України “Про недержавне пенсійне забезпечення” від 09.07.2003 № 1057-IV, недержавний пенсійний фонд - юридична особа, створена відповідно до цього Закону, яка має статус неприбуткової організації (непідприємницького товариства), функціонує та провадить діяльність виключно з метою накопичення пенсійних внесків на користь учасників пенсійного фонду з подальшим управлінням пенсійними активами, а також здійснює пенсійні виплати учасникам зазначеного фонду у визначеному цим Законом порядку.

Недержавний пенсійний фонд - суб'єкт другого рівня системи пенсійного забезпечення - недержавний пенсійний фонд, який створений та діє відповідно до законодавства про недержавне пенсійне забезпечення, відповідає вимогам цього Закону для отримання ліцензії на надання послуг у накопичувальній системі пенсійного страхування (далі - пенсійний фонд - суб'єкт другого рівня).

Частиною 2 ст. 6 Закону України “Про недержавне пенсійне забезпечення” визначено, що недержавне пенсійне забезпечення є для пенсійних фондів виключним видом діяльності. Провадження пенсійними фондами іншої діяльності, не передбаченої цим Законом, забороняється.

Статтею 12 цього Закону встановлено, що засновник (засновники) пенсійного фонду зобов'язаний сформувати склад ради фонду відповідно до цього Закону до дня подання до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, документів для включення пенсійного фонду до Державного реєстру фінансових установ.

Рада фонду після включення пенсійного фонду до Державного реєстру фінансових установ та реєстрації інвестиційної декларації, повинна укласти договори:

- про адміністрування пенсійного фонду - з адміністратором, який має ліцензію на провадження діяльності з адміністрування пенсійних фондів;

- про управління активами пенсійного фонду - з компанією з управління активами або з іншою особою, яка отримала ліцензію на провадження професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами);

- про обслуговування пенсійного фонду зберігачем - із зберігачем.

У разі невиконання вимог частин першої і другої цієї статті протягом вісімнадцяти місяців з дня реєстрації пенсійного фонду як фінансової установи та/або у разі ненадходження пенсійних внесків до пенсійного фонду протягом цього строку Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, приймає рішення про скасування реєстрації зазначеного пенсійного фонду як фінансової установи та подає позов до суду про ліквідацію такого пенсійного фонду.

Відповідно до розд. XVIII Положення про Державний реєстр фінансових установ, затвердженого розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 28.08.2003 № 41 (у редакції розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг від 28.11.2013 № 4368) та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20.12.2013 за № 2161/24693, виключення пенсійного фонду з Реєстру та анулювання Свідоцтва здійснюються у разі:

- припинення пенсійного фонду в порядку, визначеному Нацкомфінпослуг;

- невиконання вимог частини першої і другої статті 12 Закону та/або ненадходження пенсійних внесків до пенсійного фонду протягом вісімнадцяти місяців.

Так, розпорядженням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг від 26.04.2016 № 940 постановлено виключити Непідприємницьке товариство «Корпоративний недержавний пенсійний фонд «Брокбізнескапітал» з Державного реєстру фінансових установ у зв'язку з ненадходженням пенсійних внесків до Фонду протягом вісімнадцяти місяців; анулювати свідоцтво про реєстрацію фінансової установи серії ПФ №56. Одночасно вказаним розпорядженням постановлено забезпечити подання позову до суду про ліквідацію пенсійного фонду.

Вказане розпорядження від 26.04.2016 № 940 разом з листом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг від 29.04.2016 № 3662/14-8 надіслано на адресу Непідприємницького товариства «Корпоративний недержавний пенсійний фонд «Брокбізнескапітал» 05.05.2016р.

Відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Станом на час розгляду справи в суді відповідачем не надано суду доказів оскарження розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг від 26.04.2016 № 940, або заперечення на адміністративний позов.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги про ліквідацію Непідприємницького товариства «Корпоративний недержавний пенсійний фонд «Брокбізнескапітал» є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно з частиною першою статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Відповідно до частини другої статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Керуючись вимогами статтями 69-71, 94, 160-165, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку задовольнити повністю.

          Ліквідувати Непідприємницьке товариство «Корпоративний недержавний пенсійний фонд «Брокбізнескапітал» (код ЄДРПОУ 33734998, м. Київ, проспект Перемоги, 41, 03057).

          Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги.

          Суддя І.М. Погрібніченко

Дата ухвалення рішення22.12.2016
Оприлюднено03.01.2017
Номер документу63789917
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/8320/16

Ухвала від 15.07.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Погрібніченко І.М.

Ухвала від 06.02.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Постанова від 22.12.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Погрібніченко І.М.

Ухвала від 02.06.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Погрібніченко І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні